İçeriğe atla

Batı Hint Adaları Federasyonu

West Indies Federation
Batı Hint Adaları Federasyonu
1958-1962
bayrağı
Batı Hint Adaları Federasyonu Bayrağı
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Slogan
To dwell together in unity.
Birlik içinde beraber yaşamak için
BaşkentPort of Spain
Yaygın dil(ler)İngilizce
HükûmetParlamenter Monarşi
Tarihçe 
• Kuruluşu
1958
• Dağılışı
1962
Yüzölçümü
• Toplam
20239 km2
Nüfus
• Sayılan
3264600
Para birimiBatı Hint Adaları Doları
Öncüller
Ardıllar
Britanya Barbadosu
Britanya Jamaikası
Britanya Trinidad ve Tobagosu
Britanya Rüzgâraltı Adaları
Britanya Rüzgârüstü Adaları
Antigua ve Barbuda
Barbados
Cayman Adaları
Dominika
Grenada

Batı Hint Adaları Federasyonu, 1958-1962 yılları arasında Karayiplerdeki Britanya Denizaşırı Topraklarına dâhil adalarda hüküm sürmüş kısa ömürlü politik birliktir. Federasyon, Trinidad ve Tobago, Barbados, Jamaika, Rüzgâraltı ve Rüzgârüstü adalarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu. Başkenti bugün Trinidad ve Tobago'nun da başkenti olan Port of Spain kentiydi. Federasyon fikrinde asıl amaç adaların tek bir ülke halinde Britanya'dan bağımsızlığını ilan etmesiydi ancak bağımsızlık ilanından önce iç politik çekişmeler nedeniyle bu birliktelik çöktü. Neticede federasyon toprakları, hâlen Britanya Denizaşırı Toprakları bünyesinde olan Anguilla, Montserrat, Cayman Adaları ve Turks ve Caicos Adaları haricinde, Antigua ve Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago olmak üzere Birleşik Krallık'tan ayrılarak dokuz ayrı bağımsız ülke haline gelmiştir.

Federasyon yılları ve sonrası

Federasyon, Birleşik Krallık tarafından Karayiplerdeki topraklarında kurulmuş politik birlikti. Hedeflenen 1962'de federasyonun bağımsız hale gelmesiydi ancak henüz emekleme dönemindeki problemler nedeniyle varlığını sürdüremedi. Federasyonun en büyük nüfusa sahip ve müreffeh üyesi olan Jamaika, gelişmemiş diğer üyelerin ekonomik yükünün kendi omzuna yükleneceği korkusuyla 1961 yılında federasyondan ayrılmayı oyladı. Jamaika'yı Trinidad ve Tobago izledi ve Federasyon, 1962 Mayısında feshedildi. Bu fesihin ardından aynı yıl Jamaika ile Trinidad ve Tobago İngiliz Milletler Cemiyeti'ne üye bağımsız devletler haline geldiler. Barbados'un 1966 yılındaki bağımsızlığı onları izledi. 1967'de Antigua (bugün Antigua ve Barbuda), Dominika, Greneda, Saint Lucia ve Saint Vincent (bugün Saint Vincent ve Grenadinler)'in üyesi olduğu yeni bir politik birlik olan Batı Hint Adaları Birleşik Devleti kuruldu. Birliğin üyeleri iç işlerinde tamamen bağımsız olup, gönüllü olarak Britanya'ya bağlı idiler. Takip eden yirmi yıl içerisinde üyelerin tamamı birer birer bağımsızlıklarını kazandılar. Bağımsızlığını kazanan son üye, 1983'teki bağımsızlık ilanıyla Saint Kitts ve Nevis oldu.[1]

Eyaletler

Federasyon, aşağıda sıralanan iç işlerinde bağımsız 10 eyaletten oluşmaktaydı.

