İçeriğe atla

Bardo Millî Müzesi saldırısı

Tunus'un Bardo Millî Müzesi saldırısında turistler, bir müze çalışanı ve bir güvenlik görevlisi öldürüldü.[1]

Bardo Milli Müzesi saldırısı, 18 Mart 2015'te iki askeri üniformalı kimliği belirsiz silahlı kişiler, Tunus'un başkenti Tunus'taki Bardo Milli Müzesi'ne saldırması olayı. Çoğu Avrupalı 19 turist öldürüldü ve 44 kişi yaralandı.[2][3] Tunus polisi tarafından terörist bir saldırı olarak nitelendirilen olayda iki silahlı saldırgan da öldürüldü.[4][5] 2002 senesi El-Griba sinagogu saldırısı'ndaki çoğu Avrupalı 21 ölü ve 30 yaralı ile neticelenen olaydan sonra en ölümcül saldırıdır.[6] IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi.[7]

Kaynakça

  1. ^ Siddique, Haroon; Tran, Mark (18 Mart 2015). "Tunisia terror attack: 19 dead after gunmen storm museum". The Guardian. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  2. ^ "The Latest: French President Mourns Tunisia Victims". nytimes.com. 18 Mart 2015. 20 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2015. 
  3. ^ "Museum attack a 'great calamity' for Tunisia's young democracy". latimes.com. 18 Mart 2015. 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2015. 
  4. ^ "21 dead in Tunisia attack, Including Gunmen - Al Jazeera America". aljazeera.com. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2015. 
  5. ^ Marszal, Andrew (18 Mart 2015). "Gunmen 'take hostages' in attack on Tunisia parliament". The Telegraph. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  6. ^ "Tunisia Museum Attack Is Blow to Nation's Democratic Shift". New York Times. 18 Mart 2015. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  7. ^ "Isis claims responsibility for Tunisia museum attack and warns deadly shooting is 'just first drop of the rain'". www.independent.co.uk. 15 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunus</span> Kuzey Afrika ülkesi

Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip İsyanı (2002-günümüz)</span>

Mağrip İsyanı, 2002 yılından beri cihatçı Selefi silahlı grup Vaaz ve Savaş için Selefi Grup (GSPC) tarafından yönetilen isyanın konusudur. GSPC Cezayir hükûmetine karşı olan el-Kaide organizasyonu ile birliktir. Bu birlik kendi içinde Free Salafist Group u (GSL)'yi oluşturdu. Bu çatışma 2002 yılında son bulan Cezayir İç Savaşı'nın bir devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Devrimi</span>

Yasemin Devrimi, halkın ayaklanması üzerine 23 yıldır Tunus'u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan durumun genel adıdır

<span class="mw-page-title-main">Arap Baharı</span> 2010da başlayıp süregelen, Arap coğrafyasında yaşanan halk hareketlerine verilen ortak ad

Arap Baharı, 2010 yılında başlayan, Arap dünyasında yaşanan bir dizi hükûmet karşıtı protesto, ayaklanma ve silahlı isyanlardı.

<span class="mw-page-title-main">Esenboğa Havalimanı saldırısı</span>

Esenboğa Havalimanı saldırısı, ASALA tarafından 7 Ağustos 1982 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yapılan bombalı saldırıdır. ASALA tarafından Türkiye'de yapılan ilk ölümlü eylem olan Esenboğa Havalimanı saldırısında dokuz kişi ölmüş, 72 kişi de yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">El-Griba sinagogu saldırısı</span>

El-Griba sinagogu saldırısı, Tunus'taki El-Griba Sinagogu'na Niser bin Muhammad Nasar Navar tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Innocence of Muslims'e gelen tepkiler</span>

Innocence of Muslims'e gelen tepkiler, Eylül 2012'de Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan ve dine hakaret olarak algılanan Innocence of Muslims adlı film üzerine Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları ülkelerde yapılan protesto ve saldırılar dizisidir.

<i>Charlie Hebdo</i> saldırısı köktendincilerin 2015te hiciv gazetesi Charlie Hebdoya saldırması olayı

Charlie Hebdo saldırısı, 7 Ocak 2015 tarihinde, yerel saatle 11.30 OAS Said ve Cherif Kouachi'nin Fransızca yayın yapan hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki ofisine yaptığı saldırı. Saldırı tüfeği ve diğer silahlarla yapılan saldırıda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi yaralanmıştır. Charlie Hebdo ofisinden ayrıldıktan sonra binanın dışında bekleyen polisi öldürdüler. Charlie Hebdo saldırısı ve daha sonra Île-de-France'ta 5 kişinin ölümü ve 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı yapan silahlı kişiler kendilerini Arap Yarımadası el-Kaidesi'ne ait olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">1993 Bingöl saldırısı</span> 33 askerin PKK Milislerince öldürülmesi

1993 Bingöl saldırısı, 1993 Bingöl katliamı ya da 33 er olayı, Malatya'dan usta birliklerine gitmek için sivil otobüslerle yola çıktıktan sonra Elazığ-Bingöl karayolunda PKK tarafından silahsız Türk askerlerine düzenlenen saldırı. Askerleri taşıyan araçların önü PKK militanlarının zapt ettiği kamyonlar vasıtasıyla durdurulmuş ve 36 asker rehin alınmıştır. Olayın gerçekleştiği noktada 3 öğretmen de askerlerle beraber alıkonulmuştur. Aynı günün akşamı 33 asker PKK'lılar tarafından öldürülmüş, saldırı ülke çapında büyük tepki toplamıştır. Öğretmenler de daha erken saatlerde kurşuna dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Dağlıca saldırısı</span>

