
Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m'ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır.Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Türkiye'de 213.652 hektar saf göknar ormanı bulunmaktadır 300 yıldan fazla yaşayabilirler.

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

Banksia, Proteaceae bitki ailesindeki 170 civarında türün familyasıdır. Bu Avustralya kır çiçekleri ve halka özgü bahçe bitkileri özgün çiçek başakları ve meyve "kozakları" ve uç kısımlarıyla kolaylıkla tanınırlar. Boyuta ulaşırken, banksialar yere serilmiş odunsu makiden 30 metre yüksekliğindeki ağaçlara kadar erişir. Orman, (bazen) yağmur ormanı, çalı arazisi, biraz daha fazlası ve manzaralar; Avustralya'nın çöllerinde olmadığı halde, genellikle çok çeşitli görünümlerde bulunurlar.

Tik ağacı, çift çeneklilerden, kaplamada kerestesinden yararlanılan, doğal rengi sarı, zamanla havada kendiliğinden koyulaşan bir sıcak iklim ağacı.
Koca soda otu veya bilimsel adıyla Salsola grandis; dünyada sadece Ankara'nın Nallıhan ilçesinde yetişip yayılım gösteren otsu ve endemik bir türdür.

Banksia subg. Banksia, Banksia'nın altcinsi için geçerli bir botanik adıdır. Bir özerklik olarak, zorunlu olarak Banksia, B. serrata türlerini içerir. Bununla birlikte, bu kısıtlama içinde çeşitli sınırlamalar vardır.

Banksia coccinea, Proteaceae familyasından dik bir çalı veya küçük ağaçtır. Vahşi doğada dağılımı, Batı Avustralya'nın güneybatı kıyısı boyunca, Danimarka'dan Stokes Ulusal Parkı'na ve kuzeyde, çalılık, fundalık veya açık ormanlık alanda beyaz veya gri kum üzerinde büyüyen Stirling Sıradağları boyunca uzanır. 8 m (26 ft) yüksekliğe kadar ulaşan, 3–9 cm uzunluğunda ve 2–7 cm genişliğinde dikdörtgen yaprakları olan tek gövdeli bir bitkidir. Belirgin kırmızı ve beyaz çiçek sivri uçları esas olarak ilkbaharda ortaya çıkar. Yaşlandıkça, tohumları ateşle açılana kadar depolayan küçük foliküller geliştirirler. Yaygın olarak meydana gelmesine rağmen, ölüme karşı oldukça hassastır ve büyük bitki popülasyonları hastalığa yenik düşmüştür.

Banksia serisi; Grandes, Banksia cinsinde bir taksonomik seridir. Her ikisi de Batı Avustralya'da endemik olan Banksia bölümünde birbiriyle yakından ilişkili iki türden oluşur. Bunlar B. grandis ve B. solandridir.

Banksia dentata veya tropikal Banksia, Banksia cinsinde bir ağaç türüdür. Kuzey Avustralya, Güney Yeni Gine ve Aru Adaları'nda görülür. 7 m (23 ft) yüksekliğe kadar boğumlu bir ağaç olarak büyüyen, dentat (dişli) kenarları olan 22 cm uzunluğa kadar büyük yeşil yapraklara sahiptir. 13 cm yüksekliğe kadar silindirik sarı çiçek salkımları, soğuk aylarda ortaya çıkar ve çeşitli türler, güneş kuşları, şeker planörleri ve çeşitli böcekleri çeker. Çiçekler, her biri en fazla iki canlı tohum içeren folikülleri şişiren ve geliştiren yaşlanma sivri uçlarından düşer.

Genel olarak kuzey Banksia ve jingana olarak bilinen Banksia aquilonia, Proteaceae familyasından bir ağaçtır ve Avustralya'nın kuzeydoğu kıyı şeridinde Kuzey Queensland'e özgüdür. Ortalama 8 m (26 fit) yüksekliğiyle, çiçek salkımı olarak bilinen, 20 cm uzunluğa kadar dar parlak yeşil yapraklara ve 6 ila 10 cm yüksek soluk sarı çiçek sivri uçlarına sahiptir. Sonbaharda sivri uçlar yaşlandıkça çiçekleri dökülür ve her biri iki tohum içeren 50'ye kadar folikül geliştirir.

