İçeriğe atla

Bartshana

Bartshana
Nehrin Karadenizle karıştığı yer
Nehrin Karadenizle karıştığı yer
Konum
Ülke(ler)19 km²
Genel bilgiler
KaynakMesheti Sıradağları
AğızKaradeniz
Uzunluk8.2 km

Bartshana (Gürcüce: ბარცხანა), (Gürcüce: ჭარნალი), Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Helvaçavur sınırlarından geçerek Karadeniz'e akan bir nehirdir.[1] Mesheti Sıradağları'nın kuzeybatı yamaçlarından doğan nehir, Batum Koyu'nun yakınlarında Karadeniz'e karışır. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. Yıl boyunca taşkınlara neden olur. Yıllık ortalama su akışı 0.6 mW/saniyedir.[2] Sameba, Mnatobi ve Ganahleba köylerine komşudur. Batum'daki bir fabrika nehrin sularını kirletmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ საქართველოს გეოგრაფიული სახელების ორთოგრაფიული ლექსიკონი, გვ. 32, თბ., 2009.
  2. ^ ენციკლოპედია „საქართველო“, ტ. 1, თბ., 1997. — გვ. 361.
  3. ^ "ვაჟა ტრაპაიძე. წყლის რესურსები. სასწავლო კურსი, თსუ. 2012" (PDF). 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Guria</span>

Guria, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında, tarihsel ve coğrafi bölgesidir. Bugün ülkenin yönetsel bölgelerinden (mhare) biri olan Guria’nın merkezi kenti Ozurgeti’dir.

<span class="mw-page-title-main">Batum Koyu</span>

Batum Koyu Acara, Batum'da bulunan Karadeniz'deki bir koydur. Maksimum genişliği 4 kilometre, maksimum derinliği 1.5 kilometredir. Ortalama derinliği 50 metreden fazladır.

Driller antik bir Kolhis halkıdır. Karadeniz'in güneydoğu kıyılarında dağlık bölgelerde yaşarlardı. Driller, Trabzon'un iç kesimlerinde Trabzonlularla kronik olarak savaş halindeydi. Antik Yunan asker ve tarihçi Ksenofon'un Anabasis adlı eserinde belirttiğine göre, MÖ 401'de Drillerin toprakları paralı Yunan askerleri tarafından işgal edilmiştir. Ksenofon, bu halkın dağlık ve erişilmez topraklarda yaşadığını ve en çok Pontik halklara karşı savaştığını belirtir. Ayrıca, kalelerinin çok iyi güçlendirildiğini ve deneyimli Yunan askerlerinin bile ele geçiremediğini ifade etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vanis Kvabebi</span>

Vanis Kvabebi Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki bir mağara manastırıdır. Aspindza kentinin ve daha meşhur bir mağara kenti olan Vardzia'nın yakınlarında konumlanmıştır. 1204 yılında inşa edilmiş bir savunma duvarı ve dağın yanındaki çeşitli seviyelerde bulunan bir tünel labirentinden oluşan kompleks, 8. yüzyıldan kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Perhuli</span>

Perhuli Gürcü kültüründe çoğunlukla erkeklerin oynadığı dairesel bir halk dansıdır. En az 20 versiyonu bulunan dansın, en popüler formlarından biri "çok katmanlı" perhulidir. Dans hareketlerinin daha hızlı olduğu bu formda, bir grup dansçı birbirinin omuzlarının üstünde durur ve dansın 3/4'ü müzik eşliğinde icra edilir. Perhulinin başka bir versiyonu yavaş ve hızlı turlardan oluşur ve 4/4'ü müzik eşliğinde icra edilir. Svaneti'nin kuzeybatı dağlık bölgesi, zingin bir perhuli kültürüne sahiptir.

Muhurisi veya Samokalako, Batı Gürcistan'da yer alan tarihi bir yerleşim ve Lazika Krallığı'nın merkez bölgesidir. Stratejik bir yerde konumlanmış olan Muhurisi, nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ekonomisi gelişmiş bir bölgeydi. Dağlık yerleşimleri birbirine bağlayan yollar başta olmak üzere, Lazika Krallığı'nın ana ticaret yolları bu bölgeden geçmekteydi. Bu yüzden, Muhurisi'yi yönetenler aynı zamanda Svaneti, Raça ve Leçhumi bölgelerinin kontrolünü de sağlamış oluyordu.

