İçeriğe atla

Batıkent

Batıkent
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Şehirdeki Konumu
Şehirdeki Konumu
Koordinatlar: 39°58′16″N 32°43′18″E / 39.971142°K 32.721596°D / 39.971142; 32.721596
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeYenimahalle
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Rakım830 m
Nüfus
 (2021)[2]
257.378
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06
Posta kodu06370

Batıkent, Ankara ilinin Yenimahalle ilçesinde bir semttir. Yenimahalle ilçesinin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Türkiye'nin en büyük modern yerleşim projelerinden biridir. M1 ve M3 hatlarının son istasyonu Batıkent'tedir.

Nüfus

Batıkent'in nüfusu, bağlı olduğu Yenimahalle ilçesinin yaklaşık yarısı kadardır. Nüfusu orta ve orta-üst gelir grubu insanlar oluşturur. İlk kurulduğu yıllarda sakinler daha çok sanatçı, akademisyen ve memur grubundan oluşmaktaydı. Batıkent'in 2021 yılı ile birlikte nüfusu 257.378 kişi olarak bir yılda %5.83, on yılda ise %28 artmıştır. Batıkent'in en kalabalık mahallelesi 57.692 kişi ile Turgut Özal Mahallesi olurken, ardından 37.470 kişi ile Kardelen Mahallesi ve 33.978 kişi ile Yeni Batı Mahallesi takip etmektedir.[3]

Kuruluşu

Batıkent, Ankara'nın belediye başkanlarından Vedat Dalokay'ın 1973 yılında Ankara Belediye Başkanlığı'na seçilmesi ile birlikte, çarpık kentleşme sorununa çözüm olarak oluşturulmuştur. Pek çok isim düşünülmüş ancak projenin Ankara'nın batısında gerçekleştirileceği kesinleştiğinde de isim kendiliğinden ortaya çıkmıştır: Batıkent. Batıkent'in, özellikle Murat Karayalçın döneminde altyapısının geliştirilmesi ve Melih Gökçek döneminde de metronun tamamlanmasıyla ulaşım bakımından birçok sorunu halledilmiştir.

İlk yılları

Projenin hayata geçirilmesi için bugünkü Batıkent'in hemen hemen tamamı kamulaştırılmıştır. Katılımcı, demokratik bir şekil içerisinde uygulama istenildiğinden, bu isteğe uygun olarak 1979 yılında Kent-Koop kurulmuş, Kent-Koop üstlendiği misyona uygun olarak hemen faaliyete başlamıştır. 1987 yılında da Dünya Konut Yılı Ödülü'nü almıştır. Batıkent projesi başlangıçta sosyal konut projesiydi. Ancak zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini almış ve Ankara ilinin gözde yerleşim alanlarının başlarında gelmeye başlamıştır. Batıkent, bu gelişimleri ile haliyle araştırmacıların da dikkatini çekmiş, çeşitli yönlerden araştırmalar yapılmıştır [].

Çıkan sonuç:

  • Sosyo-kültürel seviyesi yüksek,
  • Ekonomik seviyesi orta ve orta üzeri insanların oturduğu bölge olarak tanımlanmıştır.

Konumu

Batıkent, Kızılay ve Sincan'a 15 km uzaklıkta, İstanbul Devlet Yolu olarak adlandırılan karayolunun hemen kuzeyinde yaklaşık 10 milyon m²'lik bir alana kurulmuştur. Ostim'le birleşiktir.

Ulaşım

Botanik, Mesa, Batı Merkezi ve Batıkent durakları, Batıkent'te bulunmaktadır.

Ulaşım Kızılay'dan M1 hattı ve 297 ile 220 ve 221 numaralı özel halk otobüsleri vasıtasıyla, Ulus'tan M1 hattı ve Rüzgarlı Cadde'den kalkan dolmuşlarla sağlanır. Ayrıca Abidinpaşa'dan otobüsle, Sincan'dan M3 metro ve minibüslerle ve Keçiören-Demetevler hattından geçen dolmuşlarla da ulaşmak mümkündür. Ulaşım, Kızılay'a metro ile 22 dakika, özel halk otobüsü ile yaklaşık 35 dakika; Keçiören'e minibüs ile yaklaşık 45 dakika; Sincan'a metro ile 30 dakika, minibüs ile yaklaşık 25 dakikadır.

