İçeriğe atla

Barla Dağı

Barla Dağı ile önünde konumlanan Eğirdir Gölü (Mayıs 1997)

Barla Dağı, Isparta ilinde, Eğirdir Gölü'nün batısında bulunan dağ. Batı Toroslar'ın kuzey bölümündeki dağın doğusunda yükselti 2.798 m'ye ulaşır.[1] Dağın doğu bölümüne Gelincik Dağı, batı bölümüne Kapı Dağı adı verilir.

Genel özellikleri

Barla Dağı (üst kenarın ortasında, karla kaplı alan) ile çevresinin uydu görüntüsü (Mart 2010)

Dağın büyük bölümü, Atabey ilçesi sınırlarında, doğusu Eğirdir, kuzeyi Senirkent, batısı ise Uluborlu ve Gönen ilçe sınırlarında bulunur. Barla Dağı, Eğirdir Gölü'ne batıdan yaklaşarak, daralmasına ve kuzeyde Hoyran, güneyde Eğirdir bölümlerinin oluşmasına neden olur.

Bir kısmı Mezozoik büyük bölümü Üst KretasePaleosen yaşlı kalker ve dolomitlerden oluşmuştur. Güneyinde Davraz Dağı bulunur.

Göller Bölgesinin kuzeyinde tektonizmanın aktif olduğu alanlardan birisi de Isparta Dirseği veya Isparta Büklümü denilen tektonik birimdir. Barla Dağı Karakuş Dağları ile beraber bu birimin kuzeybatısındadır. Batıdaki Dombayova grabeni dağ kütlelerini kesintiye uğratır. Barla Dağı'nın batı kesimleri flişler üzerinde akarsu biriktirmeleri hakimdir.[2]

Dağcılık

Türkiye Dağcılık Federasyonu 2019 yılında Barla Dağı Dağcılık Şenliğinin dördüncüsünü yapmıştır.[3]

Canlı hayatı

Dağın kuzey, güney ve doğusu 870–1300 m arası kermez meşesi ormanlar oluşturur. 1350–1500 m arası ise kasnak meşesi, karaçam ve sedir ormanları hakimdir.[4]

Efsaneler

Barla Dağı'nın 2734 m yüksekliğindeki kuzey zirvesi Gelincik Ana efsanesine konu olmuştur. Çimenlik bir düzlükte, 5 m genişlik, 10 m uzunluğunda düzensiz bir taş yığını bulunur. Duvarla çevrilmiş alanda Gelincik Ana'nın defnedildiğine inanılır.[5]

Said Nursi ve Barla Dağı

Said Nursi Van'dan Barla'ya sürgün edilmiş, 1926-1934 yıllarında sekiz yıl burada kalmıştır. Yaz aylarında talebeleri ile Barla Dağı'nın Çam Dağı kısmına çıkıp dersler yapmıştır. Dağ üzerindeki çam ağacı, katran ağacı üzerinde yapılan tahta kulübeler yapılmış, buralarda eğitin ve yazma faaliyetleri yapılmıştır.[6] Bölge Nurcular tarafından inanç turizmi kapsamında düzenlenmiştir[7] ve ziyaret edilmektedir.[8]

Gelincik Dağı Tabiat Parkı

Dağın doğu bölümünün zirveleri, 2005 yılında, 2764 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Ortalama yükselti 2000 m, 2100 m'den yüksek alanlar %36 oranındadır. Eğim fazladır, arazinin %80'inde eğim %40'tan fazladır. Senirkent, Yassıören ve Barla yerleşimleri tabiat alanının içinde kalır.[9]

Kaynakça

  1. ^ GUTNIC, Marcel; MOULLADE, Michel (1967). "SENİRKENT GÜNEYİNDEKİ BARLA DAĞININ JURASİK VE ALTKRETASESİ İLE İLGİLİ YENİ VERİLER". Maden Tetkik ve Arama Dergisi. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  2. ^ Kahraman, Nurfettin vd. (1998). "Barla ve Karakuş Dağları batı Uzantılarının Jeomorfolojisi". Marmara Coğrafya Dergisi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  3. ^ "4.Barla Dağı Dağcılık Şenliği Ve Zirve Tırmanışı". tdf.gov.tr. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  4. ^ Bıçaklı, Kenan (2019). "TÜRKİYE'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNE YÖNELİK GENEL BİR DEĞERLENDİRME: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ" (PDF). Isparta: sdu.edu.tr. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  5. ^ "Efsaneler". isparta.ktb.gov.tr. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  6. ^ "ÇAM DAĞI". sorularlarisale.com. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  7. ^ "Çam Dağı'ndan esen yeller". yeniasya.com.tr. 21 Nisan 2016. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  8. ^ "Barla ziyaretçilerini bekliyor". yeniasya.com.tr. 12 Nisan 2018. 13 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  9. ^ Erduran, Füsun; Cırık, Umut (2011). "Gelincik Dağı Tabiat Parkı'nın Rekreasyonel Peyzaj Değerlerinin Belirlenmesi". Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyşehir Gölü</span> Türkiyede bir göl

