İçeriğe atla

Basîrî

Basîrî (Osmanlıcaبصيري)(d. 1466 - ö. 1534-35)[1] ya da tam adıyla Mehmed bin Ahmed bin Ebü'l-Meâlî el-Murtazâ, Osmanlı divan şairi. Doğum tarihi bilinmemekle birlikte 1534 ya da 1535 yılında öldüğü bilinmektedir.

Etnik olarak Fars olduğu düşünülen Basîrî Akkoyunlu sarayında himaye edilirken II. Bayezid'in yanına gönderilmiş ve orada hayatını idame ettirmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Basîrî‟Nin Bengînâme Adlı Eseri" (PDF). Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 6/3 Summer 2011, p. 567-576 TURKEY. 
  • Çavuşoğlu, Mehmet (1992). "Basîrî". İslâm Ansiklopedisi. 5. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. ss. 105-106. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türkleri</span> Kıbrısta yaşayan Türkler

Kıbrıs Türkleri veya Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Adası'nda yaşayan Türklerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1571 yılındaki Kıbrıs Adası'nı ele geçirmesinden sonra Anadolu'dan Kıbrıs Adası'na göç etmiş ve 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin adaya müdahale etmesinden sonra adanın ikiye bölünmesiyle birlikte çoğunluğu KKTC'de yaşamını sürdüren kesimine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kadayıf</span>

Kadayıf Osmanlı mutfağında birçok şerbetli tatlının ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

<span class="mw-page-title-main">III. Paulus</span>

Papa III. Paulus. Asıl adı Alessandro Farnese. 13 Ekim 1534 ile 10 Kasım 1549 arasında papalık yapmış Hristiyan din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat (eyalet)</span>

Bağdat Eyaleti veya Bağdat Beylerbeyliği, 1535 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">VII. Clemens</span>

Papa VII. Clemens, asıl adı Giulio di Giuliano de Medici'dir. Floransa ve İtalya'nın en önemli ve güçlü ailelerinden biri olan Medici’lere mensuptur. 19 Kasım 1523'ten 25 Eylül 1534'e kadar papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1534</span>

NGC 1534, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir galaksidir. Gökyüzünde Ağcık takımyıldızı yönünde bulunur. S0-a tipi bir merceksi galaksidir. İngiliz astronom John Herschel tarafından 1834 yılında 47,5 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşazâde</span> Şeyhülislam ve tarihçi

Kemalpaşazâde veya İbn-i Kemal, Osmanlı devleti şeyhülislamı ve tarihçidir.

İskender Çelebi , 16. yüzyıl Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Musul (eyalet)</span>

Musul Eyaleti veya Musul Beylerbeyliği, 1517'de kurulan Osmanlı eyaleti. 19. yüzyılda 7.832 milkare (20.280 km2) alan kapladığı bilinmektedir. 1517'de I. Selim tarafından böylece alınmasına karşın 1520'lerde yeniden Safevîlerin eline geçen Musul, 1534'te yeniden fethedilmiştir. 1864 yılında yeni vilayet sistemine geçilmesiyle Musul eyaleti ortadan kaldırılmasına rağmen 1867'den 1918'e de değin Osmanlı sınırları altında kaldı.

Halep Sancağı, (1516-1918) 1517'de Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilerek kurulan sancak kuruluşunda Şam Eyaletine dahil edilmiş. 1534'ten itibaren sancak bağımsız olmuş. I. Dünya Savaşı sırasında 21 Eylül 1918 Megiddo Muharebesiyle Suriye Cephesi çökmüş. İngilizler 1 Ekim 1918'de Şam'ı, 16 Ekim 1918'de Hama ve Humus'u sonunda da 25 Ekim 1918'de İngilizlerin Halep'i ele geçirmeleriyle sancak yıkılmıştır.

Tunus'un fethi, 16 Ağustos 1534 tarihinde meydana geldi ve şehir Osmanlı topraklarına katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kanadalılar</span> Kanada vatandaşları

Kanadalılar Kanada'da yaşayan ve Kanada'nın en ağır sayıda olan etkin halktır. 1534 ila 1763 yılına dek Fransız yönetiminde olup 1764 yılında İngiliz sömürgesine uğramışlardır. Günümüzde ise Kanada'da yine de Fransız bölgesi kalmıştır. Şu anki Fransız bölgesi Québecdir. Normal kökensiz Kanada'da yaşayan Kanadalı halkı ülkenin ağırlıklı olan Ontario, New Brunswick, Nova Scotia ve Québec bölgesinde vardırlar. Nüfusleri 36 milyondur.

<i>Medicinin Madonnası</i>

Medici'nin Madonna'sı; 1521-1534 yılları arasında Michelangelo tarafından yapılmış olan mermer bir heykeldir. Floransa'daki Medici Şapeli'nde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Palazzo Farnese</span> Romada saray

Palazzo Farnese veya Farnese Sarayı, Roma'daki en önemli Yüksek Rönesans saraylarından biridir. İtalya Cumhuriyeti'ne ait olan bu saray, 1936'da 99 yıllığına Fransız hükûmetine verilmiştir ve günümüzde İtalya'daki Fransız büyükelçiliği olarak hizmet vermektedir. Saray, 1517 yılında Farnase hanedanı tarafından tasarlanmıştır. 1534 ve 1546 yılları arasında yapılan sarayın uzunluğu 29 metredir.

Aydın Reis, İspanyollar tarafından "Cachidiablo" ve İtalyanlar tarafından "Cacciadiavolo" olarak bilinen bir Osmanlı amiraliydi.

<span class="mw-page-title-main">Koron Kuşatması</span>

Koron kuşatması, 1532-1534'te gerçekleşti. Günümüz Yunanistan'daki Mesinya kentinde bulunan ve o dönemde Osmanlı'nın elinde olan Koroni (Coron) kalesi Habsburg İmparatorluğu güçleri tarafından kuşatıldı ve ele geçirildi. Ardından Osmanlılar tarafından yeniden ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salma (yemek)</span>

Salma, , (buğra aşı), (salma aşı), (buğrâ-yı Horezmî) küçük hamur parçalarıyla pişirilen etli veya etsiz yemektir. Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) Muhammed bin Mahmûd Şirvânî çevirisinde San’at-ı Salma ve Buğrâ-yı Hârezmî adıyla yemeğin tarifi verilmiştir. Basîrî'nin Bengînâme adlı eserinde yemeğin adı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mahiçe</span>

Mahiçe (mâhîçe)(Osmanlıca:ماهیچه) küçük hamur parçalarıyla pişirilen yemektir. Mahiçe küçük balık anlamına gelir. Mantıya benzer ve salça ile yapılır. Evliya Çelebi'nin Bitlis'de gördüğü bir yemektir.Basîrî'nin Bengînâme adlı adı eserinde geçer.