İçeriğe atla

Basınçsız tren

Basınçsız tren ya da basıncı alınmış tüp aksamlı tren, yüksek hızlı tren taşımacılığının hızını daha da artırma amacıyla tasarlanan bir ulaşım sistemidir. Evrensel literatürde "vactrain" kısaltmasıyla da bilinmektedir. Maglev olarak bilinen yuvar içi hava akımının yok edilip manyetizmadan yararlanılan asılı manyetik hatlar, basınçsızlaştırımış tüp yahut tünellerde kullanılması düşünülen bir konsepttir. Basınçsız trenlerde hava direnci yok edildiği içi için bu sistem, saatte 6.400 ila 8.000 km'ye kadar hız yapılabilmesini kuramsal olarak mümkün kılacaktır. Bu, aracın deniz seviyesindeki bir manyetik ağda ses hızından 6-7 kat daha fazla bir hıza ulaşabileceğini göstermektedir.[1] Basınçsız trenler, kendi ivmelerini sağlayabilmek için yer çekimi etkisini kullanabilmektedir. Eğer bu trenler, kuramsal olarak tasarlanan ivmelere ulaşabilirlerse, bu basınçsız tren sistemlerinin şu anki en hızlı toplu ulaşım araçları olan uçakları geçerek, Pekin ve New York arasındaki bir seyahati 2 saatten daha kısa bir süreye indirebileceği anlamına gelmektedir.

Tüm bunlara rağmen, tünel ve diğer teknolojilerde muazzam bir gelişme sağlanamadığı müddetçe, basınçsız tren teknolojisi çok pahalı ve müracaat etmesi zor bir yol olarak kalacaktır.

2010'da Çin'in Güneybatı Jiaotong Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından, saatte 1.000 km hıza ulaşabilecek bir basınçsız tren inşa edilmekte olduğuna dair birkaç makale yayımlanmıştır. Ancak bu çalışmalar yakından incelendiğinde, bu çalışmaların vactrain (basıncı alınmış tüp aksamlı tren) kavramına değinmediğini bununla birlikte Oster, Zhang ve Wang'ın çalışmalarını temel aldıkları görülmüştür.[2][3][4] Basınçsız tren sistemi, yuvar hareket aksamına sahip olma yönüyle; ABD'de yaşama geçirilen Hyperloop (hız yuvarı)'na benzemekle birlikte, basınç kullanım teknikleri açısından hız yuvarı, basınçsız trenlerden ayrılmaktadır.

Tarih

Bu sistem, 1914'te Rus profesör Boris Weinberg tarafından "Sürtünmeden Hareket (hava basıncı yok edilmiş elektrik ağı [yolu])" adlı kitapta ileri sürülmüştür. Weinberg, iddia ettiği bu sistemin dünyadaki ilk örneğini 1909'da Tomsk Politeknik Üniversitesindeki ekibiyle birlikte inşa etmiştir.[5][6]

Daha sonra, 1962'nin Nisan ayında Mack Reynolds yazdığı makalesinde sisteme "Mercenary" (paragöz) adını vererek, sistemi havası boşaltılmış tüplü ulaşım sistemi olarak tanımladı.[7] 1970'li yıllarda, Amerikan Araştırma ve Geliştirme Kurumu desteğiyle Robert M. Salter sistemin önde gelen savunucu hâline gelmiştir. Salter bu sistem hakkında birçok ayrıntılı mühendiklik alanına ait çalışma yayımlamıştır.[8][9]

