İçeriğe atla

Barış Evi

Koreler Arası Barış Evi veya Barış Evi), Kuzey ve Güney Kore arasındaki barış görüşmeleri için bir mekandır. Bina, bölgeyi ikiye bölen Askeri Sınır Çizgisinin güney tarafında, Ortak Güvenlik Bölgesi'nde yer almaktadır.[1] Kore Savaşı'ndan önce Panmunjom adlı köy ev sahiplerinden oluşuyordu.

Güneyden bakıldığında: Kuzey Koreli askerler, Panmunjom Ateşkes Köyü'nü ikiye bölen sınır çizgisini aşan Birleşmiş Milletler Komutanlığı konferans binaları (maviye boyanmış) ve Kuzey Korelilerin konferans binaları (beyaza boyanmış) arasında nöbet tutuyor. Zeminler, Kuzey Kore tarafında ten rengi, Güney Kore tarafında gri renklidir ve aralarındaki sınır çizgisi boyunca konumlandırılmış alçak bir beton bordür vardır. Arkada Freedom House var. Daha arkada ve sağda Barış Evi var.

Barış Evi, Aralık 1989'da inşa edilmiş üç katlı bir yapıdır ve yalnızca askeri olmayan amaçlar için tasarlanmıştırç[2] İki Kore arasındaki askeri görüşmeler dışında barış görüşmelerinin yapıldığı yerdir. Nisan 2018 Koreler arası zirvenin yeriydi.[3]

  • İnşaatın tamamlanma tarihi: 19 Aralık 1989
  • Taban alanı: 998 metrekare (10.740 ft2), yerden 3 kat yüksekte
  • Konum: Kore Askerden Arındırılmış Bölgesinin (DMZ ) Ortak Güvenlik Bölgesi (JSA )
  • Kullanım Alanları: Kuzey ve Güney Kore arasında sivil düzeyde barış görüşmeleri için yapılan bir yer
  • Yargı Yetkisi: Birleşmiş Milletler Komutanlığı
  • İşlev: Koreler arası görüşmeler için bir mekandır.
  • Düzen: Birinci katta basın ve alt düzey delege konferansları için kullanılan bir çift oda vardır, ikinci katta mevcut alanın çoğunu kapsayan bir toplantı odası vardır ve üçüncü katta biri öğle ve akşam yemekleri için olmak üzere iki oda vardır.[4] Seul'deki Blue House'da durumun gerçek zamanlı olarak izlenebilmesi için Kuzey-Güney Görüşmeleri'nin toplantı odasına kapalı devre televizyon ve mikrofonlar yerleştirildi.

Olaylar

  • Barış Evi tarafsız bir alandır ve Park Geun-hye ve Lee Myung-bak yönetimleri burayı bir buluşma yeri olarak kullandı.
  • Ağustos 2015'te, Ulusal Güvenlik Teşkilatı başkanı Kim Kwan-jin, Kuzey Kore Siyasi Bürosu Başkanı ile buluşma yeri olarak kullandı.
  • 9 Ocak 2018'de, Kuzey Kore Kültür Bakanlığı Sanat ve Gösteri Bürosu müdürü Kwon Hyok Bong ve Kuzey Kore'nin müzakerelerden sorumlu delege yardımcısı Hyon Song-wol, Güney Koreli mevkidaşlarıyla Barış Evi'nde bir araya geldi ve ardından 15 Ocak'ta Güney Kore, Pyeongchang'daki 2018 Kış Olimpiyatlarına Koreler arası katılımı tartışmak için Birleşme Pavyonu'nda bir araya gelindi.[5][6]
  • Kuzey ve Güney Kore, 27 Nisan'da gerçekleşen 2018 Koreler arası zirve için bu yerler üzerinde yeniden anlaştılar.[7][8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ World Reuters Jan 14, 2018 12:36:14 IST (14 Ocak 2018). "Pyongyang, Seoul to hold working-level talks at Panmunjom tomorrow; second dialogue between two Koreas in a week". Firstpost. 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  2. ^ "Panmunjom tour - Introduction to JSA". Tour Dmz. 18 Ağustos 1976. 28 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018. 
  3. ^ Current time Timeline Multimedia FAQ Museum exhibit (5 Mart 2018). "The inter-Korean agreement and Pyongyang's offer to Trump | Bulletin of the Atomic Scientists". Thebulletin.org. 26 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018. 
  4. ^ "'The Peace House' is All Set for Kim Jong Un's First Summit in South Korea". NPR.org. 26 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "North Korea's All-Female Band Leader Hyon Song Wol Is the Only Woman Negotiating on Kim Jong Un's Behalf". Newsweek.com. 15 Ocak 2018. 15 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Two Koreas to hold talks at Tongil-gak Monday : The DONG-A ILBO". English.donga.com. 15 Ocak 2018. 15 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  7. ^ "North and South Korea set date for historic summit". abc.net.au. 29 Mart 2018. 30 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2018. 
  8. ^ "North Korean leader to visit South for first time-INSIDE Korea JoongAng Daily". Koreajoongangdaily.joins.com. 8 Mart 2018. 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

Kore Standart Zamanı, Güney Kore'nin standart zaman dilimi. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a göre 9 saat ileridedir. Önceleri yaz saati uygulaması kullanılsa da bu uygulama günümüzde devam etmemektedir. Kore Standart Zamanı; Japonya Standart Saati, Endonezya Doğu Standart Zamanı ve Yakutsk Zamanı ile aynı zamanı göstermektedir. Bir süre Kuzey Kore tarafından da kullanılan Kore Standart Zamanı, 15 Ağustos 2015'ten itibaren Pyongyang zaman dilimine geçmiştir.

