İçeriğe atla

Barbara Morrison Januszkiewicz

Barbara Morrison Januszkiewicz
Doğum23 Şubat, 1955
Amerika
AlanıRessam, Film Yapımcısı
EtkilendikleriPopüler Sanat, Kavramsal Sanat

Barbara Morrison Januszkiewicz (d. 23 Şubat 1955), Amerikalı biçimsel serbestlik alanının en iyisi olarak bilinen ressam ve film yapımcısıdır.

Biyografi

Januszkiewicz, Pop Art akımı ile yakından ilgilenmiş bunun yanı sıra kavramsal sanat ve çağın önde gelen elementleri üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Çizim ve boyama arasındaki sınırı bulanıklaştırarak yaptığı karışık tarzdaki resimleri ile suluboya resim üzerine uzmanlaşmıştır. Sanat eserleri genellikle Washington, D.C'de; Phillips Collection, Corcoran Gallery of Art, Galeri K ve Sanat Birliği adlı müze ve galerilerde baş göstermiştir. Ayrıca çalışmaları önemli başlıca dergilerde, filmlerde, kablolu tv ve uluslararası televizyon formatlarında da yayınlanmıştır.

Januszkiewicz, “Kalpteki Sanat” (Art in the Heart) adlı sanat tanıtım programının da kurucusudur, 1999. 2001-2012 tarihleri arasında suluboya eğitmeni, aynı zamanda Washington DC'de yer alan CorCoran Sanat Okulunda yardımcı profesörüydü.

En yeni ve son çalışması kişinin sanat, müzik ve yaratıcı düşünmeyi nasıl anlamlandırdığı üzerine diğer sanatçılarla yaptığı ortak bir çalışmaydı. 2012 senesinde Kansas şehri American Jazz Müzesin'deki ihtisas döneminde ilk görsel sanatçı unvanını almıştır.

Januszkiewicz halen Arlington, Virginia'da yaşamaktadır. Ancak New York esaslı Dave Liebman ve Matthew Shipp[1] gibi jazz üstatları ile de sıkı bir bağ içerisindedir.[2] “Jazz olasılıklarla dolu boş bir tuval olabilir.”

Avangart film yapımcısı

1997 senesinde Januszkiewicz'in kısa metrajlı filmleri halka açık televizyonda gösterilmeye başlandı. 2000'de ‘Şimdiyi Hatırlama’ adı altında bir belgesel Kreeger Müzesi, Washington DC'de filme alındı.[3] Kreeger Müzesinin il çapında önayak olduğu sergide de ‘Milenyumun Heykelleri’ adı altında sergilendi.

Jack Rasmussen, bu gösterimin sorumlusu, şöyle der: “ Şimdiyi Hatırlama’da sergilenen şey iki kriter ile buluşmuştur:kalite ve gerçeklik. Sanatçılardan istenen geçmişi anmaları değil. Çünkü geçmiş geçmişte olduğu gibi değil (ve hiçbir zaman da olmadı) ve ‘evrensel’ geçmiş kadar değişebilen, perspektif meselesi olan ve hakikattır denemeyendir. Sanatçılar günümüzden kaçamazlar, tıpkı patronları gibi. ‘Şimdiyi Hatırlama’ bu durumu avantaj olarak kullanıp, sanatçılara kendi yetenekleri doğrultusunda ilgili kültürel metaforları yaratmak için günümüzle ilişki kurmasını istemiştir.”

Tartışmalı bir halde Boston’dan seyahate başlayan Kötü Sanat Müzesi (The Museum of Bad Art, MOBA)[4] adında bir Yaratıcı Vizyon televizyon belgeseli gezici tanıtım turunu gerçekleştirdi. Bu müze her türlü biçimdeki kötü sanata dair koleksiyon, muhafaza, sergi ve şölenlere adanmış dünyanın tek müzesi oldu. 1994 yılından bu yana, Kötü Sanat Müzesi izleyicilerine en geniş kötü sanatı en çok ölçüde ulaştırmaya çabalamıştır. Januszkiewicz bunu her şeye karşı bir alay, yerme, hiciv göstermek için bir fırsat olarak gördü.

