İçeriğe atla

Basil Valentine

" Frater Basilius Valentinus, Benedictine tarikatının keşişi ve Hermetik filozof ": Chymische Schrifften'in ön yüzündeki hayali portre, 1717[1]
Peterskirche, Erfurt, günümüz.

Basil Valentine, varsayılana göre bir 15. yüzyıl simyacısı, muhtemelen Erfurt, Almanya'daki Benedictine Saint Peter Manastırı'nın Canon'u olan Basilius Valentinus isminin İngilizce halidir, ancak daha büyük olasılıkla bir veya birkaç 16. yüzyıl Alman yazarı tarafından kullanılan bir takma addır.

Kimya tarihi üzerine yazan John Maxson Stillman'a göre, Almanya veya Roma'daki rulolarda böyle bir ismin olduğuna dair herhangi bir kanıt yok ve 1600'den önce bu isimden söz edilmemektedir.[2] Hayali portresi gibi, varsayılan tarihi de, yazıların kendisinden daha geç yaratılmış gibi görünüyor.

18. yüzyılda, Basil Valentine'e atfedilen eserlerin yazarının, kabaca 1565-1624 yılları arasında yaşamış Almanya'da bir tuz üreticisi olan Johann Thölde olduğu ileri sürüldü.[2][3] Modern bilim artık bir yazarın Thölde olduğunu, ancak diğer yazarların da işin içinde olduğunu öne sürüyor. Thölde ilk beş kitabı Valentine's ismiyle yayınladı.[4]:138–140

Her kimse, Basil Valentine'in hatırı sayılır seviyede kimya bilgisi vardı. Amonyağın, alkalinin sal-amonyak (amonyum klorür ) üzerindeki etkisiyle elde edilebileceğini gösterdi, ortak tuzun (sodyum klorür ) tuzlu suyunun asitleştirilmesiyle hidroklorik asit üretimini açıkladı ve diğerleri arasında vitriol yağı (sülfürik asit ) elde etti.[5]

Basil Valentine'in On İki Anahtarı

İlk anahtarın çizimi

Basil Valentine'in On İki Anahtarı, ilk olarak 1599'da basılan Basil Valentine'e atfedilen, yeniden üretilmiş bir simya kitabıdır. İkincisi on iki anahtarı barındıran iki bölümden oluşur. Bunlara, on yedinci yüzyılın başlarındaki sonraki yayınlardan elde edilen gravürler eşlik etmekteydi.

Seçilmiş Yayınlar

Last Will and Testament'ın İngilizce çevirisinden simya sembolleri tablosu, 1671

Simya üzerine Latince ve Almanca çok sayıda yayın Basil Valentine adı altında yayınlandı. İngilizce, Fransızca, Rusça ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok Avrupa diline çevrilmiştir. Aşağıdaki liste çeviri veya yayın tarihine göre düzenlenmiştir.

