İçeriğe atla

Barry Marshall

Barry Marshall
Barry Marshall, 2021
Doğum30 Eylül 1951 (73 yaşında)
Kalgoorlie, Avustralya
VatandaşlıkAvustralyalı
Ödüller2005 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü
Kariyeri
DalıTıp: Mikrobiyoloji
Çalıştığı kurumlarUniversity of Western Australia
University of Virginia[1]

Barry James Marshall (d. 30 Eylül 1951) Avustralyalı hekim. 2005 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerindendir. University of Western Australia'da Klinik Mikrobiyoloji Profesörü'dür. Marshall çoğu peptik ülser hastalığının ana nedeninin Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi olduğunu göstermesiyle bilinir. Bu keşifden önce yıllar boyu peptik ülser hastalığının nedeni olarak stres, baharatlı gıdalar ve aşırı mide asitliği suçlanmıştır.

İlk yılları

Marshall, Kalgoorlie, Batı Avustralya'da doğdu. 8 yaşında Perth'e taşınana kadar Kalgoorlie ve Carnarvon'da yaşadı. Babası çeşitli işlerde çalışıyordu annesi ise bir hemşireydi. Kendisi 4 kardeşin en büyüğü idi. Newman Kolej'de eğitimine devam etti ve Batı Avustralya Üniversitesi'ne katıldı, buradan 1975 yılında Tıp ve Cerrahi Lisansı (Bachelor of Medicine and Surgery) aldı. 1972 yılında Adrienne ile evlendi ve 4 çocuk sahibi oldu.[2][3][4]

Hayatı ve araştırmaları

1979 yılında, Marshall Royal Perth Hastanesi'ne atandı. 1981 yılında burada, Royal Perth Hastanesi'ne dahiliye eğitimi için gelmiş olan ve gastritle ilgilenen Robin Warren ismindeki patologla tanıştı. İkili, birlikte gastritle ilişkili spiral bakterilerin varlığı ile ilgili çalışmalar yaptılar. 1982 yılında H. pylori bakterisinin ilk kültürünü yapmayı başardılar ve böylece peptik ülser ve mide kanserinin bakteriyel nedenine ilişkin hipotezlerini geliştirdiler.[2] Bu teorileri midenin asidik ortamında hiçbir bakterinin yaşayamayacağına inanan bilim insanı ve doktorlar tarafından alaya alındı. Marshall 1998'de şöyle demiştir; "Herkes bana karşıydı, fakat haklı olduğumu biliyordum." "[5]

Ayrıca bakınız

Peptik ülser hastalığı ve Helicobacter pylori'nin zaman çizelgesi

Kaynakça

  1. ^ "U.Va. Top News Daily". Virginia.edu. 4 Ekim 2005. 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2010. 
  2. ^ a b Marshall Barry (2005). "Autobiography". Nobel Foundation. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2007. 
  3. ^ In 1972 he was also a state yo-yo champion.
  4. ^ "Sydney Morning Herald Features Barry Marshall Helicobacter pylori". Vianet.net.au. 2 Ağustos 1997. 18 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2010. 
  5. ^ "Barry Marshall Interview, H. Pylori and the Making of a Myth". Academy of Achievement. 23 Mayıs 1998. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2007. 

Kaynakça

  • Marshall BJ, Warren JR. Unidentified curved bacillus on gastric epithelium in active chronic gastritis. Lancet 1983;1(8336):1273-1275. PMID 6134060.
  • Marshall BJ, Warren JR. Unidentified curved bacilli in the stomach patients with gastritis and peptic ulceration. Lancet 1984;1(8390):1311-1315. PMID 6145023.
  • Sweet, Melissa (2 Ağustos 1997). "Smug as a bug". The Sydney Morning Herald. 18 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reflü</span>

Reflü, halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Kronik faranjit ve tipik boğaz rahatsızlığına neden olabilir. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.

<i>Mycobacterium tuberculosis</i> Vereme neden olan patojen bakteri türleri

Mycobacterium tuberculosis, verem (tüberküloz) hastalığına yol açan bakteridir.

