İçeriğe atla

Basileios Boioannes

Basileios III, Boioannes olarak çağrılır (YunancaΒασίλειος Βοϊωάννης) ve İtalyancaBugiano, 1017[1] - 1027[2] yılları arası Bizans'ın İtalya Katepanonu ve zamanının en önemli Bizans generallerinden biri. Başarıları yüzlerce yıldır süren düşüş sonrası Güney İtalya'da İmparatorluğun yeniden başak güç olmasını sağlamıştır. Diğer yandan İtalya'nın Mezzogiorno diye adlandırılan tüm güney bölgesinin güç yapısına Norman maceracılar girmiş ve nihai yararlananlar olmuşlardır.

Hayatı

Aralık 1017 tarihinde Bizans İmparatoru II. Basileios'un ataması üzerine, Konstantinopolis'ten Lombard general Barili Melus ve Norman askerlerinin isyanına karşı destek istedi. Talep onaylandı ve seçkin Vareg Muhafızları yollandı. MÖ 216 senesinde Roma ordusunun Hannibal komutasındaki Kartaca ordusu tarafından imha edildiği Cannae Muharebesi'nin yapıldığı, İtalya’nın Cannae kasabası yakınında bulunan Ofanto nehrinde iki kuvvet karşılaştı. Boioannes bir zafer kazandı. Boioannes, kazanımlarını sağlamlaştırmak için Apenin Dağları'ndan Apulia ovasına çıkan geçitte büyük bir kale inşa etti. İsmini Küçük Asya'nın antik kentinden alan Troy şehrine Boioannes'in kendi Norman birlikleri 1019 yılında yerleşti. Kısa bir süre sonra Papalık'a bağlı kalan Benevento Düklüğü dışında tüm Mezzogiorno Bizans egemenliğine girdi.

II. Heinrich bölgede güçlenen Bizans etkisi üzerine Bizanstan yana olan Capua Prensi IV. Pandulf'u 1022 yılındaki başarılı seferden sonra hapsediyor

Güneydeki bu değişimin korkusu ile, Papa VIII. Benedictus 1020 yılında Kutsal Roma imparatoru II. Heinrich ile müzakere yapmak için kuzeye Bamberg'e gitti. İmparator ivedi bir eylemde bulunmadı fakat ertesi yılın olayları müdahale etme kararı verdirdi. Boioannes ve yeni müttefiği Capua Prensi IV. Pandulf, Melus'un kayınbiraderi Dattus'un üzerine yürüdüler. Onu Garigliano'da esir ettiler. 15 Haziran tarihinde Dattus, bir maymun, horoz ve yılanla bir çuvala konulup denize atıldı. Ertesi yıl, cevap olarak büyük bir imparatorluk ordusu Troy'daki yeni kaleye saldırmak üzere güney yürüdü. Garnizon elde tutuldu ve asla düşmedi. Boioannes, bağlılığına karşılık şehrin imtiyazlarını tanıdı.[3]

1025 yılında, Boioannes II. Basileios ile Sicilya seferine çıkmak üzere ordu hazırlamaya başladı. Ancak büyük imparator öldü. Ortak imparator ve ardılı VIII. Konstantinos bu seferi iptal etti. Bunun üzerine Boioannes, II. Heinrich tarafından 3 yıl önce alınan Capua'nın yeniden alınması için Pandulf'a yardım etmek için kuzeye yürüdü. Mayıs 1026 tarihinde Boioannes, yeni Capua Prensi V. Pandulf'a Napoli güvenli geçiş önerdi ve onun boyun eğmesini kabul etti. Bu onun son büyük seferiydi. 1027 yılında geri çağrıldı. Onun yerine geçenler, onun kurduğu askeri etkiyi korumakta zorlandılar. Ertesi yüzyıl, İtalya'da Bizans etkisi devamlı düşerek sonunda yok oldu.

1041 yılında, Boioannes'in oğlu Eksaugustus Boioannes, katapan olarak atandı fakat ertesi yıl bu görevi yaparken öldü.

Kaynakça

Özel
  1. ^ Catherine Holmes, University College, Oxford - Roman Emperors DIR Basil II 13 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Chalandon, Ferdinand. Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile. Paris, 1907.
  3. ^ Norwich, John Julius (1999), Byzantium, the apogee, Londra:Penguin Böl.14
Genel

Dış bağlantılar

Önce gelen:
Leo Tornikios Kontoleon

İtalya Katepanonu

1017–1027
Sonra gelen:
Kristofer Burgaris


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. İoannis</span>

I. İoannis Çimiskes, Bizans imparatoru. 969-976 yılları arasında hüküm süren Çimiskes Balkanlar ve Suriye'yi egemenliği altına alarak imparatorlukta düzeni sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Basileios</span> Makedonyalı Hanedanından Bizans imparatoru

