İçeriğe atla

Barınamıyoruz hareketi

Barınamıyoruz hareketi, 2021 yılında Türkiye'de ortaya çıkan bir öğrenci hareketidir. Hareket; barınamayan, kira fiyatlarına karşı çıkan, yurt sorunlarına tepki gösteren öğrencilerin bir araya gelmesiyle ve bu sorunları protesto etmesiyle ortaya çıkmıştır.

Arka plan

KYK'ya bağlı yurtların öğrenci sayısına oranla yetersiz olması nedeniyle bu yurtlarda kalmaya hak kazanamayan üniversite öğrencileri, özel yurtların pahalılığı ve konut kiralarındaki artış nedeniyle öğretimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle karşı karşıya gelmektedirler. Barınamıyoruz hareketi barınmakta güçlük çeken, kira fiyatlarına karşı çıkan, KYK yurtlarını protesto eden öğrencilerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış bir harekettir. Öğrenciler ilk eylemini 19 Eylül 2021'de Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda başlatmışlardır.[1]

Eylemler

Öğrenciler, eylem olarak sokaklarda, parklarda ve banklarda yatarak nöbet tutmaya başladılar. İlk nöbet 19 Eylül 2021'de Kadıköy'deki Yoğurtçu Parkı'nda tutuldu. Polisin eyleme müdahale etmek istemesine rağmen öğrenciler parktaki nöbetlerini tamamladılar.[2][3]

Öğrenciler 21 Eylül 2021'de akşam saatlerinde Beşiktaş'ta Şairler Parkı'nda toplanmış ve burada yapılan açıklamada, "Bütün gençleri, öğrencileri ve kamuoyunu barınamayanların sesini büyütmeye çağırıyoruz!" diyerek geceyi bankların üstünde yatarak geçireceklerini duyurmuştular.

Öğrenciler burada yaptığı açıklamada, "Biz ev bakmayı, apartlarla pazarlık yapmayı, iş aramayı bıraktık, dün gece sokakta yattık. Bundan sonra her gece, tepesine bir çatı dahi fazla görülmüş milyonca gencin öfkesini, derdini yüklenip sokaklarda yatıyoruz" dedi. Eyleme CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi.[2]

Parklarda sabahlayan öğrenciler birçok eylemde polis engeliyle karşılaşmışlardır. Eskişehir'de 6 öğrenci gözaltına alınmış; Kocaeli ve Ankara'da ise öğrenciler parklardan çıkarılmıştılar. Öğrencileri ablukaya alan polis ekipleri, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri, basın açıklaması yapılması ve pankart açılmasının kanununa göre yasak olduğunu" belirterek grubun dağılmasını istemişti.[1]

Eylemlere; İstanbul, Kadıköy ve İzmir'de polis müdahaleleri olmuş, 8 gün boyunca Kadıköy'deki Moda Parkı'nda sabahlayan gençlerin nöbetine polis saldırmış ve öğrencileri darp ederek gözaltına almıştı.[1] Barınamıyoruz hareketi, Ankara içerisinde yapılan eylemlerde gözaltına alınanlar ile birlikte toplam 90'ı aşkın kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.[4][5]

İçinde Barınamıyoruz hareketine mensup öğrencilerin olduğu ve farklı şehirlerden protesto için Ankara'ya giden bazı otobüsler şehrin girişinde durdurularak öğrenciler arasından gözaltına alınmalar yaşanmıştı. Bazı öğrencilere ise Ankara Ulus Meydanı'nda basın açıklaması yaparken müdahaleler gerçekleşmişti.[6][7]

Emniyet, eylemlere katılan öğrencileri fişlemeye başlamış; öğrencilerin aileleri ve okulları uyarılmıştır.[8]

2023 öğrenci eylemleri

2023'te yaşanan öğrenci intiharları ve Aydın'da KYK Yurdu'nda asansör düşmesiyle 22 yaşındaki Zeren Ertaş'ın ölmesi sonucu Barınamıyoruz hareketi birçok ile ve öğrenci yurtlarına yayıldı.[3]

