İçeriğe atla

Battōjutsu

Battōjutsu (抜刀術, battou-jutsu), kılıç çekme teknikleri anlamına gelen Japonca bir terimdir. Bu kelime sıklıkla iaijutsu, battōdo veya iaido terimlerinin yerine kullanılır. Böyle olmasına karşın her terimin Japonca'da küçük farkları vardır. Ve bu terimler Japon savaş sanatlarının farklı ryu(okul)larında teknikleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Battoujutsu eğitiminde kılıç ile kesmenin üzerinde durulur. Tüm bu terimler genel olarak kılıç teknikleri anlamına gelen kenjutsu veya kendo terimlerinden daha spesifiktir. Ve genellikle kılıcın saya(kın)nın dışında olduğu teknikleri ifade etmek için kullanılır.

İaido ve İaijutsuyu Karşılaştırmak

İaido çalışmalarında kılıcı hızlı ve eksiksiz bir şekilde çekme üzerinde durulur. Kılıç çekilir,hamle yapılır ve sayaya (kınına) geri döner. Battoujutsu teknikleri kılıç çekildikten sonraki çoklu kesme tekniklerini de içine alır. İaido formlarından herhangi biri genelde kılıcın sayadan çekilerek kesme hareketinin yapılması merkezlidir (ilk olarak kılıç sayadan çekilir ve düşmana kesme/bölme hareketi yapılır).

-do ve -jutsu Arasındaki Fark

Karl Friday Legacies of the Sword adlı kitabında kılıç sanatlarını tanımlamak için Japonca birçok terimin geçmişteki kullanımını ele almıştır. Fakat hala birçok insan farklı lisanlar için –do veya –jutsu terimlerinin kullanımını tartışmaktadır veya bu terimlerin battou ve iai gibi spesifik farklılıklara sahip olduğuna karar vermişlerdir. Ancak bu terimler orijinal lisanlarında da yeterince açık değildir ve sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılır. Bununla birlikte –do terimi için .....nın yolu, -jutsu terimi içinse ....nın sanatı şeklinde çeviri yapılabilir. –do eki almış bir dövüş veya savaş sanatı genellikle zihinsel ve ruhsal çalışmaları kapsar. –jutsu eki almış olanlar ise stilin asıl formlarını ve tekniklerini kapsar.

Tarihi

Kılıcı sayadan çekme ve çekerken kesmenin tekniklerinin kökenleri aslında karanlıktır. Japonya'daki çok sayıda bulunan savaş geleneklerinin efsanevi bulucuları için yıllar öncesine gitmek gerekmesine rağmen çoğu inanışa göre bu tekniği ilk bulanın ismi Hayaşizaki Jinsuke. Bugün Japonya'nın Tohoku bölgesindeki bir tapınakta türbesi bulunmaktadır. O türbede ismi Hayaşizaki Jinja olarak geçmektedir. Çoğuna göre iai için en önemli tapınak olma özelliğini taşımaktadır. Battoujutsu kavramı bu zamandan önce de var olabilir, fakat bu terimi ilk kullananın kim olduğu hala bilinmemektedir.

Ryular (Okullar)

Battoujutsu öğreten ryuha veya Japon savaş gelenekleri Japonya'da göreceli olarak daha nadirdir ve diğer ülkelerde daha az sıradandır. Bu tezatlığın sebebi karate ve aikido gibi open hand olarak tabir edilen dövüş sanatlarının göreceli olarak yüksek derecede bulunabilirliğidir. Burada iaido,iaijutsu ve battoudoda sıklıkla kullanılan bazı terimlerin bulunduğu ryuların kısmi bir listesini bulabilirsiniz.

Bu liste Bugei Ryuha Daijiten (Savaş Sanatları Gelenekleri Ansiklopedisi)'deki, Meiji döneminden önce geliştirilen koryu (eski ryu)lardan veya sanatlardan oluşturulmuştur.

  • Muso Jikiden Eishin ryuHayaşizaki Junsukenin Hayashizaki Ryu Iaisinden 17. yy. sonlarına doğru türetilmiştir.
  • Muso Shinden ryuNakayama Hokudo tarafından 1932 yılında kurulmuştur.
  • Suiō-ryū – 1600 yılları civarında Mima Yoiçizaemon Kagenobu tarafından bulunmuştur.
  • Shin Shin Sekiguchi ryuSekiguçi Yorokuuemon Ujimune tarafından bulunmuştur.
  • Mugai ryu – Önceden bir kenjutsu ryusu olan Yamaguchi ryu öğrenen Tsuji Gettan Sukemoçi tarafından 1693'te bulunmuştur.
  • Jigen ryuTogo Hizen-no-kami Şigetada tarafından İizasa Çoisai İenao'nun Shinto ryusundan türetilerek bulunmuştur.
  • Tenshin Shoden Katori Shinto ryuİizasa Çoisai İenao tarafından 15. yy.da bulunmuştur.
  • Yagyu Shinkage ryuKamiizumi Nobutsuna'nın öğrencisi olan Yagyu Muneyoşi tarafından 16. yy.da bulunmuştur.

