İçeriğe atla

Barbaros Bulvarı

Barbaros Bulvarı
Harita
Haritadaki yeri
Uzunluğu3200 metre (3.2 kilometre)
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
Başlangıç noktasıBeşiktaş
Bitiş noktasıZincirlikuyu
KonumBeşiktaş, İstanbul

Barbaros Bulvarı, (eskiden Yıldız Yokuşu veya Yıldız Yolu) İstanbul Beşiktaş'ta, Beşiktaş Meydanı'ndaki, (Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın ölmeden evvel Beşiktaş'ta kendisi için Mimar Sinan'a yaptırdığı türbenin bulunduğu mıntıka.) Anayol kavşağından başlayarak Yıldız'dan geçip Zincirlikuyu'ya kadar, oldukça dik bir meyille ve düz bir hat olarak çıkan geniş cadde.

Bugün İstanbul'un en önemli arterlerinden biri olan Barbaros Bulvarı'nın yapımına 1957 yılında, Adnan Menderes döneminde İstanbul imar faaliyetleri çerçevesinde başlanmıştır. 1956-1958 istimlâkleri sırasında Beşiktaş Meydanı ve çevresi oldukça büyük bir değişim göstererek sahilyolu genişletilmiş ve buna paralel olarak, meydandan Zincirlikuyu'ya doğru oldukça sert bir eğime sahip olan Barbaros Bulvarı açılmıştır. 1958'de açılan Barbaros Bulvarı'nın ilk zamanlarda halk arasında Yıldız Yolu olarak da biliniyordu. Kentin çeşitli yönlerden gelerek Beşiktaş'ta düğümlenen trafiğini Zincirlikuyu ve Büyükdere Caddesi'ne bağlayan yol, daha sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne de bağlanarak Avrupa-Anadolu ulaşımında da ana kavşaklardan biri olmuştur.

1960'lı yıllara kadar iki yanında pek az bina bulunan, yer yer dutlukların, çayırların, küçük bahçeler içinde seyrek ve mütevazı evlerin arasından geçen bulvarın iki yanı, 1960'lardan sonra çok hızlı bir yapılaşma sürecine girmiştir.

3.2 km uzunluğundaki Barbaros Bulvarı'nın deniz seviyesinden yüksekliği başlangıcında 1,5 m iken Zincirlikuyu'da 135 m'ye ulaşır.[1] Beşiktaş Meydanı'ndan Balmumcu'ya kadarki 1,5 km'lik bölümünün genişliği 50 m, eğimi % 8'dir, Balmumcu'dan Zincirlikuyu'ya kadar, yine gidiş ve geliş olarak ayrılan 30 m genişliğindeki bölümde eğim % 2-3'tür.

Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Yerleşkesi, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Balmumcu Kışlası, Serencebey Parkı, Sait Çiftçi Devlet Hastanesi ve Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi bulvar üzerindedir.

Ulaşım

Otobüs Hatları

Minibüs Hatları

Metro Hatları

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Dünden Bugüne Beşiktaş, Tarih Vakfı / Beşiktaş Belediyesi, Ekim 1998.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beşiktaş, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleriyle komşudur. Yüzölçümü 18 km², nüfusu ise 2019 ADNKS verilerine göre 182.649'dur.

Balmumcu, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan bir mahalle, semt. Barbaros Bulvarı'nın doğusunda, Yıldız'la Zincirlikuyu kavşağı arasında yer alır. Konumu itibarıyla, ticari işletmelerin yoğun olduğu mahallenin özellikle 1990-1997 yılları arasında iş yerlerinin sayısının hızla artması nedeniyle, 7000 üzerindeki yerleşik nüfusu 3000'lere gerilemiştir.

Yıldız, İstanbul, Beşiktaş'ın bir mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiyeköy</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Mecidiyeköy, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli ile Esentepe semtleri arasında, Büyükdere Caddesi'nin iki yanında, ağırlıklı olarak kuzey kesiminde yer alır.

