
Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

En İyi Film Akademi Ödülü, 1929'da Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren her yıl verilen Akademi Ödülleri'nden biridir. Bu ödül, filmin yapımcılarına verilir ve her Akademi üyesinin aday gösterip son oylamada oy kullanabildiği tek kategoridir. En İyi Film kategorisi genellikle gecenin son ödülüdür ve törenin en prestijli ödülü olarak kabul edilir.

Steven Andrew Soderbergh Amerikalı yapımcı, senarist, görüntü yönetmeni ve Oscar ödülü sahibi film yönetmeni. 2000 yılında Traffic ve Erin Brockovich filmleri ile En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nde çifte adaylık almış, Traffic filmi ile ödülü kazanmıştır. Bunun yanı sıra 1989 yılında Sex, Lies, and Videotape ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Doğum Günü Dört Temmuz, aynı adlı Ron Kovic romanından uyarlanan 1989 yapımı film. Oliver Stone filmin senaryosuna yardım etmiş, aynı zamanda filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlenmiştir.

Paul Edward Haggis, Oscar ödüllü Kanadalı senarist, yapımcı ve yönetmen.

Michael Cimino, Akademi ödülü sahibi Amerikalı yönetmendir. 1978 yılında The Deer Hunter filmi ile Oscar'ı ve Altın Küre'yi almış, BAFTA'ya aday gösterilmiştir. Film aynı zamanda En İyi Film Akademi Ödülü'nü de kazanmıştır. Cimino En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne de aday gösterilmiştir.

Henry Warren Beaty, Oscar ve Altın Küre ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, senarist ve film yönetmenidir.

Gosford Parkı 2001 yapımı, yönetmeni Robert Altman olan film. Senaryosunu Julian Fellowes yazmıştır.Maggie Smith, Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Jeremy Northam, Bob Balaban, Ryan Phillippe, Stephen Fry, Kelly Macdonald, Clive Owen, Helen Mirren, Eileen Atkins, Emily Watson, Camilla Rutherford, Tom Hollander, Alan Bates, Derek Jacobi ve Richard E. Grant filmde rol almıştır.

Darling 1965 yapımı film. Filmin senaryosunu Frederic Raphael yazmış, filmi John Schlesinger yönetmiştir. Başrolde Laurence Harvey, Dirk Bogarde ve Julie Christie vardır.

Benim Afrikam, 1985 ABD yapımı otobiyografik filmdir. Özgün adı Out of Africa olan film Mart 1987'de Türkiye'de sinemalarda gösterilmiştir.

Paul Thomas Anderson, 8 kez Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiş Amerikalı yönetmen ve film yapımcısı. Özellikle henüz 29 yaşında iken yönettiği Magnolia (film) adlı filmiyle eleştirmenlerden olumlu not almıştır.

Jason Reitman Oscara aday gösterilmiş Kanadalı film yönetmeni. Yönetmenliğini yaptığı Thank You for Smoking ve Juno filmleri ile tanınır.

George Miller, yönetmen, senarist, yapımcı ve eski bir hekimdir. En bilinen filmi Mad Max olmasına rağmen projeleri geniş bir yelpazede yer alır. Bunlar, Oscar ödüllü Babe ve Happy Feet serisini de içerir.

...Ve Herkes için Adalet ya da özgün adıyla ...And Justice for All , 1979 yapımı Norman Jewison'ın yönettiği filmdir. Başrollerinde Al Pacino, Jack Warden, John Forsythe ve Lee Strasberg'ın oynadığı film bir mahkeme, dava filmidir. Jeffrey Tambor, Christine Lahti, Craig T. Nelson ve Thomas G. Waites filmde destekleyici rollerde görünürler. Oskar adayı senaryo Valerie Curtin ve Barry Levinson tarafından yazılmıştır.
Brezilya, 1960 yılından beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu. İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.
13. Akademi Ödülleri, 1940 yılında Amerikan sinemasında gösterilen filmler için verilen ödüllerdir. Bu yıl, kazananların isimlerini gizli tutmak için mühürlü zarfların kullanıldığı ilk yıldı ve bu durum şu cümlenin ünlenmesini yol açtı: "Zarfı alabilir miyim lütfen?". 1939'da Los Angeles Times tarafından oylama sonuçlarının sızdırılması fiyaskosundan sonra, Price Waterhouse muhasebe firması, oyları saymak için tutuldu.
14. Akademi Ödülleri, 1941'de sinemadaki başarılı çalışmaları onurlandırmak için Los Angeles, California'daki Biltmore Hotel'de yapıldı. Tören günümüzde Yurttaş Kane'in En İyi Film ödülünü kazanamadığı ve John Ford'un Vadim O Kadar Yeşildi ki filmine yenildiği yıl olarak özellikle dikkate değer kabul ediliyor. Sonraki yıllarda şimdiye kadar yapılmış en iyi film olarak kabul edilen Citizen Kane, dokuz Akademi Ödülü'ne aday gösterildi, ancak sadece En İyi Orijinal Senaryo dalında ödül kazandı.
38. Akademi Ödülleri, 1965 yılının en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla 18 Nisan 1966'da Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda gerçekleştirildi. Bob Hope törenin ev sahipliğinin yaptı.
40. Akademi Ödülleri, 1967'nin en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla yapıldı. Başlangıçta 8 Nisan 1968 olarak planlanan ödüller, sivil haklar lideri Martin Luther King Jr.'ın öldürülmesi nedeniyle iki gün sonraya, 10 Nisan 1968'e ertelendi. Törenin ev sahibi yine Bob Hope oldu.
49. Akademi Ödülleri 28 Mart 1977 Pazartesi günü Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerini buldu. Törenlere Richard Pryor, Ellen Burstyn, Jane Fonda ve Warren Beatty başkanlık etti.