  • Ein kurtz summarischer Tractat, von dem grossen Stein der Uralten. . ., (Kadimlerin büyük taşından), Basilius Valentinus. Eisleben: 1599 (resimsiz) (Almanca)
  • Ein kurtz summarischer Tractat, von dem grossen Stein der Uralten. . ., Leipzig: 1602 (gravürlü) (Almanca)
  • Basil Valentine tarafından yazılan Triumph Wagen Antimonii, (Antimony'nin Muzaffer Arabası); Johannes Isaaci Hollandus; Joachim Tankı; Georg Phaedro; Roger Bacon. Leipzig : Verlegung Jacob Apels'de, 1604. (Almanca)
  • Basilius Valentinus'un yazdığı De microcosmo deque magno mundi mysterio, et medicina hominis (Mikrokozmosa, dünyanın büyük gizliliğine ve insan tıbbına dair); Wolfgang Ketzel; Raphael Eglinus. Marpurgi : tipik Guolgangi Kezelii, 1609. (Latince)
  • Ein kurtz summarischer Tractat metninin Tripus Aureus, hoc est, Tres Tractatus Chymici Selectissimi, nempe I. Basilii Valentini olarak Latince çevirisi. . . Practica una cum 12 clavibus & apandis, ex Germanico, Michael Maier (editör), Frankfurt: Lucas Jennis için Paul Jacob, 1618. (12 tuşun gravürleriyle) (Latince)
  • Azoth, veya le moyen de faire l'or caché des philosophes, de frère Basile Valentin by Basilius Valentinus; Christofle Perier; Jeremy Perier. (Fransızca) Paris: Chez Ieremie & Christofle Perier, au Palais, MDCXXIV 1624. (Fransızca)
  • Frere Basile Valentin'in felsefe anahtarları. . . Tıbbi malzemeyi tarayın. Artı l'Azoth, veya Le moyen de faire l'or chaché des philosophes. Çeviri francoise. Basilius Valentinus'un kaleminden. Paris, Chez Ieremie ve Christophle Perier, 1624. (Fransızca)
  • Fratris Basilii Valentini,... letztes Testament und Offenbahrung der himmlischen und virdischen Geheimnüss, so in einem Altar gefunden, in fünff Bücher abgetheilet... zuvor nie in Druck aussgangen, jetzt aber... publiciret durch Georgium Claromontanum,... tarafından Basil Valentin; Georg Hellberger, Georgius Claromontanus'tan. Iena : H. Eyrings ve J. Perferts Erben, 1626. (Almanca)
  • Revelation des mysteres des teintures essentieles des sept metaux et de leurs vertus medicinales... yazan Basile Valentin; Jean Israel tarafından çevrilmiştir. Paris : J. De Senlecque ve J. Hénault, 1645. (Fransızca)
  • Currus Victoralis Antimonii : opus antiquioris medicinae et philosophiae hermeticae studiosis dicat, Basilius Valentinus. Tolosae : Apud Petrum Bosc, 1646. (Antimonun zafer arabası)[6] (Latince)
  • Le char triomphal de l'antimoine, çeviri Sauvin, François, 17. yüzyıl (1646), Sylvain Matton tarafından giriş ; Joachim Tancky'nin önsözü. Baskılar Retz, 1977, 254 s. [1] (Fransızca)
  • Basile Valentin Benedictin'in yaşam sırları ve daha büyük vasiyeti, eski felsefelerin büyük önderi ve doğanın önbelleklerindeki diğer gizemler. Erfurt'ta mermerden yapılmış küçük bir tablo ve orijinal trouvé dansının tamamı ve transkripti, bilim fanatiklerinin ilk anına damgasını vuruyor ... Basilius Valentinus'un kaleminden. (Fransızca) Strazburg: 1651. (Fransızca)
  • Les douze clefs de frere philosophie de Basile Valentin ... : traictant de la vraye medecine metalique : artı l'Azoth, ou, Le moyen de faire l'or caché des philosophes : çeviri francoise. Basilius Valentinus.; Jean Gobile; Clovis Hesteau Huzursuzluk, bey de. Paris : Chez Pierre Moët ..., 1660. (Fransızca)
  • Doğal ve doğaüstü şeylerden : ayrıca, Basilius Valentinus tarafından metallerin ve minerallerin ilk tentürü, kökü ve ruhu . Londra : Basılmıştır ve Moses Pitt tarafından satılacaktır, 1670.[7] (İngilizce)
  • Basilius Valentinus tarafından yazılan Aziz Bennet Tarikatının keşişi Basil Valentine'in son vasiyeti ve vasiyeti . Londra : SG ve BG tarafından Edward Brewster için basılmıştır ..., 1671.[8] (İngilizce)
  • Basilius Valentinus tarafından Chymische Schrifften . Hamburg: 1677. (Almanca)
  • Compendium veritatis philosophicum fratis Basilii Valentini El Yazması (Ms.180), 1780. (Almanca)
  • Les douze clefs de la Philosophie . Eugène Canseliet, çevirmen. Paris, Éditions de Minuit, 1956, 264 s. [2] 24 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)
  • Révélations des mystères des teintures des sept métaux, Pierre Savoret, editör. Omnium littéraire, 1976. (Fransızca ) [3] 3 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Le dernier vasiyet de Basile Valentin : livres I, II, III, IV et V, dans lequel sont montrées les mines, l'origine d'icelles, leurs natures et propriétés... yazan Basile Valentin; Joseph Castelli tarafından düzenlendi. Montelimar : Castelli, 2008. (Fransızca)[9]
  • Basilius Valentinus'tan Las doce llaves de la filosofía . Barselona: Muñoz Moya y Montraveta, 1986. (İspanyolca )

