İçeriğe atla

Barmen

Kontrol Edilmiş
1897'den bir bar salonu

Barmen, barlarda içkileri hazırlayan ve servis eden görevlidir. Müşterilerin istediği içkileri doğrudan doğruya bar tezgâhı üzerinde ikram eder. Bazı barmenler, kokteyl denen aperitif, alkol, likör, meyve suyu, süt vs. karışımı içkileri hazırlamakta ustadırlar. Kokteyl bardağa dökülmeden önce shaker (şeykır) yani karıştırıcı denen özel bir kapta sallanıp karıştırılır.

Etimoloji

Bar, alkollü, alkolsüz sıcak, soğuk çeşitli içeceklerin hazırlandığı ve servis edildiği mekan anlamına gelen İngilizce kökenli bir kelimedir. İngilizcede erkek barmenlere barman, kadınlara ise barmaid adı verilir. Bartender ise her cinsiyete uygulanabilen bir kelimedir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Votka</span> Rusların millî içkisi

Votka veya orijinal ismiyle Vodka, Polonya ve Rusya menşeili, farklı çeşitlere sahip, şeffaf bir distile alkollü içkidir. Temelde su ve rektifiye etanolden oluşur, bazı diğer maddeler ve aroma izleri bulunabilir. Geleneksel olarak, fermente edilmiş tahıl tanelerinden veya patateslerden elde edilen sıvının damıtılmasıyla yapılır, ancak bazı modern markalar temel olarak meyve veya şeker kullanır. Özel bir tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" 'dan geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pub</span>

Pub. tesislerinde tüketilmek üzere alkollü içecek servisi yapmak üzere lisanslı bir içki mekanıdır. Britanyalı sosyal kültürünün en önemli parçalarından birisi olan pub, "Public House" kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. İnsanların boş vakitlerini geçirdiği, dinlendiği ve bir arada bulunduğu, alkol tüketilen yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bar</span>

Bar; alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis yapıldığı sosyal, ticarî mekanlardır. Barlarda genellikle kuru mezeler servis edilir. Meze ve yemek servisi yapılan barlar da mevcuttur. Genellikle barın kenarında sandalyeler veya tabureler bulunur. Bazı barlarda sahne bulunur ve sahneye müzik grupları, dansçılar veya komedyenler çıkabilir. Genellikle erkeklerin gittiği barlara Türkçede yaygın olarak birahâne denir.

<span class="mw-page-title-main">Caipirinha</span>

Caipirinha [] misket limonu, esmer şeker, kaşasa ve kırılmış buz ile yapılan Brezilya kökenli alkollü bir içecektir. Türk asıllı barmenlerin Türkiye'ye gelen Brezilyalı müsterilere Cachaca yerine vodka koyup Caipirinda adıyla satışını yaptığı içecek olarak da bilinir. İçkinin kendine özgü Güney Amerika'da üretilen özel dizaynlı bardakları vardır fakat Türkiye'de genelde çok benzediği için köşeli su bardağı ile servis yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Vermut</span>

Vermut, alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla "aromatize" edilmiş bir tür şaraba verilen addır. Şarabın 'alkolle takviyesi'nden kasıt içerisine brandy veya benzeri bir distile (damıtık) alkollü içecek ilave edilmesidir. Popüler aromalı şarap ve fortifiye şarap türü sayılır. Vermutun aromatizasyonu ise genelde tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi aromatik bitkilerle yapılmakla beraber birçok vermut üreticisi işlemde kullandığı bitkilerin reçetesini ticari bir sır olarak saklamaktadırlar. Aromatizasyon işlemi geçmişte, vermut yapımında kullanılan ucuz ve kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmek için yapılmıştı. Bugün dahi vermut yapımında özelliği olmayan ucuz beyaz şaraplar kullanılmaktadır. Vermutun ortalama alkol oranı %17-18'dir.

<span class="mw-page-title-main">ABD'de içki yasağı dönemi</span> Tüm ABDde geçerli olmuş tarihi alkol yasağı

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki alkol yasağı dönemi ya da "Prohibition" dönemi, 1920'den 1933'e kadar On Sekizinci ABD Anayasası Değişikliği doğrultusunda ülke çapında alkolün satılması, üretilmesi ile taşınmasının yasak olduğu dönemdir. Bu dönemin tanımlayıcı içki yasağı "Prohibition"ın yanı sıra "The Noble Experiment" olarak da biliniyordu. Alkol karşıtı hareketin oldukça kuvvetli baskısı altında 18 Aralık 1917'de ABD Senatosu On Sekizinci Anayasa Değişikliği'ni teklif etti. 36 eyalet tarafından onaylanmasının ardından 16 Ocak 1919'da tasdik edildi, bir sene sonra 17 Ocak 1920'de yürürlüğe girdi. Bazı eyaletler bundan önce zaten eyalet çapında içki yasakları uygulamışlardı.