II. Basileios 960'tan 15 Aralık 1025'e kadar Bizans imparatoru unvanını taşımıştır. I. Basileios ile başlayan Makedonyalı hanedanından olup, II. Romanos ile Theofano'nun oğludur. 960'tan 963'e kadar babası II. Romanos ile; 963'ten 969'a kadar II. Nikiforos ile ve 969'dan 976'ya kadar I. İoannis ile kardeşi olan VIII. Konstantinos ile birlikte daha çok sembolik olarak ortak imparatorluk unvanı taşımıştır. 976'dan 15 Aralık, 1025'e kadar imparatorluk gücünü tam olarak yüklenmiş; ancak kardeşi VIII. Konstantinos sembolik ortak imparatorluğunu korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Krallığı</span>

Sicilya Krallığı, genel kabul gören kısaltması Regno 1130 tarihinden 1816 tarihine kadar hüküm süren ve II. Rugerro tarafından İtalya'nın güneyinde kurulmuş olan bir devletti. Sicilya Krallığı sadece Sicilya'yı değil aynı zamanda İtalya'nın Mezzogiorno diye adlandırılan tüm güney bölgesini ve 1530 yılına kadar Malta ve Gozo adalarını kapsıyordu. Ada yöre idaresi bakımdan "Valle di Mazzara", "Valle di Demona" ve "Valle di Noto" olarak üç bölgeye bölünmüştü.

<span class="mw-page-title-main">II. Anastasios</span>

II. Anastasios, 713-715 yılları arasında hüküm süren Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">I. Basileios</span>

I. Basileios, Makedonyalı (Yunanca: Βασίλειος ὁ Μακεδῶν, Basileios ho Makedhon; Trakya'da doğup zorlu şartlarda Konstantinopolis'e gelerek imparatorlukta çeşitli görevler almış ve 867 ile 886 döneminde Bizans imparatoru olmuştur.

Bardas Fokas, hüküm süren Makedon Hanedanı'na yanında ya da karşı üç isyanın bariz bölümlerinde yer almış Bizans İmparatorluğu'nun öne çıkan generali.

<span class="mw-page-title-main">Vareg Muhafızları</span>

Vareg Muhafızları, 10. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar Bizans imparatorlarının kişisel korumalığını yapan Bizans ordusunun seçkin birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney İtalya'nın Normanlar tarafından fethi</span>

Güney İtalya'nın Normanlar tarafından fethi, 11. ve 12. yüzyıllarda güney İtalya bölgesindeki çok sayıda muharebe ve farklı Norman asıllı siyasi aktör tarafından gerçekleştirilen fetih dönemini anlatır. İlerleyen dönemlerde Sicilya Krallığı olarak birleşecek özneler ilk başlarda dağınık olarak bölgede hüküm sürecektir. Krallık, Sicilya Adası ve Güney İtalya'nın yanı sıra Malta ve Kuzey Afrika'da da topraklar elde edecektir.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Benedictus</span>

Papa VIII. Benedictus, 18 Mayıs 1012'den 9 Nisan 1024 tarihine kadar Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Pandulf</span>

IV. Pandulf üç ayrı dönem Capua Prensi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Guaimar</span>

IV. Guaimar 1027 ile 1052 yılları arasında Güney İtalya'da Salerno Prensi (1027-1052), Amalfi Dükü (1039-1052), Gaeta Dükü (1040-1041) ve Capua Prensi (1038-1047) idi. Mezzogiorno bölgesindeki Bizans egemenliğinin son dönemi ve Güney İtalya'nın Norman istilasında önemli bir kişidir. Montecassinolu Amatus'a göre, "babasından daha cesurdu, daha cömert ve daha nazik; rahip olmayan bir insanın sahip olması gereken tüm özelliklere sahipti, tek istisna kadınlara olan aşırı düşkünlüğüydü."

<span class="mw-page-title-main">Komninos Restorasyonu</span>

Komninos restorasyonu Komninos Hanedanı yönetiminde Bizans İmparatorluğu'nun askeri, mali ve toprak olarak tekrar gelişmesine tarihçilerin verdiği terim. I. Aleksios'un tahta çıktığı 1081 yılında başlar, I. Andronikos'un öldüğü 1185 yılında biter. I. Aleksios Dönemi'nin başlangıcında, imparatorluk, Selçuklu Hanedanının 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi galibiyetiyle sarsılmıştı. İmparatorluk, Güney İtalya'daki üslerinden Balkanlar'ı istila eden Robert Guiscard'ın Normanları tarafından da tehdit ediliyordu. Bütün bunlar olurken imparatorluğun askeri kurumu kargaşa içinde ve paralı askerlere giderek daha fazla bağımlı hale geliyordu. Önceki imparatorlar, aynı zamanda, Konstantinopolis'in büyük altın birikimlerini de çarçur etmişlerdi, böylece imparatorluğun savunması bozulmuş ve boşlukları doldurmak için de az sayıda asker vardı.