Kaynakça

  1. ^ Valentinus, Basilius (1717). Chymische Schrifften. Hamburg: Samuel Heyle. 
  2. ^ a b Stillman, John Maxson (December 1912). "Basil Valentine, a Seventeenth Century Hoax". Popular Science Monthly. Erişim tarihi: 19 Şubat 2011. 
  3. ^ Mellor, Joseph William (1922). A Comprehensive Treatise on Inorganic and Theoretical Chemistry. London, New York: Longmans, Green and Co. s. 53. ISBN 9780608186825. 
  4. ^ Principe, Lawrence M. (2013). The Secrets of Alchemy. Chicago and London: The University of Chicago Press. ISBN 9780226923789. 
  5. ^ Datta, N. C. (2005). The Story of Chemistry. Hyderabad: Universities Press. s. 56. ISBN 9788173715303. 
  6. ^ Valentinus, Basilius. "Triumph-Wagen Antimonii". Othmer Library Catalog. Science History Institute. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  7. ^ Valentinus, Basilius. "Of natural and supernatural things". Othmer Library Catalog. Science History Institute. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  8. ^ Valentinus, Basilius. "The last vvill and testament of Basil Valentine, monke of the Order of St. Bennet". Othmer Library Catalog. Science History Institute. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  9. ^ "Le dernier testament de Basile Valentin : livres I, II, III, IV et V, dans lequel sont montrées les mines, l'origine d'icelles, leurs natures et propriétés... by Basile Valentin" (PDF). 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">I. Elizabeth</span> İngiltere ve İrlanda Kraliçesi (1558–1603)

I. Elizabeth, 17 Kasım 1558'den 1603'teki ölümüne kadar İngiltere ve İrlanda kraliçesi idi. Bakire Kraliçe olarak da bilinen Elizabeth, Tudor Hanedanı'nın beş hükümdarının sonuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Daniel François Auber</span> Fransız besteci (1782 – 1871)

Daniel François Esprit Auber Fransız besteci.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Suriye ve Lübnan Mandası</span> Günümüzdeki Suriye ve Lübnan topraklarında 1923-1946 yıllarında Fransa egemenliğinde kalmış manda yönetimi

Fransız Suriye ve Lübnan Mandası (1923-1946), Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi sonrasında Suriye ve Lübnan'la ilgili olarak kurulan bir Milletler Cemiyeti mandası. Manda sisteminin sömürgecilikten farklı olması gerekiyordu, yöneten ülke, sakinleri kendi kendini yönetmeye uygun kabul edilene kadar mütevelli olarak hareket etmeyi amaçladı. Bu noktada, görev süresi sona erecek ve bağımsız bir devlet doğacaktı.

Nikiforos Fokas, Bizans İmparatoru I. Basileios döneminde hizmet etmiş bir general.

<i>Mavi En Sıcak Renktir</i> Film

Mavi En Sıcak Renktir, yönetmenliğini Abdellatif Kechiche'in üstlendiği, romantik dram türündeki 2013 yapımı Fransız filmi. Başrollerini Léa Seydoux ile Adèle Exarchopoulos'un paylaştığı film, Julie Maroh'un 2010 yılında yayınlanan Le bleu est une couleur chaude isimli çizgi romanından uyarlanmıştır. Film, ergenlik çağındaki bir kızın eşcinsel olduğunu keşfetmesinin ardından yaşadıklarını konu alır. Kızların erkeklerle çıkmasına cinsel ilgi yönünde kendini inandırmış bir genç kız Adèle'in, kendi eşcinselliğini Emma'da bulması ve devamında yaşadığı olaylar konu edinilmiştir.

Daniel Duval, Fransız oyuncu, yönetmen ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Sarı yelekliler hareketi</span> 17 Kasım 2018 Cumartesi günü Fransada gösterilerle başlayan ve daha sonra yakın ülkelere sıçrayan bir protesto hareketidir.

Sarı yelekliler hareketi, 17 Kasım 2018 Cumartesi günü Fransa'da gösterilerle başlayan ve daha sonra yakın ülkelere sıçrayan bir protesto hareketidir.

23. Cannes Film Festivali 3 - 18 Mayıs 1970 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin kurucusu Robert Favre LeBret, bu yıl Rusya ve Japonya'dan hiçbir film eklememeye karar verdi. "Slav gözlükler ve Japon samuray filmleri" nden yorulmuştu. Ruslar, jüri üyeleri Sergei Obraztsov'u geri aldı ve jüri panelinden yalnızca sekiz üyeyle ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Michel Simon</span> İsviçreli oyuncu (1895-1975)

Michel Simon, İsviçreli bir sinema oyuncusudur. Önemli filmlerde rol almıştır. Bazıları: La Chienne (1931), Boudu Saved from Drowning (1932), L'Atalante (1934), Port of Shadows (1938), The Head (1959) ve The Train (1964). Aktör François Simon'un da babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Drungarios tu ploimu</span> Bizans donanmasında imparatorluk filosu komutanı

Drungarios tu ploimu (Yunanca: δρουγγάριος τοῦ πλοΐμου/τῶν πλοΐμων, droungarios tou ploïmou/tōn ploïmōn;

<span class="mw-page-title-main">VI. Stephanus</span> 113. Katolik Kilisesi papası (ö. 897; pd. 896-897)

VI. Stephanus, 22 Mayıs 896'dan ölümüne kadar Roma Piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. En çok onun düşüşüne ve ölümüne yol açan Kadavra Sinodu'nu kışkırtmasıyla tanınır.

