İçeriğe atla

Baton (askerî)

Fransa mareşalleri'nin kullandığı bir baton

Baton veya tören asası, bir mareşalin veya denk bir yüksek rütbeli askerî personelin giydiği üniformanın bir parçası olarak taşınan, ahşap veya metalden yapılmış kısa, kalın sopa benzeri bir nesnedir.

Kullanım

Fransa

Fransa'da baton, Orta Çağ'ın sonlarında yüksek rütbeli komutanların bir simgesi olarak kullanılmıştır. 1804'te Birinci Fransız İmparatorluğu kurulduğunda İmparatorluk Mareşali olan kişilerce ve Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'nin sonrasında Fransa mareşali rütbesindekiler tarafından da kullanıldı.

Almanya

İmparatorluk Generalleri (Reichsgeneräle), özellikle Kutsal Roma İmparatorluğu mareşalleri (Reichsgeneralfeldmarschälle) bu asaları (Marschallstäbe) kullandılar.

İngiltere

Wellington dükü Arthur Wellesley'e hediye olarak sekiz adet baton verildi.[1] Ondan fazla batona sahip olan Wellesley'in bu asaları evi Apsley House'da (Rusların hediye ettiği baton, 9 Aralık 1965'te çalınmıştır) sergilenmektedir.[2][3][4]

Kaynakça

Dipnot
  1. ^ "Batons [of] the Late Duke of Wellington". The Illustrated London News No. 532. 11 Aralık 1852. 10 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2011. 
  2. ^ Howe, Malcolm (2000). "Wellington's Batons". British Historical Society of Portugal. Cilt 27. ss. 13-22. 
  3. ^ "Duke of Wellington's batons". English Heritage. 15 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2011. 
  4. ^ SR staff 1965, s. 2.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Louisiana</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Louisiana, ABD'nin Güney eyaletlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Wellesley</span> 1. Wellington Dükü

Arthur Wellesley, lakabı Demir Dük, Napolyon Savaşları sırasında Britanya ordusu komutanlığı ve sonradan başbakanlık (1828-1830) yapan asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Julie Christie</span>

Julie Frances Christie, Akademi Ödülü sahibi İngiliz aktris. Darling filmiyle 24 yaşında En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü almayı başarmış, daha sonra McCabe & Mrs. Miller ve Afterglow filmleri ile ise ödüle aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Batitski</span>

Pavel Batitski, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">1814 Fontainebleau Antlaşması</span> antlaşma

Fontainebleau Antlaşması, Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Fontainebleau Sarayında 11 Nisan 1814 tarihinde Napolyon Bonapart ile Avusturya İmparatorluğu, Rus İmparatorluğu ve Prusya Krallığı arasında imzalanan antlaşmadır. Napolyon Savaşlarının sonunda Paris'in düşmesi ile yenik düşen Napolyon antlaşmayı imzalamak zorunda kalmış ve iktidardan çekilerek Elba Adası'na sürgüne gitmiştir. Antlaşma, Napolyon'un Yüz Gün olarak bilinen ve sürgünden dönerek yeniden iktidara gelmesiyle geçersiz hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John French (1. Ypres kontu)</span> İngiliz-İrlandalı asker (1852-1925)

Mareşal John Denton Pinkstone French, 1st Earl of Ypres KP, GCB, OM, GCVO, KCMG, ADC, PC, Britanya Ordusu'nun bir subayı. II. Boer Savaşı'nda süvari birliğini kumanda etti. 1912'de Genelkurmay Başkanı oldu.

Edwin James Lawrence, İngiliz tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi</span>

İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi (İEDTY), 1917-1920 yılları arasında eski Osmanlı İmparatorluğu'nun Levant ve Mezopotamya'daki vilayetleri üzerinde Britanya ve Fransız ortak askeri yönetimiydi. Yönetim, 19-26 Nisan 1920 San Remo Konferansı'nda Fransız Suriye ve Lübnan Mandası ile Birleşik Krallık Filistin Mandası'nın kurulmasıyla sona erdi.

