İçeriğe atla

Barış İçin Ortaklık

Moldova'ya ait Barış İçin Ortaklık temalı bir pul.

Barış İçin Ortaklık (BİO), (İngilizce: Partnership for Peace (PfP), Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) ittifakı ile Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında güven oluşturmaya yönelik bir programıdır. Program 10-11 Ocak 1994 NATO Zirvesinde (Brüksel) geliştirilmiş olup ; 22 ülke programa dahildir.[1]

İmzalayanlar

Wörner ve Snegur 16 Mart 1994'te BiO imza töreninde.

Şimdiki üyeler

Eski Sovyetler Birliği cumhuriyetleri

Eski Yugoslavya cumhuriyetleri

AB üyeleri

  • İsveç İsveç (9 Mayıs 1994)
  • Avusturya Avusturya (10 Şubat 1995)
  • Malta Malta (26 Nisan 1995'te katıldı; 27 Ekim 1996'da çekildi. Malta 20 Mart 2008'de tekrar başvurdu; NATO 3 Nisan 2008'de başvuruyu kabul etti.)
  • İrlanda İrlanda (1 Aralık 1999)

EFTA üyeleri

Kaynakça

  1. ^ Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (3 Aralık 2009). "Partner countries". 8 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

Siyaset Meydanı, Ali Kırca tarafından hazırlanıp sunulan tartışma türündeki Türk televizyon programıdır. Program, 6 Şubat 1994 tarihinde atv'de yayımlanmaya başladı ve Pazar günleri haber öncesi yayımlandı. Fakat sonra program çok tutulunca Cumartesi geceleri ekrana gelmeye başladı ve program beklenmedik bir ilgi gördü. Aynı zamanda reyting rekoru kıran ilk tartışma programı oldu. Star TV, NTV ve tekrar atv gibi kanallarda da ekrana gelen Siyaset Meydanı, Ali Kırca'nın 2008'de Show Haber'in başına geçmesiyle perşembe geceleri Show TV'de yayınlanmaya başladı. Program, 15. yılını 7 Şubat 2008 tarihinde kutladı. 2010 yılında Referandum Özel programını Tuba Atav'la beraber getirdi. 18. yılını yeni yüzler ve yeni logo ile beraber 11 Kasım 2010'da kutladı. 2011 yılında Seçim Özel programını yine Tuba Atav'la beraber getirdi. 2012'den 2013'e kadar Siyaset Meydanı her perşembe geceleri saat 22.00'de Skyturk360'ta, tekrar bölümü ise saat 23.30'da Show TV'de yayınlanmıştır. 1-8. sezon arası atv'de. 8-9. sezon arası Star TV'de. 9. sezon arası TRT 1'de. 9-10. sezon arası NTV'de. 10-15. sezon arası tekrar atv'de. 15. sezonda atv'nin satılmasına rağmen 15-19. sezon arası Show TV'de. 19-20. sezon arası ortak yayın olarak Show TV'de ve Skytürk 360'ta yayımlanmıştır. 1 Haziran 2013'te Show TV'nin Ciner Medya Grubu'na satılması sonucunda Show TV'yi bırakan Ali Kırca Siyaset Meydanı'nı bitirdi.

Ceviz Kabuğu, Hulki Cevizoğlu tarafından hazırlanıp sunulan ve 1994-2022 yılları arasında yayımlanan tartışma türündeki Türk televizyon programıdır.

<span class="mw-page-title-main">NATO Parlamenter Asamblesi</span> hükümetler arası kuruluş

NATO Parlamenter Asamblesi, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne üye ülkelerden 158 parlamenter 1955 yılında Paris’te toplanarak kurdukları örgüttür. Bu örgütün ismi 1966 yılında Kuzey Atlantik Asamblesi; 1999 yılında ise NATO Parlamenter Asamblesi olarak değiştirilmiştir.

