İçeriğe atla

Banu Cennetoğlu

Banu Cennetoğlu, (d. 1970, Ankara) fotoğraf, basılı medya ve yerleştirme ile çalışan sanatçı. Psikoloji alanında lisansını tamamladıktan sonra fotoğrafa yöneldi ve çalışmalarına Paris'te devam etti. 1996-2002 yılları arasında New York'ta moda fotoğrafçısı olarak çalıştı. 2002'de Amsterdam'da Rijksakademie sanatçı programına kabul edildi. 2006'da İstanbul'a dönen Cennetoğlu, sanatçı kitapları üzerine çalışan BAS inisiyatifini kurdu.

Cennetoğlu'nun çalışma alanları arasında sosyo politik belirsizlikler, bu belirsizliklerin açık bilgiye dönüşürken geçirdiği sıkıntılar ve fotoğrafın bir medyum olarak bu belirsizlikleri belgeleyip belgeleyemediği üzerine sorular yer almaktadır.

Banu Cennetoğlu 2009'da Ahmet Öğüt ile birlikte 53. Uluslararası Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nda yer aldı. "Lapses" adli pavyonun kuratörlüğünü Başak Şenova üstlenmişti.[1]

Sanatçı halen İstanbul'da çalışıyor ve yaşıyor.[2] 2006'da kurduğu inisiyatif BAS, Karaköy'de çalışmalarına devam ediyor.[3]

"Liste" de Cennetoğlu'nun öncülüğünü yaptığı bir oluşumdur. 1992'den beri Avrupa Birliği sınırlarından geçmeye çalışırken hayatını kaybeden insanların insan hakları örgütlerince tutulan herkese açık listesinin kamusal alandaki görünürlüğünü artırmayı amaçlamaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Cennetoglu, Banu. "LAPSES". venicebiennial-turkey.org/press.html. IKSV. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 
  2. ^ "Banu Cennetoğlu". 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 
  3. ^ Sanat Insiyatifi, BAS. "BAS". BAS. 19 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 
  4. ^ "The.List.info". 4 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bahriye Tokmak sahne adıyla Kibariye, Roman asıllı Türk Arabesk-pop müzik şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Sanat Vakfı</span> kültür sanat vakfı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Nejat Eczacıbaşı önderliğinde kurulmuş kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumudur. Vakfın temel amaçları İstanbul'u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Avni Arbaş</span> Türk ressam

Avni Arbaş, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Gökalp Baykal</span>

Gökalp Baykal, Türk müzisyen, mimar, öğretim görevlisi ve yazardır.

Necmettin Çobanoğlu, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">United Buddy Bears</span>

Buddy Bears, kişisel olarak boyanmış, 2 metre boyunda bir ayı heykelidir. 2001 yılında Berlin’in kamuya açık cadde ve alanlarında yaklaşık 350 ayı yer alıyordu. Bunların çoğu çocuk yardım kuruluşları lehine açık arttırma yolu ile satılmıştır.

Orhan Umut, Türk ressam, sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Müzesi</span>

Beşiktaş Müzesi, Vişnezade, İstanbul'da Beşiktaş Park'ın altında bulunup stat inşaatı sırasında korunan tarihi 19 Mayıs kapısından girilen spor müzesidir. Beşiktaş'ın kazandığı kupaların sergilendiği müzede kupaların, fotoğrafların, belgelerin, formaların yanı sıra koyu bir Beşiktaş taraftarı olan eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in kulübe hediye ettiği özel bir kılıç da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harun Kolçak</span> Türk müzisyen, şarkıcı-şarkı yazarı

Harun Emin Kolçak, Türk şarkıcı ve şarkı yazarı. Sinema sanatçısı Eşref Kolçak'ın oğludur.

Turan Engin, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Tunca Subaşı Türk ressam.

Temür Köran, Türk ressamdır.

Kezban Arca Batıbeki, Türk ressam, grafiker, fotoğrafçı, koleksiyoner.

Füsun Onur, Türk heykeltıraş.

Nancy Atakan, sanatçı. Virginia ABD'de doğan Atakan, 1969'dan itibaren İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor. Doktora tezini Türkiye'de kavramsal sanat hakkında yazan Atakan'ın işleri, toplumsal cinsiyet, kimlik ve hafıza gibi konuları ele alır. Sanat tarihçi ve eleştirmen olarak da üretimine devam eden Atakan, 2008'de İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda açılan 5533 isimli sanatçı inisiyatifinin eş kurucuları arasında yer almaktadır. Arayışlar: Resim ve Heykelde Alternatif Akımlar ve Sanatta Alternatif Arayışlar Atakan'ın kaleme aldığı yayınlara örnek gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Bienali Türkiye Pavyonu</span>

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, her yıl dönüşümlü olarak sanat ve mimarlık sergileri düzenleyen ve ulusal temsil modelini benimseyen Venedik Bienali’nde 1991 yılından beri Türkiye’yi temsil eden sergi mekânıdır. Türkiye Pavyonu’nu 2007 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) düzenlemektedir. Sanat bienali için Türkiye Pavyonu'na davet edilecek sanatçı ve sanatçıları belirleyecek küratör, iki yılda bir değişen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu tarafından önerilir. Mimarlık bienalinde sergilenecek projeler içinse, 2016 yılından beri ulusal bir açık çağrı yapılmakta, bu çağrıya başvuruların seçici kurul tarafından iki aşamalı değerlendirmesi sonucunda pavyonda sergilenecek proje belirlenmektedir. Bienal, her yıl mayıs ayında açılır.

Seyhun Topuz, gometrik soyut anlatımla çalışan Türk heykeltıraş.

Nur Koçak, Türk ressamdır. Yapıtları dünya çapında birçok sanat müzesinde sergilenen Koçak, kadınların toplumdaki yerine odaklanan çalışmalar yapmaktadır. İlkokul, ortaokul, lise onuncu sınıfın sonuna kadar TED Ankara Koleji'nde okumuş, liseyi Western High School, ABD, Washington DC'de bitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

Banu Birecikligil, Türk ressam.