İçeriğe atla

Barış Müstecaplıoğlu

Barış Müstecaplıoğlu (1977, İzmit, Kocaeli), Türk yazar.

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. İlk hikâyeleri Yaşasın Edebiyat (Kasım 1998), Varlık (Haziran 2000) ve Bizler (Eylül 2000) dergilerinde yayımlandı. Hikâye ve roman eleştirileri Varlık, Altyazı, Kitap-lık gibi dergilerde yayımlandı. 1995'te İSTEK Vakfı Mezunları İffet Esen Öykü Ödülü'nü kazandı. 2002 - 2004 yılları arasında, Türkiye'nin ilk fantastik kurgu dizisi olan ve dört romandan oluşan Perg Efsaneleri'ni kaleme alarak tanınmaya başladı.[1] Bu seriden sonra, farklı türlerde Kardeş Kanı, Şakird ve Bir Hayaldi Gerçekten Güzel isimli üç roman yazdı. 2012'de Şamanlar Diyarı ile fantastik kurguya geri döndü. Üç kitaptan oluşan bu seriyle, geçmişten bugüne dünyanın her yerinde yaşanan düşmanlıkların anlamsızlığına büyülü bir ayna tuttu.

Son eseri Osmanlı Cadısı'nda, uçan arabalarla leventleri, robotlarla semazenleri sıra dışı bir kurguda ustalıkla buluşturdu. Hem Osmanlı döneminde hem de gelecekteki İstanbul'da geçen bu roman, edebiyatımızda bilimkurgu ve distopyanın en başarılı örnekleri arasında gösterildi.

Yazarın çeşitli eserleri bugüne kadar İngilizce, Lehçe, Romence, Bulgarca, Çince, Arapça, Sırpça, Almanca ve Hintçe dillerine çevrildi. Dünyanın pek çok ülkesinde edebiyat festivallerinde konuşmalar yaptı.

2012'de, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı.

Kitapları bugün onlarca okulda öğrencilere hayal güçlerini geliştirmeleri için okutuluyor. Boğaziçi, Bilgi, Koç gibi üniversitelerde yaratıcılık üzerine seminerler veriyor.

Yazarlığın yanı sıra, 20 yıla yakın süredir uluslararası şirketlerde İnsan Kaynakları ve Eğitim alanında yöneticilik yapıyor. 2010 – 2016 yılları arasında, Güney Kore'den Güney Afrika'ya, Moğolistan'dan İrlanda'ya birçok ülkede, TAV Akademi Genel Müdürü ve eğitimci kimliğiyle seminerler ve eğitimler verdi. Arabistan'da düzenlediği değişim ve gelişim programlarıyla Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu'ndan ödül aldı.

Mühendis, yazar ve yönetici kimliklerini buluşturduğu “Yaratıcılık Kodu” seminerlerinde, yaptığımız işleri geliştirecek yaratıcı fikirler bulabilmek için zihinlerimizi nasıl kodlamamız gerektiğini anlatıyor.

Romanları

  • Ahtapotun Rüyası
  • Hayallere Ulaşma Rehberi
  • Osmanlı Cadısı
  • Ozgürluk Uğruna
  • Keşifler Zamanı
  • Şamanlar Diyarı
  • Perg Efsaneleri
  • Bir Hayaldi Gerçekten Güzel
  • Kardeş Kanı
  • Şakird

Çocuk kitapları

  • Hodi Podi

Öyküleri

  • 2013 GİO Öykü Yarışması - Seçilmiş Öyküler (editör)
  • Gerçekler Kırıldı
  • Kar Izleri Orttu
  • 1002. Gece Masalları
  • İstanbul Noir
  • Time-Out İstanbul Öyküleri (seçki)

Kaynakça

  1. ^ "Cumhuriyet Kitap Eki", sayı: 1028, 5 Kasım 2009, sf. 47

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Orkun Uçar</span> Türk gazeteci

Orkun Emin Uçar, Türk gazeteci, yazar.

Aşkın Güngör Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

Zühtü Bayar,, Şâir ve Yazar.

<span class="mw-page-title-main">Gülten Dayıoğlu</span> Türk roman ve öykü yazarı

Gülten Dayıoğlu, Türk roman ve öykü yazarı.

Mehmet Açar, Türk sinema eleştirmeni, roman ve öykü yazarıdır. 1963 yılında Konya'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.

Fantezi, sinema, resim gibi çeşitli sanat dalları ve edebiyatta gerçek olmayan hikâyelerin anlatımıdır. Fantezi hayale dayalı anlatım tarzı olup, retorikte dört temel durumdan biridir.

Fantastik edebiyat veya fantezi edebiyatı, gerçeğe dayalı olmayan yazılı anlatım tarzıdır. Genelde hikâye, roman, oyun ve drama gibi yazım biçimlerini içerir. Klasik fantezi edebiyatının en tanınmış örnekleri arasında masalların bir kısmıyla birlikte Alice Harikalar Diyarında gösterilebilir. Modern fantezi edebiyatının tanınmış örnekleri arasında J.R.R. Tolkien'in Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Ursula K. LeGuin'in Yerdeniz Büyücüsü ve C.S. Lewis'in Narnia Günlükleri gibi eserleri sayılabilir.

Feryal Tilmaç, Türk yazardır.

Bitmemiş Öyküler fantastik kurgu yazarı İngiliz dilbilimci J. R. R. Tolkien'in ömrü zarfında tamamlayamadığı, oğlu Christopher Tolkien'in düzenleyip 1980'de yayımladığı hikâyeler ve notlardan oluşan kitaptır. Kitap, baba Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreni hakkında detaylı bilgiler içerir.

Dost Körpe, Türk yazar, şair ve çevirmendir.

Dağın Öte Yüzü, Yaşar Kemal'in Ortadirek (1960), Yer Demir Gök Bakır (1963) ve Ölmez Otu (1968) romanlarından oluşan üçlemesidir. Seride Yalak köylülerinin yaklaşık olarak on üç aylık bir süreyi kapsayan yaşam mücadeleleri anlatılır. Yaşar Kemal, deus ex machina anlatım tarzını bu üçlemede kullanmıştır. Serinin ilk kitabı Toros dağlarının bir yüzünde yaşayan köylülerin Çukurova'ya iniş süresince karşılaştığı güçlüklerin, insanın doğayla mücadelesini ele almaktadır. Devam romanında Çukurova'dan eli boş dönen köylülerin Yalak'taki hayallerle ve korkularla dolu yaşamları işlenmektedir. Son romanda ise Memidik'in Muhtar Sefer'den almak istediği intikam anlatılır. Üçleme Türkiye dışında ilkin İngiltere olmak üzere Fransa, ABD, İsveç, Norveç gibi ülkelerde de yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altar Kaplan</span>

Altar Kaplan Türk roman yazarı.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">FABİSAD</span>

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD), Türkiye'deki bilimkurgu, fantastik ve korku türlerinin gelişimine katkıda bulunmayı, bu konuda üretkenlik gösteren kişileri bir araya getirerek bir dayanışma içinde olmayı amaçlayan dernek. FABİSAD bu amaçla düzenli olarak ödüllü yarışmalar, etkinlikler düzenlemekte ve kitaplar yayınlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Ün</span>

Ayhan Ün, Türk roman, öykü ve deneme yazarı.