Battōjutsu
Battōjutsu (抜刀術 battou-jutsu), kılıç çekme teknikleri anlamına gelen Japonca bir terimdir. Bu kelime sıklıkla iaijutsu, battōdo veya iaido terimlerinin yerine kullanılır. Böyle olmasına karşın her terimin Japonca'da küçük farkları vardır. Ve bu terimler Japon savaş sanatlarının farklı ryu(okul)larında teknikleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Battoujutsu eğitiminde kılıç ile kesmenin üzerinde durulur. Tüm bu terimler genel olarak kılıç teknikleri anlamına gelen kenjutsu veya kendo terimlerinden daha spesifiktir. Ve genellikle kılıcın saya(kın)nın dışında olduğu teknikleri ifade etmek için kullanılır.
İaido ve İaijutsuyu Karşılaştırmak
İaido çalışmalarında kılıcı hızlı ve eksiksiz bir şekilde çekme üzerinde durulur. Kılıç çekilir,hamle yapılır ve sayaya (kınına) geri döner. Battoujutsu teknikleri kılıç çekildikten sonraki çoklu kesme tekniklerini de içine alır. İaido formlarından herhangi biri genelde kılıcın sayadan çekilerek kesme hareketinin yapılması merkezlidir (ilk olarak kılıç sayadan çekilir ve düşmana kesme/bölme hareketi yapılır).
-do ve -jutsu Arasındaki Fark
Karl Friday Legacies of the Sword adlı kitabında kılıç sanatlarını tanımlamak için Japonca birçok terimin geçmişteki kullanımını ele almıştır. Fakat hala birçok insan farklı lisanlar için –do veya –jutsu terimlerinin kullanımını tartışmaktadır veya bu terimlerin battou ve iai gibi spesifik farklılıklara sahip olduğuna karar vermişlerdir. Ancak bu terimler orijinal lisanlarında da yeterince açık değildir ve sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılır. Bununla birlikte –do terimi için .....nın yolu, -jutsu terimi içinse ....nın sanatı şeklinde çeviri yapılabilir. –do eki almış bir dövüş veya savaş sanatı genellikle zihinsel ve ruhsal çalışmaları kapsar. –jutsu eki almış olanlar ise stilin asıl formlarını ve tekniklerini kapsar.
Tarihi
Kılıcı sayadan çekme ve çekerken kesmenin tekniklerinin kökenleri aslında karanlıktır. Japonya'daki çok sayıda bulunan savaş geleneklerinin efsanevi bulucuları için yıllar öncesine gitmek gerekmesine rağmen çoğu inanışa göre bu tekniği ilk bulanın ismi Hayaşizaki Jinsuke. Bugün Japonya'nın Tohoku bölgesindeki bir tapınakta türbesi bulunmaktadır. O türbede ismi Hayaşizaki Jinja olarak geçmektedir. Çoğuna göre iai için en önemli tapınak olma özelliğini taşımaktadır. Battoujutsu kavramı bu zamandan önce de var olabilir, fakat bu terimi ilk kullananın kim olduğu hala bilinmemektedir.
Ryular (Okullar)
Battoujutsu öğreten ryuha veya Japon savaş gelenekleri Japonya'da göreceli olarak daha nadirdir ve diğer ülkelerde daha az sıradandır. Bu tezatlığın sebebi karate ve aikido gibi open hand olarak tabir edilen dövüş sanatlarının göreceli olarak yüksek derecede bulunabilirliğidir. Burada iaido,iaijutsu ve battoudoda sıklıkla kullanılan bazı terimlerin bulunduğu ryuların kısmi bir listesini bulabilirsiniz.
Bu liste Bugei Ryuha Daijiten (Savaş Sanatları Gelenekleri Ansiklopedisi)'deki, Meiji döneminden önce geliştirilen koryu (eski ryu)lardan veya sanatlardan oluşturulmuştur.
- Muso Jikiden Eishin ryu – Hayaşizaki Junsukenin Hayashizaki Ryu Iaisinden 17. yy. sonlarına doğru türetilmiştir.
- Muso Shinden ryu – Nakayama Hokudo tarafından 1932 yılında kurulmuştur.
- Suiō-ryū – 1600 yılları civarında Mima Yoiçizaemon Kagenobu tarafından bulunmuştur.
- Shin Shin Sekiguchi ryu – Sekiguçi Yorokuuemon Ujimune tarafından bulunmuştur.
- Mugai ryu – Önceden bir kenjutsu ryusu olan Yamaguchi ryu öğrenen Tsuji Gettan Sukemoçi tarafından 1693'te bulunmuştur.
- Jigen ryu – Togo Hizen-no-kami Şigetada tarafından İizasa Çoisai İenao'nun Shinto ryusundan türetilerek bulunmuştur.
- Tenshin Shoden Katori Shinto ryu – İizasa Çoisai İenao tarafından 15. yy.da bulunmuştur.
- Yagyu Shinkage ryu – Kamiizumi Nobutsuna'nın öğrencisi olan Yagyu Muneyoşi tarafından 16. yy.da bulunmuştur.
Bu liste Bugei Ryuha Daijiten'deki Meiji döneminin başlangıcından sonra geliştirilen ryulardan oluşturulmuştur.
- Toyama ryu – 19. yy. sonları 20.yy. başlarında Toyama Askeri Akademisindeki subaylar tarafından bulunmuştur.
- Nakamura ryu – 20. yy. ortalarında Toyama Askeri Akademisinde Toyama ryu öğrenen Nakamura Taizaburo tarafından bulunmuştur.
Kaynakça
- Wagner, Gordon, Donn F. Draeger. Japanese Swordsmanship: Technique and Practice. New York and Tokyo: Weatherhill Inc., 2001.
- Friday, Karl. Legacies of the Sword: The Kashima-Shinryu and Samurai Martial Culture. Honolulu, US: University of Hawai'i Press, 1997.
- Obata, Toshishiro. Crimson Steel. Essex, UK: Dragon Books, 1987.
- Obata, Toshishiro. Naked Blade. Essex, UK: Dragon Books, 1985.
- Yamada, Tadashi and Watatani Kiyoshi. Bugei Ryuha Daijiten. Tokyo, Japan: Tokyo Koppi Shuppanbu, 1979.
- Bu makale İngilizce Vikipedi'deki Battojutsu adlı makaleden derlenmiştir.
Dış bağlantılar
- Katori Shinto Ryu1 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.