İçeriğe atla

Basilisk (internet tarayıcısı)

Basilisk
Geliştirici(ler)M.C. Straver[1]
Moonchild Productions[2]
Güncel sürüm2024.02.03 / 3 Şubat 2024 (8 ay önce) (2024-02-03)
Programlama diliC++, C, Cascading Style Sheets, JavaScript, XML User Interface
İşletim sistemiWindows 7 ve sonrası, Linux (macOS için resmi olmayan bir paket[3])
PlatformIA-32, x86-64
Türİnternet tarayıcısı
Haber toplayıcı yazılımlar
LisansMozilla Kamu Lisansı 2.0
Resmî sitesibasilisk-browser.org Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Basilisk, Pale Moon tarayıcısının geliştiricisi tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır.[4][5] Microsoft Windows ve Linux için resmi dağıtımlar[6] ve macOS için resmi olmayan derlenmiş bir paket vardır.

İlk olarak 2017'de piyasaya sürülen[4] Basilisk, oluşturulduğu UXP kod tabanını iyileştirmeyi amaçlayan bir sürekli beta uygulamasıdır.[7][8] Pale Moon ve diğer UXP uygulamaları da bu kod tabanından oluşturulmuştur.[9]

Pale Moon gibi, Basilisk de çatallandığı Firefox'tan büyük ölçüde farklılıklara sahip bir Firefox çatalıdır.[10] Firefox 4–28 sürümlerinin arayüzüne sahip Pale Moon'un aksine, Basilisk Firefox'un 29–56 sürümlerindeki kullanıcı arayüzüne sahiptir.

Eklentiler için Basilisk, Firefox'ta desteklenmeyen XUL / XPCOM uzantıları[11] ve NPAPI eklentileri için, Pale Moon ile kabaca benzeşen düzeyde, desteğe sahiptir. Basilisk ayrıca, şu anda Firefox'un da desteklediği WebExtension temelli eklentiler için deneysel desteğe de sahipti, ancak bu destek Şubat 2019'da kaldırıldı.[12]

Pale Moon'un aksine, Basilisk'in Widevine DRM[13][14] ve WebRTC için de sınırlı desteği vardır.[15]

Kaynakça

  1. ^ M.C. Straver. "About Moonchild Productions". 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2018. 
  2. ^ M.C. Straver. "About Moonchild Productions". 9 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  3. ^ "Basilisk on Mac OSX?". 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b "Pale Moon team releases first version of Basilisk browser". ghacks.net. 17 Kasım 2017. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2017. 
  5. ^ "Pale Moon staff releases first model of Basilisk browser". Tech News Port (İngilizce). 17 Kasım 2017. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Basilisk: requirements". www.basilisk-browser.org. 3 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2017. 
  7. ^ "Basilisk web browser". basilisk-browser.org. 21 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017. 
  8. ^ "Basilisk's nature (a small clarification)". 20 Nisan 2018. 15 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 
  9. ^ "There is only XUL". 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  10. ^ "Basilisk features". www.basilisk-browser.org. 3 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  11. ^ Note that technical differences between Basilisk and Pale Moon, such as the respective user interfaces, can result in specific extensions not working exactly the same in both.
  12. ^ "Basilisk update 2019.02.11". 13 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2019. 
  13. ^ "Add support for Widevine 4.9 & 4.10". GitHub. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2019. 
  14. ^ https://repo.palemoon.org/MoonchildProductions/UXP/issues/962 13 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. #962 - Add support for Widevine 4.9 & 4.10 - UXP - Pale Moon repositories
  15. ^ "webrtc and telemetry". 13 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla</span>

Mozilla, 1998 yılında Netscape çalışanları tarafından kurulan bir özgür yazılım topluluğudur. Mozilla topluluğu; Mozilla ürünlerini kullanma, geliştirme, yayma ve destekleme yollarıyla özgür yazılımların ve açık standartların kullanımını teşvik eder. Topluluk, örgütsel olarak Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Şirketi tarafından desteklenir.

Mozilla Firefox 3, Firefox ağ tarayıcısının 17 Haziran 2008'de çıkan sürümüdür. Gecko 1.9 kullanır. Çıktığı gün yapılan 8 milyon indirmeyle birlikte Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox'un pazar payı</span>

Mozilla Firefox'un pazar payı 2004'te yayınlandığından, en büyük rakibi Google Chrome'un liderliği ele geçirmesine kadar hızla arttı. Şu anda Dünya'da en çok kullanılan 4. Web tarayıcısı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Midori</span> WebKit motoru kullanan, GTK+ 2 arayüzlü, hafif ve hızlı bir bir ağ tarayıcısı

Midori, WebKit motoru kullanan, GTK+ 2 arayüzlü, hafif ve hızlı bir bir ağ tarayıcısıdır. Xfce masaüstü ortamının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Edge</span> Microsoftun geliştirdiği bir ağ tarayıcısı