<i>Arena</i> (televizyon programı) Uğur Dündar tarafından hazırlanıp sunulan televizyon programı

Arena, 1992 yılında yayımlanmaya başlayan ve Uğur Dündar tarafından sunulan haber türündeki Türk televizyon programıdır. Program, Uğur Dündar tarafından hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü</span> Bağımsız Devletler Topluluğu tarafından kurulan askerî ittifak

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaktır.

Objektif, 1992-2014 yılları arasında Kadir Çelik tarafından sunulan tartışma türündeki Türk televizyon programıdır. Program Kadir Çelik tarafından hazırlanmaktadır.

Moldova Silahlı Kuvvetleri, Moldova'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava ve Hava savunma kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">NATO üyesi ülkeler</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan ülkeler

NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki 32 üye ülkeden oluşan uluslararası bir askeri ittifaktır. Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanmasıyla kurulmuştur. Antlaşmanın 5. maddesi, üye devletlerden birine karşı silahlı bir saldırı olması halinde, bunun tüm üyelere karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini ve diğer üyelerin saldırıya uğrayan üyeye gerekirse silahlı kuvvetlerle yardım edeceğini belirtmektedir. Antlaşmanın 6. maddesi, 5. maddenin kapsamını Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindeki adalar, Kuzey Amerika ve Avrupa anakaraları, Türkiye'nin tamamı ve sonuncusu Temmuz 1962'den beri tartışmalı olan Fransız Cezayiri ile sınırlamaktadır. Dolayısıyla, Hawaii, Porto Riko, Fransız Guyanası, Falkland Adaları, Septe veya Melilla gibi yerlere yapılacak bir saldırı 5. madde kapsamında bir karşılık verilmesini tetiklemeyecektir.

<span class="mw-page-title-main">NATO Genel Sekreteri</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün baş görevlisi

NATO Genel Sekreteri, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) başlıca sivil görevlisidir. Bu görevi üstlenen kişi, örgütün işleyişini koordine etmek, NATO'nun uluslararası kadrosunu yönetmek, Kuzey Atlantik Konseyi'nin toplantılarını ve örgütün önemli komitelerinin çoğunu yönetmekle sorumludur. NATO Askeri Komitesi dışında, NATO'nun sözcüsü olarak da hareket eder. Genel Sekreterin askeri komutada rolü yoktur; siyasi, askeri ve stratejik kararlar nihayetinde üye ülkelerin yetkisindedir. NATO'nun en üst düzey yetkililerinden biri olan genel sekreter, NATO Askeri Komitesi Başkanı ve yüksek müttefik komutanı ile birlikte çalışır.

<span class="mw-page-title-main">NATO'nun genişlemesi</span>

NATO'nun genişlemesi, NATO'ya yeni üyeler dahil etme sürecidir. NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin oluşturduğu ve kolektif savunma temeline dayanan bir askerî ittifaktır. İttifaka katılma süreci Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 10. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre bir ülkenin ittifaka katılması veya ittifaka davet edilmesi için mevcut bütün üye ülkelerin onayı gerekmektedir.

Akdeniz Diyaloğu, ilk olarak 1994'te başlatılan, NATO ile yedi Akdeniz ülkesi arasındaki iş birliği forumu. Amacı "bölgede iyi ilişkiler, daha iyi karşılıklı anlayış ve güven kurmak, bölgesel güvenliği ve istikrarı desteklemek ve NATO'nun politika ve amaçlarını açıklamak" olarak belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NATO'nun dış ilişkileri</span>

NATO'nun dış ilişkileri, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün dünya genelindeki üçüncü ülkelerle arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. NATO yürüttüğü bir dizi programla kendisi ile kendi üyesi olmayan devletler arasındaki ortaklıkların çerçevelerini belirlemektedir. Bunlardan bazıları Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi ve Barış İçin Ortaklık'tır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-NATO ilişkileri</span> Uluslararası ilişkiler

