İçeriğe atla

Barad-dûr

Barad-dûr, Orta Dünya'da (Tolkien evreninde) kurgusal bir mekandır.

Barad-dur, yani Karanlık Kule, Karanlıklar Efendisi tarafından Tek Yüzüğün gücü ile inşa edilmiştir. Sauron, Tek Yüzüğü yaratmadan önce Barad-dur'un yapımına başlamıştı ancak temellerini Tek Yüzüğün gücü ile yarattı.

Barad-dur, uzun yıllar boyunca Mordor'un ve kötülüğün merkezi oldu. Ork'ların Lugburz adını verdiği Barad-dur, Sauron'un Gil-Galad'a ve Dunedain'e saldırması nedeniyle Mordor'a saldıran Son İttifak Güçleri tarafından 7 yıl boyunca kuşatıldı. Bu savaşın sonunda Isildur'un Tek Yüzüğü alması, Sauron'un ruhunun kaçması ve Mordor ordularının yok edilmesiyle beraber ancak temelleri kaldı. Çünkü bu temeller Tek Yüzüğün gücü ile yapılmıştı ve Tek Yüzük yok edilmeden temelleri ayakta kalacaktı.

Sauron'un ruhu, Nazgul'un ele geçirdiği Minas Morgul'a yerleşti ve Mordor'u oradan yönetip Karanlık Kule'nin yapımına tekrar başladı.Sauron'un bedeni yok olmuştu ama ruhu hala hayattaydı. Sauron'un ruhu şekilden şekle girebiliyordu.

Ruhu ile düşmanlarına saldırıp onlara yıkım ve gazabını tattıracağı zaman ortasında yanan bir alev olan, o alevin merkezinde de bedeninin gölgesi olan siyah bir duman ve kara büyünün dehşet verici birleşimi şeklinde görülürdü.

Ayrıca Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitabı ve filminde görülüp okunduğu gibi Sauron Orta Dünya'yı izleyeceği ve ordularını yönetip Mordor'un taktiklerini hazırladığı ve bunları Mouth of Sauron (Sauron'un ağzı) isimli haberciye ilettiği zamanlarda ise dikey gözbebekli,yanan,kapaksız,dev bir göz şeklini alır.

Barad-dur eskisinden çok daha sağlam ve dehşet verici olarak ortaya çıktığında Sauron, Karanlık Kule'nin üstündeki taç kısmına yerleşti ve Mordor'u kalbinden yönetmeye başladı.

Mordor ordusu yeniden kuruldu ve onbinlerce Ork, Karanlık Kule'nin karanlık odalarını doldurdu. Barad-dur'un çevresi, onbinlerce Ork,Uruk-hai ve Goblin'den oluşan bir perde ile sarıldı. Ancak Tek Yüzüğün yok edilişi, Barad-dur'un sonunu hazırladı. Barad-dur'un temelleri dahil yıkıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Orta Dünya</span> Tolkienin kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıta

Orta Dünya kıtası, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıtadır. Bu eserlerin en meşhurları Hobbit romanı ve Yüzüklerin Efendisi roman üçlemesidir. Tolkien'in öykülerinde, meleksi varlıklar valar, elfler ve bunlarla ittifak halindeki insanlarla, şeytani Melkor ya da Morgoth ve onun yolundan giden büyük çoğunluğu orklardan, ayrıca ejderhalar ve köleleştirilmiş insanlardan oluşan iki büyük gücün Arda'yı ele geçirmek için yaptıkları savaşlar anlatılır. Sonraki çağlarda, Morgoth'un yenilmesi ve Arda'dan sürülmesi sonucunda kötülüklerin efendisi rolünü, baş yardımcısı Sauron devam ettirir. Morgoth'un defedilmesinden sonra valar, Orta Dünya'nın işlerine doğrudan karışmaktan tamamen el çekerler ve Sauron'a karşı süren mücadelede valar safındaki halklara yardım etmesi için Orta Dünya'ya Istari olarak bilinen maiaları yollarlar. Bunların en önemlileri Boz Gandalf ve Ak Saruman olmuştur. Gandalf, görevine sadık kalarak Sauron'un yok edilişinde kritik görevleri yerine getirir, Saruman ise mutlak egemenlik kurmak amacıyla Sauron'a rakip olarak ortaya çıkar. Kötülüğe karşı mücadeleye katılan diğer ırklar ise cüceler, elfler ve hobbitlerdir. Orta Dünya üzerinde hakimiyet tesis etmek için karanlık güçler ile aydınlık güçler arasında yaşanan mücadelenin başlangıcı ve ilk devreleri Tolkien'in Silmarillion adlı eserinde hikâye edilir. İyilik ile kötülüğün son mücadelesi, sırasıyla Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Melkor</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Melkor veya elflerin ona taktığı isimle Morgoth, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kuvvetçe en güçlü Vala olmakla birlikte Sauron'un efendisi ve en kötü varlıktır. Orklar, troller ve ejderhalar başta olmak üzere Orta Dünya'da çoğu kötücül varlığın yaratıcısıdır. "Melkor" ismi, Quenya dilinde türetilmiş bir kelimedir ve "Güç içinde yükselen" anlamına gelir. Sindarin dilinde, düşmanları tarafından Morgoth Bauglir olarak anılırdı. Melkor'un Valar arasında bilinen orijinal adı ise hiçbir zaman Orta Dünya halkları tarafından öğrenilemedi.

