İçeriğe atla

Basel Anlaşması

Svabya Savaşı'nın sonunda 1499'da Basel Antlaşması için müzakereler. Milano elçisi Galeazzo Visconti, barış önerilerini Basel belediye binasında Kutsal Roma İmparatoru I. Maximilian'ın heyetine sunuyor. Luzern'den bir delege (ön sol, mavi-beyaz elbiseli) tercüme ediyor.

Basel AntlaşmasıSvabya Savaşı'ında, Svabya Birliği ve Eski İsviçre Federasyonu arasındaki son muharebe olan 22 Eylül 1499 tarihindeki Dornach Muharebesi'nden sonra yapılan antlaşma.[1] Antlaşma sonucunda Basel konfederasyona girmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Basel</span> İsviçrede bir şehir

Basel, İsviçre'nin kuzeybatısında bulunan bir sınır şehridir. Basel şehri "Basel Stadt" Kantonu'nun başkentidir. 170.000'in üzerinde nüfusu ile İsviçre'nin Zürih ve Cenevre'den sonraki en büyük üçüncü şehridir. Basel, Almanya ve Fransa'ya komşudur. Günlük Basel'e giriş yapan 100.000 kişinin içerisinde bu komşu ülkelerden çalışmak için gelenlerin sayısı önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)</span>

I. Friedrich veya Friedrich Barbarossa, 12. yüzyılda yaşamış Alman kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru. Almanya Kralı olarak 4 Mart 1152 tarihinde Frankfurt'ta seçildi ve 9 Mart 1152 tarihinde Aachen'da taç giydi. Pavia'da 24 Nisan 1155'te İtalya Kralı ve 18 Haziran 1155'te Roma'da Papa IV. Adrian tarafından imparator olarak taçlandırıldı. İki yıl sonra, Latince: sacrum ("kutsal") terimi ilk kez onun imparatorluğuyla bağlantılı bir belgede yer aldı. Daha sonra 30 Haziran 1178'de Arles'de Burgonya Kralı olarak resmen taç giydi. Yönetmeye çalıştığı kuzey İtalya şehirleri tarafından Barbarossa olarak adlandırıldı: Barbarossa İtalyancada "kızıl sakal" anlamına gelir; Almanca: Kaiser Rotbart olarak bilinirdi ve bu da İngilizcede "İmparator Kızıl Sakal" anlamına gelir. Daha sonraki Almanca kullanımda bile İtalyanca lakabın yaygınlığı, İtalya seferlerinin onun kariyeri için önemini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hohenstaufen Hanedanı</span>

Hohenstaufen Hanedanı, 1138-1254 yılları arasında Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir kraliyet ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hohenzollern Hanedanı</span>

Hohenzollern Hanedanı, 12. yüzyıl'da Svabya'da ortaya çıkmış, 1525 yılında Prusya Düklüğü'nün başına geçmiş, 1701'de Prusya Krallığı'nı kurmuş, 1871 yılında ise Alman Ulusal Birliğinin kuruluşuna öncülük ederek Alman İmparatorluğu'nu kurmuş bir kraliyet ailesidir. Bu tarihten başlayarak 1918 yılında Almanya'da Weimar Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar olan süre boyunca Alman İmparatorları bu aileden çıkmıştır. Son tahta çıkmış Hohenzollern ferdi ise Romanya Kralı I.Michael'dir.

<span class="mw-page-title-main">Svabya</span>

Svabya, güneybatı Almanya'da bulunan tarihî, kültürel ve dilsel bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Xherdan Shaqiri</span> Kosova asıllı İsviçreli futbolcu

Xherdan Shaqiri, orta saha ve kanat pozisyonlarında oynayan Kosova asıllı İsviçreli millî futbolcu. Super League ekiplerinden FC Basel forması giymektedir. Daha önce Bayern Münih ve Liverpool ile UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Özgür imparatorluk şehri</span>

Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda, bir özgür imparatorluk şehri, diğer şehirler gibi prensler ya da dükler tarafından değil doğrudan imparator tarafından yönetilen şehirlere verilen ad. Özgür şehirler aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu İmparatorluk Diyeti'ında da bağımsız temsil hakkına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Yann Sommer</span>

Yann Sommer, İsviçreli millî futbolcudur. Serie A ekiplerinden Inter'de kaleci olarak forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Savaşı</span>

1499 Svabya Savaşı Eski İsviçre Konfederasyonu ile Habsburg Hanedanı arasındaki son büyük silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg</span>

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları</span>

Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları, Almanya'da yer alan bir Dünya Mirası Alanıdır. 2015 yılında Dünya Mirasları Geçici listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geisenklösterle</span>

Geisenklösterle (Geißenklösterle), Güney Almanya'da, Baden-Württemberg eyaletindeki Svabya Alpleri'ndeki Blaubeuren kasabasının yakınında yer alan Orta Avrupa Üst Paleolitik Çağ için önemli bir arkeolojik yerdir. İlk kez 1963'te araştırılan mağara, 30.000 ila 43.000 yıl önceki erken tarih öncesi sanat izlerini içermektedir. 2017'de site, Swabian Jura'daki UNESCO tarafından Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları'nın bir parçası olarak Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hohle Fels</span>