  • Antigua ve Barbuda
  • Barbados
  • Cayman Adaları
  • Dominika
  • Greneda
  • Jamaika
  • Montserrat
  • Saint Christopher-Nevis-Anguilla
  • Saint Lucia
  • Saint Vincent ve Grenadinler
  • Trinidad ve Tobago
  • Turks ve Caicos Adaları

Yönetim

Federal hükûmet, Britanya'nın atadığı Genel Vali tarafından yönetiliyordu. Bünyesinde, Temsilciler Meclisinden, meclis üyeleri tarafından seçilen bir Başbakan, üyeleri Başbakan tarafından seçilen ve onu da kapsayan 10 üyeli bir Kabine, Genel Valinin başkanlık ettiği; Başbakan, Kabine üyeleri ve yana sıra 3 senato üyesinden ve 3 memurdan oluşan Divan (senatör ve memurlar Genel Vali tarafından seçilirdi), üyeleri federasyona bağlı topraklardan seçilen 45 üyeli Temsilciler Meclisi ve üyelerini Başbakanla müzakere ettikten sonra Genel Vali'nin seçtiği 19 üyeli bir Senato bulunuyordu.[2] Federasyonun Genel Valisi Lord Hailes, Başbakanı ise Barbados Başbakanı Grantley Herbert Adams'dı.

Federal Yüce Mahkeme

Bir başhakim ve ilk önce üç daha sonra beş hakimden oluşan bir yüce mahkeme vardı. 1919'da kurulan Batı Hint Adaları Temyiz Mahkemesi'nin ardılı idi[3] ve yetki alanı aynı topraklar(Barbados, Britanya Guyanası, Britanya Virgin Adalarını da içeren Rüzgâraltı Adaları, Trinidad ve Tobago, Rüzgârüstü Adaları) ve ilaveten Jamaika ve ona bağlı topraklardı.

Kaynakça

  1. ^ Infoplace. "West Indies Federation". 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2013. 
  2. ^ Caribbean Community Secretariat. "West Indies Federation". 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2013. 
  3. ^ University of Florida. "British Caribbean Federation Act, 1956 Sec.1 p.4". 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Antiller</span> Karayip denizindeki Batı Hint Adalarını oluşturan adalar topluluğu parçası

Küçük Antiller, Karayip denizinde bulunan, Büyük Antiller ve Lucayan Adaları ile birlikte Batı Hint Adalarını oluşturan adalar topluluğudur.

Ada ülkeleri:

<span class="mw-page-title-main">Karayipler Futbol Birliği</span>

Karayipler Futbol Birliği, Karayipler ulusal futbol federasyonlarının çek çatı altında toplandığı bir organizasyondur. FIFA tarafından tanınan 25 ve tanınmayan 5 ülkeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Parish</span>

Parish, İngilizce konuşulan ülkelerde, bir bölgenin adının bir parçası olarak kullanılan, Türkiye'de köylere benzer bir idarî birimdir. Türkçeye birebir tercümesi "cemaat" ya da "kilise cemaati" olabilir. Buna bağlı olarak, civil parish terimi, Birleşik Krallık ve diğer ABD eyaletlerinde yaygın olan county veya borough (Alaska'da) yerine kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde parish terimini kullanan tek eyalet, Louisiana eyaletidir. Günümüzde genellikle idarî bağlamda kullanılmaktadır ve dinî bağlamını yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">UTC-04.00</span>

UTC−04:00, UTC'den 4 saat geri zaman dilimi.

1994 FIFA Dünya Kupası için olan elemelerin Kuzey Amerika (CONCACAF) bölgesinde 23 takımdan 1'i direkt finale çıktı. 1 tanesi de kıtalararası play-off'a katıldı. ABD ev sahibi olarak direkt finallere çıktı. Eleme süreci 21 Mart 1992'de başladı ve 9 Mayıs 1993'te bitti.

1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri, CONCACAF bölgesi Toplamda 30 CONCACAF takımı katıldı. Meksika, ABD, Kosta Rika, Honduras, El Salvador ve Kanada, FIFA sıralamasındaki en başarılı altı takım olarak, doğrudan yarı finale yükseldiler. Geri kalan 24 takım çoğrafik mekanlarına göre ayrılarak elemeler yaptılar:

<span class="mw-page-title-main">1998 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları</span>

1998 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, 11-21 Eylül tarihleri arasında, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen 16. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları. Oyunlar tarihinde bir etkinlik ilk defa Asya'da düzenlendi.

1994 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, 18-28 Eylül Ağustos arasında, Kanada'nın Victoria şehrinde düzenlenen 15. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları.

<span class="mw-page-title-main">West Indies Üniversitesi</span>

West Indies Üniversitesi Karayipler'de İngilizce konuşulan 18 farklı ülke ve bölgeye hizmet eden bölgesel bir üniversitedir. Jamaika, Trinidad ve Tobago ile Barbados'ta kurulu dört ayrı kampüste eğitim veren üniversite 1948 yılında kurulmuştur.