<span class="mw-page-title-main">Isildur</span> J.R.R. Tolkienin kurgusal karakteri

Isildur, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakterdir. Yüce Kral Elendil'in büyük oğlu. Gondor ile Arnor'un ikinci kralıdır. İsmi "Ay' a Adanmış" anlamına gelir. 234 Sene yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Mordor</span> J. R. R. Tolkienin kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke

Mordor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke.

<span class="mw-page-title-main">Saruman</span> J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya evrenindeki kurgusal karakter

Ak Saruman 3. Çağ’da, Orta Dünya’ya Valar’ın Temsilcisi olarak gelen ilk sihirbaz, diğer bir adla Istari’dir. Ak Divan’ın başıdır. Sindarin’deki adı, “Yetenekli İnsan” manasına gelen, Curunír’dir.

<span class="mw-page-title-main">Faramir</span> Tolkien evreninde kurgusal karakter

Faramir, Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Hüküm Dağı</span>

Hüküm Dağı, Tolkien evreninde kurgusal mekândır.

<span class="mw-page-title-main">Nazgûl</span>

Nazgûl, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, Sauron'un şeytani hizmetkarları olan hayaletlere verilen isimdir. Söz kökeni, Kara Lisan'da nazg (yüzük) ve gûl sözleridir. Bu yüzden kendilerine Yüzük Tayfları da denir. Diğer adları ise, Kara Süvariler, Dokuz Süvari ya da kısaca Dokuzlar'dır.

<span class="mw-page-title-main">Palantír</span>

Palantir, J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evrenindeki kurgusal cisim.

Güç yüzükleri, J.R.R. Tolkien evreninde yer alan kurgusal büyülü nesneler.

Üç Elf Yüzüğü ya da Üç Yüzük J.R.R. Tolkien'ın Yüzüklerin Efendisi kitaplarında anlatılan kurgusal büyülü nesnelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sauron'un Ağzı</span> Kurgusal Orta Dünya evrenindeki Morannon Savaşında Aragorn ve Gandalf ile konuşan elçi

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Sauron'un Ağzı, Yüzük Savaşı'nın son çarpışması olan Morannon Savaşı'nda, Kara Kapı'dan çıkarak Aragorn ve Gandalf ile konuşan elçidir. Karanlık Kule Barad-dûr'un sözcüsü, Karanlıkların Efendisi Sauron'un naibidir.

Gil-Galad, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde hayali kahraman ve üç elf soyundan biri olan Noldor'un Orta Dünya'daki son kralıdır. Adı, Yüzüklerin Efendisi'nde hobbit Sam Gamgee'nin onun hakkındaki bir şiiri okuduğu bölümde ve Silmarillon'da geçer. Elflerin ve İnsanların Son İttifakında Gil-galad ve Elendil, Karanlıklar Efendisi Sauron'un kalesi Barad-dûr'u kuşatıp Tek Yüzük için onunla birebir savaştılar. Burada hem Elendil hem de Gil-galad öldürüldüler; Elendil'in oğlu İsildur ise Sauron'u alt etmeyi başardı fakat Tek Yüzük'ü kendisi için aldı.

Orklar, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Melkor tarafından yaratılan bir ırk. Orklar, Silmarillion ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında, karanlık güçler Morgoth, Sauron ve Saruman tarafından asker ve hizmetkâr olarak kullanılan bir ırk olarak resmedilir. Hobbit romanında orklar, baş düşmandırlar.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

<i>Yüzüklerin Efendisi</i> J. R. R. Tolkienin yazdığı kült epik fantezi türündeki roman

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tek Yüzük</span> Yüzüklerin Efendisi serisinde olayların merkezinde yer alan nesne

Tek Yüzük, J. R. R. Tolkien'ın Yüzüklerin Efendisi serisinde olayların merkezinde yer alan nesnedir. 1937'de yayımlanan Hobbit'te Tek Yüzük'ten ilk kez bahsedilir. Hikâyede Tek Yüzük, takana görünmezlik sağlayan sihirli bir yüzük olarak tanımlanır. 1954-55'te yayımlanan Yüzüklerin Efendisi serisinde, Tek Yüzük'ün güçlerinin takana görünmezlik kazandırmaktan daha büyük özelliklere sahip, daha karanlık bir nesne olduğu ortaya çıkar. Tek Yüzük, Karanlıklar Efendisi Sauron tarafından, Orta Dünya'yı ele geçirme planının bir parçası olarak yaratılmıştır. Yüzüklerin Efendisi, Sauron'un bu amacına ulaşmasını önlemek için Yüzüğü yok etme göreviyle çıkılan uzun bir yolculuğu anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Son İttifak Savaşı</span> Orta Dünya kurgusal evrenindeki bir savaş

Son ittifak savaşı, J.R.R. Tolkien kurgusal evreninde bir savaştır.

Kara Lisan ya da Kara Dil J. R. R. Tolkien tarafından yaratılmış yapay bir dildir.