Konstantinos Diogenis Balkanlar'da aktif olan, 11. yüzyılın başlarında önde gelen bir Bizans generalidir. Bizans İmparatoru II. Basileios'un hükümdarlığında Bizans İmparatorluğu'nun Bulgaristan'ı fethinin son safhasında seçkin bir şekilde hizmet etmiş ve 1029 yılında İmparator III. Romanos'a karşı bir komploya katılmasın sonucu tutuklanana dek Balkanlarda Yüksek Komutanlık görevini üstlenmiştir. Hapishanede ve bir manastıra girmeye zorlandığında, başka bir komplo hakkında yapılan bir soruşturma sırasında 1032'de intihar etti. İmparator Romen Diyojen'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Katepanlığı</span>

İtalya Katepanlığı Ana kara İtalyan'nın Monte Gargano'dan Salerno Körfezi'ne çizilen bir hattın güneyinde kalan toprakları içeren Bizans İmparatorluğu eyaletidir. Amalfi ve Napoli bu hattın kuzeyinde olmalarına rağmen, katepanlık üzerinden Konstantinopolis'e bağlılıklarını sürdürdüler. Modern İtalya'nın Capitanata bölgesi ismini Catepanate'dan almıştır.

İoannis Kurkuas, 1008 yılından ölümüne kadar Bizans'ın İtalya Katepanonudur. Kourkouas, birçok önemli general çıkarmış Ermeni kökenli bir ailedendir.

<span class="mw-page-title-main">Barili Melus</span> İtalyan dük

Melus bir Puglia kasabası olan Bari'den Lombard asilzadesidir ve on birinci yüzyılın başlarında İtalya'daki Bizans katapanlığından kendine özerk bir bölge ayırma hırsı, istemeden de olsa Güney İtalya'daki Norman varlığını ateşledi. Puglia'nın ilk Düküdür.

Basileios Mesardonites, 1010'dan 1016'ya veya 1017'ye kadar Bizans İmparatoru'nun temsilcisi İtalya Katapanıydı. Melus yönetimindeki isyanda Lombardlara karşı savaşırken 1010'un başlarında ölen katepano İoannis Kurkuas'ın yerini almıştır. Mart ayında Basileios, Konstantinopolis ve Kefalonya Stratigos'u Leon Tornikios Kontoleon'dan gelen takviyelerle karaya çıktı. Basileios hemen Bari'deki isyancıları kuşattı. Şehrin Yunan vatandaşları Basileios ile pazarlık yaptı ve Lombard liderleri Melus ve Dattus'u kaçmaya zorladı. Basileios 11 Haziran 1011'de şehre girerek Bizans otoritesini yeniden kurdu. Zaferini herhangi bir sert tepkiyle takip etmedi. Oğlu Argyrus da dahil olmak üzere Melus'un ailesini Konstantinopolis'e gönderdi. Basileios'un bir sonraki hamlesi, mümkün olduğu kadar çok sayıda Lombard prensliğini Bizans İmparatorluğu ile ittifak haline getirmekti. Ekim ayında Prens III. Guaimar'ın sözde Bizans vassalı olduğu Salerno'yu ziyaret etti. Daha sonra manastırın topraklarında Dattus'u barındırdığı Monte Cassino'ya geçti. Basileios yine de manastırın Yunan topraklarındaki mülkleri üzerindeki tüm ayrıcalıklarını onayladı. Başrahip Atenulf, Capua prensi IV. Pandulf'un kardeşiydi. Manastır daha sonra Dattus'u derhal sınır dışı etti ve o da papalık topraklarına kaçtı. Basileios, 1016 veya Lupus Protospatharius'a göre 1017'deki ölümüne kadar Yunan katepanolığını barış içinde tuttu. Yerine yukarıda belirtilen Kefalonya Stratigos'u Leon getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gunhilda (Kutsal Roma imparatoriçesi)</span> Kutsal Roma İmparatoriçesi ve Almanya kraliçesi

Danimarkalı Gunhilda, 1036'dan ölümüne kadar Kral III. Heinrich ile evliliği nedeniyle Almanya kraliçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cannae Muharebesi (1018)</span> İtalyanın Norman fethi sırasında 1018 muharebesi

Cannae Muharebesi 1018 yılında İtalya'nın Catepan'ı Basileios Boioannes komutasındaki Bizanslılar ile Barili Melus komutasındaki Lombardlar arasında gerçekleşmiştir. Lombardlar ayrıca liderleri Gilbert Buatère komutasında bazı Norman süvari paralı askerlerini kiralamışken, Boioannes'in isteği üzerine Normanlarla savaşmak için kendisine elit Vareg Muhafızları'ndan oluşan bir müfreze gönderilmiştir. Çatışma, güney İtalya'daki Romalılar ile Normanlar arasındaki ilk çatışmalardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Montepeloso Muharebesi</span> İtalyada 1041de muharebe

Montepeloso Muharebesi, 3 Eylül 1041'de Lombard - Norman isyancı güçleri ile Bizans İmparatorluğu arasında, güney İtalya'daki Montepeloso yakınlarında yapılmıştır. Exaugustus Boioannes liderliğindeki Bizanslılar isyancılar tarafından çatışmaya zorlanmış ve bir gün süren muharebenin ardından isyancılar Bizans ordusunu yenerek Boioannes'i ele geçirmişlerdir. İsyanın kesin zaferi, Bizanslıları kıyı şehirlerine çekilmeye zorlamış ve güney İtalya'nın tüm iç kısımlarının kontrolünü Normanlar ve Lombardlar'a bırakmışlardır.