İçeriğe atla

Barda

Barda
YönetmenSerdar Akar
YapımcıSerdar Akar
Güner Koralı
Alev Gezer
SenaristSerdar Akar
OyuncularNejat İşler
Hakan Boyav
Serdar Orçin
Erdal Beşikçioğlu
Volga Sorgu
Eray Özbal
MüzikSelim Demirdelen
Görüntü yönetmeniMehmet Aksın
Sanat yönetmeniYavuz Fazlıoğlu
KurguAziz Günhan İmamoğlu
StüdyoFilmakar
Öger Prodüksiyon
Markasokak
DağıtıcıKenda Film
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı2007
Çıkış tarih(ler)iTürkiye 15 Haziran 2007
Süre90 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Hasılat1.681.728,00 ₺
Devam filmiBarda 2 (Yakında)
Resmî sitesi

Barda, 2007 çıkışlı bir Türk dram filmidir. Serdar Akar'ın yazıp yönettiği film, 1997'de Ankara Gaziosmanpaşa'da yaşanmış gerçek bir olaydan esinlenilerek hazırlanmıştır.

26. İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde, yapılmış en sert Türk filmi olarak sunulmuştur.[1]

Film Sümerbank'ın Beykozdaki terk edilmiş bir fabrikasında çekilmiştir.

Konu

Düzenli olarak geceleri arkadaşlarının barına giden yaşları 18 ile 25 arasında değişen bir grup genç; beş yabancının bara gelmesinden rahatsız olur. Ancak buna rağmen son biralarını içip öyle kalkmakta karar kılarlar. Barda çıkan kavga sonucunda gençler, yabancılar tarafından rehin alınır ve sabaha kadar işkence ve tecavüze maruz bırakılırlar. Bu beş kişi, hayatlarında yapamadıkları her şeyin acısını daha önce hiç tanımadıkları bu gençlerden çıkaracaklardır.

Film uyuşturucu ve intikamla gözleri dönmüş bu beş kişinin işledikleri suçların hangi adalete göre cezalandırıldığının sorgulamasını da yapar.

Oyuncular

Konuk Oyuncular

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>İçimdeki Deniz</i> 2004 çıkış tarihli İspanyol dram filmi

İçimdeki Deniz, Alejandro Amenábar'ın yazıp yönettiği, aynı zamanda yapımcılığını, müziklerini ve kurgusunu üstlendiği 2004 çıkış tarihli İspanyol psikolojik dram filmidir. Film, bir dalış kazasının ardından felç olan Ramón Sampedro'nun gerçek yaşam öyküsüne ve 28 yıl boyunca ötanazi ile yaşamına son verme hakkını desteklemek için yürüttüğü kampanyaya dayanmaktadır. Film, Yabancı Dilde En İyi Film dalında Akademi Ödülü kazandı.

<i>Yazgı</i> (film, 2001) 2001 yapımı Türk filmi

Yazgı, 2001 yılı yapımı bir Türk filmidir. Filmin yönetmeni Zeki Demirkubuz'dur.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulucanlar Cezaevi Müzesi</span> Müze olarak yeniden düzenlenmiş eski bir cezaevi

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi veya Ulucanlar Cezaevi, 1925 ve 2006 yılları arasında Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulucanlar semtinde faaliyet göstermiş olan bir cezaevidir. Türk siyasi ve edebî hayatında da önemli bir yere sahip olan Ulucanlar Cezaevi'nin restore edilerek müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülmesi projesi Altındağ Belediyesine verildi. 2009 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlandı.

Yeni Sinemacılar, 1997 yılında, o güne kadar Türk Sineması'nda çeşitli rollerde asistanlık yapan bir grup bağımsız sinemacının kurduğu sinema kolektifidir. Şimdilik son filmlerini gerçekleştirdikleri 2010'ların ortalarına kadar kolektife birçok sinemacı, yönetmen, oyuncu, teknik eleman ve farklı dallardan sanatçılar katılmıştır. Yeni Sinemacılar'da yapımcı ve senarist olarak yer alan Önder Çakar'ın anlatımıyla, "“Biz Yeni Sinemacılar içinde yer alan insanlar olarak sinemanın daha çok kolektif biçimde yapılabileceğinin olanaklarını aramaya çalıştık ve bu arama sürecinde böyle bir oluşuma giriştik. Kolektif sinema yapmaya çalıştık; o yüzden film yazıhanesi gibi değil de grup olarak durmaya çalıştık. Sinemada bazı altın kurallar sanılan kurallara karşıyız. (…) Kolektif sinemaya önem veriyoruz.”

