Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Batı Karadeniz Bölümü'ndeki bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye'nin 74. ili olmuştur. Doğusunda Kastamonu, güneyinde Karabük, batısında Zonguldak illeri, kuzeyinde Karadeniz bulunur. Orman bakımından zengin olan ilin büyük bir kısmı Küre Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Bartın Çayı, Türkiye'de üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsudur.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.
Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir.
Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli park. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.
Kurucaşile, Bartın ilinin bir ilçesidir.
Özlüce Barajı, Elazığ, Bingöl sınırında bulunan, Peri çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1992-2000 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.
Bolu Dağı Tüneli, Bolu Dağı'nda bulunan kara yolu tüneli.
D.010, Türkiye'nin kuzeyinde yapılmış bir devlet yoludur.
D.030 Batı ve Orta Karadeniz'in iç bölgesinde yer alır.
D.750, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.
Kozcağız, Bartın iline bağlı beldedir.
Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.
D.200, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.
Konak Tüneli, İzmir'in Konak ilçesinde yer alan kara yolu tünelidir. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Yeşildere Caddesi'ni birbirine bağlayan tünel, 1.674 metre uzunluğundadır. Tünel ile yoğun trafik sebebiyle ulaşım zorluğu yaşanılan Şirinyer - Konak arasının 10 dakikaya düşmesi ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan şehrin merkezine ulaşımın kolaylaşması hedeflenmiştir. 24 Mayıs 2015'te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açılmıştır.
D.765, Türkiye'de bulunan bir devlet yoludur.
Honaz Tüneli, Türkiye'nin Denizli ilinde bulunan bir karayolu tünelidir. Denizli-Acıpayam Yolu ile Denizli Çevreyolu arasında yer almakta olup çevreyolunun son halkasıdır. Yapımına 2 Kasım 2011'de başlanan tünelin 28 Ocak 2023'te hizmete girmiştir. Tünelin toplam uzunluğu 2.640 metredir.
Kuşkayası Batı Karadeniz Bölgesinde Roma İmparatorluğu döneminde yaptırılmış İpek yolu üzerinden geçen bir anıttır.
Boğsak Tüneli Mersin ilinde yer alan bir kara yolu tünelidir. Tünel bütün Güney Anadolu'yu Doğu-Batı yönünde kateden D.400 devlet kara yolu üzerinde, Silifke ilçesi sınırları içinde ve Taşucu- Akdere beldeleri arasında yer alır. Tünelin doğu ucu 36°16′01″K 33°48′20″D koordinatlarındadır. Boğsak tünelin doğu ucundaki tatil yerinin ismidir.
Yunus Emre Tüneli, Türkiye'nin kuzeyinde Ordu (il)'nun Ünye ilçesinde inşa edilmiş karayolu tünelidir.