Bu liste Bugei Ryuha Daijiten'deki Meiji döneminin başlangıcından sonra geliştirilen ryulardan oluşturulmuştur.

  • Toyama ryu – 19. yy. sonları 20.yy. başlarında Toyama Askeri Akademisindeki subaylar tarafından bulunmuştur.
  • Nakamura ryu – 20. yy. ortalarında Toyama Askeri Akademisinde Toyama ryu öğrenen Nakamura Taizaburo tarafından bulunmuştur.

Kaynakça

  • Wagner, Gordon, Donn F. Draeger. Japanese Swordsmanship: Technique and Practice. New York and Tokyo: Weatherhill Inc., 2001.
  • Friday, Karl. Legacies of the Sword: The Kashima-Shinryu and Samurai Martial Culture. Honolulu, US: University of Hawai'i Press, 1997.
  • Obata, Toshishiro. Crimson Steel. Essex, UK: Dragon Books, 1987.
  • Obata, Toshishiro. Naked Blade. Essex, UK: Dragon Books, 1985.
  • Yamada, Tadashi and Watatani Kiyoshi. Bugei Ryuha Daijiten. Tokyo, Japan: Tokyo Koppi Shuppanbu, 1979.
  • Bu makale İngilizce Vikipedi'deki Battojutsu adlı makaleden derlenmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Katana</span> kılıç türü

Katana, kavisli, tek ağızlı, iki elle tutulabilecek kadar uzun saplı bir Japon kılıcı. Japon samurayı tarafından kullanılan, geleneksel tek-yönlü, kıvrık kılıç çeşididir. Vakizaşi veya şoto ile ya da tanto ile eş olarak bilinen katana, buşi sınıfı savaşçılar olan bukeler tarafından kullanılırdı. İki silah beraber olduğunda büyük-küçük anlamına gelen dayişo olarak adlandırılır ve samurayların kişisel onur ve sosyal gücünü temsil ederdi. Uzun kılıç açık alanda yapılan dövüşlerde kullanılırken kısa kılıç yan silah olarak taşınır ve saplama amacıyla ya da yakın dövüşlerde ve seppuku için kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Zen</span> aydınlanmacı bir yaşam felsefesi

Zen, kökeni Hindistan'daki Dhyana (ध्यान) okuluna kadar uzanan bir Mahāyāna Budist okulunun Japoncadaki ismidir. Hindistan'dan Çin'e geçen okul, burada Ch'an (禪) olarak ismini duyurmuştur. Tang Hanedanlığı döneminde Çin'de belli başlı Budist okullar arasına giren Ch'an, Çin'den Kore, Vietnam ve Japonya'ya yayılmıştır. 20. yüzyılda Batı'da tanınmaya başlanan bu okul, İngilizce ve diğer Batı dillerine Zen ya da Zen Budizm ismiyle girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Miyamoto Musashi</span> Japon samuray, dövüş sanatçısı

Miyamoto Musaşi, ergenlik döneminde Miyamoto Bennosuke ya da Miyamoto Musana, ünlü Japon kılıç üstadı. Tarihte en yetenekli kılıç üstatları arasında yer aldığına inanılır. Çok genç yaştan itibaren girdiği birçok düello sayesinde kılıç kullanımı konusunda efsane hâline geldi. Hiyoho Niten İçi-riyu veya Nito Riyu stilinin babasıdır. Strateji, taktik ve felsefe hakkındaki Beş Çember Kitabı, bugün bile birçok kesim tarafından okunmaktadır.

Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir. Bu tasvirler genellikle Batılı yazarlar, tasarımcılar ve sanatçılar tarafından yapılır. Özellikle, daha spesifik olarak "Orta Doğu" yu tasvir eden Oryantalist tablolar, 19. yüzyıl akademik sanatının popülerlerinden biriydi ve aynı şekilde Batı edebiyatı Doğu temalarına da benzer ilgi göstermiştir. Edward Said'in Oryantalizm adlı kitabının 1978'de yayımlanmasından itibaren, çok sayıda akademik söylem “Oryantalizm” terimini, Batı'nın Orta Doğu, Asya ve Kuzey Afrika toplumlarına yönelik genel tavrına atıfta bulunmak için kullanmaya başlamıştır. Said'in analizinde Batı, bu toplumları statik ve gelişmemiş olarak özümsemekte, böylece emperyal gücün hizmetinde incelenebilecek, tasvir edilebilecek ve çoğaltılabilecek bir Doğu kültürü görüşü üretmektedir. Bu görüşü ile Said, Batı toplumunun gelişmiş, rasyonel, esnek ve üstün olduğu fikrini ifade etmektedir.

