İçeriğe atla

Bastakiya, Dubai

Koordinatlar: 25°15′50″K 55°18′0″D / 25.26389°K 55.30000°D / 25.26389; 55.30000
Bastakiya

El Bastakiya (Arapça: البستكية) Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de tarihsel bir yerleşim alanıdır. El Şindega alanı ile birlikte El Bastakiya, Dubai'nin en eski yerleşim alanlarındandır. Konum olarak Dubai Koyu kıyısında olup dar sokaklarının yanı sıra rüzgâr kuleleri'nden başka Dubai'nin halen ayakta olan en eski binası olan El Fahidi Hisarı Bastakiya alanındadır. Bölge, geleneksel olarak çok uzun zamandan bu yana Fars tacirlerini bulundurmaktadır. Bölgenin demografik yapısı petrolün bulunmasıyla değişmeye başlamış olup bölge sakinlerinin Dubai'nin başka semtlerine göç etmesiyle sonuçlanmıştır.

Bastakiya'da ilk yerleşimlerin başlaması 1690'larda olmuştur. 60 konuttan ibaret semtin dar sokakları ve sokakların sarmal yapısı o günlerde oluştu. İran'dan gelen göçmen aileler Bastakiya ve Büyük Pazar (Suk el Kebir) alanına yerleşmişlerdir. Semtteki El Fahidi Hisarı 1780'lerde inşa edilmiştir.[1]

1970'lerde Bastakiya'nın yaklaşık olarak yarısı bölgenin yeniden düzenlenmesi ve Emirlik yöneticisine yeni ofis tesisi için yıkıldı. Bölgenin yıkılmadan kalan kısmı tadilat görmeden kaldı. İngiliz mimar Rayner Otter bir evi konut olarak aldıktan sonra dikkat çekici biçimde yeniledi. 1989'da Dubai Belediyesi daha önceden yıkılmadan kalan alanın da temizlenmesi için bir plan açıklayınca Rayner Otter buna karşı bir kampanya başlattı ve konuyu o yıl Emirliği ziyaret eden İngiltere Prensi Prens Charles'a yazdı. Mimariye ve eski binalara ilgisiyle bilinen Charles Dubai'ye geldiğinde Bastakiya'yı ziyaret etmek istediğini açıkladı. Burada Otter ile görüştü ve tüm alanı gezdi. Gezi boyunca ziyaret ettikleriyle yaptığı görüşmelerde alandaki binaların korunması isteğinde olduğu anlaşıldı. Charles'ın ziyaretinden kısa bir süre sonra Bastakiya hakkındaki yıkım kararından vazgeçildi.

Kaynakça

  1. ^ "DubaiFaqs". 11 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstinye</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

İstinye, İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı, İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan bir sahil semtidir. Kuzeyde Yeniköy, güneyde Emirgan semtleriyle komşudur. Semt, Boğaz'ın büyük koylarından biri olan İstinye Koyu'nun kuzey ve kuzeybatı doğrultusundaki sahil şeridinde ve yamaçlarında yerleşim gösterir ve çok eski bir yerleşim bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kahire</span> Mısırın başkenti

Kahire, Mısır'ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika'nın en büyük kenti. Büyük bölümü Nil Irmağının doğu kıyısında, ırmağın Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır. 1300 yılı aşkın süredir aynı alanda, aynı adla yer alan kent, Doğu ve Batı'nın, eski ile yeninin gelişigüzel bir bileşimini yansıtır. Kentin adı Mısırlılar tarafından çoğu kez ülkenin adı olan Arapça Misru, Mısır Arapçası Masr olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Havana</span> Kübanın başkenti

Havana, Küba'nın başkenti. 2.2 milyon nüfusuyla hem Küba'nın hem de Karayipler'in en büyük şehridir. Geçim kaynakları başta puro, şeker kamışı ve mısırdır. Havana ayrıca bir turizm kentidir. Kentte ilkbahar aylarında hızı 200 km hıza ulaşan kasırgalar görülür. Havana uzun yıllar İspanyolların sömürgesi altında kalmıştır. Bu sebepten dolayı bazı sokaklarında İspanyol etkisi hâlâ görülür. Havana Latin Amerika'nın önde gelen kentlerindendir. Havana'da tropik bir iklim görülür. Havana sanayi bakımından da gelişmiştir. Kentte yer altı kaynakları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Bangkok</span> Taylandın başkenti

Bangkok (Tayca กรุงเทพมหานคร

<span class="mw-page-title-main">Burc Halife</span> Dubaide bulunan, dünyanın en yüksek gökdeleni

Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dubai</span> Birleşik Arap Emirliklerinin en kalabalık şehri

Dubai veya Dübey, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan yedi emirlikten birisidir. Emirlik'in yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği'nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

Doğanbey, Aydın ilinin Söke ilçesine bağlı bir köy ve mahalledir. Doğanbey ve Eski Doğanbey (Domatia) olarak ayrılır. Söke'ye 30 km mesafede Büyük Menderes deltasının en kuzey-batı ucunda bulunan köy, sırtını antik adıyla Mykale, günümüzdeki adıyla Dilek (Samsun) Dağları’na yaslar.

