İçeriğe atla

Barbarosoğlu

Barbarosoğlu şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

Yeni Şafak, sosyal muhafazakâr ve İslamcı bir günlük gazete. Yayın hayatının ilk dönemlerinde İslamcı ve liberal yazarların bir arada bulunmasıyla öne çıkan gazetedir. Albayrak Medya Grubu grubu bünyesinde yer alan gazete, 23 Ocak 1995 yılında yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Aliye Topuz</span> Türk yazar, çevirmen ve feminist (1862–1936)

Fatma Aliye Topuz veya Fatma Aliye Hanım, Osmanlı Türkü yazar, çevirmen ve aktivist. Tanzimat'tan İkinci Meşrutiyet'e uzanan süreçte roman, felsefe, İslam, kadın hakları ve tarih üzerine eserler vermiştir. Zafer Hanım'ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcut olsa da, yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı unvanını aldı. 2009 yılında 50 Türk lirası'nın arkasında portresine yer verildi.

<i>Aksiyon</i> (dergi)

Aksiyon, 14 Aralık 1994 tarihinde yayın hayatına başlamış haftalık haber dergisidir. Saha çalışmalarına dayalı haberciliği ön plana çıkarmış bir dergidir.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Pınar</span> Türk besteci (1902-1960)

Selahattin Pınar, klasik Türk müziği bestecisi, udi ve tanburidir. Eserleri genelde melankolik bir havaya sahiptir.

Nalan Barbarosoğlu,, Türk öykü yazarı.

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, hikâyeci, roman yazarı, sosyolog.

<i>Eşik Cini</i>

Eşik Cini, Ocak 2006'dan beri Türkiye'de Komşu Yayınları tarafından yayımlanan iki aylık öykü kültürü dergisidir. Genel yayın yönetmenliğini Nalan Barbarosoğlu'nun, editörlüğünü Bülent Usta'nın yaptığı derginin imtiyaz sahibi, aynı zamanda Varlık Dergisi'nin de genel yayın yönetmeni olan Ali Enver Ercan'dır. Eşik Cini'nin yayımcısı olan Komşu Yayınevi daha önce Siyahî dergisini yayımlamış ve Yasakmeyve şiir dergisini de yayımlamaktadır. Derginin ISSN numarası ISSN 1306-3286'dır. İlk iki sayısı 2.500 adet basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Lekesiz</span>

Ömer Lekesiz, Türk yazar, eleştirmen.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müzesi. İstanbul'da tarihi Kandilli Rasathanesi içinde 2006 yılından beri hizmet veren müzedir.

Cem Akaş, Türk roman, öykü ve deneme yazarı, çevirmen ve yayıncı.

Müzeyyen Münire Gülay Barbarosoğlu Türk endüstri mühendisi, akademisyen.

Rüzgâr Geri Getirirse / Eşikli Öyküler, Mehmet Zaman Saçlıoğlu'nun ilk baskısı İş Bankası Yayınları tarafından 2002 yılında yapılan öykü kitabıdır. Yazarın 1998’de 12. Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü’nü alan "Topaç" adlı öyküsü bu kitapta yayımlanmıştır.

Türk kadın yazarlar; geçmişten günümüze roman, deneme, öykü, şiir, makale, günce, senaryo, tiyatro gibi çeşitli edebi türlerde eser veren Türk kökenli kadınlar olarak değerlendirilebilecek yazarlardır. Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.

Hafize Gaye Erkan, Türk ekonomist, bankacı ve mühendistir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının eski başkanlarındandır. Boğaziçi Üniversitesinden mezun olmasının ardından eğitimine Amerika Birleşik Devletleri'nde devam etti ve orada finans alanında çalışmaya başladı. Çeşitli finans danışmanlığı şirketleri ve bir bankada üst düzey yöneticilik yaptı. Bazı ekonomi dergileri tarafından dikkat çeken genç ekonomistler arasında gösterildi. Haziran 2023'te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına getirildi ve bu göreve atanan ilk kadın oldu. 2 Şubat 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alındı ve yerine Fatih Karahan getirildi.

Nalan şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">SineBU</span>

SineBU, Boğaziçi Üniversitesi’nin Mithat Alam Film Merkezi’nden sonra açılan ilk sinema salonudur. Haftanın dört günü Başka Sinema ile işbirliği çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından işletilmektedir. Gülay Barbarosoğlu rektörlüğünde açılan SineBU için kendisi “Eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra spor, sanat ve kültür alanlarında da öğrencilere destek olmanın ve bunun için gereken altyapıyı oluşturmanın Üniversite yönetimlerinin görevi olduğuna inanıyorum. Bizler Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine tüm alanlarda en iyi olanakları sunduğumuz zaman öğrencilerimizin de bunu en iyi şekilde değerlendireceğini düşünüyorum.” ifadesini kurmuştur.

Civan, Müge İplikçi’nin 2012 yılında yayımlanan romanı.