Makaleler

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Transatlantic Tunnel". Mühendislik Harikaları. Discovery Channel. Nisan 16, 2003. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2016. 
  2. ^ Yang Xi (2 Ağustos 2010). "Vactrain Development Underway in China". China.org.cn. 25 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2011. 
  3. ^ "Laboratory Working on Train to Run at 1,000kph". Eastday. Eastday.com. 3 Ağustos 2010. 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2011. 
  4. ^ Andrew Nusca (9 Ağustos 2010). "China Developing 600 mph Airless Maglev High-Speed Train". SmartPlanet. CBS Interactive. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2011. 
  5. ^ Weinberg, Boris. "Движение без трения. pre-α" [Motion without friction. pre-α] (Rusça). 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2015. 
  6. ^ Weinberg, Boris (1917). "Five Hundred Miles an Hour". Popular Science Monthly. Cilt 90. ss. 705−708. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2016. 
  7. ^ Reynolds, Mack (Nisan 1962). "Mercenary". Analog Science Fiction and Fact. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2015. 
  8. ^ Salter, Robert M. (Ağustos 1972), The Very High Speed Transit System, RAND Corporation, 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 28 Eylül 2011 
  9. ^ Salter, Robert M. (Şubat 1978), Trans-Planetary Subway Systems: A Burgeoning Capability, RAND Corporation, 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 28 Eylül 2011 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atmosfer</span> Bir gök cismini çevreleyen gaz katmanları

Atmosfer, gaz yuvarı veya hava yuvarı herhangi bir gök cisminin etrafını saran ve gaz ile buhardan oluşan tabaka.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik raylı tren</span>

Manyetik levitasyon ya da kısaca Maglev, iki mıknatıs kümesinin kullanıldığı demiryolu ulaşım sistemidir. Maglev sisteminde mıknatıs kümelerinden biri treni raylardan yukarı doğru iterken diğer mıknatıs kümesi, sürtünme kuvvetinin olmamasından faydalanarak treni ileri doğru iter. Orta menzilde maglev, yüksek hızlı trenlere ve uçaklara yakın bir performans sunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TGV</span>

TGV Alstom ve SNCF tarafından geliştirilen ve SNCF tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu tren hizmetidir. 1983 yılında Paris ile Lyon arasında ilk defa seferlere başlamıştır. Şu anda Paris merkez olmak üzere çeşitli şehirlere ve komşu ülkelere seferler düzenlemektedir. 3 Nisan 2007'de 574.8 km/s ile dünya tekerlekli tren hız rekorunu kırmıştır. Ortalama hızı 200 km/s maksimum hızı ise saatte 320 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Monoray</span>

Bir monoray veya havaray, hattının tek bir ray veya kirişten oluştuğu bir demiryolu'dur. Halk arasında "monoray" terimi genellikle herhangi bir yükseltilmiş demiryolu veya insan taşıyıcı biçimini tanımlamak için kullanılır. Daha doğru bir ifadeyle, bu terim track tarzını ifade etmektedir. Monoraylar genellikle havaalanı transferlerinde ve orta kapasiteli metrolarda bulunan tek raylı sistemlerdir. Monoraylar tramvaylardan ve hafif raylı sistemlerden her zaman diğer trafikten ve yayalardan ayrı olmaları ile ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Pitot tüpü</span>

Pito tüpü veya pitot tüpü, bir akışkanın yarattığı toplam basıncı ve buna bağlı olarak akışkanın hızını ölçen cihaz. Özellikle hava araçlarında yaygın olarak kullanılan pito tüpü, statik sistemle birlikte dinamik basıncın işarî sürate çevrilmesinde kullanılır. Adını mucidi Fransız mühendis Henri Pitot'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hyperloop</span> Elon Musk tarafından tapray teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracı

Hyperloop ya da Türkçe uyarlamasıyla hız yuvarı, kısaca hızyuvar, Elon Musk tarafından tapray teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracıdır. Araç, üst düzey ray ötesi sistem (top level sur-rail system) olarak tanımlanmaktadır. Proje bir dönem fikir bazında kalsa da, 2016 ocak ayında Las Vegas'taki Büyük Havza Çölü (Nevada) Çölü'nde inşasına başlanan 4.8 kilometrelik test yolu; konseptin gerçekleştirilebilmesi için ilk somut adım olmuştur. Bu test yolunun yapımı için deney parçaları ve kapsüller tasarlanmıştır. Tam ölçekli ilk araç örneğinin ve test yolunun 2016'nın sonunda bitirilmesi planlanmıştır. Sistemin, indirgenmiş basınç borularının oluşturulmasıyla, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar tarafından sürülen hava yastığının üzerindeki basınç kapsülleri üzerinde hareket ettirilmesi amaçlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şinkansen</span> Japon yüksek hızlı demiryolu ağı

