İçeriğe atla

Bank Indonesia

Endonezya Bankası
Bank Indonesia
Logo of Bank Indonesia
MerkezCakarta, Endonezya
BaşkanPerry Warjiyo
Para birimiEndonezya rupiahı
IDR (ISO 4217)
RezervUSD 136.4 Milyar[1]
Websitebi.go.id

Endonezya Bankası EndonezceBank Indonesia (BI), Endonezya Cumhuriyeti'nin merkez bankasıdır . 1953'te Java Bankası'nın (FelemenkçeDe Javasche Bank, DJB), 1828'de Hollanda Doğu Hint Adaları'nın mali ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuştu.

Tarihçe

Java Bankası

Hollanda Kralı I. William, 1826'da Hint Adaları'nda FelemenkçeDe Javasche Bank adında özel bir banka kurma hakkını verdi. 24 Ocak 1828'de kuruldu ve daha sonra Hollanda Doğu Hint Adaları'nın ihraç bankası oldu.

1881'de Amsterdam'da Java Bankası'nın bir ofisi açıldı. Daha sonra New York'ta bir ofis açıldı. 1930'a gelindiğinde bankanın Hollanda Doğu Hint Adaları'nda on altı ofis şubesi vardı: Bandung, Cirebon, Semarang, Yogyakarta, Surakarta, Surabaya, Malang, Kediri, Banda Aceh, Medan, Padang, Palembang, Banjarmasin, Pontianak, Makassar ve Manado.

Java Bankası özel bir banka olarak işletiliyordu ve bireyler, endüstriler vb. bankanın ofislerinden yardım alabiliyordu.[2]

Endonezya Bankası

Endonezya Bankası, Endonezya'nın bağımsızlığının Hollanda tarafından tanınmasından üç yıl sonra, 1 Temmuz 1953'te De Javasche Bank'ın millileştirilmesiyle kuruldu.[3]

Sonraki 15 yıl boyunca Endonezya Bankası, ticari faaliyetlerin yanı sıra ülkenin ulusal bankası olarak da faaliyet gösterdi ve Endonezya rupiahı para biriminin çıkarılmasından sorumlu oldu. Bu durum, Endonezya Bankası'nı merkez bankası haline getiren 1968 tarihli 13 sayılı Merkez Bankası Kanunu ile sona erdi.

Kanun daha sonra 1999 tarihli 23 Sayılı Kanunla değiştirildi ve bankaya hükûmet kontrolünden bağımsızlık kazandırıldı. Daha sonra banka, Başkan yerine parlamentoya (DPR) rapor verdi ve bankanın yöneticisi artık kabine üyesi olmaktan çıktı.

Ofisler

Endonezya Bankası'nın Endonezya genelinde 37 ofisi ve New York, Londra, Tokyo, Singapur ve Pekin'de beş temsilciliği bulunmaktadır. Buna ek olarak Endonezya Bankası, Jakarta (eski Jakarta'daki eski De Javasche Bank merkez ofis binasında yer almaktadır), Surabaya ve Padang gibi eski De Javasche Bank ofis binalarında yer alan çeşitli müzeleri de işletmektedir.

Endonezya ofisleri

Endonezya Bankası'nın Endonezya'nın hemen hemen tüm büyük şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

Başkanların listesi

İsimDönem
Sjafruddin Praviranegara 1953–1958
Lokman Hakim 1958–1959
Soetikno Slamet 1959–1960
Soemarno 1960–1963
Yusuf Muda Dalam 1963–1966
Yarıçap Prawiro 1966–1973
Rahmat Salih 1973–1983
Arifin Siregar 1983–1988
Adrianus Mooy 1988–1993
J. Soedradjad Djiwandono 1993–1998
Syahril Sabirin 1998–2003
Burhaneddin Abdullah 2003–2008
Boediono2008–2010
Darmin Nasution 2010–2013
Agus Martowardojo 2013–2018
Perry Warjiyo 2018-günümüz

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Monetary Indicators". Bank of Indonesia. 12 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2022. 
  2. ^ Dirk Teeuwen, no date. Javasche Bank, the Old Dutch City Hospital of Batavia-Jakarta and the Mandiri Bank Museum 27 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Brief useful notes on the history of Bank Indonesia for various periods since 1953 are on the Bank Indonesia website at "History of Bank Indonesia Institution 5 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". See also Cribb, Robert; Kahin, Audrey (2004). Historical Dictionary of Indonesia. Historical dictionaries of Asia, Oceania, and the Middle East. Lanham, MD: Scarecrow Press. ss. 45-46. ISBN 978-0-8108-4935-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Cakarta</span> Endonezyanın başkenti

