İçeriğe atla

Batsın Bu Dünya (şarkı)

"Batsın Bu Dünya"
Batsın Bu Dünya albümünden Orhan Gencebay şarkısı
Kaydedilme1975
TarzSerbest Türk Müziği
DilTürkçe
Süre5.40
YazarOrhan Gencebay
BesteciOrhan Gencebay

Batsın Bu Dünya, Orhan Gencebay tarafından 1973 yılında yapılan şarkıdır. Şarkı aynı yıl Kervan Plakçılık'tan çıkan albüme de adını vermiştir. Funda Arar, Sibel Can, Adnan Şenses, Linet, Barış Akarsu, Neşe Karaböcek, Gripin gibi çeşitli şarkıcı ve gruplar tarafından da söylenmiştir. Orhan Gencebay ile Bir ömür albümünde ise şarkı albüme katılan şarkıcılar tarafından koro halinde icra edilmiştir. Remix versiyonu yine şarkıcının İdeal Aşk isimli albümünde yer almıştır.Şarkı TRT tarafından "insanların ruh sağlığını bozduğu" gerekçesiyle yasaklanmıştır.[1]

Şarkının ortaya çıkması

Gencebay şarkıyı yaratma nedenini şöyle açıklamıştır: "Ben bunu 1975 yılında yaptığım zaman Türkiye’de günde 100 kişi öldürülüyor ve yaralanıyordu. Sağ-sol davasıyla ülke bölünmeye çalışılıyordu. Bu şarkı o döneme ağıttır."[2][3] Bu şarkının protest bir yapısının olduğunu da söylemiştir.[4] 1998 yılında sokak çocukları, lösemili çocuklar, şehit ve gazi yakınları ile birlikte Çamlıca Tepesinde bu şarkının klibini çekti. Klipte "Daha güzel daha mutlu daha adil sevgi dolu bir dünya için barış için insanlık için batsın bu dünya" mottosu kullanıldı.[5]

Şarkının Bülent Ecevit yanlısı olan işçi ve öğrenciler tarafından da söylendiği bilinmektedir.[6][7]

Müzikal yapısı

Tartışmalar

Ancak şarkı beraberinde çeşitli tartışmalar getirdi. Şarkı sözlerinin fiziksel olarak dünyanın batması istediği anlamını çıkaranlarca eleştirildi.[8] Şarkı 2010 yılında Fazıl Say tarafından başlatılan Arabesk tartışmasında “Arabeskin karamsarlığı, ezilen kesimin karamsarlığını sömürmekten ibaret. ‘Batsın Bu Dünya’ derken yat satın almak böyle bir şey olsa gerek” sözleriyle eleştirildi.

Uğur Dündar, Gencebay'ı Vizyon toplantısı nedeniyle hükûmete yakın olmakla suçlamış ve şarkısının "Kula Kulluk Edene Yazıklar Olsun" kısmını gazete köşe yazısının başlığı yaparak eleştirilmiştir[9] Gencebay'ın bu duruma cevabı Fakat, bazı vatandaşlarımıza göre, gidemezsiniz. Bazı vatandaşlarımız diyor ki, "sen benim istemediğim bir şeyi yapamazsın. Öyle her davete gidemezsin. Yoksa seni lekelerim, küfrederim, her şeyi yaparım" demek istiyor. Ve yapıyor da. olmuştur.

KADEM'in Kadın ve Adalet Zirvesi'nde cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan orta doğu da yaşanan krize atıfta bulunarak batı ile yaşanan çifte standarta gönderme yapmış ve "Hani bizim Gencebayımız var ya, 'batsın bu dünya' diyor ya, işte batsın bu dünya" demiştir.[10]

Mayıs 2014'te Gencebay'ın da katıldığı bir Arabesk sempozyumunda bir oturumun başlığı Batsın mı bu dünya ? olmuştur. Yine 2014'te İskender Paydaş şarkıyı yeniden uyarlamıştır ve şarkı için Metallica'nın yaptığı şarkılardan hiçbir farkının olmadığını söylemiştir.