<span class="mw-page-title-main">Peptik ülser</span>

Ülser, deri ve mukozaların nekrozlu yangısıdır. Dr. Barry Marshall ve Dr. Robin Warren peptik ülserlerin oluşmasında Helicobacter pylori adı verilen bir bakterinin etkili olduğunu saptamışlar ve bu buluşları nedeniyle 2005 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almaya hak kazanmışlardır. Peptik ülser hastalığı ve Helicobacter pylori'nin zaman çizelgesi oldukça ilginç bir süreci göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Koch</span> 19/20. yüzyıl Alman hekimi ve bakteriyolog

Heinrich Hermann Robert Koch, Alman hekim. Antraks basili (1877), tüberküloz basili (1882) ve kolera basili'nin (1883) keşfi ve Koch postülatlarını geliştirmesiyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trahom</span> Kara sineklerin, yanı sıra hastanın havlu ve diğer eşyaları aracılığıyla bulaşır

Trahom, konjonktivayı, korneayı ve gözkapaklarını saran, genellikle süreğen bir çeşit göz hastalığıdır; gözde kesecikler ve bir kornea yastıkçığının oluşmasına ve tipik nedbe benzeri lezyonlara sebep olur. Granüler konjonktivit, Mısır oftalmisi ve kör edici trahom olarak da adlandırılan trahom bulaşıcı bir hastalıktır ve nedeni Chlamydia trachomatis adlı bir bakteridir. Enfeksiyon, göz kapaklarının iç yüzeyinde pürüzlenmeye neden olur. Bu pürüzlenme gözlerde ağrıya, korneanın dış yüzeyinin bozulmasına ve körlüğe yol açabilir.

<i>Helicobacter pylori</i> Bakteri cinsi

Helicobacter pylori mide ve duodenum'um çeşitli alanlarında yerleşen, gram (-), mikroaerofilik bir bakteridir. Yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olur. Bu kronik enflamasyon sonucunda duodenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gelişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Proton pompa inhibitörü</span>

Proton pompa inhibitörleri (PPİ), gastrik asit üretiminde belirgin ve uzun süreli azaltan ilaç grubudur. Bunu, midenin H+/K+ ATPaz proton pompasını geri dönüşsüz engelleyerek yapar.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Warren Nirenberg</span> Amerikalı biyokimyacı ve genetikçi (1927-2010)

Marshall Warren Nirenberg,, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyacı ve genetik bilimci.

Virülans, bir mikrobun patojenliği, yani onun hastalığa neden olma yeteneğidir. Patojenlik terimi mutlak anlamda hastalığa neden olma yeteneği için kullanılır, virülans ise bir patojenin ne derecede hastalık yapabileceğini ifade etmek için kullanılır. Virülansın sıfat hali virülandır. Ekolojik bir bakış açısıyla virülans, bir parazitin neden olduğu, konak organizmadaki evrimsel uyum azalmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peptik ülser hastalığı ve Helicobacter pylori'nin zaman çizelgesi</span>

Bu zaman çizelgesinde H. pylorinin neden olduğu peptik ülser hastalığının keşfiyle ilgili olaylar kronolojik olarak anlatılmıştır. 2005 yılında Barry Marshall ve Robin Warren peptik ülserin primer olarak Helicobacter pylori bakterisi tarafından oluşturulduğunu keşifleri nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü almaya hak kazanmışlardır. Bakterinin mide gibi asidik ortamlara ilgisini ortaya çıkardılar. Bunun sonucu olarak H. pylori ilişkili peptik ülser hastalığı tedavisi günümüzde antibiyotiklerle bakteriyi eradike ederek yapılabilmektedir. Bunların keşfinden önceki 30 yıl boyunca hastalığın sebebinin artmış mide asiti olduğuna yaygın olarak inanılıyordu. Bu sürede asitliğin kontrolü primer tedavi yöntemi olarak görülüyordu ancak sadece kısmi başarı vardı. Şimdi anlaşıldı ki asit baskılanmasının etkisi mide mukozasında H. pylori barınmasını azaltarak görülmekte ancak kesin çözüm olamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robin Warren</span> Avusturalyalı patolog

John Robin Warren, Avustralyalı patolog, 2005 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Barry Marshall ile birlikte Helicobacter pylori bakterisinin kapsamlı bir şekilde yeniden keşfi nedeniyle Nobel Tıp Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baruch Samuel Blumberg</span> Amerikalı hekim (1925 – 2011)

