İçeriğe atla

Barbosa (futbolcu)

Barbosa
Kişisel bilgileri
Tam adıMoacir Barbosa Nascimento
Doğum tarihi 27 Mart 1921(1921-03-27)
Doğum yeriCampinas, Brezilya
Ölüm tarihi 7 Nisan 2000 (79 yaşında)
Ölüm yeri Praia Grande, Brezilya
Boyu1,74 m (5 ft 8+12 in)[1]
MevkiiKaleci
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1940-1941 ADCI-SP
1942-1944 Ypiranga-SP
1945-1955Vasco da Gama
1956 → Bonsucesso (kiralık)
1957 Santa Cruz
1958-1960Vasco da Gama
1962 Campo Grande
Millî takım kariyeri
1945-1959 Brezilya 20 (0)
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Moacir Barbosa Nascimento (27 Mart 1921 - 7 Nisan 2000), Brezilyalı eski millî kaleci.

Ufak yaşlarda bir yetenek avcısı tarafından keşfedildi. Siyahi olmasından dolayı ilk başlarda takımlarda oynatılmak istenmedi. Daha sonra deneme maçlarında başarılı bir performans gösterdi ve A takımlarda kendine yer buldu. Kısa sürede istikrarlı bir grafik çizdi. Vasco da Gama takımına transfer oldu. Burada Copa América kupasının kazanılmasında oldukça iyi bir performans gösterdi. Millî takımın kalesini korumaya başladı.

1950 FIFA Dünya Kupasında takımın 1. kalecisi olarak görev aldı. 5 maçta toplam 4 gol yedi (biri penaltıdan). Uruguay ile yapılan ve kazananın 1. olacağı final maçında bitime 11 dakika kala Alcides Ghiggia 'nın şutunu çelemedi. Brezilya maçı kaybetti. Maçtan sonra herkes gözyaşına boğuldu hatta statta intihar edenler oldu. Teknik direktör Flavio Costa staddan kılık değiştirerek çıkmıştır.[] Barbosa ise adeta vatan haini ilan edildi. Ülkeden sürgün edilmesini isteyenler oldu ve depresyona girdi. Takım yaptığı açıklamada bütün suçlunun Barbosa olmadığını savunsa da işe yaramadı.

1994 FIFA Dünya Kupasında final maçından önce Barbosa'nın takımı ziyaret etmesi ve maçı izlemesi engellendi. Ölmeden kısa bir süre önce verdiği bir demeçte: Brezilya yasalarına göre en ağır ceza 30 yıldır ama ben o golün cezasını 50 yıldır çekiyorum dedi.[2]

Brezilya kalesine Dida'ya kadar zenci bir kaleci konulmadı.

Kaynakça

  1. ^ "Brezilya - Moacir Barbosa Nascimento - Profile with news, career statistics and history". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2011. 
  2. ^ "Dünya Kupalarındaki en büyük kaleci hataları". goal.com/en/news. 18 Aralık 2020. 29 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rüştü Reçber</span> Türk futbolcu

Rüştü Reçber, kaleci mevkiinde görev yapmış eski Türk millî futbolcudur. Türk ve dünya futbol tarihinin en iyi kalecileri arasında yer alır, 2003 yılında dünyanın en iyi 3. kalecisi olarak seçilmiştir. Ayrıca futbol efsanesi Pelé tarafından, yaşayan en iyi 100 futbolcudan biri olarak seçilerek FIFA 100 listesinde yer almıştır. Şu anda beIN Sports'ta yorumculuk yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Kara</span> Türk futbolcu

Rasim Kara, Çerkes asıllı Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Zinedine Zidane</span> Fransız teknik direktör ve eski futbolcu

Zinedine Yazid Zidane, Fransız teknik direktör ve eski futbolcudur. Futbol kariyerinde Cannes, Bordeaux, Juventus ve Real Madrid'de forma giydi. Alt yaş takımlarını çalıştırdığı Real Madrid'in başına 2016 yılında geçti ve 3 sene üst üste Şampiyonlar Ligi'ni kazandı. 2018 yazında takımdan ayrılan Zizou, bir süre sonra yeniden takımın başına geçti, 2021'de takımdan ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya millî futbol takımı</span> Brezilyayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Brezilya millî futbol takımı,, Brezilya'yı ulusal seviyede temsil eden erkek millî futbol takımıdır. Dünya'nın en başarılı millî futbol takımlarından biridir. Şu ana kadar yapılan bütün Dünya Kupalarına katılmış tek ülkedir. Katıldığı 21 Dünya Kupası'nda 5 şampiyonluğu vardır. Brezilya millî takımının lakabı "Seleçao" yani seçilmişlerdir. 2010 FIFA Dünya Kupası'nda çeyrek finalde Hollanda'ya 2-1 yenilerek elenmişlerdir. Bu yüzden Brezilya Futbol Konfederasyonu Dunga'yı görevinden almıştır. 2014 FIFA Dünya Kupası'nda Almanya karşısında uğradıkları 1-7'lik hezimet, ülke genelinde eylemlere neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1994 FIFA Dünya Kupası</span>