Tepkiler

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca ve Bornova'da öğrenciler için iki yurt kiraladıklarını duyurdu.[9]
  • CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, harekete destek vermek üzere Yoğurtçu Parkı'na gidip öğrencilerle birlikte nöbet tuttu. Twitter'dan "Burası saraydan da rahat." dedi.[10]
  • Erdoğan, geçinemediklerini söyleyip, sokakta kalan öğrencilere "Son günlerde üniversite öğrencileriyle ilgili çirkin bir kampanya yürütülüyor. Hiç ilgisi olmayan kişileri banklarda yatırarak yalan söylüyorsunuz. Bizim yurtlarımız ortada. Yurt sayısını arttırdık, yokmuş gibi kampanya yürütülüyor." dedi.[1] "Bunlar aynen Gezi Parkı olayı neyse onun bir başka versiyonudur" ve "Son zamanlarda bazı park ve bahçelerdeki bankların üzerinde yatanların bir kısmının öğrencilikle alakası yoktur. Bunlar kendilerine göre güya sözde öğrencidir." dedi.[11]
    • Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a karşılık olarak "Gençleri ya işsiz bırakıyorsun ya yurtsuz! Çıkmışsın 'Gençlerin sorunu yok' diyorsun. Sorunları reddedince yok olmuyorlar, sen sadece hamaset yapmış oluyorsun. Derdini anlatan gençlere yaklaşıp 'Çıkar telefonunu göster' diyen dayılara benziyorsun Erdoğan, zerre farkın yok!" dedi.[2]
    • Erdoğan'a tepki olarak Meral Akşener, "Sayın Erdoğan ile Haftanın Teröristi programına hoş geldiniz… Kendi öğrencine bakamayacaksın, yurt imkânı sağlayamayacaksın, sosyal devlet olamayacaksın; ama suçlu öğrenci olacak öyle mi?" diye yazdı.[12]
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Barınamıyoruz' eylemcilerini "sol marjinal gruplara müzahir" diye tanımladı.[13] Ve sol grupların "klişeleşmiş eylemlerini" yaptığını söyledi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d "'Barınamıyoruz Hareketi' nedir, ne istiyorlar?". Artı Gerçek. 28 Eylül 2021. 28 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  2. ^ a b c "Barınamıyoruz Hareketi ilk nöbetini tamamladı". bianet.org. 28 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  3. ^ a b "Barınamıyoruz Hareketi ile Röportaj "Bizi Görecek, Duyacaksınız"". sivilalanarastirmalari. 9 Kasım 2023. 29 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  4. ^ "Barınamıyoruz Diyen Öğrencilerin Ankara Eylemine 90 Gözaltı". sivilalanarastirmalari. 13 Aralık 2021. 13 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  5. ^ "Barınamıyoruz Diyen Öğrencilere İzmir ve İstanbul'da Gözaltı". sivilalanarastirmalari. 28 Eylül 2021. 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  6. ^ "Barınamıyoruz Hareketi 12 Aralık'ta Ankara'ya gidiyor". ÜniKuir. 28 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  7. ^ "Barınamıyoruz hareketiyle Ankara'ya giden öğrencilere gözaltı". BBC News Türkçe. 29 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  8. ^ "Polis, 'Barınamıyoruz' eylemine katılan öğrencileri fişledi, aile ve okulları uyardı". Cumhuriyet. 25 Eylül 2021. 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  9. ^ "Tunç Soyer'den 'barınamıyoruz' diyen gençlere: Sahipsiz bırakmayacağız". Toplumsal Haber. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  10. ^ "CHP'li Tanal'dan 'Barınamıyoruz Hareketi'ne destek: Burası saraydan da rahat". T24. 22 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  11. ^ "Erdoğan: Banklarda yatanların bir kısmı sözde öğrenci, bunlar Gezi Parkı olayının bir başka versiyonu". BBC News Türkçe. 28 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  12. ^ "https://twitter.com/meral_aksener/status/1442542395627741188". X (formerly Twitter). 16 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  13. ^ "https://twitter.com/gazeteduvar/status/1442789290103169028". X (formerly Twitter). 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moda, Kadıköy</span> İstanbulun Kadıköy ilçesinde bir semt

Moda, İstanbul ilinin Anadolu yakasında, Kadıköy ilçesinde, tarihî yarımadanın karşısında bulunan semt.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Öz</span> Savcı

Doğan Öz, Türk hukukçu. Sultandağı'nda doğan Öz, ölümünden önce Ankara'da Cumhuriyet Savcısı Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Devletin içindeki Kontrgerilla yapılanmasını ve Türk derin devletini araştırırken, 24 Mart 1978 sabahı işe gitmek üzere evinden çıkıp arabasına bindiği sırada Ülkü Ocakları'nın bir parçası olan İbrahim Çiftçi tarafından öldürüldü. Öz'ün ölümünün gerçekleştiği koşullar ve suikastının kimler tarafından planlandığı, günümüzde bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir.

Hüseyin İnan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından Türk Marksist-Leninist militan.

<span class="mw-page-title-main">Koza İpek Holding</span> 1948 yılında Ali İpek tarafından kurulan ve 2016da TMSFye geçen şirket

Koza İpek Holding, 1948 yılında iş insanı ve matbaacı Ali İpek tarafından kurulan şirket. 11.000'i kapalı toplam 22.000 metrekare alanda üretim yapılmaktaydı. Grubun yönetim kurulu başkanlığını Akın İpek yapmaktaydı. Şirket, medya da dahil olmak üzere farklı alanlarda hizmet vermekteydi. Holding FETÖ/PDY soruşturması kapsamında önce kayyım atanmış ardından da TMSF'ye geçmiştir. Holding kayyım atanmadan önce Gülen Hareketi'ni desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Bahariye, Kadıköy</span>

