İçeriğe atla

Bassiani

Koordinatlar: 41°43′22″K 44°47′27″D / 41.72278°K 44.79083°D / 41.72278; 44.79083
Bassiani
Harita
AdresTiflis
 Gürcistan
Koordinatlar41°43′22″K 44°47′27″D / 41.72278°K 44.79083°D / 41.72278; 44.79083

Bassiani (Gürcüceბასიანი), Gürcistan başkenti Tiflis'te bulunan bir gece kulübü. 2014 yılında kurulmuş Bassiani, şehrin en büyük sportif alanı olan Dinamo Arena'da yer alır ve artık kullanılmayan bir yüzme havuzunu ana dans pisti olarak kullanır.[1] Gürcistan'ın en büyük tekno kulübü olup yaklaşık 1.200 kişilik kapasiteye sahip.[2] Kulüp hem yerel hem de yabancı sanatçılara ev sahipliği yapar ve Tiflis'in modern atraksiyonlarından biri olarak uluslararası medyanın dikkatini çekmiştir.[1][3]

Tarihçe

12 Mayıs 2018 tarihinde kulüp bir polis baskınına uğradı; kulüp sahipleri tutuklandı, bu da protestolara [en] sebep oldu.[4]

Bassiani, Dünya'nın her yerinden turistleri Tiflis'e getiren, dünyaca tanınan bir tekno kulübüdür. Kulübün içinde fotoğraf çekmek yasak, girişteki fedailer de cep telefonlarına yapışkan yapıştırır.[5]

Ana sahnenin dışında, Bassiani'nin "Horoom" diye daha küçük bir odası da var; burada "Horoom Nights" olarak bilinen bir dizi LGBTQ partisi düzenlenir.

İsim

"Bassiani" isminde bir kelime oyunu söz konusudur. Kulübün ismi, 13. yüzyılda Gürcistan Krallığı ile Anadolu Selçuklu Devleti arasında gerçekleşmiş Basian Muharebesi'nden kaynaklanırken, "Bassiani"'nin (ბასს-იანი, Bass-iani) Gürcücedeki asıl anlamı "bası olan (kimse)".

Yerleşik sanatçılar

2022 yılı itibarıyla kulübün 13 tane yerleşik sanatçısı (İngilizceresident artist) var: Dito, DVS1 [en], Function [en], Hamatsuki, Hector Oaks, HVL, Kancheli, Kvanchi, NDRX, NEWA, Ninasupsa, Zesknel ve Zitto.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b House, Arthur (21 Eylül 2016). "Clubbers, forget London and Berlin – the place to dance is eastern Europe". The Guardian. 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2017. 
  2. ^ Lynch, Will (15 Ağustos 2016). "Tbilisi and the politics of raving". Resident Advisor. 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2017. 
  3. ^ Satenstein, Liana (23 Ocak 2017). "The Architecture in Tbilisi, Georgia, Is Worth the Trip Alone". Vogue (İngilizce). 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2017. 
  4. ^ "Police raid Georgian nightclubs Bassiani and Café Gallery, arrest Bassiani owners". Resident Advisor. 12 Mayıs 2018. 14 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 
  5. ^ Carmen Gray At This Techno Club, the Party Is Political 25 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The New York Times, 29 Mayıs 2019
  6. ^ "RESIDENT ARTISTS". BASSIANI (İngilizce). 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Şota Arveladze</span> Gürcü teknik direktör ve futbolcu

Şota Arveladze, Gürcü teknik direktör ve forvet mevkiinde oynamış eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Kars demiryolu</span> Demiryolu hattı

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu ya da Bakü - Tiflis - Ahılkelek - Kars demiryolu, kısaca BTK ya da BTAK, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi doğrudan birbirine bağlayan bölgesel demiryolu hattıdır. Hat, "Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dinamo Tbilisi (futbol takımı)</span>

SK Dinamo Tbilisi, Gürcistan'da bulunan bir futbol takımı.

Sovyetler Birliği'nin dağılması Gürcistan ekonomisi üzerinde olumsuz bir etki yaratmış ve oldukça istikrarsız bir yapı ortaya çıkmıştır. Hammadde, enerji ve diğer endüstri ürünlerinin pazarlandığı diğer Cumhuriyetlerle arasındaki bağların ortadan kalkması Gürcistan ekonomisini olumsuz etkilemiş, bireysel gelirlerde, tarımsal ve sanayi üretiminde, turizm gelirlerinde önemli düşüşler yaşanmış, enflasyon ve işsizlik önemli ölçüde artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2015 UEFA Süper Kupası</span>

2015 UEFA Süper Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi kazananı Barcelona ile UEFA Avrupa Ligi kazananı Sevilla FC arasında oynanan 40. UEFA Süper Kupası maçı. Maç, Gürcistan'ın Tiflis şehrindeki Boris Paiçadze Dinamo Arena'da oynandı.