1994 FIFA Dünya Kupası, 17 Haziran - 17 Temmuz 1994 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen ve FIFA Dünya Kupalarının 15.si olan futbol organizasyonu. Normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten final maçında penaltılar ile İtalya'yı 3-2 ile yenen Brezilya'nın 4. şampiyonluğu ile tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan millî futbol takımı</span>

Macaristan millî futbol takımı, Macaristan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1938 ve 1954 FIFA Dünya Kupası'nda aldıkları ikincilik en büyük başarılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">1982 FIFA Dünya Kupası</span> 13 Haziran-11 Temmuz 1982 tarihleri arasında İspanyada düzenlenen futbol organizasyonu

1982 FIFA Dünya Futbol Şampiyonası, 13 Haziran-11 Temmuz 1982 tarihleri arasında İspanya'da düzenlenen futbol organizasyonudur. 11 Temmuz 1982 günü Santiago Bernabéu Stadyumu'nda oynanan final maçında Batı Almanya'yı 3-1'lik skorla mağlup eden İtalya şampiyon olarak 3. kez bu zafere ulaşmış ve bu zaferle kupayı o zamana dek 3 defayla en çok kazanan Brezilya'yı yakalamıştır. İtalya, ilk turdaki grup maçlarının hepsini berabere bitirmiş ve atılmış olan fazladan 1 gol ile üst tura çıkabilmiştir. Turnuvanın gol kralı olan Paolo Rossi ise, ilk turdaki 3 maçta ve ikinci turdaki ilk maçında gol atamamıştır. Turnuvada takım sayısı 24'e çıkarken dörder takım 6 grupta mücadele etti. Gruplardan çıkacak ilk iki takım, daha sonra üç takımın yer aldığı dört grupta lig usulü oynadı ve liderler ise yarı finale kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Köpke</span> Alman futbolcu

Andreas Köpke, Alman eski millî kaleci. Köpke 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanan Almanya millî futbol takımının en önemli oyuncularından biriydi. Turnuvadaki ilk 3 maçta gol yemedi, 2 penaltı kurtardı. Yarı finalde de kurtardığı penaltıyla takımını finale taşıdı. 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gösterdiği olağanüstü performansla dünyanın sayılı kalecilerinden biri haline gelen Köpke, aynı yıl FIFA tarafından Dünya'da Yılın Kalecisi ödülünü layık görüldü. 59 kere millî olan Köpke 2000'de futbolu bıraktı. 2006 FIFA Dünya Kupası'nda Almanya millî futbol takımının kaleci antrenörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">1962 FIFA Dünya Kupası</span>

1962 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupaları'nın 7.si olup, Şili'de 30 Mayıs ile 17 Haziran arasında düzenlenmiştir. 12 yıl aradan sonra tekrar Güney Amerika kıtasında düzenlenen kupayı finalde Çekoslovakya'yı 2-1 yenen Brezilya kazandı. Brezilya bu kupayı 2. kez kazanırken, Çekoslovakya ise finalde 2. kez kaybetti. Ev sahibi Şili 3. olurken, Yugoslavya ise 4. oldu. Deprem felaketlerini saran Şili, Dünya Kupası'yla yeniden ayağa kalkmayı başardı. 16 takımın dörderli 4 gruba ayrıldığı turnuvada gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar çeyrek finale yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">1978 FIFA Dünya Kupası</span>

1978 FIFA Dünya Kupası, 11'inci Dünya Kupası olarak Arjantin'de 1 Haziran ve 25 Haziran arasında gerçekleşmişti. Arjantin ev sahibi olarak FIFA tarafından Haziran 1966'da seçilmişti. 1978 Dünya Kupası'nı Arjantin, finalde Hollanda'dayı uzatma dakikalarında attıkları gollerle 3-1 kazanarak aldı. Bu; Uruguay, İtalya, Batı Almanya ve İngiltere'den sonra kupayı ilk kez kazanan Arjantin, kupayı ev sahibi olarak kazanan 5. ülke oldu. Hollanda ise 2. defa üst üste finalde kaybetti. Turnuvada Brezilya 3., İtalya da 4. oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lev Yaşin</span> Sovyet futbolcu

Lev İvanoviç Yaşin, Sovyetler Birliği millî futbol takımının kalecisidir. IFFHS tarafından 20. yüzyılın en iyi kalecisi seçilmiştir. Lev Yashin, 1950'lerde dünyadaki kalecilik anlayışını değiştirmiştir. O güne kadar kale çizgisini terk etmeyen, ceza alanı dışına pek çıkmayan bir kaleci tipi yaygındı. Ancak, Yaşin, bu anlayışı değiştirdi. Ceza alanına atılan topları tutmak için kalesini terk etmekten çekinmiyordu. Ayrıca çok iyi yer tutuyordu. SSCB millî futbol takımıyla Avrupa şampiyonu ve dünya dördüncüsü ünvanlarını kazanan Yaşin, 1949'da girdiği SSCB İçişleri Bakanlığı'nın takımı olan Dinamo Moskva'daki ilk yıllarında bakanlıkla sorunlar yaşadı, ama takımdan hiç ayrılmadı.