Bahariye, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde bulunan bir semttir. Boğa heykelinin yukarısında kalmakla birlikte, birçok sanat aktivitesinin de bulunduğu bir mekândır. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi buradadır. Kadıköy'deki iki kiliseden biri olan Ermeni Katolik Kilisesi de buradadır. Bahariye Caddesi 1992 yılında yaya yolu haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları zaman çizelgesi</span> Vikimedya liste makalesi

Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Ferguson protestoları</span>

2014 Ferguson protestoları, Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında yaşayan Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin beyaz bir polis tarafından uygulanan polis şiddeti sonucu ölümüne yönelik başlayan tepkiler ve ardından Missouri genelinde başlayan protestolardır. Protestolar Amerika'nın dört bir yanına yayılmıştır. Türkiye Devleti, Amerikan Hükûmetine sorumluluk ve itidal çağrısı yaparak eylemcilere yapılan orantısız güç kullanımı için ' kaygı verici ' ifadelerini kulanmıştır.

Tariş Olayları, İzmir'de TARİŞ'e bağlı fabrikalarda silah ve patlayıcı madde bulunduğuna dair haberler üzerine 22 Ocak 1980'de TARİŞ'in 5 ünitesinde arama yapan polislere ateş açılması sonucu başlayan olaylar.

Türkiye'de sağ-sol çatışması, 1968 yılında başlayıp 12 Eylül 1980 Darbesi'ne kadar süren bir siyasal şiddet sürecidir. Sağcı ve solcuların mahalleleri kapatması, katliamlar, sokaklarda kim tarafından işlendiği bilinmeyen cinayetler ve bombalı saldırılar nedeniyle süreç bazı kesimler tarafından "örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da adlandırılmaktadır.

<i>Serhildan</i>

Serhildan, Kürt siyasi hareketi kapsamında 1990'dan beri Türkiye'de meydana gelen Kürt siyasi isyanlarını tanımlayan politik terim.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurtçu Parkı</span> Kadıköyde park

Yoğurtçu Parkı, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde, Moda semtinde bulunan parktır. Osmanağa Mahallesi sınırları içerisindedir ve Moda Sahili bitiminden başlayarak Kurbağalıdere ve Yoğurtçu Parkı Caddesi'ne paralel konumda, Kurbağalıdere Köprüsü'ne kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Boğaziçi Üniversitesi protestoları</span> Melih Bulunun rektör olarak atanmasına karşı yapılan protestolar

Boğaziçi Üniversitesi protestoları, Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı 4 Ocak 2021'de başlayan ve 15 Temmuz 2021'e kadar devam eden gösterilerdir. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etti. Protestolar sırasında düzenlenen operasyonlarla birçok öğrencinin evi basıldı ve birçok öğrenci gözaltına alındı. Bu protestolar sürecinde üniversitenin polislerce kapatılması, kapısına kelepçe takılması, güvenlik görevlileriyle öğrenciler arasında arbede yaşanması, öğretim üyelerinin içeri alınmaması gibi birçok olay yaşandı. Protestoların başladığı tarihten itibaren hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin protestoları, kampüs içerisindeki farklı eylemlerle devam etmektedir.

2021 Boğaziçi Üniversitesi protestoları'nın kronolojisi.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurtçu Çeşmesi</span> Kadıköyde bir çeşme

Yoğurtçu Çeşmesi ya da Yoğurtçu Parkı Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir.

Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreç ; Türkiye'de siyasi, ekonomik, sosyal krizlerin yaşandığı ve 4.250'den fazla kişinin öldürüldüğü dönemdir. "Örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da tanımlanmıştır.

Yüksel Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehir merkezindeki önemli ulaşım, alışveriş ve sosyalleşme merkezlerinden biri olmasının yanı sıra tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı yürüyüşler, protesto gösterileri ve siyasi olaylarla tanınır. Caddenin Kızılay Meydanı tarafındaki çıkışında Türk heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 1990 yılında yapılmış olan İnsan Hakları Anıtı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Tunus Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Yaklaşık 1.2 kilometre uzunluğunda olup Kavaklıdere Mahallesi'nde Esat Caddesi'nden ayrılır ve Remzi Oğuz Arık Mahallesi sınırları içerisinde son bulur.

2023 Türkiye öğrenci eylemleri, Türkiye'de neredeyse beş yıldır devam eden fakat 2023'ün ikinci yarısında birçok nedenden ötürü daha da artış gösteren öğrenci eylemleridir. Protestoların başlıca sebepleri arasında öğrenci intiharları, KYK yurtlarında verilen yemeklerden öğrencilerin zehirlenmesi, KYK yurtlarındaki asansör kaza ve arızaları, barınma sorunları, ulaşım ve yemek gibi temel hakların pahalılığı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ata Emre Akman cinayeti</span>

Ata Emre Akman cinayeti, 11 Mayıs 2024 tarihinde Balıkesir'in Karesi ilçesindeki Karaoğlan Mahallesi Emir Sokak'ta, zincir bir restoranda motokurye olarak çalışan Ata Emre Akman'ın bıçaklanarak öldürülmesidir.