Gürcistan ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü dostane ilişkilere sahiptir. Gürcistan şu anda NATO'ya üye değildir ancak gelecekte ittifaka dahil edileceğine dair NATO tarafından söz verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-NATO ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) üye bir devlettir. 1995 yılında ülke Barış İçin Ortaklık'a katıldı. Daha sonra Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ve Kararlı Destek Misyonu da dahil olmak üzere çeşitli NATO misyonlarında yer almaya başladı. 2008 NATO Bükreş zirvesinde Yunanistan ülkenin NATO'ya katılma davetini veto etti; ancak NATO üye devletleri, ülkenin Makedonya adlandırma anlaşmazlığının çözümü üzerine davet alacağını kabul etti. Haziran 2018'de ülkeyi yeniden adlandırma antlaşmasının ardından, NATO üye devletlerinin temsilcileri 6 Şubat 2019'da Kuzey Makedonya'nın NATO'ya katılımı hakkında bir protokol imzaladı. Önümüzdeki on üç ay boyunca NATO'nun 29 üye ülkesinin tamamı protokolü onayladı. Katılım protokolü 19 Mart 2020'de yürürlüğe girerek, bunu Kuzey Makedonya'nın katılım belgesini tevdi edilmesi takip etti ve böylece 27 Mart 2020'de NATO'ya üye olmasına izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-NATO ilişkileri</span> Rusya ve NATO arası ilişkiler

NATO askeri ittifakı ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler 1991 yılında Kuzey Atlantik İşbirliği Konseyi çerçevesinde kurulmuştur. 1994'te Rusya, Barış İçin Ortaklık programına katıldı ve o zamandan beri NATO ve Rusya iş birliği konusunda birkaç önemli anlaşma imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-NATO ilişkileri</span> Karadağ ve NATOnun ilişkileri

Karadağ'ın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne veya NATO'ya katılımı 5 Haziran 2017'de gerçekleşti. Karadağ, NATO'ya üyelik başvurusunun son adımı olan Üyelik Eylem Planı'nı Aralık 2009'da verdi. NATO tarafından 2 Aralık 2015'te resmi bir davet yayınlandı ve katılım müzakereleri 19 Mayıs 2016'da gerçekleşti. Karadağ, 5 Haziran 2017'de resmen NATO'ya katıldı.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Ukrayna ilişkileri</span>

Ukrayna ile Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) arasındaki ilişkiler 1992'de başladı. Ukrayna, 2008 yılında bir NATO Üyelik Eylem Planı (MAP) ile entegrasyon için başvurdu. NATO üyeliği planları, ülkeyi bağımsız tutmayı tercih eden Viktor Yanukoviç'in başkan seçildiği 2010 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Ukrayna tarafından rafa kaldırıldı. Yanukoviç, Euromaidan'daki gösterilerin ortasında, Şubat 2014'te Ukrayna'dan kaçtı. Başlangıçta iktidara gelen geçici Yatseniuk Hükûmeti, ülkenin bağlantısız statüsüne atıfta bulunarak, NATO'ya katılma planları olmadığını söyledi. Ancak, Ukrayna'daki Rus askeri işgali ve Ekim 2014'teki parlamento seçimlerinin ardından, yeni hükûmet NATO'ya katılmayı bir öncelik haline getirdi. 21 Şubat 2019'da Ukrayna Anayasası değiştirildi, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine yönelik stratejik seyrine ilişkin normlar, Temel Kanunun girişinde, üç maddede ve geçiş hükümlerinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci</span> Siyasi Süreç

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) 1996 yılında Bulgaristan'ın girişimiyle başlatıldı. Bulgaristan başkanlığında Sofya'da düzenlenen toplantıda, Güneydoğu Avrupa (GDA) ülkeleri bir güven ortamı, iyi komşuluk ilişkileri ve istikrar yaratmak amacıyla bölgesel işbirliğinin temellerini attılar.

Atlantik Antlaşması Derneği (ATA), Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) desteklemek üzere siyasi liderleri, akademisyenleri, askeri yetkilileri ve diplomatları bir araya getiren bir şemsiye organizasyondur. ATA, NATO'dan ayrı bağımsız bir örgüttür.