<span class="mw-page-title-main">2015 Avrupa Halter Şampiyonası</span>

2015 Avrupa Halter Şampiyonası 10-18 Nisan 2015 tarihleri arasında Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Tiflis sel felaketi</span>

2015 Tiflis seli, 14 Haziran 2015 tarihinde, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yaşanan taşkın. Taşkın sonucu az 12 kişi öldü. Olayla ilgili 15 Haziran'da Gürcistan'da yas ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">2017 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması</span>

2017 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması 15. Eurovision Çocuk Şarkı Yarışmasıdır. Yarışma Olimpiyat Sarayı, Tiflis, Gürcistan'da yapılmıştır. Gürcistan ilk kez bir Eurovision etkinliğine ev sahipliği yapmıştır. Yarışma tarihinde beşinci kez önceki yılın kazananı ev sahibi olmuştur. Mayıs 2017'de Yarışmanın sloganı "Shine Bright" olarak belirlenmiştir.

Dinamo Tbilisi, 1925 yılında Gürcistan'ın Tiflis kentinde kurulan çok takımlı spor kulübü. Üç branşta faaliyet gösteren kulübün en büyük başarıları futbol takımının 1980-81 UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda, basketbol takımınınsa 1961-62 FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası'nda kazandığı şampiyonluklardır. Kulüp, bu iki takımın haricinde ragbi birliği branşında da faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Premier League Ayın Golü</span>

Premier League Ayın Golü veya Guinness ile olan sponsorluk anlaşması gereğince Guinness Premier League Ayın Golü, Premier League'de, her ayın en iyi golünü attığı belirlenen oyuncuya verilen ödülüdür. Kazanan futbolcu; halk tarafından verilen ve toplamda %10'luk bir etki yaratan çevrimiçi oylara ek olarak, "uzman"ların yer aldığı bir kurul tarafından verilen oylarla belirlenir. Ödülün verilmesine 2016-17 sezonu başında, ligin ana sponsoru Carling tarafından Carling Premier League Ayın Golü adıyla adıyla verilmeye başlanan ödül, 2016-2024 arasında Budweiser ile olan sponsorluk anlaşması gereğince Budweiser Premiership Ayın Golü adını taşımıştı.

<span class="mw-page-title-main">Premier League Ayın Teknik Direktörü</span>

Premier League Ayın Teknik Direktörü veya Barclays ile olan sponsorluk anlaşması gereğince Barclays Ayın Teknik Direktörü, Premier League'de her bir sezonun her ayında, en iyi teknik direktör olarak belirlenen kişiye verilen futbol ödülüdür. Ödülü kazanan kişi, "uzman" kişilerin oluşturduğu bir heyet ile sonuca etkisi %10 olan çevrimiçi bir oylama sonucunda belirlenir. 1993-94 sezonunda, ligin ana sponsoru Carling tarafından Carling Premiership Ayın Teknik Direktörü adıyla verilmeye başlanan ödül, 2001-2004 arasında Barclaycard ile olan sponsorluk anlaşması gereğince Barclaycard Premiership Ayın Teknik Direktörü adını taşımıştı.

Gürcistan'daki Yezîdîler, Gürcistan sınırları içerisinde içinde doğan veya ikamet eden tam veya kısmi Yezîdî kökenli kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">David Kipiani</span> Futbolcu (1951-2001)

David Kipiani, Gürcü orta saha oyuncusu ve teknik direktör idi. Kipiani, esas olarak bir oyun kurucu olarak oynadı ve Gürcistan'ın en büyük oyuncularından biri olarak kabul edilir. Zarif oyun stili, top sürme yeteneği ve pas aralığı ile tanınırdı.

<span class="mw-page-title-main">Nina Kraviz</span> Nina Kraviz (Rusça:Нина Кравиц) Rus bir DJ, müzik yapımcısı ve şarkıcı

Nina Kraviz Rus bir DJ, müzik yapımcısı ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Şehir Meclisi</span>

Tiflis Şehir Meclisi Gürcistan'ın Tiflis şehir yönetiminde temsilci bir organdır. Şehir meclisleri, Gürcistan'ın 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ederken başlatılan reformlarla, yalnızca Tiflis'te değil, ülke genelinde yerel yönetimlerin yasama organı olarak kuruldu.

Tifliste terörle mücadele operasyonu (2017) Gürcü polis ve güvenlik güçleri ve Atatürk Havalimanı saldırısından sorumlu eski DAEŞ militanı Ahmet Çatayev'in de dahil olduğu dört kişilik Çeçen kökenli silahlı bir grup arasında Tiflis'in İsani rayonunda Gabriel Salosi Sokak'ta bir apartman çevresinde 21-22 Kasım 2017'de gerçekleşen çatışmadır. Yaklaşık 20 saat süren çatışmada aralarında Çatayev'in de bulunduğu üç şüpheli terör örgütü militanı etkisiz hale getirildi ve bir terörle mücadele görevlisi hayatını kaybetti, dört kolluk görevlisi ise yaralandı. Gruptan bir kişi tutuklandı. Gürcü güvenlik yetkililerine göre grup, Gürcistan ve Türkiye'deki yabancı diplomatik misyonlara yönelik terör saldırıları düzenlemeyi planladı.