Çekilenler genellikle sanatla dalga geçme ve sanatı iğneleme üzerineydi. Sergi medyanın ilgisi çekmiş ve gösteriye daha çok ziyaretçinin gelmesini sağlamıştır. Ancak gösterinin ironik tarafı birçok katılımcı tarafından kaybedilmiş gibiydi.Yaratıcı Vizyon belgeseli sanat eseriyle büyülenmiş insanların boş konuşmalarına esir olmuş ve ‘Kötü Sanat Müzesi’ kurucuları (MOBA) sanata karşı olmakla eleştirilmişlerdir.[5] Ancak suçlamalar taraflarınca reddedildi.

Tarih

Sanat: Januszkiewicz multi-medya sanatçısı, film yapımcısı, görsel gazeteci ve öğretmendir. Januszkiewicz, Jacksonville Universitesi'nde üstadı Çinli Mun Quan tarafından 1970‘lerin ortasında resmi olarak eğitim almıştır. Mun Quan, Zen manzaralarının ıslak ama kontrollu bir teknikle boyandığı geleneksel suluboya ressamıdır.

“Mun Quan, geleneksel suluboyada Çinli akıl hocam ve yol göstericim, resim yapmaya karar veridiği her sefer öncelikle evrene verdiği bu güzel fırsatlar için ruhsal olarak teşekkür etmek gerektiğine ve resim yapmaya bir şiir yazarak yahut resmini başlıklandırarak başlanılması gerektiğine inanırdı. Henüz resmedilmemiş bir resme şiir yazmak odaklanmak için gerçek bir yoldur. Zihinsel görselleştirme tekniği yaratılacak olan eserin yönü ve ahengi için faydalıdır. Suluboya sanatı mastır sınıfına öğretmenlik yaptığım dönemlerde Mun Quan’ın resimlerine yazdığı şiirlerine başvurarak süreç oyunca öğrencilerime klavuzluk ettim. Geleneksel olarak birçok batılı artist resimlerini sadece bittikten sonra imzalar. Bu şiir ise yaratıcı hayal gücünü ifade için yapılan hazırlığın bir parçasıdır.”

Januszkiewicz'in bu artistik ifadesi zamanla resmedişin ‘füzyon’ tarzı olarak imzasına yansıdı. İçerisinde Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg ve daha nice isimlerin bulunduğu avangart (öncü) artistlerin etkileri Januszkiewicz'in gündelik Amerikancılığı tasvirindeki konu seçimlerinde açıkça görülmektedir.

Olaylar

2010 senesinin yaz aylarında Paris'te caz müziğine olan tutkusu ve müzikal anlamda sanatına bağlanmasını sağlayan ilhamı bulmuştu. Yaptığı son çalışmalarda yer alan hareket ve ifadeler, görsel illüzyon ve parlak tonlarda işlenmiştir. Onun müzikal notasyon serisi geometrik ve renk sabitlemelerine bağlı caz öğelerine dayanmaktadır. Bu bileşim kademeli olarak bir dizi müzikal notasyon içerisinde yapısal bir hale gelmiştir. Caz ve resim sanatının bu son birleşimi Januszkiewicz'in çalışmalarına ritim ve yeni medya akımı olarak yansımış. Bu yeni medya formu diğer yaratıcı sanat formları ve sanatçıları ile yeni dialoglara olanak sağlamıştır. Caz Vizyonun Üçlüsü (The Jazz Vision Trio) efsanevi caz ustaları Dave Liebman ve Jean-Marrie Machado birlikteliği ile Januszkiewicz tarafından kuruldu. Barbara Januszkiewicz bir ressam, film yapımcısı, caz kurulumu performans sanatçısı olarak birçok projesinde yeni medyaya katmaya çalıştığı öncü(avangart) hisler ile risk almıştır.