2015 Dağlıca saldırısı, güvenlik güçlerince Dağlıca, Yüksekova kırsalında, "Dağlıca-Yüksekova kara yolu"nun ulaşıma açılması maksadıyla yürütülen operasyonda, daha önceden PKK mensubu bir grup militan tarafından yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcıların patlatılması ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait iki zırhlı araç ağır hasar görmüş, Genelkurmay Başkanlığı resmi sitesi TSK.tr'den yapılan açıklamada zırhlı araçlarda bulunan 16 askerin hayatını kaybettiği, 6'sının hafif şekilde yaralandığı duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">2015 Siirt saldırısı</span>

2015 Siirt saldırısı, PKK'nın 2011'de başlattığı ateşkesi sonlandırıp tekrar saldırılarını başlatmasının akabinde çözüm sürecinin Türkiye Hükûmeti tarafından durdurulmasının sonucunda Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda PKK saldırıları artmış, 19 Ağustos 2015 tarihinde Siirt ile Pervari yol emniyeti için görevlendirilen jandarma ekiplerine ait zırhlı aracın geçişi sırasında saat 14.10 sularında PKK'lı militanlar tarafından daha önceden yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 8 asker hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 İstanbul saldırısı</span> Terör Saldırısı

Mart 2016 İstanbul saldırısı, 19 Mart 2016'da yerel saatle 10.55'te Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde Irak ve Şam İslam Devleti ile bağlantılı Mehmet Öztürk'ün üzerindeki patlayıcıyı patlaması sonucu meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Saldırı sonucu; 3'ü Amerikan-İsrail vatandaşı, 1'i İran vatandaşı ve 1'i saldırgan olmak üzere 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. 12 Ocak'ta gerçekleştirilen Sultanahmet saldırısının ardından, 2016 yılında İstanbul'da meydana gelen ikinci bombalı intihar saldırısıdır.

<span class="mw-page-title-main">2017 İstanbul gece kulübü saldırısı</span> Reina Katliamı

2017 İstanbul gece kulübü saldırısı ya da Reina Katliamı, 1 Ocak 2017'de yerel saatle 01:15'te İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Ortaköy semtinde bulunan Reina adlı gece kulübüne yeni yıl kutlamaları sırasında düzenlenen silahlı saldırı. Saldırı sonucunda 39 kişi öldü, 70 kişi ise yaralandı.

2017 Barselona saldırısı, 17 Ağustos 2017'de Barselona, İspanya'da bir minibüsün La Rambla üzerindeki yayaları ezmesi sonucu 14 kişinin öldüğü ve en az 100 kişinin yaralandığı saldırı. İki şüpheli daha sonra kaçtı. Bir kişi kaçan şüphelilerce bıçaklanarak öldürüldü. Bir kadın Cambrils'teki bağlantılı bir saldırıda ve bir başkası da Alcanar'da öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">2017 Sina cami saldırısı</span>

2017 Sina cami saldırısı, 24 Kasım 2017'de, Mısır'da Bir-al-Abed kasabasındaki El-Ravda Camisi'ne, Cuma namazı sırasında yaklaşık 40 silahlı kişi tarafından gerçekleştirilen saldırı.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı saldırısı</span>

Drone saldırısı ya da insansız hava aracı saldırısı, bir veya daha fazla insansız hava muharebe aracı veya silahlı hale getirilmiş ticarî insansız hava aracı (İHA) tarafından yapılan saldırıdır. Bu saldırı şekli, genellikle hedefe füze veya bomba atarak gerçekleşir. Drone, güdümlü bombalar, misket bombaları, yangın bombaları, havadan karaya füzeler, havadan havaya füzeler, güdümlü tanksavar füzeleri, diğer hassas güdümlü mühimmat türleri, otomatik toplar ve makineli tüfekler gibi silahlarla donatılabilir.

2 Kasım 2020'de, üç silahlı kişi Afganistan'ın Kâbil kentindeki Kabil Üniversitesi kampüsüne baskın düzenleyerek 35 kişiyi öldürdü ve 50 kişiyi yaraladı. Saldırı, hükûmet yetkililerinin bir İran kitap fuarının açılışı için kampüse gelmesinin beklendiği sırada başladı. Üç silahlı adam daha sonra güvenlik güçleriyle çıkan kavgada öldürüldü. Saldırı saat 11:00 civarında meydana geldi. Saldırının sorumluluğunu Irak İslam Devleti ve Levant - Horasan Eyaleti (IŞİD) üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Bardo (şehir)</span>

Bardo, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 6,775 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 71.176'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bardo Ulusal Müzesi</span>

Bardo Ulusal Müzesi, Tunus'un Bardo kentinde bulunan bir arkeoloji müzesidir. Müze, 7 Mayıs 1888 tarihinde kurulmuş olup koleksiyon zenginliği ile Akdeniz bölgesinin en önemli müzelerinden biri ve Kahire Mısır Müzesi'nden sonra Afrika kıtasının ikinci müzesidir. Tunus tarihini birkaç bin yıl boyunca ve çeşitli uygarlıklar boyunca çok çeşitli arkeolojik parçalar aracılığıyla izlemektedir.