Baruch Samuel "Barry" Blumberg Yahudi kökenli Amerikalı doktor ve 1976 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi. Nobel Ödülü'nü enfeksiyöz olduğu gösterilen ilk insan prion hastalığı olan kuru hastalığı üzerine yaptığı çalışmalarla kazanmıştır. Ayrıca 2005 yılından ölümüne kadar Amerikan Felsefe Topluluğu başkanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Werner Arber</span>

Werner Arber İsviçreli mikrobiyolog ve genetikçi. Amerikalı araştırmacılar Hamilton Smith ve Daniel Nathans ile birlikte, Werner Arber 1978 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü restriksiyon endonükleaz enzimlerini keşfi nedeniyle kazanmıştır. Bu araştırmacıların çalışmaları rekombinant DNA teknolojisinin gelişimine öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">James W. Black</span>

Sir James Whyte Black, İskoçyalı doktor ve farmakolog. Kariyerini birçok üniversitede araştırmacı ve öğretim üyesi olarak geçirmiştir. Black, Glasgow Üniversitesi'nde fizyoloji departmanı kurdu ve burada adrenalinin insan kalbi üzerine etkileriyle ilgilenmeye başladı. 1958 yılında ICI Eczacılık'a çalışmak için gitti ve orada iken kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir beta blokör olan propranololü geliştirdi. Black ayrıca mide ülseri tedavisinde kullanılan simetidini de geliştirmiştir. Propranolol ve simetidin buluşları için 1988 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Buruli ülseri</span> Mycobacterium ulceransın neden olduğu bulaşıcı hastalık

Buruli ülseri Mycobacterium ulcerans'ın neden olduğu bulaşıcı hastalıktır. Hastalığın erken evresinde enfeksiyon, ağrısız bir nodül veya bölgesel şişlik ile karakterizedir. Bu nodül ülser'e dönüşebilir. Ülser içeride deri yüzeyindekinden daha büyük ve şişlik ile çevrili olabilir. Hastalık kötüleştikçe, kemiğe de bulaşabilir. Buruli ülserleri çoğunlukla kol veya bacakları etkiler; ateş yaygın değildir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Garcia</span> Avustralyalı futbolcu (d. 1981)

Richard García, Perth Glory takımında forvet pozisyonunda görev yapan Avustralyalı millî futbolcudur.

<i>Campylobacter</i>

Campylobacter, genellikle spiral ve s harfi şeklinde, ince ve uzun bir yapıya sahip gram negatif bakteri cinsidir. Kampilobakterler bulaşıcı ishal hastalıklarına yol açabilirler. İnsanlarda en çok hastalık yapan türleri C. jejuni ve C. coli'dir. Ancak, daha az görülse de, C. lari ve C. upsaliensis türleri de hastalığa yol açabilir. Kampilobakter semptomları ilk olarak Theodor Escherich tarafından 1886'da tanımlanmıştır. Doğrulanmış 34 türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karın ağrısı</span> mide ağrıları

Karın ağrısı, ciddi ve ciddi olmayan tıbbi durumlarla ilişkili olabilen bir semptomdur.

Üre nefes testi, gastrit, mide ülseri ve peptik ülser hastalı ile ilişkili spiral bir bakteri olan Helicobacter pylori'nin neden olduğu enfeksiyonları tanımlamak için kullanılan hızlı bir teşhis prosedürüdür. Prosedür H. pylori'nin üreyi amonyağa ve karbondioksite dönüştürme kabiliyetine dayanmaktadır. Üre nefes testleri, tedavi öncesi ve sonrası H. pylori'yi tespit etmek için tercih edilen invaziv olmayan bir seçim olarak önde gelen toplum kılavuzlarında önerilmektedir.

Pleomorfizm mikrobiyolojide bazı mikroorganizmaların çevresel koşullara tepki olarak morfolojilerini, biyolojik işlevlerini veya üreme modlarını değiştirme yeteneğidir. Deinococcaceae bakteri ailesinin bazı üyelerinde pleomorfizm gözlenmiştir. Bakteriyoloji bağlamında pleomorfizmin modern tanımı daha önce sanıldığı gibi bu karakterlerin kalıtsal bir değişikliğinden ziyade tek tek hücrelerin morfolojisinin veya fonksiyonel işlevlerinin varyasyonuna dayanmaktadır.