Kolhis Ovası, Gürcistan'ın batı kesiminde yer alan bir ovadır.

Nesos, Lazika'da konumlanmış tarihi bir kaledir. Nesosi Kalesi, Lazika Savaşını anlatan Agathias'ın metinlerinde geçmektedir. Yapay bir adada konumlanmış olan Nesosi, Lazika Savaşı'nda Bizans birliklerinin ana kamplarından biriydi. 555'te Sasani komutanı Nahoragan, 60.000 kişilik ordusuyla Nesosi Kalesi'ne saldırmıştı. 556'da Bizans birlikleri, Rhodopolis'i ele geçirmek için Nesosi'den yola çıkmıştı.

Ğalidzga, Abhazya'nın Oçamçıra geçerek Karadenize akan bir nehirdir. Kodori Sıradağları'nın güneyinden doğan Ğalidzga'nın uzunluğu 53 kilometre, havza alanı ise 483 kilometrekaredir. Yağmur ve yeraltı suyundan beslenir. İlkbaharda sık sık sele sebep olmasıyla bilinen nehirdeki su miktarı kışın azdır. Tkvarçeli ve Oçamçıra kentlerinden geçer. Nehirden 18. yüzyıl kaynaklarında Samurzakano'nun batı sınırı olarak bahsedilmektedir.

Aho, Acara'nın Keda Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Açaritstskali nehrinin sağ kıyısında, deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte konumlanmıştır. Keda kasabasına 18 km uzaklıktadır. Sovyetler döneminde köyde bağcılık gelişmiştir. 2014 nüfus sayımınlarına göre köyün nüfusu 594'tür.

<span class="mw-page-title-main">Dğvani</span>

Dğvani, Acara'nın Şuahevi belediyesine bağlı bir köydür. Şavşeti Dağları'nın kuzey yamacında, Açaristskali nehrinin sol kolu Çiruhistskali'nin sol kıyısında konumlanmıştır. Deniz seviyesinden 1120 metre yükseklikte olan köyün Şuahevi'ye uzaklığı 14 kilometredir. 2014 nüfus sayımına göre köyün nüfusu 284'tür.

<span class="mw-page-title-main">Çakvistskali</span> Gürcistandaki nehir

Çakvistskali, Gürcistan'ın batısında, Kobuleti'den akan bir nehirdir. 1295 metre yükseklikteki Mesheti Sıradağları'ndan doğan nehir kuzeybatı yönünden Karadeniz'e akar. Uzunluğu 25,2 km, havza alanı 176 kilometrekaredir. Yağmur, yeraltı suyu ve kar ile beslenir. Yapan yağmur miktarına bağlı olarak meydana gelen sel baskınları ile bilinmektedir.

Abazg İsyanı 550 yılında Bizans hegemonyasına karşı Abazgia'da gerçekleşen ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Dehva</span> Gürcistandaki nehir

Dehva Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Kobuleti şehrinde Karadeniz'e karışan nehirlerden biridir. Dagvi Sıradağları'nın batı yamacındaki 1120 metre rakımlı Kvakrgaza Dağı'nda doğan nehir, Kintrişi Nehri'nin güneyinde Karadeniz'e karışır. 14 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 41 kilometrekaredir. İlkbahar ve sonbaharda taşkınlara sebep olan nehir vadisinde birçok şelale bulunmaktadır.

Togo E. Gudava, çalışmalarının çoğu Megrelce/Lazca ve Andi dilleri üzerine olan Gürcü dilbilimcidir.

Giorgi Gürcistan prensi idi. I. Konstantine'nin oğludur.

Gurgen, 520'li yıllarda hüküm sürmüş Kartli (İberya) kralıdır. VI. yüzyıl Bizans tarihçisi Prokopius tarafından bahsedilmektedir. Gürcü tarihi kaynaklarında adı geçmemektedir. 523'te Gurgen, Kartli'nin Sasani İran'a karşı ayaklanmasına önderlik etti. İsyan başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra ailesi ve hükûmet yanlısı soylularla birlikte Bizans'a sığındı. Prokopius'e göre aynı yıl İranlılar Kartli'deki monarşiye son verdiler ancak diğer Bizans kaynakları, Gurgen'in Kartli'nin son kralı olmadığını ve Kartli monarşisinin ondan sonra da devam ettiğini açıkça göstermektedir.