İçeriğe atla

Basri Bağcı

Basri Bağcı
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Üyesi
Görevde
Makama geliş
6 Nisan 2020[1]
Yargıtay Üyesi
Görev süresi
5 Temmuz 2017[2] - 2 Nisan 2020
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Eylül 1967 (57 yaşında)
Elmadağ, Ankara
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (lisans)
Exeter Üniversitesi (insan hakları hukuku alanında yüksek lisans)
Mesleği Hukukçu

Basri Bağcı (11 Eylül 1967; Elmadağ, Ankara), Türk hukukçu ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye'nin ad hoc yargıçlarından biridir.

2017 yılında Hâkimler ve Savcılar Kurulunca Yargıtay üyeliğine seçildi.[3]

2020 yılında Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine seçildi ve 6 Nisan 2020'de göreve başladı, 16 Nisan 2024 tarihinde ise AYM başkanvekili oldu.

Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptığı 2014 yılında Adalet Bakanlığının koordinesinde oluşturulan Yargıda Birlik Platformu'nun çalışmalarına katılmıştır.[4] Çalışmalarına bizzat katıldığı Yargıda Birlik Platformu 27 Mart 2015'te dernek statüsü kazanarak Yargıda Birlik Derneği adını almıştır. Bağcı, Yargıda Birlik Derneği'nin kurucu üyeleri arasında yer almıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  3. ^ "Yargıtaya 7 yeni üye seçildi". www.aa.com.tr. 14 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 
  4. ^ "Yargıda cemaate karşı yeni ittifak". Cumhuriyet. 24 Nisan 2014. 16 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2024. 
  5. ^ "Kurucu Üyeler – Yargıda Birlik Derneği". 29 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye)</span> Türkiyede seçim işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetimi ile denetimini sağlayan ve seçimlerin yargısal denetimini sağlayan bir karma idari ve yargı merciidir. 1950 yılında kurulun oluşturulması ile seçimler üzerinde yargı denetimi esas alındı. Milletvekili tutanaklarının iptali yetkisi meclise verildi. 1954'te yapılan değişikliklerle bu yetki YSK'ye verildi ve kurulun teşekkülü belirlendi. Kurulun başkanının Yargıtay Başkanı olacağı, üyelerin de Yargıtay ve Danıştay üyelerinden seçileceği, kurulun vereceği kararların kesin nitelikte olduğu hükme bağlandı. 1957 yılında yapılan değişiklikle, partilerin seçimlere ittifak yaparak girmeleri engellendi.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Tüzemen</span>

Ekrem Tüzemen, Türk siyasetçi.

Ömer Lütfi Akadlı, Türk hukukçu.

Abdurrahman Yalçınkaya, Türk hukukçu ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısıdır.

Uğur İbrahimhakkıoğlu, Türk bürokrat.

Ali Alkan, Türk hukukçu, Yargıtay 1. Başkanı.

Hakan Yüksel Yargıtay üyesi.

Kamil Okyay Sındır, Türk akademisyen, Ziraat yüksek mühendisi ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi eski genel sekreteri ve İzmir milletvekili. 2009-2014 yılları arası Bornova belediye başkanlığı görevinde bulundu.

Yargıda Birlik Derneği Yargı birliği.

Selahaddin Menteş, Türk hakim. Anayasa Mahkemesi üyesi.

Bekir Şahin Türk hukukçu ve 2020-2024 yılları arasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı.

İrfan Fidan Türk hukukçu ve Anayasa Mahkemesi üyesi. Eski Yargıtay üyesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve Vekili.

Abbas Özden Yargıtay üyesi. Türk savcı.

<span class="mw-page-title-main">2023-2024 Türkiye anayasa krizi</span> 2023-2024te Türk hukuk sistemi içinde tartışma

2023-2024 Türkiye anayasa krizi, 8 Kasım 2023 tarihinde Yargıtay 3. Ceza Dairesinin TBMM üyesi Can Atalay'ın tahliye edilmesine dair Anayasa Mahkemesinin kararını bozmak için müdahalede bulunması ile başlayan bir yargı krizi sürecidir.

Ömer Kerkez Türk hukukçu ve Yargıtay Birinci Başkanı.

Muhsin Şentürk, Türk hukukçu ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı.