İçeriğe atla

Barbara Liskov

Barbara Liskov
Liskov (2010)
DoğumBarbara Jane Huberman
7 Kasım 1939 (84 yaşında)
Los Angeles, ABD
EğitimKaliforniya Üniversitesi, Berkeley
Stanford Üniversitesi
EvliliklerNathan Liskov (1970-)
Çocuk(lar)Moses Liskov
ÖdüllerIEEE John von Neumann Madalyası (2004)
Turing Ödülü (2008)
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumlarMassachusetts Teknoloji Enstitüsü
Doktora
danışmanı
John McCarthy[1]
Doktora öğrencileriMaurice Herlihy
J. Eliot Moss

Barbara Liskov (evlilik öncesi soyadı: Huberman; d. 7 Kasım 1939), Amerikalı bilgisayar bilimcisi.[2] Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan Liskov[3] Amerika Birleşik Devletleri'nde bilgisayar bilimi doktorası sahibi ilk kadınlardan biridir.[4] Liskov kendi adını taşıyan ikame ilkesiyle 2008 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Mathematics Genealogy Project'te Barbara Liskov
  2. ^ "Barbara Liskov - A.M. Turing Award Winner". 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2017. 
  3. ^ Barbara Liskov 27 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Programming Methodology Group, MIT
  4. ^ "Barbara Jane Liskov". Encyclopædia Britannica. 2016. 1 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2017. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Turing</span> İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog

Alan Mathison Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Turing testi</span> Alan Turingin Computing Machinery and Intelligence başlıklı makalesinde geçen kavram

Turing testi, ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram.

Bilgisayar bilimi felsefesi, bilgisayar bilimi çalışmasında ortaya çıkan felsefi sorularla ilgilidir. Fizik felsefesi veya matematik felsefesi gibi bir bilgisayar bilimi felsefesi geliştirmeye yönelik bazı girişimlere rağmen, bilgisayar bilimi felsefesinin içeriği, amacı, odağı veya konusu hakkında hala ortak bir anlayış yoktur. Bilgisayar programlarının soyut doğası ve bilgisayar biliminin teknolojik tutkuları nedeniyle, bilgisayar bilimi felsefesinin kavramsal sorularının çoğu, bilim felsefesi, matematik felsefesi ve teknoloji felsefesi ile de karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Judea Pearl</span>

Judea Pearl, İsrailli-Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve filozof. Yapay zekâya getirdiği olasılıksal yaklaşım ve Bayes ağına yaptığı katkılarla tanınmıştır. Pearl 2011 yılında Turing Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">E. Allen Emerson</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Ernest Allen Emerson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Austin Teksas Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır. Model denetimi konulu çalışmasıyla Edmund M. Clarke ve Joseph Sifakis'le birlikte 2007 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Kay</span> Amerikan bilgisayar bilim adamı (1940 doğumlu)

Alan Curtis Kay, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Nesne yönelimli programlama ve pencere sistemi konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. Kay 2003 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leonard Adleman</span> Amerikan bilgisayar bilimcisi

Leonard Adleman, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. RSA adlı şifreleme sistemine yaptığı katkılardan ötürü 2002 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Adleman DNA bilgisayarlarını geliştiren kişi olarak da bilinmektedir.

Ole-Johan Dahl, Norveçli bilgisayar bilimcisi. Oslo Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Dahl, Kristen Nygaard ile birlikte nesne yönelimli programlamanın babası olarak bilinmektedir. Dahl, Simula adlı programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 2001 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Gray (bilgisayar bilimcisi)</span>

James Nicholas Gray, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley mezunu olan Gray 1998 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Veritabanı konulu araştırmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">William Kahan</span> Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

William "Velvel" Morton Kahan, Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi. Sayısal yöntemlere yaptığı katkılardan ötürü 1989'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 1994'te ACM Fellow olan Kahan 2005'te ABD Millî Mühendislik Akademisi üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Sutherland</span>

Ivan Edward Sutherland, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve internet öncüsü. "Bilgisayar grafiklerinin babası" olarak bilinmektedir. Sketchpad adlı yazılıma yaptığı katkılardan ötürü 1988'de Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE John von Neumann Madalyası</span> Ödül

IEEE John von Neumann Madalyası, IEEE tarafından bilgisayar bilimi ve teknolojisine yönelik önemli katkılar için her yıl verilen bir ödüldür. 1992 yılında IEEE Yönetim Kurulu tarafından oluşturulmuş olan ödül kuramsal, teknolojik ve girişimci katkılara odaklanmaktadır. Ödül, adını Macar-Amerikalı bilgisayar bilimcisi John von Neumann'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Tarjan</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi

Robert Endre Tarjan, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi. Çizge kuramına yaptığı katkılarla tanınan Tarjan Princeton Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Tarjan 1982'de Nevanlinna Ödülü'nü, 1986'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tony Hoare</span> İngiliz bilgisayar uzmanı

Sir Charles Antony Richard Hoare, Britanyalı bilgisayar bilimcisi. 1959'da hızlı sıralama adlı algoritmayı geliştirmiştir. Bilgisayar programlarının doğruluğunu belirlemeye yarayan mantğın da sahibi olan Hoare 1980'de Turing Ödülü'nü, 2011'de IEEE John von Neumann Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dana Scott</span> Amerikalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

Dana Stewart Scott, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Özdevinim kuramına katkılarından ötürü 1976'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Scott'ın Christopher Strachey'le birlikte yaptığı çalışmalar programlama dillerinin anlam bilimine yönelik çağdaş yaklaşımların ilki kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">John L. Hennessy</span>

John Leroy Hennessy, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve iş insanı. Alphabet adlı şirketin yönetim kurulu başkanı olan Hennessy MIPS Technologies ve Atheros'un kurucuları arasındadır. Bilgisayar mimarisine yaptığı katkılardan ötürü David Patterson'la birlikte 2017 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Patterson (bilgisayar bilimcisi)</span> Amerikan bilgisayar bilimi öncüsü ve akademisyeni (d. 1947)

David Andrew Patterson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1976-2016 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de profesör olarak çalışmış ve ardından Google şirketiyle anlaşmıştır. Bilgisayar mimarisine yaptığı katkılardan ötürü John L. Hennessy'yle birlikte 2017 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.