İçeriğe atla

Bataan ölüm yürüyüşü

Yürüyüş sırasında ölmüş Amerikan ve Filipinli askerler.

Bataan ölüm yürüyüşü (TagalogcaMartsa ng Kamatayan, Japoncaバターン死の行進, Batān Shi no Kōshin), II. Dünya Savaşı sırasında Nisan 1942'de, Filipinler'deki Bataan yarımadasının Japon kuvvetleri tarafından ele geçirilmesinden sonra 12.000 Amerikan ve 64.000 Filipinli askerin Japonlar tarafından zorla nakledilmesi ve binlercesinin yolda ölmesi olayı.

3 Nisan 1942'de, Japon komutan Masaharu Homma, Bataan'ı savunan Müttefik kuvvetlerine karşı yeni bir harekât başlattı. Pasifik Cephesi'ndeki Müttefik kuvvetlere komuta eden Amerikan general Douglas MacArthur askerlerine savaşmaya devam etmelerini emretti; ancak 6 gün sonra, askerlerinin devamlı çatışma, hastalık ve açlığın yükü ile yıprandığını gören, Bataan'daki birliklerin komutanı Edward P. King, Japon kuvvetlerine teslim oldu. Müttefik askerleri halihazırda Ocak ayından beri normal gıda karnelerinin yarısı ile hayatta kalıyorlardı.

Homma, ele geçirdiği savaş tutsaklarını 161 kilometre (100 mi) uzaktaki O'Donnell Kampı'nda tutmaya karar verdi. Tutsaklar, Mariveles'ten San Fernando'ya 83 kilometre (52 mi) yürümeye zorlanacak ve oraya vardıklarında bir trene bindirilip Capas'a kadar demiryolu aracılığıyla götürüleceklerdi. Daha sonra Capas'ta trenden indirildiklerinde bir 13 kilometre (8,1 mi) daha yürüyüp O'Donnell Kampı'na ulaşacaklardı. King, askerlerinin bu yürüyüşü yapabilecekleri konusundaki endişesini gösterdi ve Mariveles'ten son varış yerlerine kadar kamyonlarla götürülmesini istedi. Homma bu talebi reddetti.

Günümüzde gaddarlığı ve sertliği ile bilinen yürüyüş 10 Nisan 1942'de başladı ve bir hafta kadar sürdü. Daha yürüyüş bile başlamadan önce, tüm tutsakların üzerleri tek tek arandı ve üzerlerinde hatıra eşya olması amacıyla alınmış bir Japon eşyası veya takısı bulunan herkes yerinde infaz edildi.

Nöbetçi askerler, yolculuklarının sonuna kadar, tutsaklara çoğunlukla su ve yemek vermedi. Tutsaklara nadiren verilen tek yemek ise az miktarda bozulmuş pirinçti. Her gün kalabalık koşullarda sadece birkaç saat uyumalarına izin verildi. Tutsaklar üzerinde uygulanan en kötü şöhretli cezalandırma yöntemlerinden biri, "güneş tedavisi" olarak bilinen, kendisine hiç su verilmeyen tutsağın kaskının çıkarılıp güneş altında oturmaya zorlandığı yöntemdi. Tutsaklar sürünün geri kalanından arkaya düştükleri veya küçük kural ihlalleri için dövüldü, tekmelendi ve hatta birçok durumda öldürüldü.

O'Donnell Kampı'na ulaşana kadar yolda toplam 7.000 ila 10.000 tutsak öldü. Japonlar, tutsakların hem yüksek sayısını hem de kötü sağlık durumlarını göz önünde bulunduramadılar. Tutsakların bazıları ormanlara doğru kaçmayı başarsa da, çoğunun fiziksel olarak kaçmaya çalışması bile imkansızdı. Bazı rastgele seçilen tutsaklar nöbetçileri tarafından "eğlencesine" öldürüldü.