<span class="mw-page-title-main">Soylulaştırma</span>

Soylulaştırma, İngilizce "gentrification" kelimesinin karşılığı olan ve Türkçede mutenalaştırma, seçkinleştirme, burjuvalaştırma, nezihleştirme, kibarlaştırma, centrifikasyon, jantileşme vb. kullanımları da olan "soylulaştırma", kısaca orta ve üst sınıfların dar gelirlilerin yaşadığı, kent merkezlerindeki semtlere yerleşme süreci olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeldeğirmeni, Kadıköy</span>

Yeldeğirmeni, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan, Kadıköy ilçesinde yer alan semt.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Beyoğlu</span>

Tepebaşı, Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'ne paralel giden Meşrutiyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı'nın devamı olan Refik Saydam Caddesi arasında kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Chichester</span>

Chichester, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesinde Batı Sussex kontluğu içinde bulunan ve Orta Çağ'dan kalan bir katedrali bulunması dolayısıyla Orta Çağ'dan beri şehir statüsü taşıyan bir yerleşim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Şârika</span> BAEde bir şehir

Şarika, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yer alan Şârika Emirliği'nin en büyük şehri ve yönetim merkezidir. Basra Körfezi'nde Arap Yarımadası'nın doğu kıyısında kuzey yönünden Basra Körfezi'ne bakan bir ek küçük yarımada görünümü içinde uzanır. Şehir, sınırları içerisinde yaklaşık 1,3 milyonluk nüfusuyla (2019) BAE içerisinde, Dubai ve Abu Dabi'den sonra 3. sırada yer alır ve 5,6 milyonu aşkın nüfus sahip Dubai-Şarika-Acman Metropoliten Alanı'nın bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü'l-Kayveyn (emirlik)</span>

Ümmü'l-Kayveyn Birleşik Arap Emirlikleri' nin kuzeyinde ve Basra Körfezi kıyısında bulunan yedi bağımsız emirliğinden birisidir. Emirlik 1981' deki ölümüne kadar Üst Kurul üyesi Rashid bin Ahmad Al Mu'alla tarafından yönetildi. 2003 yılı itibarıyla BAE' nin en düşük nüfusunu barındıran Emirlik olarak 62.000 kişi yaşamakta ve 750 km2 alan üzerinde bulunmaktadır. Ümm el-Kivveyn, Ümm el-Keveyn, Ümm el-Kayveyn gibi farklı telaffuza sahip isimlendirmeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumeyra, Dubai</span>

Cumeyra Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de bir kıyısal yerleşim alanıdır. Cumeyra, tam olarak güzel anlamına gelmektedir. Cumeyra 1, Cumeyra 2 ve Cumeyra 3 olmak üzere üç temel alana taksim edilmiştir. Hem pahalı ve geniş hem de daha makul olan konutları bulundurmaktadır. Dubai'de yaşamakta olan göçmenler ve turistik amaçlı ziyaretçiler tarafından ilgi çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bur Dubai, Dubai</span>

Bur Dubai Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de tarihsel bir yerleşim yeridir. Dubai Creek'in batı yakasındadır. Bur Dubai tam olarak Dubai Anakara anlamına gelmekte ve Creek'in doğu yakasında kalan Deyra ile anlam ayrılığını ifade etmektedir. Bunun nedeni Bur Dubai'nin tarihsel olarak Cumeyra ve koyun batı yakasında kalan tüm bölgeleri ifade etmiş olmasıdır. İdare Mahkemesi Bur Dubai semtinde bulunan Ulu Cami'nin bitişiğindedir. Mavi çinili İran Camisi ve ülkenin tek Hindu tapınağı; Ulu Cami ve creek arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hamamönü, Altındağ</span> Ankarada tarihi bir semt

Hamamönü, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan ve Ankara'nın en eski yerleşimlerinden biri olan tarihî bölge.

<span class="mw-page-title-main">El-Ayn</span>

El Ayn, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi Emirliği'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, emirliğin doğusunda Umman sınırında yer almaktadır. 650.000 kişilik nüfusu ile iç şehir nüfusu açısından ülkedeki en büyük, şehir geneli açısından Dubai, Abu Dabi ve Şarika'dan sonra en büyük dördüncü, Abu Dabi Emirliği'ndeki en büyük ikinci şehirdir. Başkent Abu Dabi'nin yaklaşık 160 kilometre doğusunda ve Dubai'nin yaklaşık 120 kilometre güneyinde yer alır. El-Ayn, Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın doğum yeri olup, Emirlik kökenli kişilerin en yüksek oranına sahiptir (%30,8).

<span class="mw-page-title-main">Karanfil Sokak</span> Ankarada bir sokak

Karanfil Sokak; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir sokaktır. Ünlü Türk edebiyatçısı Sabahattin Ali de 11 yıl boyunca ailesiyle birlikte bu sokakta bulunan Adalar Apartmanı'nda yaşamıştır. Geçmiş yıllarda yıkılan ve yerine yeni bir bina inşa edilen apartmanın alt katında bugün şehrin ünlü ve tarihi kitapçısı Dost Kitabevi bulunmaktadır.