İçeriğe atla

Bartramia pomiformis


Kıvır küreli
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Plantae
Şube: Bryophyta
Takım: Bartramiales
Familya: Bartramiaceae (Küreligiller)
Cins: Bartramia
Tür: B. pomiformis
Bartramia pomiformis
Hedw.

Bartramia pomiformis, Küreligiller ailesine bağlı, kıvır küreli olarak bilinen bir Yapraklı kara yosunları türüdür.

Bilimsel Tanımı

Bartramia pomiformis yeşil ila mavimsi yeşil, zaman zaman sarımsı, yoğun ya da gevşek kümeler halinde bulunan bir bitkidir. Stem 0,5 ila 8 cm uzunluğundadır. Yapraklar kuruduğunda gevrek, nemli iken dik ya da dik yayılıcı, darca lanseolat ila linear lanseolat, tepede subulat’tır. Seta dik ve 5 ila 25 mm uzunluğundadır. Kapsül küresel ila ovoid, asimetrik, 1,5 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Operkulum konik dışbükeydir. Kapsüller yıl boyu görülebilir. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan yüksekliklerde görülür.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Kocaeli Bitkileri". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020. 
  2. ^ Atherton, Ian; Bosanquet, Sam; Lawley, Mark. "Bartramia pomiformis Common Apple-moss" (PDF). Mosses and liverworts of Britain and Ireland a field guide. 3 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Galanthus plicatus</i> subsp. <i>byzantinus</i>

Galanthus plicatus subsp. byzantinus, Amaryllidaceae (nergisgiller) familyasından Türkiye'de endemik olan bir kardelen alt türü.

<i>Cephalanthera</i>

Cephalanthera orkide ailesinden bir çiçekli bitki cinsidir. Rizomlu ve yapraksı gövdelere sahip türlerden mürekkep bir cinstir. Çiçekler iri, beyaz, krem ya da gül renklidir. Olgunlaşmış kapsüller 35 mm uzunluğunda ve diktir. Ovaryum darca silindirik ve 20 mm uzunluğundadır.

<i>Dactylorhiza romana</i> bitki türü

Dactylorhiza romana, Salepgiller ailesine bağlı, elçik olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Steveniella satyrioides</i> bitki türü

Steveniella satyrioides, Salepgiller ailesine bağlı, takkeli salep olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal olarak Türkiye, Kırım, İran ve Kafkasya'da görülür. Ermenistan popülasyonunun yüksek tehdit altında olduğu rapor edilmektedir.

<i>Epipactis helleborine</i> bitki türü

Epipactis helleborine, Salepgiller ailesine bağlı, bindallı çiçeği olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal olarak Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da görülür.

<i>Prospero autumnale</i>

Prospero autumnale, Asparagaceae ailesine bağlı, güz sümbülü olarak bilinen, bir sümbül türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Portekiz ve Fas arasında, Türkiye ve Kafkasya arasında, ayrıca İngiltere'de görülür.

Iris spuria subsp. musulmanica, Süsengiller ailesine bağlı, yayla süseni olarak bilinen, bir süsen türüdür. Türkiye, İran, Ermenistan, Transkafkasya ve Azerbaycan'da doğal olarak yayılış gösterir.

<i>Gladiolus atroviolaceus</i> bitki türü

Gladiolus atroviolaceus, Süsengiller ailesine bağlı, kıraç süseni olarak bilinen bir türdür.

<i>Allium peroninianum</i> bitki türü

Allium peroninianum, Amaryllidaceae familyasına bağlı, Kayışdağı soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

<i>Allium nigrum</i> bitki türü

Allium nigrum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, kara soğan olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye, Kıbrıs, Suriye, Lübnan ve İsrail'de yayılış göstermektedir.

<i>Allium pallens</i> bitki türü

Allium pallens, Amaryllidaceae familyasına bağlı, nur soğanı olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Orta Doğu, Portekiz, Cezayir ve İran arasında görülür.

<i>Allium neapolitanum</i> bitki türü

Allium neapolitanum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, sarımsak çiçeği olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzasının Portekiz ile Türkiye arasındaki bölümünde görülür.

<i>Allium guttatum</i> bitki türü

Allium guttatum, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür.

<i>Allium cyrilli</i> bitki türü

Allium cyrilli, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye, Yunanistan ve İtalya'da görülür.

<i>Allium olympicum</i> bitki türü

Allium olympicum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, Uludağ soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

<i>Allium atroviolaceum</i> bitki türü

Allium atroviolaceum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, lifli körmen olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Orta Doğu, güneydoğu Avrupa, Balkanlar, Kafkasya, Türkiye, Türkmenistan, İran ve Afganistan'da görülür.

<i>Allium commutatum</i> bitki türü

Allium commutatum (İtdirseği), Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye ile Cezayir arasındaki bölgede yayılış gösterir.

<i>Allium guttatum subsp. sardoum</i> bitki alttürü

Allium guttatum subsp. sardoum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, solgun soğan olarak bilinen, bir soğan türüdür.

Salix trabzonica, Alexei Konstantinovich Skvortsov tarafından tanımlanan bir söğüt türüdür. Salix trabzonica, söğütgiller familyasındandır. Türkiye'nin Trabzon iline endemiktir. Yaklaşık olarak 2100 metre rakımlı yerlerde yaşar. Çiçeklenme zamanı temmuz ayıdır. Salix trabzonica'nın yaprakları elips şeklinde ve 50-80 x 17-32 milimetre ölçülerindedir. Yaprakların alt yüzü kısa basık tüylü ve grimsi-yeşil, üst yüzü ise tüysüz ve koyu yeşil renklidir. Yaprakların uçları sivridir.

Salix rizeensis, Adil Güner ve Jerzy Zieliński tarafından tanımlanan bir söğüt türüdür. Salix rizeensis, söğütgiller familyasındandır. Rize ilinin İkizdere ilçesine endemiktir. Yaklaşık olarak 2100 metre rakımlı yerlerde yaşar. Çiçeklenme zamanı temmuz-ağustos aylarıdır. Uç kısma doğru daralan yaprakların her iki yüzü de deniz yeşili renginde, parlak ve tüysüzdür.