Yeni Medya

Januszkiewicz'in çalışmalarındaki Jazz ve resim sanatının bu birleşimi; sanat, müzik ve akımlar açısından alışılagelmemiş yorumlara sebebiyet vermiştir. Amerikan Caz Müzesinin tanınmasında sanatçının enerjisi, yeni medya alanındaki proje buluşları ve işe adanmışlığı büyük yer kaplar. Aynı şekilde Amerikan Caz Müzesinin tanınmasında kullandığı multimedya ya da transmedya altyapısını sanatsal mükemmelliği yakalamak için nasıl kullandığı ile de bilinmektedir. Bundan ötürü Januszkiewicz, prestiji yüksek olan bu kuruluşla işbirliği programları üzerine çalışmaktadır. Ayrıca, bir görsel sanatçı olarak yenilikçi caz müzisyenlerinden bazıları ile işbirliği yapmaya davet edilmiştir. NYC Caz piyanisti, Matthew Shipp ile ‘Besteci’ (The Composer ) adlı kavramsal yenilikci proje filmi üzerinde çalışmaktadır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

Kavramsal sanat terimi, 1960'larda artık kendilerini alışılageldik sanat eseri biçiminde göstermeyen sanat eserleri için kullanılmaya başlanmıştır. Fikir sanatı olarak da geçer. Kavramsal sanatçılar, bir resim veya heykel yapmak üzere yola koyulup bu amaca yönelik fikirler üretmek yerine geleneksel gereçlerin ve biçimlerin ötesinde düşünüp fikirlerini uygun malzemeler ile ifade etme amacı güderler. Klasik anlamda resim veya heykel tarzı nesneler, ticari mal olmaya elverişli olduklarından sanatsal yaratı ve beğeninin dışında tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karel Appel</span> Hollandalı ressam ve heykeltıraş (1921-2006)

Karel Appel, çok renkli ve yarı soyut kompozisyonlarıyla tanınan Hollandalı ressam ve heykelci.

Orhan Umut, Türk ressam, sanat eğitimcisi.

Edward Hopper, Amerikalı ressam ve grafiker. Genellikle yağlı boya tabloları ile popüler olsa da suluboya ve gravür konusunda da en az yağlı boya resimlerde olduğu kadar uzmandı.

Dame Barbara Hepworth DBE 20. yüzyılda yaşamış İngiliz heykeltıraş ve sanatçı. Etkilendiği Henry Moore ile aynı dönemde yaşamış ve arkadaş olmuştur.

1976 yılında İstanbul'da doğan Ali Miharbi, 2000 yılında ABD'de Northwestern Üniversitesi'nde Elektronik ve Bilgisayar mühendisliği ile Sanat Teorisi ve Pratiği bölümlerini bitirdikten sonra aktif sanat hayatına başlamıştır. Son işlerinde analitik ve sentetik süreçler arasındaki ilişkileri araştıran sanatçı, yaratıcı geri bildirim döngüleri ve kavramsal kısa devreler sağlamak için aşağıdan yukarı (Bottom-Up) ve yukarıdan aşağı (Top-Down) yaklaşımların birbirine bağlandığı ekonomi, işletme, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar bilimleri ve dil bilim alanlarındaki sistem teorisi ile ilgilenir. Türkiye, Meksika, Güney Kore, Avustralya, Brezilya, Almanya ve ABD'de birçok sergiye çalışmalarıyla katılan sanatçı İstanbul'da yaşıyor.

Mehmet Tüzüm Kızılcan Türk seramik sanatçısıdır.

Tunca Subaşı Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Temür Köran, Türk ressamdır.

Resul Aytemür, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Neşet Günal Atölyesi’nden 1978 yılında mezun oldu.

Mustafa Pancar Türk ressam.

Gülten İmamoğlu, Türk akademisyen. American Biographical Institude tarafından ”WOMAN OF THE YEAR 2011″ seçildi. 2011 Yılında Profesör olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne atandı.

<span class="mw-page-title-main">Birol Kutadgu</span>

Birol Kutadgu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Sanat Deliorman</span> Türk caz müzisyeni

Sanat Deliorman, Türk caz vokal, şarkı yazarı, radyo programcısı, seslendirme sanatçısı, müzik eleştirmeni ve grafik tasarımcıdır.

Lucio Fontana, Arjantinli-İtalyan ressam, heykeltıraş ve teorisyendi. Daha çok Spatializmin (Mekansallık) kurucusu olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

Barbara Rossi, Amerikalı kadın ressam.