İçeriğe atla

Barthélemy Thimonnier

Barthélemy Thimonnier

Barthélemy Thimonnier (19 Ağustos 1793 - 5 Haziran 1857), ilk dikiş makinesini icat eden Fransız mucit.[1]

Hayatı

1795 yılında ailesi Fransa'nın Rhone şehrine bağlı Amplepuis'a taşınmıştır. 7 kardeşten en büyüğüdür. Lyon'da okurken okuldan sonra Panissières'ta bir terzinin yanında çalışmıştır. 1823'te Saint-Étienne'nin yerleşmiş ve burada terzilik yapmıştır.

Dikiş Makinesini İcat Edişi

1829'da dikiş makinesini icat etti ve patent için gerekli düzenlemeleri yapan maden mühendisi Auguste Ferrand ile anlaşma yaptı. Cihazın patenti 17 Temmuz 1830'da Barthélemy ve Auguste adına çıktı. Barthélemy aynı yıl içinde dünyanın ilk dikiş makinesiyle üretim yapılan elbise fabrikasını açtı ve ordu için kıyafetler üretti. Fabrikasında çıkan bir yangın sonucunda fabrika ve içindekiler kullanılamaz hale geldi. Sonra bütün hayatı söndü, artık o fakir bir kişiydi.

Sonraki Hayatı

Barthélemy bu olaydan sonra Amplepuis'a dönmüştür ve orada terziliğe devam etmiştir ve icadını geliştirmek için çalışmıştır. 64 yaşındayken maddi sıkıntılar içinde ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "Dikiş makinesinin tarihi". 23 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Auguste Comte</span> Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof (1798-1857)

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, pozitivizm doktrinini formüle eden Fransız filozof, matematikçi ve yazardır. Genellikle modern anlamda ilk bilim filozofu olarak kabul edilir. Comte'un fikirleri aynı zamanda sosyolojinin gelişimi için de temel teşkil etti; nitekim bu terimi icat etti ve bu disiplini bilimlerin taçlandırılmış başarısı olarak ele aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi Devrimi</span> 1760–1840 yılları arasındaki hızlı teknolojik değişim dönemi

Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, bazen Birinci Sanayi Devrimi ve İkinci Sanayi Devrimi olarak ayrılan ve insan ekonomisinin Tarım Devrimi'ni takip eden daha yaygın, verimli ve istikrarlı üretim süreçlerine doğru küresel bir geçiş dönemidir. Büyük Britanya'da başlayan Sanayi Devrimi, yaklaşık 1760'tan yaklaşık 1820-1840 yılları arasındaki dönemde Kıta Avrupasına ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yayıldı. Bu geçiş, elle üretim yöntemlerinden makinelere geçişi; yeni kimyasal üretim ve demir üretim süreçlerini; su gücü ve buhar gücünün artan kullanımını; takım tezgâhlarının geliştirilmesini ve makineleşmiş fabrika sisteminin yükselişini içeriyordu. Üretim büyük ölçüde arttı ve bunun sonucunda nüfusta ve nüfus artış hızında benzeri görülmemiş bir artış yaşandı. Tekstil endüstrisi modern üretim yöntemlerini ilk kullanan sektör oldu ve tekstil istihdam, çıktı değeri ve yatırılan sermaye açısından baskın sektör haline geldi.

Tekstil mühendisliği, Mühendislik Fakültesine bağlı bir yükseköğretim bölümüdür. Tekstil mühendisliği bölümleri 4 yıllık lisans programlarına bağlı olarak özel sektöre yönelik Tekstil mühendisi yetiştirmektedir. tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda eğitim ve araştırma yapan mühendislik dalıdır. Tekstil mühendisleri genelde dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında, fiziksel kontrol laboratuvarlarında, yapay lif üreten fabrikalarda, boyarmadde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrikalarda çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">CD</span> sayısal optik veri saklama ortamı

Compact Disc ya da Yoğun Disk, Philips ve Sony ortaklığı ile geliştirilmiş sayısal optik veri saklama ortamıdır. 1982'de Sony şirketinde çalışan Norio Ogha tarafından icat edilmiş ve aynı yıl 1 Ekim 1982'de satışa çıkan ilk disk ve yürütücü sırasıyla Billy Joel'in 52nd Street'i ve Sony'nin CDP-101'i idi. CD'ler bu tarihten sonra ticari olarak günümüze kadar satılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz eşya</span>

Beyaz eşya, ilk zamanlarda dış görünümünde genellikle beyaz renk kullanılmış olan, fabrikalarda üretilen, ev eşyası makinelerdir. Ev aletleri üç türe ayrılır: küçük ev aletleri, büyük ev aletleri ve tüketici elektroniği. Bilimsel araştırmalara göre bir toplumun kalkınma seviyesinin bir göstergesidir. Gelişmiş toplumlar çok sayıda beyaz eşya kullanır, az gelişmiş toplumlar daha az sayıda beyaz eşya kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Plastik enjeksiyon</span>