<span class="mw-page-title-main">1974 FIFA Dünya Kupası</span> Batı Almanyada düzenlenen Dünya Kupası turnuvası

1974 FIFA Dünya Kupası, FIFA'nın 4 yılda bir uluslararasında düzenlediği dünya şampiyonalarının onuncusudur. 13 Haziran ile 7 Temmuz 1974 tarihleri arasında Batı Almanya'da düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rudi Völler</span>

Rudolf 'Rudi' Völler, Alman eski futbolcu, teknik direktör. 80'lerde ve 90'ların ilk yarısında dünya ve Avrupa futbolunun en golcü isimlerinden biriydi.

1970 FIFA Dünya Kupası finali, Brezilya ile İtalya millî takımları arasında yapılmıştır ve Dünya Kupasının en gollü maçlarından birine sahne olan finalde Brezilya 4-1'lik skorla maçı kazanarak Jules Rimet Kupası'nı üçüncü defa kazanarak kupanın ebedi sahibi olmuştur. İtalya daha önce 1934 ve 1938 yıllarında kupayı kazanmışken, Brezilya 1958 ile 1962 yıllarında kupaya uzanmıştı. Ayrıca, teknik direktör Mário Zagallo, Dünya Kupasını futbolcuyken ve sonra da teknik direktörken kaldıran ilk isim oldu.

<span class="mw-page-title-main">1990 FIFA Dünya Kupası finali</span>

1990 FIFA Dünya Kupası finali, Batı Almanya ile Arjantin millî takımları arasında yapılmıştır. Maç, 8 Temmuz 1990'da İtalya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Roma'daki Stadio Olimpico'da gerçekleşti ve Batı Almanya 1-0'lık skorla maçı kazanarak kupayı üçüncü defa kazanmıştır. Kupayı futbolcu olarak kaldıran Franz Beckenbauer, teknik direktör olarak da aynı başarıyı sergilemiştir. Bu final aynı zamanda 2010 FIFA Dünya Kupası finaline kadar Dünya Kupası'ndaki en az gollü final olarak tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Shilton</span> İngiliz millî futbolcu

Peter Leslie Shilton, kaleci pozisyonunda görev yapmış İngiliz millî futbolcudur. 3 Dünya Kupasında ve 2 Avrupa Futbol Şampiyonasında forma giyen futbolcu, 2 de Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu yaşamıştır. Genç yaşta, İngiltere'nin kazandığı 1966 FIFA Dünya Kupası'nda kaleyi koruyan deneyimli kaleci, Gordon Banks'i yeriden etmesiyle de tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Muslera</span> Uruguaylı futbolcu

Néstor Fernando Muslera Micol, kaleci pozisyonunda oynayan Arjantin asıllı Uruguaylı millî futbolcu. Süper Lig ekiplerinden Galatasaray forması giymektedir.

1950 FIFA Dünya Kupası finali ya da Uruguay - Brezilya maçı, Uruguay ile Brezilya millî takımları arasında yapılan final maçı niteliği taşıyan, 1950 FIFA Dünya Kupası kapsamında oynanan final grubunun son maçıdır. Maç öncesi Uruguay'dan 1 puan önde olmasından dolayı beraberliğin şampiyonluğunu ilan etmesi için yettiği Brezilya'nın, 1-0 öne geçtiği maçı 2-1 kaybetmesiyle Uruguay, Dünya Kupasını 2. kez müzesine götürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Falcão</span>

Paulo Roberto Falcão, Brezilya'nın eski teknik direktörü ve Brezilyalı eski futbolcudur. 1980'li yıllarda göstermiş olduğu performans ile Internacional ve Roma tarihinin en iyi oyuncularından bir tanesi ve tüm zamanların en yetenekli orta saha futbolcusundan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Bir sezonda haftada 10.000 € almasıyla dünyanın en çok kazanan futbolcularından bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">2014 FIFA Dünya Kupası finali</span> 2014 FIFA Dünya Kupası turnuvasının final maçı

2014 FIFA Dünya Kupası finali, 13 Temmuz 2014 tarihinde Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrindeki Maracanã Stadyumu'nda, Almanya ile Arjantin takımları arasında 2014 FIFA Dünya Kupası kazananını belirlemek için oynanan futbol maçıdır. Bu maç, 1986 ve 1990 yıllarındaki finallerin ardından, iki millî takım arasında oynanan 3. final maçı oldu. Almanya, maçın uzatma bölümünde bulduğu golle maçı 1-0 kazandı ve kupanın sahibi oldu.