Esentepe, İstanbul ilinin Şişli İlçesi'ne bağlı mahalle. Zincirlikuyu'nun batısında ve Zincirlikuyu Mezarlığı'ndan itibaren güneye doğru uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Çırağan Caddesi</span>

Çırağan Caddesi, İstanbul, Beşiktaş ilçesinde bulunan, Beşiktaş Meydanı'ndan Ortaköy'e kadar uzanan cadde.

<span class="mw-page-title-main">Gültepe, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Gültepe, İstanbul ilinin Kâğıthane ilçesinde yer alan bir semt ve mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Sinanpaşa, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Sinanpaşa, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesindeki bir mahalle. Mahallenin bulunduğu bölge 17.yy'dan önce Beşiktaş semti olarak anılmaktayken; Beşiktaş semtinin Galata beldesine bağlanması ile birlikte günümüzdeki ismini almıştır. Cihannüma, Türkali, Vişnezade semtleri ve İstanbul Boğazı ile çevrilidir. Adını aldığı Sinan Paşa Camii, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ve meydanı ile İstanbul Deniz Müzesi semt sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükdere Caddesi</span>

Büyükdere Caddesi, İstanbul, Avrupa Yakası'nda, Şişli Camii'nden başlayıp Mecidiyeköy, Esentepe, Zincirlikuyu, Levent, Sanayi mahallelerinin önünden ve Maslak Kavşağı'ndan geçerek soluna Fatih Ormanı'nı alıp kuzeye doğru devam eden ve Hacıosman Bayırı'na kavuşan yol.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Çağlayan, Kâğıthane'nin güneyinde yer alan mahalle. Doğusunda Kağıthane ilçesine bağlı Hürriyet, Harmantepe ve Yahya Kemal, kuzeyde Merkez mahallesi, güneybatıda Gürsel mahallesiyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Zincirlikuyu</span>

Zincirlikuyu İstanbul'da Şişli ilçesinin Beşiktaş ilçesi ile olan sınırında, Esentepe ile Levent arasında kalan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolu, Büyükdere Caddesi ve Barbaros Bulvarı'nın kesiştiği bölgede yer alan semt. Büyükdere Caddesi ile Barbaros Bulvarı'nın kesişme noktası Zincirlikuyu Kavşağı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş, Beyoğlu</span>

Kabataş, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içinde, Fındıklı ile Dolmabahçe semtleri arasındaki kıyıyı ve yamaçları kapsayan semt. Resmi mahali yönetim birimi olarak Ömeravni Mahallesi'nin dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Fındıklı, Beyoğlu</span>

Fındıklı, İstanbul Boğazı'nın kıyısında, Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Hamidiye İstanbul ilinin Kâğıthane ilçesinde bulunan bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Halâskârgazi Caddesi</span> Yaklaşık 1,3 km uzunluğundaki Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camiine kadar uzanan cadde

Halâskârgazi Caddesi, Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camii'ne kadar uzanan cadde.Yaklaşık 1,3 km uzunluğunda olup üzerinde iş merkezleri, bankalar, çarşılar, müzeler ve lokantalar bulundurmaktadır. Kenter Tiyatrosu bu cadde üzerindedir.

Beşiktaş Metro İstasyonu, İstanbul Metrosunun M7 hattında bulunan Beşiktaş Meydanı altında, Barbaros Bulvarı, Dolmabahçe Caddesi ve Çırağan Caddesi'nin tam kesiştiği noktada yer alan bir yeraltı metro istasyonudur. İstasyon kazısında ortaya çıkan arkeolojik kalıntılar sebebiyle istasyon M7 hattının Mecidiyeköy-Kabataş etabından sonra kullanıma açılması ve istasyon içerisinde müze bulunması planlanmaktadır. Arkeolojik kazıların halen bitmemesi ve Kabataş istasyonundaki yeni arkeolojik kazılar nedeniyle açılış tarihi belirsizdir.

Şişli'den geçen ulaşım hatları;

Beşiktaş'tan geçen ulaşım hatları:

Sarıyer'den geçen ulaşım hatları;

Beyoğlu'ndan geçen ulaşım hatları;