Plastik enjeksiyon, temelde kapalı bir kalıbın içine plastik malzemenin eriyik sıcaklığının üstündeki bir sıcaklık aralığında yüksek hızda yolluk girişinden kalıp gözüne hızlı bir şekilde enjekte edilmesi sonrası, ütüleme fazı ve tutma fazı ile parçanın boyut ve görsel toleranslarının kabul edilebilir seviyeye getirdikten sonra plastiğin kalıptan çıkma sıcaklığının altına getirilerek kalıptan çıkarılması prensibine dayanan bir plastik parça imalat yöntemidir. Seri üretime uygun olması sebebiyle, birçok sektörde oldukça fazla kullanılan bir üretim yöntemidir. Bu metot ile en küçük komponentlerden, otomotiv, savunma sanayi ürünlerine kadar çok çeşitli ebat ve kategorilerde plastik parçalar imal edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Buhar makinesi</span> Buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motor

Buhar makinesi, buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motordur. Buhar makineleri, lokomotifler, buharlı gemiler, pompalar, buharlı traktörler ve endüstriyel devreler olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çamaşır makinesi</span>

Çamaşır makinesi, çamaşır yıkamak için kullanılan bir beyaz eşyadır. Bu terim çoğunlukla kuru temizleme veya ultrasonik temizleyiciler yerine su kullanan makineler için kullanılır. Kullanıcı, makinenin kullandığı suya sıvı veya toz hâlinde satılan çamaşır deterjanı ekler.

<span class="mw-page-title-main">Fabrika</span>

Fabrika veya üretimevi, içerisinde işlenmemiş veya yarı işlenmiş ürünün işçiler tarafından, makine, araç ve aygıtlar yardımıyla işlenerek tüketime hazır duruma getirildiği sanayi kuruluşu. Fabrika terimi, söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği, belli bir büyüklüğe sahip endüstriyel yapılar için de kullanılmaktadır. Fabrikalar gerekli işgücü, ana para ve tesis kaynaklarının bir araya gelmesi ile oluşur ve etkinlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Dikiş makinesi</span> Dikim yapan makine

Dikiş makinesi, çeşitli tekstil ürünlerini dikmek için kullanılan bir makinedir.

<span class="mw-page-title-main">Huskvarna</span> İsveçin güneyinde bir şehir

Huskvarna, İsveç'in güneyinde yer alan bir şehirdir. Şehir, Göller Yöresi'nde, Vättern Gölü'nün güney kıyılarında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Makas</span> kesmeye yarayan nesne

Makas ya da sındı, birbirine bakan yüzeyleri sertleştirilmiş çelikten yapılmış kesici el aleti. Makaslar çeşitli nesnelerin kesiminde kullanılırlar. Örnek olarak: kağıt, metal levha, kumaş, ip, kablo, saç, yiyecek gibi.

S. Kemal Ermetin, Türk yayımcı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Başak Traktör</span>

Başak Traktör, ASKO Holding, bünyesinde yerli traktör üreten Sakarya'da kurulu fabrikadır. 178.000 m²lik arazide, 35.000 m² kapalı alanda üretim yapmaktadır. Yılda 10.000 traktör üretme kapasitesine sahip fabrikada traktörün motoru dahil ana parçaları imal ve montajı yapılmaktadır.

Husqvarna Group, hızar, benzinli tırpan, çalı tırpanı, kültivatörler, çim biçme makinesi, biçme makineleri ve dikiş makinesi dahil olmak üzere İsveçli bir dış mekan güç üreticisidir. Merkezi Stockholm, İsveç'te bulunan Grup ayrıca inşaat ve taş endüstrileri için tüketici sulama ürünleri, kesim ekipmanları ve elmas aletleri üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Singer</span>

Isaac Merritt Singer Amerikalı mucit, aktör ve iş insanı. Dikiş makinesinin tasarımında önemli gelişmeler kaydetti ve ilk Amerikan çok uluslu şirketlerinden biri olan Singer Corporation'ın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Çırçır makinesi</span> pamuk liflerini tohumlardan ayıran makine

Çırçır makinesi, Hindistan'da Hint pamuğunun kısa lifli kozalarını ayırma amacıyla icat edilmiştir. Daha sonra 18. yüzyılda Eli Whitney ABD'de Çırçır makinesinin patentini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dikiş</span>

Dikiş, bir dikiş iğnesi ve ipliği ile yapılan dikiş tekniği kullanarak nesneleri tutturma işidir. Dikiş, Paleolitik çağda ortaya çıkan en eski tekstil sanatlarından biridir. İplik eğirme veya kumaş dokumanın icadından önce arkeologlar, Avrupa ve Asya'daki Taş Devri insanlarının kemik, boynuz veya fildişi dikiş iğneleri ve sinir, katgüt ve damarlar gibi çeşitli hayvan vücut parçalarından yapılmış "iplik" kullanarak kürk ve deri giysiler diktiklerine inanıyorlar.