İçeriğe atla

Barry Boehm

Barry Boehm

Barry W. Boehm (16 Mayıs 1935 - 20 Ağustos 2022), Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör,[1][2] TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

Biyografi

Boehm, Harvard Üniversitesi Matematik bölümünden 1957 yılında lisans derecesi, 1961 yılında yüksek lisans derecesi ve 1964 yılında UCLA 'den doktora almıştır. Ayrıca 2000 yılında Massachusetts Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri alanında ve 2011'de Çin Bilimler Akademisi'nden Yazılım Mühendisliği alanında fahri doktora almıştır.[3]

1955'te General Dynamics'te programcı-analist olarak çalışmaya başladı. 1959'da RAND Corporation'a geçti ve burada 1973'e kadar Enformasyon Bilimleri Bölümünün başkanı oldu. 1973'ten 1989'a kadar TRW Inc.'de Savunma Sistemleri Grubunda baş bilim insanı olarak çalıştı. 1989'dan 1992'ye kadar ABD Savunma Bakanlığı'nda (DoD) DARPA Bilgi Bilimi ve Teknoloji Ofisi direktörü ve DDR & E Yazılım ve Bilgisayar Teknolojisi Ofisi direktörü olarak görev yaptı.[3] 1992'den beri TRW Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Bölümü Profesörü ve USC Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin eski adı Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin direktörüdür.

Onurlar ve ödüller

Barry Boehm için en son ödüller arasında 1992'de Savunma Bakanlığı Mükemmeliyet Ödülü Ofisi, 1994'te ASQC Yaşam Boyu Başarı Ödülü, 1997'de Yazılım Mühendisliğinde ACM Seçkin Araştırma Ödülü ve IEEE Uluslararası Stevens Ödülü bulunmaktadır. AIAA Üyesi, ACM Üyesi, IEEE Üyesi ve Ulusal Mühendislik Akademisi üyesidir. 2005'te Mellon Mentorluk Mükemmeliyet Ödülü[4] ve 2010'da IEEE Simon Ramo Madalyası aldı. 13 Ocak 2014 tarihinde seçkin profesör olarak atandı[1]

Sistem mühendisliği alanına önemli öncü katkılarından dolayı Uluslararası Sistem Mühendisliği Konseyi tarafından 2019 yılında INCOSE Öncü Ödülü'ne layık görüldü.[5]

Çalışmalar

Spiral modeli (Boehm, 1988). Fotoğragtaki basitleştirmelerden dolayı bütün adımlar bulunmamakta.(Diagramda hatalarda var.)

Boehm'in araştırma ilgi alanları arasında yazılım geliştirme süreç modellemesi, yazılım gereksinimleri mühendisliği, yazılım mimarileri, yazılım ölçütleri ve maliyet modelleri, yazılım mühendisliği ortamları ve bilgiye dayalı yazılım mühendisliği bulunmaktadır.[3]

Bilgisayar bilimine yaptığı katkılar arasında "Yapıcı Maliyet Modeli ( COCOMO ), yazılım sürecinin spiral modeli, yazılım yönetimi ve gereksinim belirleme için Teori W (kazan-kazan) yaklaşımı ve iki gelişmiş yazılım mühendisliği ortamları: TRW Yazılım Verimliliği Sistemi ve Quantum Leap Environment" bulunmaktadır.[3]

Yazılım maliyeti donanım maliyetlerine karşı

"Ada - Proje" başlıklı önemli bir 1973 raporunda  : Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı'na (DARPA) bağlı DoD Yüksek Sipariş Dil Çalışma Grubu, Boehm, yazılım maliyetlerinin donanım maliyetlerini aşacağını öngördü. DARPA, donanımın en büyük sorun olmaya devam edeceğini tahmin etmesini ve onları daha da büyük bilgisayarlara yatırım yapmaya teşvik etmesini beklemişti. Rapor, bilgi işlemde bir yön değişikliğine ilham verdi.

Yazılım ekonomisi

Barry Boehm'in 1981 tarihli Yazılım Mühendisliği Ekonomisi kitabı Yapıcı Maliyet Modeli'ni (COCOMO ) belgeliyor. Bir program için Kişi-Ay (PM) cinsinden yazılım geliştirme çabasını Bin Kaynak Satır Koduyla (KSLOC) ilişkilendirir.

Yayınlar

Barry Boehm 170'ten fazla makale[6] ve birkaç kitap yayınladı. Kitaplar, bir seçim:

  • 1978. Yazılım Kalitesinin Özellikleri. JR Brown, H. Kaspar, M. Lipow, G. McLeod ve M. Merritt, Kuzey Hollanda ile.
  • 1981. Yazılım Mühendisliği Ekonomisi. Englewood Kayalıkları, NJ  : Prentice-Hall, 1981 0-13-822122-7.
  • — (1989). "Yazılım Risk Yönetimi." Ghezzi, C .; McDermid, JA (editörler). 2. Avrupa Yazılım Mühendisliği Konferansı Bildirileri. ESEC'89. LNCS. 387. pp. 1–19. doi : 10.1007 / 3-540-51635-2_29. ISBN —ISSN 0302-9743.
  • 1996. Ada ve Ötesi: Savunma Bakanlığı için Yazılım Politikaları. National Academy Press.
  • 2007. Yazılım mühendisliği: Barry Boehm'in yazılım geliştirme, yönetim ve araştırmaya ömür boyu katkıları. Ed. Richard Selby tarafından. Wiley / IEEE basımı, 2007. 0-470-14873-X ISBN   0-470-14873-X.
  • 2004. Çeviklik ve Disiplini Dengelemek: Şaşkınlar İçin Bir Kılavuz. Richard Turner ile. Kişi Eğitimi, Inc 2004 0-321-18612-5.
  • 2014. Artımlı Bağlılık Spiral Modeli: Başarılı Sistemler ve Yazılımlar için İlkeler ve Uygulamalar. B. Boehm, J. Lane, S. Koolmanojwong, R. Turner. Addison-Wesley Profesyonel, 2014. 0-321-80822-3 ISBN   0-321-80822-3.
Makaleler
  • 1996. "Yazılım Sürecinin Bağlanması",. In: IEEE Software, Temmuz 1996.
  • 1997. A. Egyed, J. Kwan ve R. Madachy ile "WinWin Spiral Modeli ile Multimedya Uygulamaları Geliştirme." In: Proceedings, ESEC / FSE 97 ve ACM Software Engineering Notes, Kasım 1997

Kaynakça

  1. ^ a b "Archived copy". 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2014. 
  2. ^ "Dr. Barry W. Boehm named USC Distinguished Professor – CSSE". Csse.usc.edu. 27 Ocak 2014. 24 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2016. 
  3. ^ a b c d "Biography". csse.usc.edu. 24 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Archived copy". 25 Ağustos 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2005. 
  5. ^ "Pioneer Awards". INCOSE. 28 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  6. ^ "DBLP: Barry W. Boehm". Dblp.uni-trier.de. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Kalman</span> Macar asıllı Amerikalı elektrik mühendisi

Rudolf Emil Kalman (d. 19 Mayıs 1930 - ö. 2 Temmuz 2016) Macar asıllı bir Amerikan matematiksal sistem teoristidir. Elektrik mühendisliği eğitimi almıştır. Kendi adıyla anılan Kalman Filtresi'ni bulmasıyla ünlüdür. Havacılık ve kontrol mühendisliği alanlarında sıkça kullanılan Kalman filtresi, eksik ve gürültülü ölçümlerden doğrusal sistem modelleri kullanarak yararlı sinyaller elde etmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Tersine mühendislik</span>

Tersine mühendislik, bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir. Makine veya mekanik alet, elektronik komponent, yazılım programı gibi parçalarına ayrılması ve çalışma prensiplerinin detaylı şekilde analizini içerir.

Yazılım mühendisliği, kurulduğu 1940'lardan 2000'lere kadar sürekli evrimleşmiştir. Uygulamalar da evrimleşmişlerdir.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

Bir sistem mimarisi veya çoklu sistemlerin mimarisi; sistemin yapısını, davranışını ve biçimselliğini tanımlayan kavramsal modeldir. Bir mimari tanımı; sistemin yapıları ve davranışları hakkında mantıksallığı destekleyecek şekilde organize edilen ilişkiselliğin standart bir açıklaması veya temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Adi Shamir</span>

Adi Shamir İsrailli bir kriptograf. Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmasının ortak mucidi, Feige-Fiat-Shamir tanımlama şemasının ortak mucidi, diferansiyel kriptanalizin mucitlerinden biri olup kriptografi ve bilgisayar bilimi alanlarına sayısız katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yale Patt</span>

Yale Nance Patt Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Amerikalı elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörüdür. Ernest Cockrell, Jr. Connennial kürsüsünde çalışan Patt 1965'te, tek bir silikon parçası üzerine uygulanan ilk karmaşık mantık kapısı olan WOS modülünü tanıttı. Hem Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü hem de Bilgi İşlem Makineleri Derneği üyesidir ve 2014 yılında Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Winston W. Royce</span>

Winston Walker Royce, Austin, Teksas'taki Lockheed Yazılım Teknoloji Merkezi'nde yöneticilik yapmış olan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

Tom DeMarco Amerikalı bir yazılım mühendisi, yazar ve yazılım mühendisliği konularında danışmandır. 1970'lerde yapılandırılmış analizin ilk geliştiricisidir.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

Michael Anthony Jackson, İngiliz bilgisayar bilimcisi ve Londra, İngiltere'de bağımsız bilgisayar danışmanıdır. Aynı zamanda Birleşik Krallık'taki Açık Üniversite'de misafir araştırma profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ivar Jacobson</span>

Ivar Hjalmar Jacobson, UML, Objectory, Rational Unified Process (RUP), görünüm odaklı yazılım geliştirme ve Essence'a büyük katkıda bulunan İsveçli - Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve yazılım mühendisi.

Mühendislik bilim dalı ve meslektir. Güvenlik, insan faktörleri, fiziksel yasalari, düzenlemeleri, teknolojik çözümler tasarlamak, oluşturmak ve analiz etmek için bilimsel teorileri, matematiksel yöntemleri ve ampirik kanıtları uygular.

<span class="mw-page-title-main">Jim Kurose</span>

Jim Kurose Massachusetts Amherst Üniversitesi Bilgi ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi'nde seçkin bir profesördür.