"Neyi değiştirdik ki sevgilerden başka"şarkısı nıda bu şarkıya nazire yapmak için yapmıştır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  5. ^ Milliyet 17 03 1998 sayfa 2
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<i>Esrarlı Gözler</i> 1980 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Esrarlı Gözler Müslüm Gürses'in 14 Temmuz 1980'de Emre Plak firmasından uzunçalar olarak çıkardığı albümdür. Emre Plak sonraki yıllarda bu albümü yeniden basmıştır. Türkiye ve Almanya başta olmak üzere tüm dünyaya arabesk tarz müziği tanıtan ve sevdiren en marjinal albümlerden birisidir. Albümdeki bütün müziklerde Mustafa Sayan imzası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Tekintüre</span> Türk söz yazarı, besteci ve müzisyen

Ali Tekintüre, Türk, söz yazarı, şair, besteci ve müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Özdemir</span> Türk arabesk müzik sanatçısı

Selahattin Özdemir, Türk arabesk müzik sanatçısı, söz yazarı, bestekâr ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Candan Erçetin</span> Türk şarkıcı/şarkı yazarı, öğretmen ve yapımcı

Candan Erçetin, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve müzik öğretmeni. 25 yılı aşkın şarkıcılık kariyeri boyunca, insan hayatını konu alan şarkılar hazırlayıp seslendirmesiyle tanındı. Albümlerini pek fazla tanıtım yapmadan çıkarmasına rağmen yine de çalışmalarını çok satarak dinleyici tarafından çok benimsenmesiyle birçok kez takdir edildi. Müziğini ön planda tutarak basında özel hayatıyla yer almaması sayesinde övüldü. Bazen farklı bulunan video klipleriyle ilgi çekti. Ailesinin Balkan kökenli olmasının bir sonucu olarak şarkılarında sık sık Balkan müziği enstrümanlarına yer verdi, Türkçenin yanı sıra Fransızca ve Yunanca şarkılar da söyledi. Erçetin, kontralto ses aralığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Arabesk müzik</span> müzik türü

Arabesk, Türkiye'ye özgü, duygusal bir halk müziği türüdür. Genellikle duygusal olan şarkı sözleri; karamsarlığı, umutsuz aşkları, günlük dertleri, umutsuzluğu ve başarısızlığı konu edinir. Küçük bir kısmı ise enstrümantaldir.

<span class="mw-page-title-main">Arabesk rock</span>

Arabesk rock, Orhan Gencebay ve Erkin Koray'ın başlattığı müzik akımı. Anadolu rock ile yakın ilişki içerisindedir.

Asıl anlamı sanatta doğu ile batının sentezi olan arabesk, 1980'li yıllarda şehre göçün sonucu yaygınlaşan ve özellikle arabesk müziğin Orhan Gencebay ile yaygınlaşmasının ardından belirginleşmiştir. Genelde üzüntülü yapılan şarkılar yüzünden, ilk başlarda maddi sıkıntı çeken insanlar tarafından sahiplenmeye çalışılmıştır. Arabesk şarkıcılarının çoğu varoşlarda büyümüş kimseler olduğu için herkesin ilgisine çekecek kalitede şarkılar üretememişlerdir. Buna karşın sürekli kendini farklı alanlarda geliştirmeyi hedef almış Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses, Azer Bülbül ve Müslüm Gürses yaptıkları bestelerle, sözlerle ve yorumladıkları şarkılarla bu kültüre ait müziğin büyük kitlelere ulaşmasını sağlamış, elit kesimden de büyük bir hayran toplamışlardır. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirde arka planda kalanların yaşam tarzı ve dünya görüşünü yansıtan altkültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Sibel Can</span> Türk şarkıcı

Sibel Can, doğum adıyla Sibel Cangüre,, Türk şarkıcı ve oyuncu. Kariyerine dansöz olarak başlayan Can, daha sonra şarkıcılık yapmaya başladı ve günümüzde televizyon ve sinema oyunculuğu ile sunuculuk da yapmaktadır.

<i>Bir Güneş Batışında</i>

Bir Güneş Batışında, Sibel Can'ın 1991'de beşinci stüdyo albümüdür. Albümde sanat müziği yanında ağırlıklı fantezi müzik tarzı şarkılar yer almaktadır.

<i>Batsın Bu Dünya</i>

Batsın Bu Dünya, 14 Ocak 1975 tarihinde Orhan Gencebay'ın Kervan Plak firmasından çıkardığı stüdyo albümüdür. Albümde toplam 10 şarkı bulunmaktadır. Albüm yasal olarak 10 milyon satmıştır. Albümün her bir şarkısı Orhan Gencebay klasiği olmuştur. 21 Haziran 1976 tarihinde listelere giriş yapmış, 28 Haziran 1976 tarihli Hey Dergisi'nde 4 üzerinden 3 yıldız verilmiştir.

