İçeriğe atla

Barmine

Barmine.

Barmine L9 İngiliz yapımı uzun dikdörtgen şekilli tahripli tanksavar mayınıdır. Barmine modelinin prensipte diğer dairesel mayınlara göre üstünlüğü uzun yapısından ötürü tank paletine temasının çok daha kolay olması ve bu sayede daha yüksek oranda patlamasıdır.Ancak tankın palet kısmı tankın toplam eninin çok dar bir kısmına denk gelmektedir. Bu sebepten mayının fünyesi daha geniş tutularak etkisi arttırılmıştır.

Barmine mayını %50 oranda daha az zaman ve miktarda mayınla aynı etkiyi sağlayabiliyordu. Örneğin 90 kişilik bir levazım birliği 150 dakika içerisinde toplam ağırlığı 17 tonu bulan 1,250 adet Mk 7 İngiliz tanksavar mayınını 915 metrelik bir uzunluğa döşeyebiliyordu. Yine 30 kişilik bir levazım birliği ise 60 dakikalık süre içerisinde toplam ağırlığı 7.2 tonu bulan 655 barmine mayınını aynı mesafeye döşeyebilmekteydi.[1]

Uzun mayınlar FV432 model ZPT ye takılan basit bir alet yardımıyla da döşenebilmekteydi. FV432 aracı tanksavar mayını yerleştirirken aynı zaman da Ranger model anti personel mayınıda döşeyebiliyordu. Bunun amacı tanksavar mayınlarını temizlemeye gelen düşman levazım birliklerine zorluk çıkartmaktır.

Mayın kasası plastikten yapıldığı için klasik metal tarama aygıtları ile bulunamıyordu.

Mayın İngiliz silahlı kuvvetlerinde 1969 yılında hizmete girdi. Mayının L9A1 den L9A8 e kadar birçok alt modeli geliştirilmiştir. 2010 yılından itibaren İngiliz silahlı kuvvetlerinde kullanımına son verilecektir.

Mayın her ne kadar İngilizler tarafından geliştirilmiş olsa da özellikle İngiliz Ordusuna bağlı Özel Kuvvetler askerlerine 1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında zor anlar yaşatmıştır. Bunun en önemli nedeni 1990 yılında Kuveyt'in işgali sırasında Irak Ordusu tarafından Kuveyt Ordusu depolarından çalınan mayınların daha sonra İngilizlere karşı kullanılmasıdır. Ayrıca ABD Deniz Piyadesine ait birkaç M60 Patton tankı ve bazı zırhlı savaş araçlarının da bu mayınlar yüzünden hasar aldığı rapor edilmiştir.Daha sonra bu araçlara mayın temizleme amaçlı pulluklar takılmıştır. Ancak takılan bu pulluklar önünde bulunan mayını aracın yan tarafına doğru itmekte ve mayın bu kez paletleri ve yürüyen aksamı vurarak hareket ölümüne sebep olmaktaydı.[2]

Özellikleri

  • Ağrılığı: 10.4 kg
  • Patlayıcı içeriği: 8.1 kg RDX/TNT
  • Uzunluğu: 1.2 m
  • Boyu: 0.082 m
  • Eni: 0.108 m
  • Çalışma ağırlığı: 140 kg

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006
  1. ^ The History of Landmines, Mike Croll, ISBN 0-85052-628-0
  2. ^ Michael R. Gordon and General Bernard E. Trainor, The Generals' War, Little, Brown and Co. 1995, ISBN 0-316-32100-1

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">L6 Wombat</span> İngiliz Kraliyet Ordusunun kullandığı 120 mm geri tepmesiz tanksavar tüfeği

L6 Wombat, İngiliz Kraliyet Ordusu tarafından kullanılan 120 mm kalibrelik bir geri tepmesiz tanksavar tüfeğidir. Uzun yıllar kullanılan silah güdümlü tanksavar füzesi sınıfındaki Vigilant ve MILAN füzelerinin gelmesi ile kullanımdan kaldırılmıştır. Wombat aslında II. Dünya Savaşı sırasında üretilen "Ordnance, RCL, 3.45 in" model geritepmesiz toptan geliştirilen BAT ve MoBAT serisinin son halkasıydı. Wombat genellikle iki tekerlekli yük arabasıyla çekiliyordu. Bundan başka bu silah FV432 ZPTlerin üzerine de monte edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

Holz-Sprung mine 4672 veya Hohlladungs-Spring-Mine 4672 Alman yapımı olan ve Panzer stab 43 ile ortak kullanılan bir tanksavar mayınıdır. II. Dünya Savaşı sırasında tanksavar savaş başlığına sahip boşluklu imla hakkı mantığında üretilen ilk kara mayınıdır. Mayının eğim çubuklu fünyesi bulunmaktaydı.

