İçeriğe atla

Barbara Brukalska

Barbara Brukalska
Genel bilgiler
Doğum4 Aralık 1899(1899-12-04)
Brzeźce, Masovian Voyvodalığı
Ölüm6 Mart 1980 (80 yaşında)
Varşova, Polonya
UyrukLeh
AlanıMimarlık
Sanat eğitimiWarsaw Polytechnic
Katıldığı akımlarFonksiyonalizm (mimarlık)
EtkilendikleriPraesens

Barbara Brukalska (d. 4 Aralık 1899 - ö. 6 Mart 1980) Polonyalı mimar, mimari teorisyen, fonksiyonalizmin önde gelen bir temsilcisi, Praesens grubunun bir üyesi ve Varşova Politeknik'te profesördü. Aynı zamanda mimar Stanisław Brukalski'nin de karısıydı.

Hayatı

Brukalska, Masovya Voyvodalığı'nın Brzeźce kentinde doğdu. İlk çalışmaları kocası Stanisław Brukalski ile birlikteydi. Le Corbusier'in "yaşam makinesi" fikrinden etkilenen avangard Praesens grubunun (1926'da kuruldu) diğer üyeleri gibi, onlar da saf, basit işlevselliği vurgulayan ucuz, işlevsel konut fikrini savundular.[1] Brukalska'nın işçiler için uygun fiyatlı evlerin iç mekanlarına yönelik fikirleri arasında mutfak ve yemek odası işlevlerinin bir odada birleştirilmesi, mobilyaların en basit ve en vazgeçilmez olanlarla sınırlandırılması ve pratik olacak şekilde tasarlanmış gömme dolaplar, masa tablaları, lavabolar ve ocaklardan oluşan bir sistem yer alıyordu. Mutfak-yemek alanı için de beyaz boyalı duvarlar, beyaz linolyum ve beyaz yüzey kaplamalarıyla nerdeyse bir laboratuvarı andırması amaçlandı.[2] Kendisi, "Hiç kimse -çoğunlukla mantıksız bir şekilde tasarlanmış- masalarını ve büfelerini bu küçük alana sığdıramayacağından, zaten döşenmiş halde mutfakları sunuyoruz" dedi.[3] Brukalski'ler ayrıca yolcu gemilerinin iç kısımlarının dizaynıyla da ilgilendiler.[4]

Mevcut ekonomik koşullar nedeniyle işçi konutları için proje finansmanı sorunluydu ve işçiler bu kadar işlevsel evlerde yaşamaya istekli değildi. Bu aksiliklere rağmen Brukalski'ler 1930'ların ortalarına kadar idealist vizyonlarını sürdürdüler. Basitleştirilmiş mobilyalar tasarlamaya devam ettiler. "En Küçük Daire" sergisi (1930), Propaganda Sanat Propaganda Enstitüsü tarafından düzenlenen bir "İç Mekan" yarışması (1932) ve Varşova İşçi Siteleri Derneği'nin evlerinde düzenlenen bir sergi (1935) çalışmalarını gösterdikleri yerlerdendi.

Stanisław Brukalski, 1939'dan 1944'e kadar bir Alman savaş esiri kampında tutuldu. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Brukalska ve kocası çoğunlukla Varşova'da olmak üzere daha bağımsız çalıştılar. Ancak her ikisi de İşlevselci tarzın kısıtlamalarından uzaklaşıp tarihsel emsallerden ilham alan daha organik biçimlere yöneldi.[4] Brukalska, diğer tasarımlarının yanı sıra Okęcie'de ve Matysiak Huzurevi'nde bir konut projesi tasarladı. İkisi de Varşova Politeknik fakültesinde çalıştılar.[4] Varşova'da öldü.

Başlıca çalışmaları

  • Żoliborz ilçesi Konut Kooperatifindeki IV, VII ve IX konut kompleksleri (1927-1939)
  • Varşova'daki Niegolewski Caddesi 8 numara (1927-1928)
  • Varşova'daki Dom pod Orłami'nin (Kartallar İşareti Altındaki Ev) Yeniden İnşası (1948-1950)
  • Varşova'daki Matysiak Evi (1956)
  • Troszyn'deki Kilise (1956-1975)
  • Varşova'nın Okęcie semtinde konut geliştirme (1960)
  • Parlamento Binası, iç mekan (1964)
  • Sypniew'deki Kilise (1971-1974)

Kaynakça

  1. ^ Piotr Marciniak. "5.2. 3 Famous or Forgotten: Women Architects in Communist Poland,". 16 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2015. 
  2. ^ Anna Sieradzka, “New Patterns of the Polish Middle Class Home Interiors in the Inter-War Period,” Acta Poloniae Historica 86 (2002): 73–86. ISSN 0001-6829. 
  3. ^ B. Brukalska, Kuchnia współczesna (The Contemporary Kitchen),“Dom, Osiedle, Mieszkanie",1, 1929, No.1, pp. 8-11
  4. ^ a b c Kłosiewicz, Lech. "Brukalska, Barbara, and Brukalski, Stanisław." Vol. 1. Macmillan Encyclopedia of Architects. Placzek, Adolf K., ed. New York : London: Free Press ; Collier Macmillan, 1982. pp. 301-302.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mutfak</span> yemek yapılan yer (oda)