<i>Aşkı Ben Yaratmadım</i> Orhan Gencebay albümü

Aşkı Ben Yaratmadım, Türk müzisyen Orhan Gencebay'ın altıncı stüdyo albümüdür. 1980 yılında Orhan Gencebay'ın sahibi olduğu Kervan Plak tarafından yayınlanan albümün yönetmenliğini ve yapımcılığını yine Gencebay yapmıştır.

<i>Benim Dertlerim</i> Orhan Gencebayın Benim Dertlerim isimli albümü

Benim Dertlerim, Türk müzisyen Orhan Gencebay'ın dördüncü stüdyo albümüdür. 1978 yılında Orhan Gencebay'ın sahibi olduğu Kervan Plak tarafından yayınlanan albümün yönetmenliğini ve yapımcılığını yine Gencebay yapmıştır.

<i>Yarabbim</i> (albüm)

Yarabbim, Türk müzisyen Orhan Gencebay'ın beşinci stüdyo albümünün başlığıdır. 1979 yılında Orhan Gencebay'ın kendi plak şirketi Kervan Plak tarafından yayınlanan albümün yönetmenliğini ve yapımcılığını, Gencebay yine kendisi yapmıştır.

Sevda Çiçeği, Fikret Kızılok'un 1983 tarihli Zaman Zaman başlıklı albümünde yer alan, bestesi ve sözleri kendisine ait bir şarkıdır. 2004 yılında Mor ve Ötesi, Dünya Yalan Söylüyor başlıklı albümünde şarkıyı yeniden yorumlamış ve klip çekmişlerdir.

Dert Bende Derman Sende veya dijital platformlardaki kısaltılmış adı ile Dert Bende, Mine Koşan'ın 1972'de yayınladığı "Dert Bende/Sevde Gör" 45'liğinde yer alan şarkısıdır. Şarkının sözü ve müziği Vedat Yıldırımbora'ya aittir. Bir dönem şarkının Orhan Gencebay'a ait olduğu iddia edilmiştir. İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır.

<i>Arabesque II: Geçmiş Bize Yakışıyor</i>

Arabesque II: Geçmiş Bize Yakışıyor, Kıbrıslı Türk pop müzik sanatçısı Işın Karaca'nın 7 Temmuz 2011'da yayınlanan arabesk tarzındaki ikinci, toplamda altıncı stüdyo albümü. 2010 yılında yayınlanan Arabesque albümü 100 binin üzerinde satışla 2010 yılında en çok satılan 6. albüm olmuş, bu başarı ile ikinci arabesk albümünü yapmaya karar vermiştir. Tamamı akustik olarak kaydedilen albümün kayıtları 4 Martta tamamlanmıştır. Önceki albümde olduğu gibi bu albümde de Selami Şahin Karaca'nın vokal koçluğunu üstlenmiştir.

"Bir Teselli Ver", İlk olarak 1968/1969 yılında 45'lik olarak yayınlanan ve aynı zamanda Orhan Gencebay'ın 1972'de çıkardığı albüme ismini veren şarkıdır. 45'lik İstanbul plakçılıktan çıkmıştır. Harika Plakçılık'tan çıkan albümde 10 şarkı bulunmaktadır. Aynı zamanda bu isimde sanatçının 1971 yapımı bir filmi de bulunmaktadır. Bu şarkı Gencebay'ın Türk sanat müziği motiflerini kullandığı ilk şarkıdır.

<i>Orhan Gencebay ile Bir Ömür</i>

Orhan Gencebay ile Bir Ömür, Orhan Gencebay'ın müzikteki altmışıncı sanat yılına özel hazırlanan saygı albümü. Albümde 32 sanatçı Orhan Gencebay'a ait 33 eseri yeniden yorumladı. Albümde yer alan şarkılar alfabetik seslendiren sanatçı adına göre sıralanmıştır.

<i>Şöhretler</i>

Biz Ayrılamayız, Bülent Ersoy'un 1975 yılında yayınlanan albümüdür. Aynı albüm serisini 1977 yılında Konser II ve Konser III takip etmiştir.