Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.
Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.
Yuhanna, Hristiyanlık inancına göre İsa'nın 12 havarisinden biridir. Aslen Yahudi olan Yuhanna'nın, Yuhanna İncili'nin yazarı olduğu düşünülmektedir. Bu kitap dışında, Yuhanna'nın 1., 2. ve 3. mektupları ve Vahiy, Yuhanna'nın kaleme aldığına inanılan Yeni Antlaşma kitaplarındandır. Zebedi'nin oğlu olduğu bilinen Yuhanna'nın Efes'te öldüğüne inanılıyor.
Havârî, İsa'nın öğüt ve inançlarını yayma işiyle görevlendirdiği mürit ve öğrencilerinden her biri. Havari sözcüğü ile çoğunlukla "İsa'nın 12 Havarisi" kastedilmekle birlikte, kavram İsa'nın Hristiyanlığı yaymaya çalışan bazı diğer öğrencileri için de kullanılır.
Albayrak, Van ilinin Başkale ilçesine bağlı bir mahalledir.
Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.
Hamsin Yortusu veya Pentekost ya da Pentikost, Hristiyanlıktaki en önemli dinî bayramlardan biri.
Papa Aziz I. Clemens (D. ??, - Ö. 99 Chersonesos Taurica, Roma İmparatorluğu eyaleti, MS 92-99 döneminde papalık yapmıştır. Clemens Romanus olarak da bilinir. Aziz Papaların 4. sırasında yer almaktadır.
Papa Aziz Miltiades, ayrıca Melchiades olarak da isimlendirilir, 2 Temmuz 311 ile 10 Ocak 314 tarihleri arasında papadır. 5. yüzyıldan beri hazırlanan Liber Pontificalis adlı papalar listesine göre Miltiades Kuzey Afrikalı idi. Fakat bazı tarihçiler onun Romalı olduğunu kabul etmektedirler
Papa Aziz Markus, 18 Ocak 336 ile 7 Ekim 336 arası papa.
Intolerance, 1916 ABD yapımı sessiz film. Filmin yönetmenliğini D. W. Griffith yapmıştır. Sessiz film döneminin en büyük başyapıtlarından sayılmaktadır. 3,5 saat süren filmde 4 ayrı paralel hikâye anlatılmaktadır. Bunlar; (1) suç ve kefaretin çağdaş melodramı ; (2) İsa'nın görevi ve ölümü"; (3) bir Fransız hikâyesi : 1572 Aziz Bartalmay Yortusu Kıyımı; ve (4) Babil hikâyesi : "Babil İmparatorluğu'nun çöküşü".
50 (elli), bir sayı. Doğal sayı sisteminde 51'den önce yer alır ve 49'dan sonra gelir.
Aziz Bartalmay Manastırı, 4. yüzyılda inşa edilmiş ve Yeni Ahit'te adı geçen Hristiyan havarisi Bartalmayın defnedilmiş yeri olan Ermeni manastır. Van ilinin Başkale ilçesine bağlı, Albayrak mahallesinde yer almaktadır.
Papa (Aziz) V. Celestinus asıl adı Pietro da Morrone. 5 Temmuz 1294-13 Aralık 1294 arasında görev yapan papadır ve görevinden çekilen ilk papa olmuştur. 5 Mayıs 1313 tarihinde papa V. Klement tarafinda aziz olarak ilan edildi. Yortusu 19 Mayıs.
Aziz Bartalmay Yortusu Kıyımı ,1572 yılında Fransız Din Savaşları sırasında Huguenotlar'a yönelik yaşanan suikastlar ve katolik çetelerin büyük çaplı katliam dalgasıydı. Geleneksel olarak, Kral IX. Charles'ın annesi Kraliçe Catherine de' Medici tarafından kışkırtıldığına inanılan katliam, kralın kız kardeşi Margaret ve Navarra Kralı IV. Henri'nin düğününden birkaç gün sonra yaşanmıştır. En zengin ve tanınmış Huguenotların çoğu düğüne katılmak için büyük ölçüde Katolik Paris'te toplanmıştı.
Milano'lu Ambrosius Kilise Babası ve Doktoru, Milano piskoposu.
Hindistan'da Hristiyanlık, Hinduizm ve İslam'ın ardından 31.9 milyon (%2.3) inanlısıyla en büyük dindir. Hint Hristiyanlara göre Hristiyanlık, Hindistan'a MS 52'de Tomas tarafından getirilmiştir. Başka bir anlatıya göreyse Hristiyanlığı Hindistan'a getiren kişi Bartalmay'dır. Hindistan'da 6. yüzyılda Süryani grupların varlığı konusunda akademik konsensüs söz konusudur. 15. yüzyıldan itibaren de sömürge için gelen Avrupalılar Batı Hristiyanlığını getirmiştir.
Antakya’lı Teofilos,, II yüzyıl, Antakya Episkoposu, Yunan Apolojet ve Kilise Babası. Yortusu 13 ekimdir.
Sardisli Melito, apolojet, teolog, Kutsal Kitap uzmanı idi. İzmir yakınlarındaki Sardis’in piskoposu ve erken Hristiyanlıktaki büyük otoritelerden birisi. Yortusu 1 Nisandır.
Sir Francis Walsingham 20 Aralık 1573 tarihinden 6 Nisan 1590 tarihindeki ölümüne kadar İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth'in dışişleri bakanı ve istihbarat şefi.