Hohle Fels, Almanya'nın Svabya Alpleri'nde, Üst Paleolitik Çağ'a tarihlenen önemli arkeolojik buluntular içeren bir mağaradır. Mağarada bulunan eserler, keşfedilen tarih öncesi sanat ve müzik aletlerinin en eski örneklerinden bazılarını temsil etmektedir. Mağara, Baden-Württemberg eyaletindeki Schelklingen kasabasının hemen dışında, Ulm yakınlarında yer alır. 2017 yılında site, UNESCO tarafından Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları'nın bir parçası olarak Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hohlenstein-Stadel</span>

Hohlenstein-Stadel, Almanya'daki Svabya Alpleri'ndeki Lonetal'in güney kenarındaki Hohlenstein kayalıklarında bulunan bir mağaradır. Kazılar 19. yy'ın ikinci yarısından sonra başlamış olsa da mağaranın önemi 1969 yılına kadar anlaşılamadı. En önemli bulgu, bugüne kadar bulunmuş olan en eski simgesel sanat eserlerinden biri olan Löwenmensch adlı küçük bir fildişi heykeldir.

<span class="mw-page-title-main">Sirgenstein Mağarası</span>

Küçük Sirgenstein Mağarası, deniz seviyesinden 565 m (1.854 ft) yükseklikte, 20 m (66 ft) yüksekliğinde lan bir Sirgenstein, bir kireçtaşı kayasıdır. Mağara, Güney Almanya'da Orta Svabya Alpleri'ndeki Ach Nehri vadisinin tabanından 35 m (115 ft) yukarıda yer almaktadır. Arkeolog R. Schmidt, 1906 yılında alanda kazı yaparak tarih öncesi insan varlığına dair izleri tespit etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vogelherd Mağarası</span> Almanya, Niederstotzingendeki mağara

Vogelherd Mağarası, güney-batı Almanya'da doğu Svabya Alpleri'nde bulunur. Bu kireç taşı karst mağarası, 1931 yılında Üst Paleolitik Vogelherd heykellerinin keşfinden sonra ön-insan Orinyasiyen kültürüne dair en önemli alanlardan biri haline geldi. Bu minyatür mamut fildişi heykeller insanlığın en eski eserlerinden biridir. 2017'de site, Swabian Jura'daki UNESCO tarafından Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları'nın bir parçası olarak Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brillenhöhle</span>

Brillenhöhle, Güneybatı Almanya'da, Svabya Alpleri'ndeki Ulm'un 16 km batısında yer alan, arkeolojik kazılara göre insan yerleşimlerinin günümüzden 30,000 yıl öncesine kadar gittiği bir mağara kalıntısıdır. 1955-1963 yılları arasında Gustav Riek tarafından kazılan mağaranın Üst Paleolitik katmanları Orinyasiyen, Gravettian ve Magdalenian eserler içermektedir. 1956'da, mağaranın merkezinde, Orta Avrupa'daki Magdalenian kültürünün temel anlayışına önemli katkılar sağlayan ilk insan fosilleri keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Bruderholz Muharebesi</span> muharebe

Bruderholz Muharebesi 22 Mart 1499'da Svabya birlikleri ile Eski İsviçre Konfederasyonu güçleri arasındaki Svabya Savaşı'nda gerçekleşmiştir. Svabyalılar birkaç İsviçre köyüne baskın düzenlemişler ve dönüş yolunda Alsas'deki bir baskından geri dönmekte olan Luzern, Solothurn ve Bern'den askerler ile karşılaştılar. Svabya birliklerinin muhtemel rotasını tahmin eden İsviçreli askerler, Basel yakınlarındaki Bruderholz tepesindeki ormanda saklandılar. Üç kat daha fazla sayıdaki Svabyalı ormanı geçtiğinde, İsviçreliler saldırdı. Svabya piyadeleri hızla dağıldı ve savaş alanından kaçtı. Süvari, kendileri de geri çekilmeden önce piyadenin de kaçmasına izin vermek için oyalama eylemi yaptı. Kaçan askerlerin bir kısmı, geri çekilmeye devam etmek için yüzmeden önce Ren nehrine yaklaşık 2 mil (3,2 km) koştu. Diğerleri Basel'e kaçtı, ancak girişleri reddedildi. Svabyalılar yaklaşık 80 adam kaybederken Konfederasyon sadece bir asker kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Dornach Muharebesi</span> Svabya Savaşında 1499 muharebesi

Dornach Muharebesi, 22 Temmuz 1499'da, İsviçre'nin Dornach köyü yakınlarında, İmparator I. Maximilian'ın birlikleri ile Eski İsviçre Konfederasyonu arasında gerçekleşen çatışmadır. Muharebe, Maximilian için kesin bir yenilgiyle sonuçlandı ve İsviçre ile Svabya Birliği arasındaki Svabya Savaşı'nı sonuçlandırdı.