Batı Hint Adaları millî kriket takımı, aynı zamanda Windies de denir, birçok ülkenin birleşmesiyle oluşan ve uluslararası maçlar yapan kriket takımıdır. Bu takımı Batı Hint Adaları Kriket Kurulu idare etmektedir. Bu takım 15 Karayip ülkesinden oluşuyor. Bunların içinde İngiltere'ye bağımlı ya da bağımlı olmayan takımlar vardır. Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesidir. 1970 ve 1990 yılları arasında Batı Hint Adaları, Test ve ODİ kriketinde en güçlü takımdı. Batı Hint Adaları; iki kez Kriket Dünya Kupası (1975,1979), iki kez Kriket Dünya Twenty20 Kupası (2012,2016) kazanmıştır. 5 Ekim 2016 tarihi itibarıyla Batı Hint Adaları, Test'te sekizinci, ODİ'de dokuzuncu ve Twenty20'de dördüncüdür. Batı Hint Adaları 2007 Kriket Dünya Kupası ve 2010 Kriket Dünya Twenty20 Kupası turnuvaları için ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Rüzgâraltı Adaları</span> Rüzgâraltı Adalarında varlığını sürdüren Britanya sömürgesiydi

Britanya Rüzgâraltı Adaları, Rüzgâraltı Adaları'nda varlığını sürdüren Britanya sömürgesiydi. 1671'de Anguilla, Antigua, Barbuda, Montserrat, Nevis, Saint Kitts ve Virjin Adaları sömürgelerinin birleştirilmesiyle oluşturuldu. Atanan bir valinin yönettiği adaların ayrıca kendi vali vekilleri, konseyleri ve meclisleri vardı. 1816'da, Antigua merkezli Barbuda ve Montserrat ile Saint Kitts merkezli Anguilla, Nevis ve Virjin Adaları olmak üzere ikiye ayrıldı. 1833'te tekrar kurulurken 1871'de Dominika da dâhil edildi. 1940'ta Dominika ayrılırken Rüzgâraltı Adaları da 1958'de kurulan Batı Hint Adaları Federasyonu'nun bir parçası oldu. 1960'ta ise varlığı tamamen sonlandırıldı.

Bu sayfa Kuzey Amerika'da kullanılan ulusal ve uluslararası bayrakları gösterir.

Amerika Netbol Dernekleri Federasyonu (AFNA), Amerika'daki netbol yönetim organıdır. Amerika bölgesindeki netbol, INF'le anlaşıldığı üzere toplamda elli dört (54) ülkeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Batı Hint Adaları</span> İngiliz Batı Hint Adaları, aralarında Anguilla, Cayman Adaları, Turks ve Caicos Adaları, Montserrat, Britanya Virjin Adaları, Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Dominika, Grenada, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve G

Britanya Batı Hint Adaları, aynı zamanda Anglofon Karayipleri veya İngiliz Milletler Topluluğu Karayipleri, Büyük Britanya tarafından kolonize edilen Batı Hint Adaları'nı ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgârüstü Adaları (Antiller)</span>

Rüzgârüstü Adaları, Küçük Antiller'in kuzey kısmına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Rüzgârüstü Adaları</span>

Britanya Rüzgârüstü Adaları, 1833'ten 31 Aralık 1959'a kadar var olan ve Grenada, St Lucia, Saint Vincent, Grenadinler, Barbados, Tobago ve daha önce Britanya Rüzgâraltı Adaları'na dâhil olan Dominika adalarından oluşan, Batı Hint Adaları'nın Rüzgârüstü Adaları'ndaki Britanya kolonilerinin idarî bir gruplandırmasıydı.

Amerika'da pornografinin yasallığı ülkelere göre değişir.

2026 FIFA Dünya Kupası elemeleri - CONCACAF İkinci Tur, 2026 FIFA Dünya Kupası elemeleri (CONCACAF) elemelerinin ikinci aşamasıdır. Aralık 2023 FIFA Dünya Sıralamasına göre ilk 28 sıradaki takımlar ve birinci tur kazananı 2 takım olmak üzere toplam 30 takımın beşerli 6 grupta birbiri ile birer maç yapar ve bu aşama sonunda gruplarını ilk 2 sırada tamamlayan 12 takım üçüncü tura yükselir.