<span class="mw-page-title-main">İçki yasağı</span>

İçki yasağı, alkol yasağı ya da prohibisyonizm Alkol ve alkollü içecek üretiminin, taşınmasının ve satışının hukuki olarak yasaklanmasıdır. Bu terim aynı zamanda bazı ülkelerin alkol yasağını zorunlu kıldığı dönemleri isimlendirmek için kullanılır. Alkol yasağı teriminin bir dönemi isimlendirmek için kullanımı tipik olarak Avrupa kültürüne sahip ülkelerinde görülür. İslam ülkelerinde ise şeriata bağlı olarak alkollü içecek tüketimi zaten yasaktır. Bu sıkı disipline karşın islami ülkeler ve onların çeşitli tarihi dönemleri arasında da oldukça farklar görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Atilla İskifoğlu</span> Türk barmen

Atilla İskifoğlu, Türk show barmeni.

Hurricane , genellikle 400-600 mililitre hacme sahip ayaklı bir bardak çeşididir. Çoğunlukla kokteylleri ve bazı karışımları servis etmek için kullanılır. Bunlardan en bilineniyse kuşkusuz bardağa da adını veren Hurricane kokteylidir. Ayrıca Singapure Sling, June Bug, Piña Colada ve Blue Hawaii gibi kokteyller de hurricane bardağıyla servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Düşük alkollü bira</span> standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biralar

Düşük alkollü bira, standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Light bira ya da alkolsüz bira olarak da bilinirler. Düşük alkollü biralar genelde lager tipi olarak üretilmesine karşın, ale tipi olarak üretilenleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de alkollü içecek yasaları</span> Türkiyede uygulanan alkol yasaları‎

Türkiye'de alkol yasaları alkollü içeceklerin satışını ve tüketimini düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alkol hukuku</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Alkol hukuku ya da alkol yasaları, alkolün veya etanol içeren alkollü içeceklerin üretimi, kullanımı, etkisi altında olma ve satışı ile ilgili yasalardır. Yaygın alkollü içecekler arasında bira, şarap, elma şarabı ve damıtılmış alkollü içecekler bulunur. Amerika Birleşik Devletleri alkollü içeceği "hacimce yüzde birin yarısından az olmayan alkol içeren sıvı formdaki herhangi bir içecek" olarak tanımlar ancak bu tanım uluslararası olarak değişir. Bu yasalar, alkol üretebilenleri, satın alabilenleri, bir kişinin ne zaman satın alabileceğini, etiketleme ve reklamı, satılabilecek alkollü içecek türlerini, nerede tüketilebileceği, sarhoşken hangi faaliyetlerin yasak olduğu ve nereden satın alınabileceği ile yasalardır. Bazı durumlarda bu yasalar, 1920'den 1933'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasakta olduğu gibi, alkol kullanımını ve satışını tamamen yasaklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Long Island buzlu çayı</span>

Long Island iced tea veya Long Island ice tea; genellikle votka, tekila, rom, cin, portakal likörü ve kola karışımıyla oluşturulan ve renginin soğuk çaya benzemesinden ötürü "iced tea" olarak adlandırılan bir kokteyl türüdür. Pek çok farklı içki türünün karışımından oluşması ve eklenen alkolsüz malzemelerin miktarının az olmasından dolayı yaklaşık yüzde 22 ile pek çok kokteyl çeşidine göre nispeten yüksek bir alkol oranına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">White Russian</span>

White Russian votka, kahve likörü ve krema ile yapılan ve old fashioned bardakta buzla birlikte servis edilen bir kokteyl türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Alkol derecesi</span>

Alkol derecesi, belirli bir alkollü içecek hacminde ne kadar alkol (etanol) bulunduğunun standart ölçüsüdür. 100 mililitre ve 20 °C (68 °F) çözeltide bulunan saf etanol'ün mililitre (mL) cinsinden değeri olarak tanımlanır. Saf etanolün mililitre değeri, etanolün kütlesinin 20 °C (68 °F) yoğunluğuna bölümüdür. Yani 0,78945 gram/mililitre (0,028521 lb/cu in). ABV standardı dünya çapında kullanılmaktadır. Uluslararası Yasal Metroloji Örgütü, farklı konsantrasyonlarda ve sıcaklıklarda su-etanol karışımlarının yoğunluk tablolarına bildirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cuba libre</span> Rum ile kola

Cuba libre veya basitçe Rom ve Kola, kola, rom ve birçok tarifte buzlu limon suyundan oluşan bir highball kokteylidir. Geleneksel olarak, kola bileşeni Coca-Cola (Coke)'dır ve alkol Bacardi gibi hafif bir romdur; ancak içecek çeşitli rom ve kola markalarıyla yapılabilir ve limon suyu isteğe bağlı olarak eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Cosmopolitan (kokteyl)</span>

Cosmopolitan veya gayriresmi adıyla Cosmo, votka, Cointreau, kızılcık suyu ve taze sıkılmış veya tatlandırılmış limon suyuyla yapılan bir kokteyldir.

<span class="mw-page-title-main">Margarita (kokteyl)</span>

Margarita, tekila, triple sec ve limon suyundan oluşan bir kokteyldir. Bazı margarita tarifleri basit şurup da içerir ve genellikle bardağın ağzında tuzla servis edilir. Margaritalar buzla çalkalanarak (buzlu), buzsuz (düz) veya buzla karıştırılarak servis edilebilir. Çoğu bar margaritaları, margarita bardağı adı verilen kokteyl bardağı veya şampanya kadehinin basamaklı çaplı bir çeşidinde servis eder. Margarita, dünyanın en popüler kokteyllerinden biri ve en popüler tekila bazlı kokteyldir.