Takuan Soho, Zen Budizmin Rinzai okulunun büyük figürlerinden biri, zen rahibi, ressam, kaligraf, çay ustası.

<span class="mw-page-title-main">Dövüş sanatları</span>

Dövüş sanatları veya savaş sanatları, çeşitli kurallara bağlanarak sistemleştirilmiş fiziksel mücadele ve talim geleneklerinin ve spor dallarının ortak adı. Günümüzde bu sporlar; fitness, kendini koruma, zihinsel disiplin, karakter gelişimi, kendine güven ve karşılıklı mücadele amacıyla yapılmaktadır. Bir kısmı özel silah ve ekipmanlar gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Suşi</span> Japon yemeği

Suşi,, genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeğidir. Suşi stilleri ve sunumu çok çeşitli olup ana bileşeni aynı zamanda shari veya sumeshi olarak da adlandırılan suşi pirincidir. Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Morihei Ueshiba</span> Japon aikidocu (1883 – 1969)

Morihei Ueshiba, Aikido adlı savunma sanatının kurucusu.

Tōjutsu , tam olarak kılıç teknikleri şeklinde çevrilebilir. Bu kılıç için kullanılan oldukça genel bir Japonca kelimedir ve dikkate değer bir yan anlamı yoktur. Tōjutsu terimi nadiren savaş sanatları kaynaklarında kullanılır veya tercih edilir. Tōjutsu sıklıkla Kenjutsu ile karıştırılır. Bununla birlikte tōjutsu sadece kılıç kullanma sanatıdır. Genel bir kavram olduğundan kenjutsu terimini de içinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Kenjutsu</span> Antik Japon kılıç sanatı

Kenjutsu , Japon kılıcı katananın kullanımı üzerinde uzmanlaştığı bir geleneksel Japon savaş sanatıdır. Yüzyıllar boyunca buşi ve samuraylar tarafından kullanılmıştır. Kenjutsu genelde bir partnerle çalışılan formlardan oluşan bir idman yapısına sahiptir. Kata adı verilen önceden düzenlenmiş hareket dizileri yardımıyla teknikler öğretilir. Solo olarak ve bir veya daha fazla kişiyle yapılan kata çeşitlerine sahiptir. Birden fazla kişiyle yapılan katalara Kenşi Kata denir. Kenjutsu öğrenen kişiye Kenşi adı verilir.

Budo kelimesi BUDO, Bursa Deniz Otobüsleri anlamına gelebilir.

Suiō-ryū Iai Kenpō geleneksel bir Japon kılıç ekolüdür. Mima Yoichizaemon Kagenobu tarafından 1615 yılında kurulmuştur. Bu ekol iaijutsu üzerine uzmanlaşır, ancak jojutsu, naginatajutsu ve kusarigamajutsu gibi diğer sanatları da içerir.

İaido , kısaltılmış hali iai, modern bir japon savaş sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kobudō</span>

Kobudō kalkan, kılıç ve ateşli silah kullanımına yönelik geleneksel yöntemlere ve çatışma ve binicilik ile ilgili yöntemlere verilen ortak bir isimdir. 古流武術 ve 古武術 bu kavramın alternatif yazımlarıdır. Çatı bir terim olarak kullanılan ko-ryū terimi de eski sanatları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

Aikido kavramları, Japon savaş sanatı Aikido'nun felsefi ve teknik temelini oluşturan fikirlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Aiki-ken</span>

Aiki-ken İlk kez Morihei Ueshiba tafarından öğretilen, daha sonra Morihei Ueshiba'nın en önde gelen öğrencilerinden biri olan Morihiro Saito tarafından geliştirilen Aikido prensiplerine dayanan Japon kılıç tekniklerine verilen addır. Şu anda Iwama Shin-Shin Aiki Shuren-kai ana destekçi kuruluştur.

Bir Japon budō terimi olan Aiki, en basit haliyle koşullu bir uygulayıcının rakibinin gücünü reddetmesine ya da yeniden yönlendirmesine izin veren bir ilkedir. Aiki uygulayıcısı, uygulandığında saldırganın eylemlerini minimum çabayla ve genellikle fiziksel eforla ilişkili belirgin bir kas gerginliği olmadan kontrol eder.

Masaaki Hatsumi , önceden Yoshiaki Hatsumi, Bujinkan Organizasyonu'nun kurucusu ve eski Togakure-ryū sōke 'dir. Şu anda Noda, Chiba Japonya'da yaşayıp artık eğitim vermemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon dövüş sanatları</span>

Japon dövüş sanatları, Japonya'da oluşmuş çeşitli dövüş sanatlarına verilen isimdir. En az üç Japonca terim, Türkçe ifade "Japon dövüş sanatları" anlamında değişken olarak kullanılır.