İçeriğe atla

Batı Cermen dilleri

Batı Cermen dilleri
Coğrafi dağılımBaşlangıçta Ren, Alpler, Elbe ve Kuzey Denizi arasında ancak bugün dünya çapında
SınıflandırmaHint-Avrupa dil ailesi
Alt bölümlerYüksek Cermen dilleri
ISO 639-5gmw

Batı Cermen dilleri, Cermen dillerinin üç kolundan en büyüğüdür ve Almanca,[1] İngilizce, Felemenkçe,[2] Afrikaanca, Frizce ve Yidiş gibi dilleri içerir.[3] Cermen dillerinin diğer iki kolu ise Kuzey Cermen dilleri ve Doğu Cermen dilleridir.

Batı Cermen dilleri ve lehçeleri

Friedrich Maurer'a göre tarihsel lehçeler dahil ana German dillerinin gruplandırılması.

Kaynakça

  1. ^ Lewis, Derek (2016). Historical dictionary of contemporary Germany (2. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1442269569. 
  2. ^ Koopmans, Joop W. (2016). Historical dictionary of the Netherlands (3. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1442255920. 
  3. ^ Stwertka, Albert (2018). A guide to the elements (4. bas.). New York, NY: Oxford University Press. ISBN 978-0190682347. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cermen dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil grubu

Cermen dilleri, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir alt ailedir. Batı, doğu ve kuzey olmak üzere üç alt kola sahiptir; Almanca, Felemenkçe, İngilizce gibi diller batı koluna, İskandinav dilleri kuzey koluna, Gotça gibi diller ise günümüzde ölü olan doğu koluna aittir. Tüm Cermen dilleri Proto Cermence adlı proto dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro Amenábar</span>

Alejandro Fernando Amenábar Cantos, İspanyol-Şilili film yönetmeni, senarist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Karelya Cumhuriyeti</span>

Karelya Rusya'nın Avrupa topraklarının kuzeybatısında yer alan bir özerk cumhuriyettir. Kuzeyde Kandalakşa Körfezi, doğuda Beyaz Deniz, güneyde Ladoga Gölü, batıda Finlandiya ile çevrelidir. Başkenti Petrozavodsk'dur. Yüzölçümü 180.520 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna grivnası</span>

Grivna, 2 Eylül 1996 tarihinden beri Ukrayna'nın para birimidir. 1 Hrivna 100 Kopiyka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hafız Esad</span> 5. Suriye devlet başkanı

Hafız Esad veya Hafız Esed, Suriyeli asker ve devlet görevlisidir. 1971'den 2000 yılına kadar Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Frizler</span>

Frizler, Cermen kökenli halk. Hollanda, Almanya ve Danimarka sınırları içinde, Kuzey Denizi kıyısında yaşamaktadırlar. Almanya ve Hollanda yönetimleri tarafından kendilerine azınlık statüsü tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arturo Umberto Illia</span> Arjantinli hekim (1900-1983)

Arturo Umberto İllia, Arjantinli devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya tarihi</span>

Finlandiya tarihi günümüzde Finlandiya Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı, Asya kıtasına yayılan Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan adasına yayılan Çin Cumhuriyeti arasındaki hükümranlık sorunudur.

Gymnasium veya jimnazyum ya da eski dildeki kullanımıyla jimnaz, İsviçre, Hollanda, İsveç, Avusturya ve Almanya ile bazı diğer ülkelerde bulunan, öğrencileri üniversiteye hazırlayan okul türü. Türkiye'de lise seviyesinin üstündedir. Gymnasium'a girebilmek için ders notlarının iyi olması şartı vardır.

Alman dili ve edebiyatı veya Germanistik, Alman dilinin, kültürünün, tarihinin ve o ülkenin kökeninin, uluslaşma bilincinin bilimsel alanda incelendiği akademik bir bilim dalı. Bu bilim dalı; günümüz Almanyasını, Avrupa'da Almanca konuşan ülkeleri ve günümüz Avrupa düşünce sisteminin tarihsel, düşünsel-tarihsel ve kültürel fenomenler yolu ile araştırmayı ve anlamayı amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haim Herzog</span> 6. İsrail devlet başkanı

Haim Herzog, İsrail Devleti'nin 6. Başkanı (1983-1993).

<span class="mw-page-title-main">İkinci Schleswig-Holstein Savaşı</span> 1864 yılında Danimarka, Prusya ve Avusturya arasındaki savaş

İkinci Schleswig-Holstein Savaşı ya da Danimarka-Almanya Savaşı 1864 yılında Schleswig ve Holstein dükalıklarına ait bölgeyi kontrol edebilmek için Almanya birlikleri ile Danimarka Krallığı arasında çıkan ikinci savaş. Savaşa Avusturya-Macaristan İmparatorluğu da Prusya safında katıldı. 1 Şubat 1864'te Prusya birliklerinin Schleswig'e girmeleriyle başlayan savaş Almanya birliklerinin zaferi ile sonuçlandı. 30 Ekim 1864'te yapılan Viyana Antlaşması ile Schleswig, Holstein ve Saksonya-Lauenburg Prusya ve Avusturya'ya verildi.

<span class="mw-page-title-main">Kraliçe Maud Toprakları</span> Norveçin Antarktikada hak iddia ettiği bölge

Kraliçe Maud Arazisi, Antarktika'da Norveç'e bağlı bölge. 2.700.000 km2'lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Almanca</span>

Aşağı Almanca, Alçak Almanca ya da Alçak Saksonca, Almanya'nın kuzeyinde ve Hollanda'nın batısında yaygın olan Eski Saksoncadan türemiş ve birçok diyalekte sahip olan bir Batı Cermen dili.

<span class="mw-page-title-main">VII. Christian</span>

VII. Christian,, Oldenburg Hanedanından olup 1766'dan ölümüne kadar Danimarka-Norveç krallığı ve Schleswig ve Holstein düklüğü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Christian</span> Eski Danimarka ve Norveç Kralı

V. Christian, 1670-1699 yılları arasında Danimarka ve Norveç Kralı olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Özgürlük Partisi (İran)</span>

Kürdistan Özgürlük Partisi kısa adıyla PAK, İran Kürdistanı ve Irak Kürdistanı'ndaki Kürt siyasi partisidir ve demokratik bir İran federal cumhuriyeti içinde Kürt ulusal haklarına kavuşmayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pazzi Şapeli</span> Floransada şapel

Pazzi Şapeli, İtalya'nın Floransa kentindeki Santa Croce Bazilikasının güney kanadındaki ilk manastırda bulunan bir şapeldir. Yaygın olarak Filippo Brunelleschi'ye atfedilir ve Rönesans mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nicolau Nasoni</span>

Nicolau Nasoni, çoğunlukla Portekiz'de eser veren İtalyan Barok ve Rokoko sanatçısı ve mimarı.