Ekonomi

Batıkent'te eski bir basketbol sahası.
Batıkent İtfaiye İstasyonu

Batıkent, Ostim'e yakın olması ve İstanbul yolu üzerinde olması nedeniyle emlak piyasasında talep gören bir semttir. 2007 yılında, Batıkent'te bulunan gayrimenkullerin fiyatı ortalama ayda %10 artmıştır. [1] Fakat, bu artışlara rağmen Batıkent'teki emlak fiyatları şehir içine göre oldukça düşük seviyededir. [2]19 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Son yıllarda Batıkent'e yapılan Atlantis AVM, Meydan Batıkent, Gimsa alışveriş merkezleri semtteki ekonomik hayatı canlandırmıştır. Fakat, bütün bu yatırımlara rağmen Batıkent'te yaşayanların çoğu Batıkent dışında çalışmaktadır. Bu nedenle, Batıkent kendi başına bir ekonomik merkez haline gelememiştir. [3]

Eğitim

Mustafa Azmi Doğan Anadolu Lisesi, Şehit Sercan Öztürk Anadolu Lisesi,Şehit Semih Özcan Anadolu Lisesi, Batıkent Anadolu Lisesi, Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi, Kaya Bayazıtoğlu Anadolu Lisesi, Batıkent Şehit Demet Sezen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu, Şevket Evliyagil Anadolu Meslek Lisesi, Selçuklu Anadolu Lisesi, Celal Yardımcı Anadolu Lisesi, Batıkent Endüstri Meslek Lisesi, Batıkent Kız Teknik ve Meslek Lisesi ile Kürşad Bey İlköğretim Okulu, Uluslararası Prof. Dr. Muhammed Hamidullah Anadolu İmam Hatip Lisesi, Abay İlköğretim Okulu, Ahmet Hamdi Tanpınar İlköğretim Okulu, Kent Koop İlköğretim Okulu, Müjgan Karaçalı İlköğretim Okulu, Kardelen Ortaokulu, İstiklal İlköğretim Okulu, Haydar Aliyev İlköğretim Okulu, Necmi Şahin İlköğretim Okulu, Afşin Bey İlköğretim Okulu, Prof. Dr. Mehmet Sağlam İlköğretim Okulu, Yahya Çavuş İlköğretim Okulu, Türkan Azmi Köksoy İlköğretim Okulu, Refika Aksoy İlköğretim Okulu ve Batıkent İlköğretim Okulu, Orhan Eren İlköğretim Okulu, Ergazi İlköğretim Okulu ve Yenimahalle Fen Lisesi gibi okullar bulunur.

İbadethaneler

Batıkentte 2 adet Cemevi, 28 adet Camii ve 3 adet Kilise vardır.

Cemevleri

  1. Pir Sultan Abdal Cemevi
  2. Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı Serçeşme Cemevi ve Kültür Merkezi

Camiler

  1. Kardelen Camii
  2. Uğurlu Camii
  3. Mimar Sinan Camii
  4. Hz Ali Camii
  5. İrşad Camii
  6. Hoca Ahmet Yesevi Camii
  7. Kültür Birlik Fatih Camii
  8. Veysel Karani Camii
  9. Mevlana Celaleddin Rumi Camii
  10. Ergazi Köyü Camii
  11. Yunus Emre Camii
  12. İnönü Camii
  13. Batıkent Merkez Camii
  14. Yeni Batı Camii
  15. Tevhid Camii
  16. Akşemsettin Camii
  17. Tiritoğlu Camii
  18. Yeni Huzur Camii
  19. Ağa Camii
  20. Ahmet Bölünmez Camii
  21. Gersan Camii
  22. Eyüp Sultan Canfedaa Camii
  23. Sultan Alpaslan Camii
  24. Osmanlı Camii
  25. Elgazili Hayrullah Camii
  26. Yuva Çakırlar Çiftliği Camii
  27. Harb-İş 5 Camii
  28. Hakverdi Camii

Kiliseler

  1. Batıkent Bereket Kilisesi
  2. Mesih'in Kilisesi
  3. St.Bernard Kilisesi

Mahalleleri

Şu mahalleler de Batıkent'te sayılabilir:

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ https://www.nufusune.com/yenimahalle-ilce-nufusu-ankara 22 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çapa, Fatih</span> İstanbul, Fatih semti

Çapa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Metrosu</span> Ankarada hizmet veren metro sistemi

Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu Eğitim Kurumları</span>

Samanyolu Eğitim Kurumları, Ankara'da 1983 yılında kurulan bir Özel Anadolu lisesi ile eğitim hayatına başlamıştır. Daha sonraki yıllarda açılan anaokulu, ilköğretim ve lise düzeyindeki okullarla bünyesini genişletmiştir.2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrası OHAL ilan edildikten sonra ilk KHK ile kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buca Koop.</span> İzmirin Buca ilçesine bağlı bir mahalle

Buca Koop., İzmir ilinin Buca ilçesine bağlı bir mahalledir. Adını 1991'de Buca Belediyesi desteğiyle on üç adet kooperatif tarafından oluşturulan Buca Konut Üretim ve Yapı Kooperatifleri Birliği'nden almaktadır. 2002'de yerleşimin başladığı mahalle, Buca'da planlı olarak gerçekleştirilmiş tek özel/toplu konut alanıdır.