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Açe</span>

Açe, Endonezya'da özel bir bölgedir. Sumatra Adası'nın kuzey ucunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sukarno</span> Endonezyanın ilk devlet başkanı

Sukarno, Endonezya bağımsızlık hareketinin önderi, hatip, devrimci, milliyetçi ve ve 1945-1967 arasında Endonezya'nın ilk devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sumatra</span>

Sumatra, Endonezya'ya ait bir adadır. Sunda Adaları'nın en batıda olanıdır. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük altıncı adasıdır. Ayrıca tamamıyla Endonezya'ya ait en büyük ada unvanına da sahiptir. En büyük şehri 2.400.000 nüfusuyla Medan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cava</span>

Cava Adası, Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın da üzerinde bulunduğu bir adadır. Bir zamanlar güçlü Hindu-Budist imparatorluklarının, İslam emirliklerinin ve Hollanda kolonisinin merkezi olan Cava adası, şimdi Endonezya'nın politik ve ekonomik hayatına yön veren yerleşim birimlerindendir. 2010 sayımlarına göre 136 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık adası konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Endonzeya bayrağı, Endonezya Cumhuriyeti'nin resmî simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya Komünist Partisi</span>

Endonezya Komünist Partisi 1965 yılında fiziksel olarak ortadan kaldırılıncaya kadar dünyanın iktidarda olmayan en kalabalık komünist partisiydi.

Endonezya'daki Yahudilerin tarihi ilk Avrupa kaşiflerinin bölgeye yerleşmesiyle başlar. Yahudiler, Endonezya'da 20 kişilik nüfuslarıyla çok küçük bir cemaat oluşturmaktadır, ve bunların çoğu Sefarad'dır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya ekonomisi</span> Endonezyanın bütçesi

Endonezya ekonomisi, Güneydoğu Asya'daki en büyük ekonomidir ve dünyanın yükselen pazar ekonomilerinden biridir. Ülke aynı zamanda G-20'nin büyük ekonomilerinden biridir ve yeni sanayileşmiş bir ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Nominal (Düşük) GSYİH bakımından dünyadaki on altıncı büyük ekonomi ve SAGP GSYİH açısından yedincisi büyük ekonomidir. Endonezya hâlâ iç pazara, devlet bütçesinden yapılan harcamalara, kamu iktisadi teşebbüslerinin mülkiyetine ve pirinç ve elektrik dahil bir dizi temel malların fiyatları yönetimine bağlıdır ve bu Endonezya ekonomisinde önemli rol oynamaktadır; piyasa ekonomisi olan ekonomi, ancak 1990'lı yıllardan beri, yüzde 80'i özel Endonezyalı şirketler ve yabancı şirketler tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makassar</span> Endonezyanın Güney Sulawesi ilinin başkenti olan şehir

Makassar, Endonezya'nın Güney Sulawesi ilinin başkenti olan şehirdir. Ayrıca Sulawesi Adasının en büyük şehridir. Endonezya'nın Cakarta, Surabaya, Bandung ve Medan şehirlerinden sonraki 5. büyük şehridir. Bu şehir Endonezya'nın Sulawesi adasının güneybatı kıyısında yer almaktadır.

Si Ronda, yönetmenliğini Lie Tek Swie'nin üstlendiği, 1930 çıkışlı Hollanda Doğu Hint Adaları yapımı aksiyon türündeki sessiz filmdir. Başrolünde Bahtiyar Efendi'nin rol aldığı ve çağdaş Batavi sözlü geleneğine dayanan film, silat alanında yetenekli Si Ronda olarak bilinen bir haydutun maceralarını ele almaktadır. Filmin kaynağı olan lenong hikâyelerinde Ronda, genellikle Robin Hood tarzında biri olarak tasvir edilmektedir. Artık kaybolduğu düşünülen film 1929-1931 yılları arasında çıkan dövüş sanatları filmlerinden biridir.