Beyşehir Gölü, Göller Yöresi'inde, Konya ve Isparta illeri topraklarında bulunan, Türkiye'nin üçüncü büyük gölü, en büyük tatlı su gölü.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Barla, Eğirdir</span> Isparta ilinin Eğirdir ilçesine bağlı köy

Barla, Isparta ilinin Eğirdir ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Eğirdir Gölü</span> Türkiyede bir göl

Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nur Dağları</span> Kahramanmaraş ile Hatay arasında uzanan dağ silsilesi

Nur Dağları, Gâvur Dağları ya da Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanan 175 km uzunlukta dağ silsilesidir. Çoğunluğu, Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ve gür ormanlarla kaplıdır.

Antalya Bölümü, Türkiye'nin coğrafi bölgelerinden Akdeniz Bölgesi'nin batıda kalan bölümüne verilen isimdir. Doğuda kalan kısım ise Adana Bölümü olarak adlandırılır. Bölümün illeri; Antalya, Isparta, Burdur'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çam Dağı</span>

Çam Dağı, Sakarya'nın KD'sunda, Hendek, Karasu, Kocaali ilçeleri birleşim alanında, pek yüksek olmayan bir kabarıklık oluşturan dağ. Zonguldak ve Bolu illerinde batıya sokulan, Akçakoca Dağları ve Bolu Dağı'nın uzantısı durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Dağları</span>

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Dedegöl Dağı</span>

Dedegöl Dağı, Isparta'nın doğusunda Yenişarbademli ilçesi sınırı içerisinde 2.992 m. yüksekliğiyle Isparta ilinin en yüksek dağıdır. Anamas Dağı olarak da bilinmektedir. Bilinen 15 km uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun mağarası olan Pınargözü Mağarası da bu dağ içerisinde yer alır. Dedegöl Dağı, Batı Toroslar orojenik kuşağı içinde yer alan ana hatlarıyla güneyden kuzeye ve kuzeybatıya doğru uzanış gösteren en yüksek noktası 2992 m olan bir dağdır. Kuzey güney doğrultusunda yaklaşık 12 km uzunluğa, doğu-batı doğrultusunda ise 5–6 km genişliğe sahiptir. Doğa Derneği'nin yayınladığı Önemli Doğa Alanları araştırmasına göre Dedegöl Dağları'nın sınırları doğuda Beyşehir Gölü, kuzeyde Belceğiz köyü ve Sarıidris beldesi, batıda Aksu ilçesi ve güneyde Emerdin Dağı ile Köprüçay Vadisi'nden oluşmaktadır. Dedegöl Dağı, tektonik olarak Türkiye'nin en aktif alanlarından biri olan “Isparta Açısı” içinde, bu alanının doğu kesiminde yer almaktadır. Dağın en yüksek noktası Dedegöl Tepe zirvesidir. Kartal Tepe, Karçukur Tepe dağın diğer yüksek tepeleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Şor Millî Parkı</span>

Şor Türkleri Milli Parkı 27 Aralık 1989'da Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun yayımladığı № 386 sayılı kararname ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

<span class="mw-page-title-main">Blue Ridge Dağları</span>

Blue Ridge Dağları, ABD'nin doğusunda bulunan bir sıradağlardır.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Eğirdir Kalesi</span> Türkiyede bir kale

Eğirdir Kalesi, Isparta ilinin Eğirdir ilçesinde yer alan bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Alacadağ</span>

Alacadağ, Teke Yarımadası'nda, Antalya ili topraklarında bulunan kırık yapılı dağ. Demre–Finike ile sınırında, GB–KD uzanımlı, 2328 m yüksekliğindedir. Bey Dağları'nın denize doğru uzanan parçası gibidir fakat Akçay ile bu dağlardan ayrılır. Kuzey-güney uzunluğu 30 km, doğu-batı genişliği 20 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Katrancık Dağları</span> Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar

Katrancık Dağları, Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar. Muğla–Antalya sınırında uzanan Akdağlar'ın devamı niteliğindedir. Güneyde Bozdağ Tepe ile kuzeyde Kestel Dağı, Beşparmak Dağı adında yükseltilerden oluşmaktadır. Batısında, Burdur Gölü'ne dökülen Bozçay'ın drene ettiği Kocaova yer alır. Doğusunda Korkuteli Polyesi, kuzeyinde Burdur Gölü ve şehir merkezi bulunur. Güneyinde Korkuteli şehir merkezinin batısında yer alan Koru Dağı bulunur.

Anamas Dağları, Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Orta Torosların uzantısı olan dağ silsilesi.