Zümrütevler, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Maltepe ilçesine bağlı bir mahalledir. E-5'in üst tarafında yer almaktadır. Kuzeyde Büyükbakkalköy, doğuda Gülsuyu ve GülensuEsenkent, güneyde Girne ve Bağlarbaşı, batıda ise Başıbüyük mahalleleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kemerburgaz, Eyüpsultan</span> İstanbulun Eyüpsultan ilçesinde semt

Kemerburgaz, Türkiye'nin İstanbul ilinin Eyüp ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Hamidiye İstanbul ilinin Kâğıthane ilçesinde bulunan bir mahalledir.

Güzeltepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Alibeyköy, 5.Levent ve Emniyettepe mahalleleri bulunmaktadır. Mahalle, doğuda ise Kâğıthane Nurtepe, Merkez ve Hamidiye mahalleleri bulunmaktadır. ilçesiyle sınırdaştır. Alibey Barajı'na kıyıdaş olan mahalle merkezden daha kuzeyde yer alan Hasdal semti, Hasdal Kışlası ve Hasdal Mezarlığı'nı da sınırları içinde barındırmaktadır. Turkuvaz Medya Grubu binası burada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Kızılay Millî İrade</span> Ankara Metrosu istasyonu

15 Temmuz Kızılay Millî İrade Metro İstasyonu, eskiden Kızılay Metro İstasyonu, Ankara Metrosu'nun A1, M1, M2 ve M4 Metro Hatları'nda yer alan yer altı metro istasyonu kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">M2 (Ankara Metrosu)</span> Ankara Metrosu hattı

M2 Metro Hattı, Ankara'daki metro hatlarından birisidir. Kızılay'dan başlayıp Koru'da sona ermekte olan hat, 16,590 kilometre (10,309 mi) uzunluğa sahiptir ve 11 istasyonu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal, Yenimahalle</span> Yenimahalle, Ankara, Türkiyede mahalle

Ankara ilinin Yenimahalle ilçesine bağlı Batıkent semtine bağlı mahalledir. Eski yıllarda Çakırlar olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (Ankara Metrosu)</span>

Atatürk Kültür Merkezi (M1) Metro İstasyonu, Ankara Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 29 Aralık 1997'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Batıkent (Ankara Metrosu)</span>

Batıkent Metro İstasyonu, Ankara Metrosu'nun M1 Metro Hattı ve M3 Metro Hattı'nda yer alan ve 28 Aralık 1997'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

Ankara'da ulaşım, şehir içi ulaşım ve şehirlerarası ulaşım olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Şehir içi ulaşımlar metro, hafif raylı sistem, otobüs, teleferik ve banliyö gibi toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirilebilirken; şehirlerarası ulaşımda ise havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan yararlanılmaktadır. Toplu ulaşımda ücret tahsilatı AnkaraKart ile yapılır.

Piyalepaşa Bulvarı, İstanbul Çağlayan Kavşağı'ndan başlayıp, Dolapdere'de sonlanan bulvar. Adını, bulvara sınırı olan Beyoğlu mahallelerinden biri olan Piyalepaşa'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samandıra, Sancaktepe</span>

Samandıra Sancaktepe 'de bulunan bir semttir. Samandıra yakın zamana kadar nahiye ve köy vasfında kalmış, 1992 yılında belde statüsüne kavuşarak hızlı bir şekilde gelişmiştir. Sınırları içinde Sancaktepe Belediye Başkanlığı, Meydan Parkı, Sancaktepe Metro İstasyonu, BİM Genel Müdürlüğü, Fenerbahçe Samandıra Can Bartu Tesisleri, Aydos Ormanı'nın bir kısmı, Veysel Karani Mezarlığı bulundurur. 17 tane ilköğretim okulu bulunmaktadır. Semtin yaklaşık nüfusu 150.000'dir. 2008 yılına kadar Kartal ilçesine bağlı olan Samandıra beldesi, 2008'de Sarıgazi, Yenidoğan beldeleriyle birlikte Sancaktepe ilçesine katılmıştır. Bu tarihte Samandıra Belde Belediyesi feshedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ovaakça Santral, Osmangazi</span> Bursa, Osmangazi mahallesi

Ovaakça Santral Mahallesi, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı 52 sokaklı bir mahalledir. Türkiye'nin en büyük 3. doğalgaz elektrik üretim çevrim santrali burada yer almaktadır. Mahalle adını bu santralden almaktadır.

Güllübağlar, İstanbul ilinin Pendik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Etlik Şehir Hastanesi</span> Şehir Hastanesi

Ankara Etlik Şehir Hastanesi ya da Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü, Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı Varlık mahallesinde bulunan şehir hastanesidir. 2022 yılında açılan hastane, toplam 4050 yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük şehir hastanesidir.