<i>Waterloo</i> (film) 1970 yapımı film

Waterloo 1970 yılı İtalyan-Sovyet ortaklığı yapımı tarih filmidir. Sergey Bondarçuk tarafından yönetilen ve yapımcılığını Dino De Laurentiis'in üstlendiği film Waterloo Muharebesi'ni anlatmaktadır. Film savaş sahneleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<i>Le Stamboul</i>

Le Stamboul, Osmanlı İmparatorluğu'nda İstanbul'dan yayınlanan ve ülkede Latin alfabesinin kabul edildiği 1934'ten itibaren 1964 yılına kadar "İstanbul adıyla yayımlamayı sürdüren günlük Fransızca gazete.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques MacDonald</span> Fransız mareşal (1765 – 1840)

Étienne Jacques Joseph Alexandre MacDonald, Taranto Dükü Fransız devrimci ve Napolyon Savaşları sırasında İmparatorluk Mareşali ve askeri liderdi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-de-Dieu Soult</span> Fransa başbakanı

Jean-de-Dieu Soult, Fransız mareşal ve 1840 ile 1847 yılları arasında Fransa başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Quatre Bras Muharebesi</span>

Quatre Bras Muharebesi, 16 Haziran 1815'te, Waterloo Muharebesi'nden iki gün önce meydana gelen Fransız güçleri ile Koalisyon orduları arasındaki çatışma. Savaş, Quatre Bras'ın yakınlarında gerçekleşti. Wellington Dükü'nün İngiliz müttefik orduları ile Fransız Mareşal Michel Ney komutası altındaki Napolyon Bonapart'ın Fransız Armée du Nordun sol kanadı arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Astorga Kuşatması (1812)</span>

1812 Astorga Kuşatması 29 Haziran-19 Ağustos 1812 tarihleri arasında Yarımada Savaşı sırasında İspanya'nın León eyaletinin Astorga kentinde gerçekleşen bir askerî harekâttır. 29 Haziran'da, Portago Markisi Korgeneral Francisco Gómez'in komutasındaki İspanyol ordusu Astorga'yı kuşattı. Kuşatma, 1812 yazında Fransızları İspanya'dan atmak üzere düzenlenen İngiliz-İspanyol müttefik saldırısının bir parçasıydı. General Francisco Castaños'un emriyle General José María Santocildes liderliğindeki VI. İspanyol Ordusu, Astorga'nın ele geçirilmesi için gerekli hazırlıkları yaptı. 18 Ağustos'ta sert bir direnişin ardından Fransız garnizonu İspanyollara teslim oldu. Kuşatma sırasında, İspanyol birliklerinin bir kısmı General Santocildes komutasındaki İspanyol ordusu Arthur Wellesley komutasındaki Müttefik ordusuna katılmak için Salamanca'ya doğru harekete geçti. Bu ordu; Tordesillas, Toro ve Zamora'nın ele geçirilmesinde ve Valladolid'in alınmasında önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Valerian Wellesley (8. Wellington Dükü)</span> İtalyan siyasetçi (1915-2014)

Arthur Valerian Wellesley, 8. Wellington Dükü, 1943 ve 1972 yılları arasında Marquess of Douro olarak adlandırılan kıdemli bir İngiliz akranı ve İngiliz Ordusunda bir tuğgeneraldir. Ana ikametgâhı Hampshire'daki Stratfield Saye Evi idi.

Feldmareşal en üst düzey askeri rütbedir ve genellikle general rütbesinden daha kıdemlidir. Genellikle bir ordudaki en yüksek rütbedir ve bu nedenle çok az kişi bu rütbeye atanır. Birçok ülkede günümüz silahlı kuvvetlerinde beş yıldızlı rütbe (OF-10) olarak kabul edilir. Birçok ülkede feldmareşal rütbesine yükselmek için tarihsel olarak bir generalin olağanüstü askeri başarı göstermesi gerekmiştir. Bununla birlikte, bu rütbe tümen komuta rütbesi ve tugay komuta rütbesi olarak da kullanılmıştır. Rütbenin farklı kullanımlarına örnek olarak olağanüstü bir başarı için Avusturya-Macaristan, Pakistan, Prusya/Almanya, Hindistan ve Sri Lanka; tümen komutanlığı için İspanya ve Meksika ; ve tugay komutanlığı için Fransa, Portekiz ve Brezilya verilebilir.

Daniel Beretta, Fransız aktör ve seslendirme sanatçısı.