Raden Adjeng Kartini, Javalı Raden Adjeng Kartini bazen Raden Ayu Kartini olarak bilinen, Endonezya’nın önde gelen kadın kahramanıydı. Ayrıca kızlar için eğitim alanında ve Endonezyalılar için kadın hakları alanında öncü oldu. Üst sınıf ve Hollanda kolonisi olan bir ailede dünyaya geldi. Endonezya’da dili Felemenkçe olan bir ilk okula başladı. Daha çok eğitim istedi ancak bu seçenek, kendisi ve diğer Cava topluluğundaki kızlar için mümkün değildi. Hollanda Etik İlkesinin uygulanmasından sorumlu, J.H. Abendanon’u da içeren çeşitli yetkililer ve etkili insanlarla temasa geçti. Kartini, duygu ve düşünceleri hakkında mektuplar yazdı ve bunlar daha sonra ‘’Karanlıktan Aydınlığa, Köydeki Kadınların Hayatı ve Javalı Bir Prensesin Mektupları’’ isimleriyle bir Hollanda dergisinde yayınlandı. Günümüzde onun doğum günü ‘’Kartini Günü’' olarak kutlanır. Tasavvuf ilgisini çekti ve çok eşliliğe karşı çıktı. Kızların eğitimi için yaptığı savunma, kendi kızları tarafından devam ettirildi. Kartini okullarına onun adı verildi ve kızların eğitim masraflarını karşılamak için onun adında bir fon kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya tarihi</span>

Endonezya tarihi Endonezya'da meydana gelen olayları kapsar. Endonezya çok uluslu yapıda bir ülkedir. İlk defa insanlar Asya üzerinden gelmiştir. Çağlar boyunca Bizans, Çin, Hindistan ve Araplar için önemli bir ticaret noktası oldu. Portekiz ve Hollanda tarafından kolonileştirildi. Japon işgalinin ardından gene Hollanda sömürgesine girdi. Ahmet Sukarno ile birlikte bağımsızlığını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Sri Lanka İlişkileri</span>

Endonezya ve Sri Lanka, 1952'de diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ulus da bazı kültürel benzerlikleri paylaşıyor. Endonezya ve Sri Lanka, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyeleridirler. Endonezya'nın Kolombo'da bir büyükelçiliği, Sri Lanka'nında Jakarta'da bir büyükelçiliği var.

Bu liste Endonezya'da raporlanan UFO görülmelerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Borobudur Tapınağı Bileşenleri</span>

Borobudur Tapınağı Bileşenleri, Endonezya'nın Orta Java kentindeki üç Budist tapınağının bulunduğu Dünya Mirası Alanı'dır. Borobudur, Mendut ve Pawon'dan oluşur. Tapınaklar MS 8. ve 9. yüzyıllarda Shailendra Hanedanı döneminde düz bir hat üzerine inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Omar Said Tjokroaminoto</span>

Ömer Said Tjokroaminoto, Endonezya'da H.O.S. Tjokroaminoto, Endonezyalı Milliyetçilik hayranıydı. Samanhudi tarafından kurulan ve ikisinin de kurucu ortağı olduğu Sarekat Islam olan İslami Sendika'nın liderlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya Birleşik Devletleri</span>

Birleşik Devletler Endonezya Cumhuriyeti, kısaltılmışı REUI, Hollanda'nın Batavo -Hollanda Savaşı'nı takiben 27 Aralık 1949'da Hollanda Doğu Hint Adaları eksi Hollanda Yeni Gine üzerindeki egemenliğini resmen devrettiği federal bir devletti. Endonezya Yuvarlak Masa Konferansı..Bu transfer,Endonezyalı milliyetçiler ile Hollanda arasında Endonezya'nın kontrolü için verilen dört yıllık çatışmayı sona erdirdi. Cumhuriyet bir yıldan az sürdü ve yerini Endonezya Cumhuriyeti aldı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Hint Adalarında Şirket Yönetimi</span>

Doğu Hint Adalarındaki Şirket Yönetimi, Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin 1610'da Hollanda Doğu Hint Adaları'nın ilk genel valisini atamasıyla kurulan politik ve ticarî yapı. 1800'de şirketin iflas edip feshedilmesiyle son bulmuştur. Şirketin bölgedeki mülkleri de Hollanda Doğu Hint Adaları olarak kamulaştırılmıştır. Var olduğu zaman diliminde takımadaların çoğu üzerinde bilhassa stratejik öneme sahip olan Java'da bölgesel kontrol uyguladı.