Yürüyüş sırasında hayatta kalmayı başaranların birçoğu Capas'a demiryolu üzerinde yapılan yolculukta, aşırı kalabalık ve boğucu vagonların içerisinde öldü. Kampa varılmasından sonraki iki ay içerisinde 1.600 Amerikan ve 16.000 Filipinli açlık, hastalık ve kötü muamele nedeniyle öldü. Yürüyüşün sertliği ABD içerisinde popülerleşti ve Amerikan komutanlar Bataan ölüm yürüyüşünün hikâyesini askerlerini motive etmek için kullandı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Asya ve Pasifik cepheleri</span>

Asya ve Pasifik Cephesi, I. Dünya Savaşı'nın kansız geçen bir cephesiydi. Cephedeki tek gerçek askerî harekât, Japonların Tsingtao saldırısıdır. Bunun yanında, bugünkü Papua Yeni Gine'deki Bita Paka ve Toma'da da küçük çaplı çatışmalar yaşanmıştır. Pasifik'teki diğer Alman bölgelerinde herhangi bir hareket gözlenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Muharebesi</span>

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas MacArthur</span> Amerikalı general (1880 – 1964)

Douglas MacArthur, II. Dünya Savaşı'nda Pasifik Cephesi'ndeki Müttefik kuvvetlere komuta eden Amerikalı 5-yıldızlı "Ordu Generali". Savaş sonrasında Japonya'daki Müttefik işgal kuvvetlerinin komutanı olarak bu ülkeyi yönetmiş ve Kore Savaşı'nın ilk dokuz ayında Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin komutanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Iwo Jima Muharebesi</span>

Iwo Jima Muharebesi, 19 Şubat 1945 - 26 Mart 1945 tarihlerinde Pasifik Okyanusunda bulunan Iwo Jima adlı küçük bir adada Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında meydana gelen çatışmadır. 1945 yılı Şubat ayında Amerikan birlikleri Japon ana vatanından sadece 1200 km uzaktaki bir adaya toplanmıştı. Iwo Jima; 21 km² büyüklüğünde volkanik bir ada. Ama Japon ana vatanının istilası için hayati önem taşıyan 2 hava alanına sahipti. İkinci Dünya Savaşının sembol fotoğrafı olan ABD askerlerinin bayraklarını bir tepeye dikmelerini gösteren fotoğraf bu muharebe esnasında çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Masaharu Homma</span> Japon general (1887 – 1946)

Masaharu Homma , Japon İmparatorluğu'nun korgeneral'i. II. Dünya Savaşı'nda Filipinler'i işgal eden Japon 14. Ordu'nun başkumandanı.

<span class="mw-page-title-main">Leyte Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının Pasifik Cephesinde bir muharebe

Leyte Muharebesi, Filipinler'de bulunan Leyte Adası üzerinde 20 Ekim 1944 ile 31 Aralık 1944 tarihleri arasında gerçekleşen İkinci Dünya Savaşı Pasifik Cephesi'ne dahil edilen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Malaya Cephesi</span> II. Dünya Savaşının Malay yarımadasındaki cephesi

Malaya Cephesi II. Dünya Savaşı sırasında; 8 Aralık 1941 ve 31 Ocak 1942 tarihleri arasında, Malay yarımadasında Japonya'nın önderliğindeki Mihver Devletleri ve Büyük Britanya'nın başı çektiği Müttefik Devletleri arasında yapılan savaşlardır. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve ağır bir yenilgiye uğrayan İngilizler Malay yarımadasından çekilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Muharebesi</span>

Hong Kong Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında; 8 - 25 Aralık 1941 tarihleri arasında, Hong Kong ve çevresinde Japon İmparatorluk Ordusu ile Britanya İmparatorluğu'na bağlı güçler arasında yapılan savaş. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve Japonlar Hong Kong'u işgal etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nacht und Nebel</span>

Nacht und Nebel, Adolf Hitler'in 7 Aralık 1941'de siyasi eylemcilere ve II. Dünya Savaşı'ndaki direnişe "yardım edenlere" hapsedilme ya da öldürülmelerini hedefleyen bir talimattı. Nacht und Nebel, Almanca'da Gece ve Sis anlamına gelmektedir.