Geniş Zamanlar, Koliba Film imzalı, başrollerini Zuhal Olcay, Özge Özberk ve Oktay Kaynarca'nın paylaştığı, Ayşe Kulin'in Geniş Zamanlar adlı öykü kitabından uyarlanan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. 9 Ocak 2007 tarihinde Star TV'de yayımlanmaya başlayan dizinin yönetmenliğini Serdar Akar üstlendi. Dizi, Haziran 2007'de yayımlanan 22. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Üçnoktabir, Türk Rock müzik grubu. Üçnoktabir 2002 yılında kuruldu. Her pazartesi Beyoğlu-Mojo'da çalan grup şimdiye kadar Bursa, Eskişehir ve İzmit'te, aralarında Boğaziçi, Koç, İstanbul, Sabancı ve Işık'ın da olduğu üniversitelerde, İstanbul'daki belli başlı pek çok barda konserler verdi; 2004 yılında ise Pink'in ön grubu olarak sahne aldı. Albüm kayıtlarını sürdüren üçnoktabir, yönetmenliğini Serdar Akar'ın, müziklerini ise Selim Demirdelen'in yaptığı Barda adlı filmdeki bazı parçaları düzenledi ve filmde bir sahnede çaldı.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<i>Bir Demet Menekşe</i> 1973 yapımı Türk filmi

Bir Demet Menekşe, 1973 yapımı romantik dramatik Türk filmidir. Senaryosunu edebiyatçı Selim İleri'nin yazdığı filmi Zeki Ökten yönetmiş, önemli rollerinde Kartal Tibet, Hale Soygazi ve Lale Belkıs oynamışlardır.

<i>Dar Alanda Kısa Paslaşmalar</i> Serdar Akar filmi

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, 2000 Türkiye yapımı, dram türündeki sinema filmidir. Yönetmenliğini, ikinci uzun metraj filmini çeken ve bu filmde sinemaya uyarlayarak çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlatan Serdar Akar yapmıştır.

Mehmet Aksın Türk görüntü yönetmenidir.

<i>Gemide</i>

Gemide, 1998 yapımı Türk filmi. Yönetmenliğini Serdar Akar'ın yaptığı filmin, senaryosunu Serdar Akar ve Önder Çakar birlikte yazmışlardır. Filmin müziklerinin besteleri Uğur Yücel tarafından hazırlanmıştır.

<i>Maruf</i> (film) film

Maruf Serdar Akar'ın yönettiği 2001 yılında çekilmiş Türk filmidir. Yapımcılığını Önder Çakar ve Sevil Demirci'nin yaptığı filmin, senaryosu Serdar Akar ve Önder Çakar'a ait. Film, Yeni Sinemacılar sinema platformu tarafından yapılmıştır.

<i>Ben Topraktan Bir Canım</i> (film) film

Ben Topraktan Bir Canım, Osman F. Seden'in yönettiği 1980 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Erdoğan Tünaş'ın yazdığı filmin başrollerinde Orhan Gencebay ve Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını Selim Soydan yapmıştır.

<i>Kış Uykusu</i> (film) Nuri Bilge Ceylanın 2014 yapımı filmi

Kış Uykusu, Nuri Bilge Ceylan tarafından yönetilmiş olan 2014 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Nejat İşler ve Serhat Kılıç yer almaktadır. Film, 2014 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü kazanmıştır. Film aynı festivalde FIPRESCI Ödülü'ne de layık görülmüştür. Filmin ilk gösterimi festival kapsamında 16 Mayıs 2014'te yapılmış, 13 Haziran'da da Türkiye'de gösterime girmiştir. Yılmaz Güney'in 1981 yapımı Yol filminin ardından Altın Palmiye kazanan ikinci Türk filmidir.

Serdar aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<i>Biri ve Diğerleri</i>

Biri ve Diğerleri, Tunç Başaran tarafından yazılıp yönetilmiş, 1987 yılı yapımı sinema filmi. 7. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Yılın En İyi Türk Filmi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<i>Çiçero</i> (film) Serdar Akarın yönettiği 2019 yapımı Film

Çiçero, yönetmenliğini Serdar Akar'ın gerçekleştirdiği 2019 çıkışlı biyografik drama filmidir. II. Dünya Savaşı öncesinde Nazi Almanyası adına casusluk yapan ve "Çiçero" lakabıyla tanınan Elyesa Bazna isimli Arnavut casusun hayatını anlatan filmin başrolünde Erdal Beşikçioğlu yer almaktadır.

<i>Ay Büyürken Uyuyamam</i>

Ay Büyürken Uyuyamam, Şerif Gören'in yönetmenliğini ve senaryosunu yaptığı 2011 yapımı Türk filmidir. Filmde, Ayça Bingöl, Hazal Kaya, Fırat Çelik, Selin Şekerci, Fırat Tanış, Hakan Boyav, Serdar Yeğin ve Betül Şahin gibi oyuncular rol almıştır. Film, Türkiye genelinde 9 Aralık 2011 tarihinde vizyona girmiştir.

Serdar Gözelekli, Türk yönetmen. Afili Aşk ve Baht Oyunu dizilerini yönetmiştir. 2013 yapımı İnanç Odası filmiyle Madrid Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Yabancı Dilde Film ödüllerine aday gösterilmiştir. 2015 yapımı Muna filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film kategorisinde yarışmıştır.