Microsoft Edge, Windows 10, Windows 11, Windows 10 Mobile ve Xbox One'da kullanılmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Tüm cihaz türlerinde Internet Explorer'ın yerini alarak varsayılan web tarayıcısı olmak üzere tasarlandı. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Favicon</span> Belli bir ağ sayfasının küçük simgesi

Favicon, kısayol simgesi, website ikonu, sekme ikonu, URL ikonu veya yer imi ikonu olarak da bilinir, bir veya daha fazla küçük simge içeren bir dosyadır, belirli bir web sitesi veya web sayfası ile ilişkili. Bir web grafik tasarımcısı böyle bir simge yaratabilir ve onu bir web sitesine çeşitli yollarla yükleyebilir ve ardından grafiksel web tarayıcısı bundan yararlanabilir. Favicon desteği sağlayan tarayıcılar tipik olarak bir tarayıcının faviconunu adres çubuğu ve yer imleri listesinde sayfanın adının yanında gösterir. Sekmeli tarayıcı özelliğini destekleyen tarayıcılar tipik olarak sekmedeki sayfanın başlığının yanında bir sayfanın favicon'unu gösterir ve siteye özgü tarayıcı favicon'u masaüstü simgesi olarak kullanır.

uBlock Origin içerik engelleme için web tarayıcısı uzantısı

uBlock Origin, özgür ve açık kaynaklı, farklı tarayıcılarda çalışabilen, içerik filtreleme ve reklam engellemeye yarayan bir tarayıcı eklentisi. Chrome, Chromium, Edge, Firefox, Opera, Pale Moon ve Safari'nin 13'ten eski sürümlerinde kullanılabilir. Benzer işlevler sunan diğer eklentilerden daha az bellek tüketmesiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">SponsorBlock</span> YouTube videolarında sponsorlu segmentleri engellemek için tarayıcı uzantısı

SponsorBlock, YouTube videolarındaki sponsorluk bölümlerini atlamak (engellemek için tasarlanmış özgür ve açık kaynaklı bir tarayıcı uzantısıdır.

DownloadHelper, Firefox web tarayıcısı ve Chrome web tarayıcısı için geliştirilmiş bir tarayıcı uzantısıdır. Kullanıcının videoları HTTP üzerinden yayınlayan sitelerden video indirmesine olanak sağlar., Michel Gutierrez tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Decentraleyes</span>

Decentraleyes, yerel içerik dağıtım ağı (CDN) öykünmesi için kullanılan açık kaynak kodlu ve özgür bir tarayıcı uzantısıdır. Birincil görevi, Cloudflare ve Google gibi büyük CDN'lere bağlantıları engellemek ve kullanıcıların makinesinde yerel olarak kullanılabilen popüler web kitaplıklarıyla (JQuer) ve AngularJS gibi) hizmet vermektir. Decentraleyes, Mozilla Firefox, Google Chrome, Pale Moon ve Opera gibi birçok web tarayıcısında kullanılabilir.

Pale Moon, özelleştirilebilirliğe vurgu yapan açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır; sloganı "Sizin Tarayıcınız, Sizin Yolunuz" dur. Microsoft Windows ve Linux için resmi yayınlar ve çeşitli platformlar için gönüllü olarak derlenmiş paketler bulunmaktadır.

Goanna, Mozilla 'nın Gecko motorundan çatallanmış bir açık kaynaklı web tarayıcı motorudur. Bu motor başlıca Pale Moon tarayıcısında, Basilisk tarayıcısında ve diğer UXP tabanlı uygulamalarda kullanılmak adına üretilmiştir. K-Meleon tarayıcısının bir çatalı ve Windows XP için Mypal tarayıcısı da bu motoru kullanan uygulamalar arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PDF.js</span>

PDF.js, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) dosyalarını web standartları ile uyumlu HTML5 Canvas kullanarak işleyen bir JavaScript kütüphanesidir. Proje, Andreas Gal'in 2011'de başlatmasından sonra Mozilla Corporation tarafından yönetilmektedir.

Tarayıcı güvenliği, ağ bağlantılı verileri ve bilgisayar sistemlerini gizlilik ihlallerinden veya kötü amaçlı yazılımlardan korumak için İnternet güvenliğinin web tarayıcılarına uygulanmasıdır. Tarayıcıların güvenlik açıkları genellikle JavaScript ile bazen Adobe Flash kullanan ikincil bir yüke sahip siteler arası komut dosyası (XSS) kullanır. Güvenlik açıkları ayrıca tüm tarayıcılarda yaygın olarak kullanılan güvenlik açıklarından yararlanabilir.).

<span class="mw-page-title-main">LibreWolf</span> web tarayıcı

LibreWolf, gizlilik ve güvenliğe önem veren Firefox'un bir web tarayıcısı ve çatalıdır.