M7 ABD tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan küçük metal kasalı bir [[tanksavar mayını|basınçlı tanksavra mayınıdır. Mayının geliştirilmesinde İngiltere yapımı Hawkins el bombasından yararlanılmıştır. Toplamda 2.5 milyon adet üretilmiştir. ABD Ordusunun kullanımından kaldırılmış olan mayın Angola, Burma, Kamboçya, Çat, Eritre, Etiyopya, Kore, Lübnan, Myanmar, Somali, Tayland ve Zambiya tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer stab 43</span>

Panzer stab 43 Alman yapımı bir tanksavar mayınıdır. Hohl-Sprung mayını 4672 ile birlikte boşluklu imla hakkı mantığıyla çalışan savaş başlığına sahip uzatma çubuklu fünyeli ilk mayındır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiştir. Mayın şarap kadehi biçiminde ve ahşap bir kazık üzerinde metal bir savaş abaden bir kasaya sahipti. Mayının yan kısmına monteli L biçiminde uzatma cubuklu fünyesi bulunmaktaydı. 125 mm çapında savaş başlığının içerisinde 1.6 kg patlayıcı bulunan mayın baskı plakalı veya çubuklu fünye ile ateşlenmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">TM-57</span>

TM-57, dairesel metal kutulu Rusya tarafından geliştirilen bir tanksavar mayınıdır. Mayın hem baskı plakalı hem de uzatma çubuklu fünye ile ateşlenebilir. TM-46 mayınının geliştirilmiş modelidir. Günümüzde Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CC 48 mayını</span>

CC 48 II. Dünya Savaşı sırasında İtalyanlar tarafından geliştirilen ve kullanılan ahşap kasalı metalsiz bir tanksavar mayınıdır. Mayın şekilli TNT patlayıcılara uygulanan yönsel The mine uses a shaped TNT explosive charge to produce a directional cutting effect. Mayında iki adet PMC/43 fünye kullanılmıştır. Ancak istenilen durumlarda PMC/42/2 model anti personel mayını fünyesi de takılan mayın bu sayede çok daha düşük ağırlıklarda patlamaktaydı.

Cardoen AT mayını dairesel çelik kasalı Şili yapımı tahripli tanksavar mayınıdır. Industrias Cardoen SA firması tarafından üretilmiştir. Mayının klasik bir şekli vardır. Üst kısmında üç adet esnek mandal üzerine oturtulan baskı plakası ve bunun altında basit bir mekanik ateşleme fünyesi bulunmaktadır. Mayın üzerine takılan ikincil fünye ise tuzaklama amaçlı olup, mayının yerinden oynatılması veya içinin açılması durumunda patlamaya ayarlıdır.

<span class="mw-page-title-main">GEMSS mayın sistemi</span>

GEMSS mayın sistemi ABD tarafından geliştirilen bir mayın döşeme sistemidir. Volcano mayın sistemi yerine geçmiştir. Mayınlar çekili M128 "Frisbee Flinger" ve M138 "Flipper" model paletli mayın döşeyiciler ile yerleştirilir.

MI AC PR serisi Fransız yapımı metalsiz basınca dayanıklı bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayınlar Matenin model mayın döşeme sistemi ile saatte 500 adede kadar döşenebilir. Mayın üzerinde bulunan zaman ayarı sayesinde döşendikten belli bir süre sonra kendi kendini imha edebilme özelliği bulunmaktadır. Mayın üzerine takılan ikincil fünyeler tuzaklama amaçlı olup mayının yerinden oynatılması veya içinin açılmaya çalışılması durumunda patlamaya ayarlıydı.

ARGES İngiltere, Fransa ve Almanya silahlı kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak için ortak bir konsorrsiyum tarafından geliştirilen boşluklu imla hakkı mantığı ile çalışan bir tanksavar mayın sistemidir. Sistem roket,fırlatma tüpü, üç ayak ve algılayıcıdan oluşmaktadır.