<i>Basil Valentinein On İki Anahtarı</i>

Basil Valentine'in On İki Anahtarı, Basil Valentine'e atfedilen, geniş çapta çoğaltılmış bir simya kitabıdır. İlk olarak 1599'da, muhtemelen kitabın gerçek yazarı olan Johann Thölde tarafından yayınlandı. Resimlerin eklendiği, alegorik olarak kelimelerle kodlanmış bir dizi simyasal işlem olarak sunulur. Anahtarları tartışan ilk Basil Valentine kitabı, Ein kurtz summarischer Tractat, von dem grossen Stein der Uralten, 1599'dur.

<span class="mw-page-title-main">Musaeum Hermeticum</span>

Musaeum Hermeticum, ilk olarak 1625'te Lucas Jennis tarafından Frankfurt'ta Almanca olarak yayınlanan simya metinlerinin bir özetidir. 1678 Latin baskısı için ek materyal eklendi ve 1749'da yeniden basıldı. Amacı, toplu bir biçimde nispeten kısa ve daha az şekilde eski simya yazılarının bir koleksiyonunu sağlamaktı. Theatrum Chemicum veya Jean-Jacques Manget'nin Bibliotheca Chemica Curiosa'sı gibi büyük Hermetik bilgi depolarına bir ek olarak düşünülebilir. Geçmişe daha az bağlı ve daha eski ve geleneksel simya ustalarının eserlerinden daha az etkilenmiş olarak Simya'da farklı bir okulu temsil ediyor gibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Khunrath</span>

Heinrich Khunrath veya diğer adıyla Dr. Henricus Khunrath ; Alman doktor, hermetik filozof ve simyacı. Frances Yates onu John Dee felsefesi ile Gül-haçlılar arasında bir bağlantı olarak görüyordu. "Henricus Künraht" şeklinde yazılan adı, Baruch Spinoza'nın Tractatus Theologico-Politicus'un 1670 yayıncısı için bir takma ad olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Jean Fabre</span> Fransız hekim (1588 – 1658)

Pierre-Jean Fabre Fransız bir doktor ve simyacı. 1588'de Fransa'nın Castelnaudary şehrinde doğdu ve Fransa'nın Montpellier şehrinde tıp okudu. Paracelsus'un iatrokimyasal tıbbının uygulayıcısı oldu. 1610'dan başlayarak Castelnaudary'de hekimlik yaptı. Otuz Yıl Savaşları sırasında Orta Avrupa'da özellikle şiddetli olan veba konusunda uzman olarak ünlendi. Fabre, veba tedavisi için kimyasal ilaçlar hazırladı. Ayrıca bir dönem Fransa Kralı XIII. Louis'in özel doktoruydu.

Deutsche Theatrum Chemicum, yayıncı, matbaacı ve bibliyografya yazarı olarak bilinen Friedrich Roth-Scholtz (1687-1736) tarafından Nürnberg'de belirli aralıklarla üç cilt halinde yayınlanan, büyük bir kısmı Almanca çeviri olan simya metinlerinden oluşan bir koleksiyondur.

<i>Tripus Aureus</i>

Tripus Aureus veya The Golden Tripod, Michael Maier'in 1618'de Lucas Jennis tarafından yayınlanan bir simya kitabıdır. İçerisinde üç simya metni içerir: Basil Valentine'in "twelve keys ", Thomas Norton'un Ordinal of Alchemy (1477) ve The Testament of Cremer.

<span class="mw-page-title-main">Blaise de Vigenère</span> Fransız diplomat ve simyacı (1523-1596)

Blaise de Vigenère, Fransız diplomat, kriptolog, çevirmen ve simyacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Victor Langlois</span> Fransız Doğu bilimci (1829 – 1869)

Victor Langlois, Orta Çağ araştırmalarında uzmanlaşmış bir Fransız tarihçi, arkeolog, profesör, nümismatist ve oryantalisttir. Langlois, özellikle Ermeni tarihi ve kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmıştır. Ermeni tarihi hakkında otuzdan fazla kitap yazmıştır.