Sovyet-Japonya sınır çatışmaları Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ile Japon İmparatorluğu'nun, ayrıca kukla devletleri olan Moğolistan ve Mançukuo'nun arasında gerçekleşen savaşlar ve çatışmalardır. 1932 ve 1939 yılları arasında gerçekleşmiştir, Khasan Gölü Muharebesi haricinde Mayıs 1939'a kadar olan savaşlar, küçük sınır çatışmalarıydı. Sınır Savaşı, Sovyetlerin Japonlar üzerinde ağır angajmanlar uyguladığı Halkin-Gol'da sona erdi. Sonucunda Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması imzalandı. Çatışmalar, Ağustos 1945'te Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'ndaki müttefik ülkelerine destek olarak başlattığı Mançurya Stratejik Saldırı Operasyonu ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Deniz Muharebesi</span>

Guadalcanal Deniz Muharebesi, 12-15 Kasım 1942 tarihleri arasında Solomon Adaları'nda Amerika Birleşik Devletleri Donanması ile Japon İmparatorluk Donanması arasında meydana gelen bir deniz muharebesidir. Muharebe, çoğu Guadalcanal yakınlarında ve hepsi adadaki kara kuvvetlerini takviye etmek için bir Japon girişimi ilgili olmak üzere dört gün boyunca kombine hava ve deniz çatışmalarından oluşmaktaydı. Savaşta bir yüzey çatışmasında öldürülen sadece iki ABD Donanması amirali bu savaşta kaybedildi. Muharebe, aylarca süren Guadalcanal Muharebesi'nin sonucunu belirlemiştir.

Amerika Birleşik Devletleri savaş suçları, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin 1899 ve 1907 Lahey Sözleşmelerinin imzalanmasından sonra işlediği savaş kanunlarının ve geleneklerin ihlalidir. Bunlar, yakalanan düşman savaşçıların infaz edilmesini, sorgu sırasında mahkûmlara kötü muameleyi, işkencenin kullanımını ve sivillere ve savaşçı olmayanlara karşı şiddet kullanımını ve tecavüzü içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lionel Matthews</span>

Lionel Colin Matthews, GC, MC, II. Dünya Savaşı'nda bir Avustralya Ordusu subayıydı. Ölümünden sonra, o sırada Avustralya silahlı kuvvetlerinin bir üyesine verilebilecek en yüksek kahramanlık veya cesaret ödülü olan George Cross ile ödüllendirildi. Matthews, Güney Avustralya'nın Adelaide şehrinde doğdu ve Victoria'ya taşınmadan önce orada eğitim gördü. Nisan 1939'da Milislere katılmadan önce Avustralya Kraliyet Donanma Rezervinde bir işaretçi olarak eğitildi. Avustralya İşaret Birliği'nde subay olarak görevlendirilen Matthews, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden sonra İkinci Avustralya İmparatorluk Kuvvetleri'nin 8. Tümenine transfer oldu.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal</span> Solomon Adalarına bağlı ada

Guadalcanal, Avustralya'nın kuzeydoğusunda, güneybatı Pasifik'te bulunan Solomon Adaları'nın Guadalcanal Eyaletindeki ana adadır. Yüzölçümü olarak Solomon Adaları'ndaki en büyük adadır ve en büyük nüfusa sahip ikinci adadır. Ada ağırlıklı olarak yoğun tropikal yağmur ormanlarıyla kaplıdır ve dağlık bir iç mekana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler Cephesi (1941-1942)</span>

Filipinler cephesi, Filipinler Savaşı olarak da bilinir veya Filipinler'in Düşüşü, İkinci Dünya Savaşı sırasında Filipinler'deki Amerika topraklarının Japonya İmparatorluğu tarafından işgal edilmesi ve adaların ABD ve Filipin Orduları tarafından savunulmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hunan Muharebesi</span>

Batı Hunan Savaşı, İkinci Çin-Japon Savaşı'nın son aylarında, 6 Nisan ile 7 Haziran 1945 arasında meydana gelen, Batı Hunan'ın Japon işgali ve ardından Müttefiklerin karşı saldırısıydı. Japonların bu muharebedeki stratejik hedefleri, Çin hava alanlarını ele geçirmek ve Batı Hunan'daki demiryollarını güvence altına almak ve tükenmiş kara kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu kesin bir zafere ulaşmaktı.