Mutfak ya da ocaklık, yemek hazırlamak için kullanılan alandır. Modern mutfak tipik olarak; set üstü ocak, fırın, mikrodalga fırın gibi pişirme aletlerine sahiptir. Bulaşık yıkamak gibi işleri yapabilmek için bir evyesi vardır. Modern mutfaklarda genellikle bulaşık makinesi de bulunur. Yemek depolamak için kullanılan kiler, mutfak dolabı ya da buzdolabı gibi ekler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Polonya</span> Orta Avrupada bir ülke

Polonya, resmî adıyla Polonya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir. Ülke 312.696 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38,4 milyonluk nüfusuyla dünya sıralamasında en kalabalık 36. ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Madrid</span> İspanyanın Madrid ilinde belediye

Madrid, İspanya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehrin yaklaşık 3,4 milyon nüfusu ve yaklaşık 6,7 milyon metropoliten alan nüfusu vardır. Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ikinci şehridir ve tek merkezli metropoliten alanı AB'nin en büyük ikinci alanıdır. Şehir 604,3 kilometrekarelik coğrafi alanı kapsamaktadır. Madrid, İber Yarımadası'nın orta kesiminde Manzanares Nehri üzerinde yer almaktadır. Hem İspanya'nın hem de çevresindeki Madrid Özerk Topluluğu'nun başkenti olan şehir, aynı zamanda ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezidir. Şehir, en yakın deniz kıyısından yaklaşık 300 km uzaklıkta yüksek bir düzlükte yer almaktadır. Madrid'in ikliminde yazlar sıcak, kışlar ise serin geçer.

<span class="mw-page-title-main">Knidos</span> Muğlanın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Le Corbusier</span> İsviçre asıllı Fransız mimar, tasarımcı, şehirci ve yazar (1887-1965)

Le Corbusier olarak tanınan Charles-Edouard Jeanneret İsviçre asıllı Fransız mimar. Modernizm'e ve Uluslararası Uslüp'e yaptığı katkılar ile tanındı. Kariyeri uzun yıllar sürdü ve Avrupa'da, Hindistan'da ve Rusya'ya başlıca olmak üzere oldukça mühim binalar inşa etti. Aynı zamanda; şehir plancısı, ressam, heykeltıraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

Abdurrahman Seyfettin Arkan ya da bilinen adıyla Seyfi Nasih, Türk mimar ve şehircilik uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Fonksiyonalizm (mimarlık)</span>

Fonksiyonalizm, mimarların binaları sadece amaçlarına göre tasarlamasını öngören bir prensip ve mimari akım. İlk aşamada oldukça net görünen bu tanım, modern mimarlık başta olmak üzere farklı mimarlık alanlarında kafa karışıklığına ve hararetli tartışmalara yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Coventry</span> İngilterede bir şehir

Coventry, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Batı İç Orta Batı Midlands bölgesinde törensel "Batı Midlands Metropoliten Kontluğu" içinde bulunan bir "Metropoliten Yerel Bölge" yerel idare merkezi ve Orta Çağ'dan kalan bir katedrali bulunması dolayısıyla Orta Çağ'dan beri şehir statüsü taşıyan bir yerleşim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Tirilye</span> Mudanyanın mahallesi

Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Livadya Sarayı</span>

Livadya Sarayı son Rus çarı II. Nikolay ve ailesinin Livadya, Kırım'da bulunan yazlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lagurka</span>

Kala Aziz Cyricus ve Julitta Kilisesi, ayrıca yerel olarak bilindiği adıyla Lagurka (ლაგურკა), Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesindeki Mestia Belediyesinde konumlanmış bir Orta Çağ kilisesidir. Kilisenin bulunduğu alan, Lagurka'nın başlıca Hristiyan tapınağı olarak kabul edildiği tarihi, kültürel ve dağlık Yukarı Svaneti bölgesinin bir parçasıdır. Lagurka adı, "Cyricus" adının Svancasından türemiştir. Orta Çağ anıtsal Gürcü sanatının tepe noktalarından olan yapı, 1111-1112'de Tevdore tarafından boyanmış fresklerle bezenmiş bir salon kilisesidir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Bosna-Hersek mimarisi, siyasi ve sosyal değişikliklerin bölgenin farklı kültürel ve mimari alışkanlıklarının yaratılmasını belirlediği dört ana dönemden büyük ölçüde etkilenmektedir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.

<span class="mw-page-title-main">Aguş Ağa Konakları</span>

Aguş Ağa Konakları, Bulgaristan'ın Mogilitsa köyünde bulunan Pomaklara ait Osmanlı hanedanının kışlık malikanesidir. Avluları olan birbirini izleyen üç büyük konut binasından oluşmaktadır. 30 Aralık 1964'te PMC 388 sayılı Hükûmet Kanunu uyarınca ulusal bir sanat ve kültür anıtı ilan edildi. Adını sahibi Ağuş Ağa'dan almıştır.

Wilanów Sarayı, Polonya'nın Varşova kentinin Wilanów semtinde bulunan eski bir kraliyet sarayıdır. Wilanów Sarayı, Polonya'nın bölünmesinden ve her iki Dünya Savaşından da sağlam çıkması nedeniyle, Polonya devletinin kültürünün bir hatırlatıcısı olarak hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Liane Zimbler</span>

Liane Zimbler,, , Signe Hornborg da dahil olmak üzere birçok Finnin çok daha önce mezun olmasına rağmen mimarlık diploması alan ilk Avrupalı kadın. Zimbler, Viyana'da oldukça başarılı işlerden sonra 1938'de Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve burada iç tasarım konusunda uzmanlaştı.