İçeriğe atla

Basel (kanton)

Basel kantonu
Kanton Basel
Eski İsviçre Konfederasyonu kantonu

1501–1833
 

BayrakArma
Bayrak Arma
Basel harita üzerinde
Basel harita üzerinde
Helvetia Cumhuriyeti'nin kuzeyi (1802)
MerkezBasel
Tarih
 - Kuruluş 1501
 - Kaldırılış 1833
Bugün parçası  İsviçre

Basel kantonu (AlmancaKanton Basel), İsviçre'nin kantonlarından biriydi. Kanton, 1501 yılında Eski İsviçre Konfederasyonu döneminde kurulmuştur. Kantonun başkenti Basel idi.

1798 yılında kanton Helvetia Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu. 1803 yılında yeniden kurulan İsviçre Konfederasyonu'na katıldı.

Basel kantonu, 1833'te Basel-Landschaft ve Basel-Stadt olmak üzere iki yarı kantona bölündü. Bölünmenin arkasında güç konusunda bir anlaşmazlık vardı: Basel şehri, nüfusu tüm kanton nüfusunun üçte biri olmasına karşın örneğin kantonal karar almada üstünlüğe sahipti.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Basel</span> İsviçrede bir şehir

Basel, İsviçre'nin kuzeybatısında bulunan bir sınır şehridir. Basel şehri "Basel Stadt" Kantonu'nun başkentidir. 170.000'in üzerinde nüfusu ile İsviçre'nin Zürih ve Cenevre'den sonraki en büyük üçüncü şehridir. Basel, Almanya ve Fransa'ya komşudur. Günlük Basel'e giriş yapan 100.000 kişinin içerisinde bu komşu ülkelerden çalışmak için gelenlerin sayısı önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Solothurn (kanton)</span> İsviçre kantonu

Solothurn Kantonu İsviçre'nin kuzeybatısında bulunan bir kantondur. Başşehri Solothurn'dur.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

İsviçre tarihi bugünkü İsviçre Konfederasyonu topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsviçre bayrağı, İsviçre Konfederasyonu tarafından kullanılan resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Schwyz (kanton)</span> İsviçre kantonu

Schwyz, İsviçre'nin orta kesiminde kanton. Yüzölçümü 908 km² olan kantonun merkezi Schwyz'dir. İsviçre Konfederasyonu'nun ilk dört kantonundan biri olup konfederasyon, adını ve bayrağını bu kantondan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eveline Widmer-Schlumpf</span>

Eveline Widmer-Schlumpf, İsviçreli avukat ve siyasetçidir. 2008-2015 yılları arasında İsviçre Federal Konseyi üyesi, 2008-2010 yılları arasında İsviçre Adalet ve Polis Bakanı, 2010-2015 yılları arasında İsviçre Maliye Bakanı olarak görev yaptı. 2012 yılında 1 yıl süreyle İsviçre Konfederasyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Eski İsviçre Konfederasyonu</span> Kanton denen küçük bağımsız devletlerden oluşan en eski İsviçre Konfederasyonu

Eski İsviçre Konfederasyonu, kanton denilen küçük bağımsız devletlerin oluşturduğu en eski İsviçre konfederasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Savaşı</span>

1499 Svabya Savaşı Eski İsviçre Konfederasyonu ile Habsburg Hanedanı arasındaki son büyük silahlı çatışmadır.

İsviçre kültürü birkaç güçlü Avrupa kültürünün kesişme noktasında yer alır. Kıtanın en çok kullanılan dillerinden üçü olan Almanca, Fransızca ve İtalyancanın kullanılması dışında, yerel bir topluluğun kullandığı dil olan Romanşça da kullanılır. Bu yüzden İsviçre kültürü birbirlerinden farklı kültürel geleneklerin çeşitliliği ile karakterize olmuştur. Ülkedeki 26 kantonda oldukça geniş bir kültürel çeşitlilik göze çarpar.

<span class="mw-page-title-main">Eyaletler Konseyi (İsviçre)</span>

Eyaletler Konseyi, İsviçre Federal Meclisi'nin üst kanadıdır. 46 üyesi vardır.

İsviçre'de eğitim sistemi İsviçre Federal Anayasasına göre kantonlara devredilmiştir ve bu yüzden büyük bir çeşitlilik gösterir. Federal devlet (konfederasyon) sadece belli temel kuralları koyar ve ihtiyaçları karşılar. Örneğin ilkokul, ortaokul ve iki yıl anaokulu zorunludur ve ücretsizdir. Genel olarak üniversite ve yüksek meslek okullarına kadar olan eğitim zorunlu ve ücretsizdir. Ayrıca konfederasyon bazı üniversiteleri finanse eder. Toplam eğitim sisteminin yüzde 90'ı kantonlar ve belediyeler tarafından finansa edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sibel Arslan</span> İsviçreli avukat

Sibel Arslan, İsviçreli avukat ve BastA! partisinin politikacısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nidwalden</span> İsviçre (yarı-)kantonu

Nidwalden İsviçre'de bulunan Almanca konuşulan bir kantondur.

<span class="mw-page-title-main">Basel-Stadt</span> İsviçre (yarı-)kantonu

Basel-Stadt, (Almanca) İsviçre'de bulunan 26 kantondan birisidir. Kanton Basel şehri ve Bettingen, Riehen belediyelerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Thurgau</span> İsviçre kantonu

Thurgau, İsviçre'nin kuzeydoğu kesiminde kanton. Kuzeyde Konstanz Gölü (Bodensee), kuzeybatıda Ren Nehri, güneyde Sankt Gallen kantonu, batıda da Zürich ve Schaffhausen kantonları ile çevrilidir. Yüzölçümü 991 km²'dir. Kanton merkezi Frauenfeld'tir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'nin ilçeleri</span>

İsviçre'nin ilçeleri, İsviçre'nin ikinci düzey idari bölümleridir. İlçeler, kantonların alt bölümleridir. İsviçre bir federasyon olup her kanton kendi iç organizasyonuna karar vermekte tamamen özgürdür. Bu nedenle, kanton ve belediyeler arasında, gevşek bir şekilde ilçeler olarak adlandırılan bölümler için çeşitli yapılar ve terminoloji mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Basel-Landschaft</span> İsviçre (yarı-)kantonu

Basel-Landschaft ya da Basle-Country, halk arasında kullanılan adıyla da Baselland ya da Baselbiet, İsviçre Konfederasyonu'nu oluşturan 26 kantondan birisidir. Başkenti Liestal olan kanton beş adet bölgeye ayrılmıştır. Geleneksel olarak "yarı-kanton" olarak bilinmektedir, diğer yarısı da kentsel bir kanton olan Basel-Stadt'dır.