İçeriğe atla

Banu Aydın

Banu Aydın
Genel bilgiler
Doğum16 Ekim 1977(1977-10-16)
İzmit, Kocaeli Türkiye
Ölüm14 Ağustos 2023 (45 yaşında)
Değirmendere, Gölcük, Kocaeli Türkiye
AlanıSeramik, resim
Etkin yıllar2010-2023
Sanat eğitimiİstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi

Banu Aydın (16 Ekim 1977, İzmit - 14 Ağustos 2023,[1] Değirmendere, Gölcük), Türk seramik ve resim sanatçısı.[2]

Hayatı

Aydın, 16 Ekim 1977'de emekli albay Sebahattin Aydın ve ev hanımı Müzeyyen Aydın çiftinin kızı olarak İzmit, Kocaeli'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.[3] Uzun yıllar İstanbul'da kitapçılık sektöründe çalıştıktan sonra memleketi İzmit'e dönerek Değirmendere, Gölcük'e yerleşti. Kocaeli Mesleki Eğitim Kursları ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin düzenlediği sanat eğitimlerinde başarılı olduktan sonra 2010 yılından itibaren seramik ve resim alanında eserler vermeye başladı. Ağırlıklı 1980'li ve 1990'lı yılların hayali çizgi film ve masal kahramanlarına yer verdiği çini ve resim çalışmalarıyla bölgesinin yetiştirdiği sevilen sanatçılardan birisi olarak bilinmekteydi.[4]

Özel yaşamı ve ölümü

Bir oğlu ve bir kız kardeşi bulunan Gölcüklü sanatçı Banu Aydın, 14 Ağustos 2023'te yaşamını sürdürdüğü Değirmendere, Gölcük'te geçirdiği ani kalp krizi nedeniyle 45 yaşında öldü. Cenazesi sanatçı dostları ve ailesinin katılımıyla 15 Ağustos 2023'te Değirmendere Merkez Camii'nden kaldırılarak Örcün Mezarlığı'na defnedildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Banu Aydın cenaze bilgileri". Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Gölcük'ün sevilen sanatçısı hayatını kaybetti". Demokrat Kocaeli. 16 Ağustos 2023. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Banu Aydın Tile Art (Promo Video)". You Tube'da Black and Burst Productions. 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Değirmendere'yi Derinden Üzen Ölüm Genç Anne Banu Aydın vefat etti". Gölcük Haber. 15 Ağustos 2023. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  5. ^ "Seramik sanatçısı Banu Aydın hayatını kaybetti!". Kocaeli Gazetesi. 16 Ağustos 2023. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde yer alan il

Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra en gelişmiş şehirdir. 2023 sonu itibarıyla 2.102.907 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından İstanbul ve Bursa'dan sonra Marmara Bölgesi'nin üçüncü büyük ilidir. Adını 1320 yılında İzmit yöresini fetheden Akça Koca'dan almaktadır. İstanbul, Bursa, Sakarya, Yalova illeriyle komşudur.

<span class="mw-page-title-main">1999 Gölcük depremi</span> 17 Ağustos 1999da Kocaelide meydana gelen 7.4-7.6 büyüklüğündeki deprem

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi veya 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03.02'de meydana gelen Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Aletsel büyüklüğü Mw=7,4 veya Mw=7,6 (USGS) ölçülen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.

Füreya Koral ,Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Aliye Berger</span> Türk gravür ve grafik sanatçısı, ressam

Aliye Berger, Türk gravür ve grafik sanatçısı, ressam. Türkiye'nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarındandır. Adını geniş sanat çevrelerine ilk kez 1954'te Yapı Kredi Bankası'nın düzenlediği resim yarışmasında birinci seçilerek duyuran sanatçı, dışa vurumcu oyma baskıları ile tanınır.

Sadi Rifat Diren, Türk Seramik sanatçısı, sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük</span> Kocaelinin bir ilçesi

Gölcük, Kocaeli'nin bir ilçesi. İzmit Körfezi'nin güney kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

Fatma Nazlı Ecevit, Türk ressam. TBMM VII. ve VIII. dönem Milletvekili Fahri Ecevit'in eşi ve 16. Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit'in annesidir.

Şenol Yorozlu Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Değirmendere, Gölcük</span> Gölcükte yerleşim yeri

Değirmendere, Kocaeli ilinin ilçesi olan Gölcük'e bağlı bir belde belediyesi iken 2008 yılında Gölcük belediyesine bağlanarak belediye statüsünü yitirmiş olan eski bir mahalledir. Mahalleleri doğrudan Gölcük ilçesinin mahalleleri konumuna geçmiştir ve 2009 yerel seçimlerinde belediye statüsü son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jeyan Mahfi Tözüm</span> Türk seslendirme sanatçısı ve oyuncu

Jeyan Mahfi Tözüm ya da asıl adıyla Fatma Mesanet Jeyan Ayral Tözüm, Türk aktris ve dublaj sanatçısı.

Mehmet Sefa Sirmen, İzmit belediye başkanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başkanlığı, Kocaeli milletvekilliği yapmış Türk eski siyasetçidir. Sirmen, ayrıca Marmara Belediyeler Birliği başkanlığı, Kocaelispor başkanlığı ve 22. dönem Kocaeli milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ulaşlı, Gölcük</span>

Ulaşlı, Kocaeli ilinin Gölcük ilçesine bağlı bir mahalle.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Cimit</span>

Ünal Cimit Türk heykel ve seramik sanatçısı

Mehmet Tüzüm Kızılcan Türk seramik sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamiye Çolakoğlu</span> Türk seramik sanatçısı

Hamiye Çolakoğlu Türk seramik sanatçısı ve akademisyen.

İnayet Sevim Çizer Türk seramik sanatçısı ve profesör.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Atakan</span> Türk siyasetçi

Leyla Atakan, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Galatalı</span>

Atilla Galatalı, Türk seramik sanatçısı. Türkiye'de seramik sanatının kurucularından biri olarak kabul edilen Galatalı, 1970'lerde mimari yapılarda ürettiği duvar panolarıyla öne çıkmaktadır. Dengeli yalın anlatım üslubu ve soyut biçim anlayışı ile bilinmektedir.