PTM-80P Bulgaristan yapımı yapıda plastik kasalı metalsiz tanksavar mayınıdır. Rus yapımı TM-62P2 modeline benzemektedir. Mayına TM-62 serisi mayınlarda da kullanılan her türlü fünye takılabilir. Bunlar içerisinde mekanik, patlamaya dayanıklı, elektronik ve manyetik fünyeleri sayabiliriz. Mayın tamamiyle suya dayanıklı olup her türlü kıyı kesimde kullanılabilir.

GATOR mayın sistemi ABD tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen misket bombalarından türetilen havadan bırakılan tanksavar ve anti personel mayını sistemidir. İki farklı dağıtm sistemi kullanır. Deniz Kuvvetleri için üretilen 250 kgluk CBU-78/B ve Hava Kuvvetleri için üretilen 500 kgluk CBU-89/Bdur.Buna ilaveten Volcano mayın sistemi ile kara taşıtları ve helikopterler ile de döşenebilir.

FMK-3 cam elyafı kasaya sahip Arjantin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayın Direccion General de Fabricaciones Militares tarafından üretilmiştir. Mayında aslında FMK-1 anti personel mayınına ait fünye kullanılmıştır. FMK-1 modelinde bulunun fünyenin baskı tapası değiştirilmiş ve daha yüksek basınçta çalışır hale getirilmiştir. Arjantin depolarında bulunan FMK-1 anti personel mayınları 2003 yılında geliştirilerek mayının üst kısmında bulunan plastik baskı tapası kaynakla mayına tutturulmuştur. Mayın bu sayede metalsiz mayınlar grubuna girer. İstenilen durumlarda mayın tarayıcılar tarafından bulunması için metal bir daire eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Panssarimiina m/S-39 ve m/S-40</span>

Panssarimiina m/S-39 ve Panssarimiina m/S-40 Fin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayınlar Kış Savaşı sırasında [[SSCB birliklerine karşı kullanılmıştır. Kış Savaşı sırasında hem ucuz hem de üretimi kolay bir mayına ihtiyaç duymuşlardır. m/S-39 Major A. Saloranta başkanlığındaki bir ekip tarafından Ekim 1939 tarihinde geliştirilmiş ve 8 Kasım 1939 tarihinde üretimine başlanmıştır. Finlandiya daki Lahti ve Helylä kentlerinde bulunan mobilya fabrikalarında bir hafta içerisinde 2,000 adet mayın üretilmiştir. Kış Savaşı sonuna kadar toplam olarak 133,000 adet mayın üretilmiştir. Mayının üzerinde yapılan değişiklikler ile m/S-40 modeli geliştirilmiştir.

Panssarimiina m/36 Fin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayınlar Kış Savaşı II. Dünya Savaşı ve Continuation War sırasında kullanılmıştır. Mayın Fin Ordusunda kullanılan ilk tanksavar amaçlı mayındır. Mayın Fin Ordusunda görevli Lieutenant Colonel T. Raatikainen ve Lieutenant Colonel Pylkkänen tarafından geliştirilmiştir. Yapımının karmaşık olmasından ötürü sadece 5,000 adet üretilmiştir. Fünyesi karmaşık ayrıca top mermileri içinde kulanılabilmekteydi. Ayrıca mayının metal kutusunun yapımı çok zordu.

<span class="mw-page-title-main">VS-1.6 mayını</span>

VS-1.6 İtalyan yapımı dairesel şekilli plastik kasalı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın metalsiz mayın sınıfında olup her türlü basınca dayanıklıdırlar. İstenildiğinde helikopter yardımı ile havadan serpilerek istenilen bölgelere döşenebilir. İtalyan Valsella Meccanotecnica SpA firması geliştirilen mayın şu an üretilmemektedir.

VS-AT4 ve VS-AT4-EL İtalyan yapımı dairesel şekilli plastik kasalı birer tahripli tanksavar mayınıdır. Mayınlar metalsiz mayın sınıfında olup her türlü basınca dayanıklıdırlar VS-AT4 modelinde basınca dayanıklı mekanik basınç fünyesi kullanılır. VS-AT4-EL modelinde ise programlanabilen elektronik basınç fünyesi ve tuzaklama düzeneği vardır.