Air Koryo Pyongyang, Sünen-guyŏk merkezli, Kuzey Kore devletinin ulusal bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Sunan Uluslararası Havalimanı tabanlıdır ve uluslararası olarak Asya ve Avrupa'daki noktalara tarifeli ve charter hizmetleri ile çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Sunan Uluslararası Havalimanı</span> Havalimanı

Sunan Uluslararası Havalimanı Pyongyang, Sünen-guyŏk kentinin merkezine 24 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sunan Havalimanı'nda kullanılmakta olan daha büyük (01/19) iki pist vardır. İkinci bir pist (17/35) kapatılmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

Pyongyang Zamanı, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan (UTC) 9 saat öndedir (UTC+9) ve 5 Mayıs 2018 tarihinden beri Kuzey Kore'nin standart zaman dilimidir. Kuzey Kore, Güney Kore gibi yaz saati uygulamasından yararlanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panmunjom</span> Kuzey Hwanghae, Kuzey Korede bir Yer

Panmunjom, Kuzey Hwanghae eyaletinde bulunan, Kore Savaşı'nı duraklatan, "Panmunjom Ateşkes Antlaşması"nın imzalandığı Kuzey ve Güney Kore arasındaki fiili sınır köyü. Askeri Çizimi hattı üzerinde ateşkes imzalanan bina halen durmakta ve buna tarafsız bölgenin ortasından geçmektedir. Soğuk Savaş'ın son izlerinin biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kijŏng-dong</span>

Kijŏng-dong, Kuzey Kore'nin Kuzey Hwanghae ilinde bulunan bir köydür. Köy Kore Tarafsız Bölgesi'nin kuzeyinde yer almaktadır. Köy Kuzey Kore'de "Barış Köyü" olarak bilinirken, Kuzey Kore dışında, özellikle Batı ve Güney Kore medyasında yaygın olarak "Propaganda Köyü" (선전마을) olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore-Kuzey Kore ilişkileri</span>

Kuzey Kore-Güney Kore ilişkileri, Kore Yarımadası'ndaki iki devlet arasındaki diplomatik ilişkilerdir. Eskiden 1910'da Japonya tarafından ilhak edilen tek bir ulus olan iki ulus, 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana bölünmüş ve 1950-1953 arasında bir ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanan ancak barış anlaşması olmadan Kore Savaşı'na girmiştir. Kuzey Kore, Kim hanedanı tarafından yönetilen tek partili totaliter bir devlettir. Güney Kore, 1987'de doğrudan seçimlerin yapıldığı demokratikleşmeye kadar bir dizi askeri diktatörlük tarafından yönetiliyordu. Her iki ülke de tüm Kore yarımadasını ve uzaktaki adaları talep ediyor. Her iki ülke de 1991'de Birleşmiş Milletlere katıldı ve çoğu ülke tarafından tanınıyorlar. 1970'lerden bu yana, her iki ülke de askeri gerilimi azaltmak için gayri resmi diplomatik diyaloglar düzenlemektedir. 2000 yılında Başkan Kim Dae-jung, yarımadanın bölünmesinden 55 yıl sonra Kuzey Kore'yi ziyaret eden ilk Güney Kore Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Kore bayrağı</span>

Birleşik Kore bayrağı, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarında, Kore'nin tamamını temsil etmek üzere tasarlanmış bayraktır. 2006 yılında güncellenen versiyonunda, beyaz renkli arka fona sahip olan bayrağın ortasında mavi silueti ile Kore Yarımadası, güneydeki en büyük ada Jesu Adası, Japonya ile Güney Kore arasında yer alan Liancourt Kayalıkları ve Ulleungdo adası birlikte yer almaktadır. Bayrağın her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Ri Sol-ju</span>

Ri Sol-ju Kuzey Kore'nin şu anki First Lady'si, Kim Jong-un'un eşi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

Nisan 2018'de Koreler arası zirve 27 Nisan 2018'de Ortak Güvenlik Bölgesi'nin Güney Kore tarafında, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Başkan Kim Jong-un arasında gerçekleşti. Kore İşçi Partisi ve Kuzey Kore'nin Yüce Lideri, Koreler arası üçüncü zirveye katılmış olup, on bir yıl sonra bir ilki ɡerçekleştirdi. Aynı zamanda, 1953'te Kore Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez bir Kuzey Kore lideri Güney topraklarına girdi; Başkan Moon da kısa bir süre Kuzey'in topraklarına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Ortak Güvenlik Alanı</span>

Ortak Güvenlik Alanı, Kore Tarafsız Bölgesi'nin (DMZ) Kuzey ve Güney Kore kuvvetlerinin karşı karşıya geldiği tek kısmıdır. Ortak Güvenlik Alanı, iki Kore tarafından diplomatik angajmanlar için kullanılıyordu ve Mart 1991'e kadar Kuzey Kore ile Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC) arasındaki askeri müzakerelerin de yapıldığı yerdi.