Şinkansen, Japonya'da Japan Railways tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu ağıdır. Ağın en yüksek işletme hızı 240–320 km/h arasında olup, kuzeyde Hokkaido'da devam eden bir bağlantı inşaatı ile birlikte Honshu ve Kyushu adalarındaki çoğu büyük şehri birbirlerine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pudong</span>

Pudong veya resmi adıyla Pudong Yeni Bölgesi, Çin'in doğrudan yönetilen belediyelerinden biri olan Şanghay'ın semtlerinden biridir. Semt Huangpu Nehri'nin doğusunda kent merkezi Puxi'nin karşısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1,210.4 km² olan semtin nüfusu 2007 yılı itibarı ile 5,044,430'dur.

<span class="mw-page-title-main">Şanghay Maglev Treni</span> Tren hattı

Şanghay Maglev Treni, Çin'in Şanghay kentinde bulunan bir manyetik raylı tren hattıdır. Hat, dünyanın ticari olarak işletilen ilk yüksek hızlı manyetik raylı tren hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de ulaşım</span>

Çin'de ulaşım, son yıllarda büyük bir büyüme ve genişleme yaşamıştır. Havaalanları, yollar ve demiryolu inşaatı, Çin'deki önde gelen iş kaynaklarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Tōkaidō Shinkansen</span> Japan Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattı

Tōkaidō Shinkansen, Japonya'da Central Japan Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattıdır. 1 Ekim 1964 tarihinde açılmış olup dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Hat 515.4 km uzunluğunda olup Tokyo ve Osaka kentlerini birbirine bağlamaktadır. Hat ilk açıldığında maksimum işletme hızı 200 km/saat iken günümüzde 300 km/saat'in üzerinde işletilebilmektedir. Japonya'da en sık kullanılan Shinkansen hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay-tren</span>

Tramvay-tren, tramvayların hem kentsel bir tramvay ağını, hem de geleneksel trenlerin kullandığı demiryolu hatlarında hareket eden bir hafif raylı toplu taşıma sistemidir. Sistem, bir tramvayın esnekliğini ve ulaşılabilirliğini bir trenin yüksek hızıyla birleştirerek, ana demiryolu istasyonları ile bir şehir merkezi arasındaki mesafede köprü kurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">JR-Maglev</span>

JR-Maglev, Central Japan Railway Company ile Railway Technical Research Institute tarafından geliştirilen bir manyetik levitasyonlu (maglev) demiryolu sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">L0 serisi</span> Japon yapımı yüksek hızlı maglev treni

L0 serisi, Central Japan Railway Company tarafından geliştirilen bir maglev yüksek hızlı demiryolu trenidir. L0 serisi trenler JR-Maglev sistemini kullanmaktadırlar. Mitsubishi Heavy Industries ile JR Central'ın bir yan kuruluşu olan Nippon Sharyo tarafından 14 adet deneysel araç üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Transrapid</span>

Transrapid, Siemens AG ve ThyssenKrupp tarafından geliştirilen bir maglev yüksek hızlı demiryolu trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de yüksek hızlı demiryolu</span> Çindeki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Çin'de yüksek hızlı demiryolu (YHD), 2020'nin sonunda toplam 37.900 km'lik uzunluğuyla dünyanın en uzun yüksek hızlı demiryolu ağıdır ve en yaygın şekilde kullanılmaktadır. YHD ağı, tasarım hızı 200–350 km/sa (120–220 mph) olan yeni inşa edilmiş demiryolu hatlarını kapsar. Çin'in YHD'si, dünyanın toplam yüksek hızlı demiryolu ağlarının üçte ikisini oluşturur. Hemen hemen tüm YHD trenleri, rayları ve hizmetleri China Railway Corporation'a aittir ve China Railway High-speed (CRH) markası altında işletilmektedir.