Banksia integrifolia, Avustralya'nın doğu kıyılarında büyüyen bir ağaç türüdür. En yaygın Banksia türlerinden biri olan Victoria ve Orta Queensland arasında, kıyı kumullarından dağlara kadar geniş bir habitat yelpazesinde bulunur. Form olarak oldukça değişkendir, ancak en çok 25 metre (82 ft) yüksekliğe kadar bir ağaç olarak karşılaşılır. Yapraklarının üst yüzeyleri koyu yeşil ve alt kısımları beyazdır.
Genellikle Dallachy's Banksia veya Blue Banksia olarak bilinen Banksia plagiocarpa, Banksia bitki cinsinde bulunan bir çalı veya ağaç türüdür. Sadece Hinchinbrook Adası, Queensland ve hemen bitişiğindeki anakarada görülür. İlk olarak 1867'de toplanan Banksia plagiocarpa, Alex George'un Banksia cinsi monografisinde adını verdiği 1981 yılına kadar tanımlanmadı. Genetik araştırmalar bunun Banksia aquilonia, Banksia oblongifolia ve Banksia robur ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Banksia oblongifolia, Banksia bitki cinsindeki bir türdür. Güneyde Wollongong, New South Wales'den kuzeyde Queensland'e kadar Avustralya'nın doğu kıyısında bulunur, genellikle fundalık, açık orman veya bataklık kenarlarında ve ıslak alanlarda kumlu topraklarda yetişir. 3 m (9.8 ft) yüksekliğe kadar çok gövdeli bir çalı, kösele tırtıklı yapraklara ve paslı renkli yeni büyümeye sahiptir. Çiçek salkımı olarak bilinen sarı çiçek sivri uçları en çok sonbahar ve kışın başlarında görülür.

Banksia conferta, doğu Avustralya'ya özgü bir çalı türüdür. Gövde üzerinde pürüzlü, kabuklu, turşular halinde dizilmiş eliptik ila yumurta biçimli yaprakları, silindirik bir başakta kalabalık sarı çiçekleri daha sonra nispeten çok sayıda folikül oluşturur.

Yaygın olarak dağ bankası olarak bilinen Banksia canei, güneydoğu Avustralya'ya özgü bir çalı türüdür. Genellikle 3 metre kadar büyüyen, dar yapraklı ve yaz sonundan kışın başlarına kadar sarı çiçek salkımları olan çok dallı bir çalı olarak karşımıza çıkar. Eski çiçekler sivri uçlardan düşer ve 150 kadar ince tüylü folikül gelişir ve bunlar bir orman yangınında yanana kadar kapalı kalır. Her folikül iki kanatlı tohum taşır. Yangına tepkinin, tohumla yeniden oluştuğu düşünülmesine rağmen, yeterince bilinmemektedir. Sarı püsküllü kuş tüyü ve çeşitli böcekler gibi kuşlar, çiçek sivri uçları arasında yiyecek ararlar. Yetiştirmede dona dayanıklıdır, ancak kuraklık veya nem ile daha az başa çıkmaktadır ve genellikle bahçelerde kısa ömürlüdür. Banksia 'Celia Rosser' adlı bir çeşit, 1978'de tescil edildi, ancak daha sonra ortadan kayboldu.
Banksia saxicola, Rock banksia veya Grampians Banksia, Banksia bitki cinsinde bulunan bir ağaç veya çalı türüdür. Victoria'da biri The Grampians ve diğeri Wilsons Promontory'de olmak üzere iki farklı popülasyonda meydana gelir. Daha önce B. integrifolia'nın bir formu olduğu düşünülen bu tür, 1981'de Alex George tarafından ayrı bir tür olarak tanımlanmıştır. Banksia marginata ile yakından ilişkilidir.

Banksia ericifolia, Avustralya'ya özgü, Proteaceae familyasına ait odunsu bir çalı türüdür. Great Dividing Range'in doğusunda, Orta ve Kuzey New South Wales'in iki ayrı bölgesinde yetişir. Yeşil ince yapraklı fundalık benzeri bitki örtüsü ile tezat oluşturan turuncu veya kırmızı sonbahar salkımıyla tanınan bu ağaç, 6 m (20 ft) yüksekliğe ve genişliğe ulaşabilen orta ila büyük bir çalıdır, ancak genellikle bu boyutun yarısı kadardır.

Banksia serrata, Banksia cinsinin odunsu bir çalı veya ağaç türüdür. Avustralya'nın doğu kıyısına özgü, Queensland'den Victoria'ya kadar, Tazmanya ve Flinders Adası'nda uzaktaki popülasyonlarla birlikte bulunur. Genellikle 16 m (50 ft) yüksekliğe kadar boğumlu bir ağaç olarak büyüyen bu ağaç, daha açık alanlarda çok daha küçük olabilir. Bu Banksia türü kırışık gri kabuğa, parlak koyu yeşil tırtıklı yapraklara ve yaz boyunca ortaya çıkan büyük sarı veya grimsi sarı çiçek sivri uçlarına sahiptir. Çiçek sivri uçları veya salkımları yaşlandıkça griye döner ve tozlaşan çiçekler, folikül adı verilen büyük, gri, odunsu tohum kabuklarına dönüşür.
2020 Mart itibarıyla Australian Plant Census tarafından kabul edilmiş, fosil olan B. archaeocarpa, B. kingii, B. longicarpa, B. novae-zelandiae, B. paleocrypta ve B. strahanensis türleri de dahil, Banksia türleri şunlardır:

Peracarida, Eumalacostraca altsınıfına bağlı bir hayvan üsttakımıdır. Türlerinin çoğu genel olarak 2 cm (0,8 in)'den daha küçük olsa da, aralarındaki en büyük tür olan Bathynomus giganteus 76 cm (29,9 in)'e erişebilir. Bilinen en eski türü, İrlanda'da Famenien'den de eski zamanlara dayanan Oxyuropoda ligioides fosilidir.