
Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.
.bd, Bangladeş'in İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) harfleri. Bangladeş Telekomünikasyon Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

Bangabandhu Şeyh Muciburrahman, Bangladeş'in ilk cumhurbaşkanı ve 2. başbakanıydı.

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

Bangladeş arması, Bangladeş'in resmî armasıdır. Üzerinde nilüfer havuzu, sağ ve sol kanatlarında pirinç resmedilmiş olup üstündeki dört yıldız Bangladeş'in 1972 yılında kabul ettiği dört prensibin göstergesidir.

Bangladeş Kurtuluş Savaşı, geçmişte Doğu Pakistan adını taşıyan bölgede gerçekleşen ve Bengalce konuşan halkın Bangladeş adı altında kendi kaderini tayin hakkı kapsamındaki bağımsızlığıyla sonuçlanan silahlı çatışmadır.

Bangladeş pasaportu, Bangladeş vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Bangladeş pasaportu verildiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle geçerlidir.

Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır. İngilizcede Hintler için kullanılan Indian kelimesi Yeni Dünya'nın keşfinden sonra Kızılderililer için de kullanılmaya başlanmış, son dönemlerde ise bu ikili karışık anlamı bertaraf etmek için Kızılderililer American Indian tamlamasından kısaltma Amerindian adıyla da anılmaktadır. 1 milyar 250 milyonluk nüfuslarıyla dünya nüfusunun %17,31 kadarını oluştururlar.
Egemen bir devlet olarak, tüm yabancıların Bangladeş topraklarına girmek için izin almaları gerekmektedir. Çoğu yabancı ülke vatandaşlarının Bangladeş girmek için Bangladeş vize gerektirir.
Bengal Takvimi (বঙ্গাব্দ), Bengal ve Bangladeş bölgelerinde kullanılan bir güneş takvimidir. Takvim, Assam, Bengal bölgesinde kullanılmaktadır.

Yaygın olarak NSI olarak bilinen Ulusal Güvenlik İstihbaratı, Bangladeş Halk Cumhuriyeti'nin başlıca istihbarat servisidir. NSI karargâhı Dakka, Bangladeş'te bulunmaktadır. NSI iç güvenlik, karşı istihbarat ve dış istihbarat alanındaki Bangladeş Hükûmeti'nin bir kuruluşudur. NSI Bangladeş istihbarat örgütleri arasında en büyüğüdür, diğerleri gibi Kuvvetler Genel Müdürlük İstihbaratı (DGFI), SB, CID, Ordu İstihbaratı ve Donanma İstihbaratı gibidir. Bu bağımsız bir uluslararası istihbarat kuruluşudur. Ajansın 19 ülkede 37 bürosu bulunmaktadır. NSI ayrıca Ortak Direktör/Müdür Yardımcısı veya Müdür Yardımcısı başkanlığında Bangladeş'in 64 ilçesi tümünde 64 bölgesel birimleri vardır.
Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece El Salvador ziyaretçileri vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.
Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Guatemala ziyaretçileri, Guatemala'nın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.
Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Honduras ziyaretçileri vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 3 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Palau Cumhuriyetine gelen tüm ziyaretçilerin pasaporta sahip olması gerekliir.

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.
Bangladeş başbakanı, Asya ülkesi Bangladeş'te bağımsızlığın elde edildiği 1971 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, 1996 yılında 54. Türkiye Hükûmeti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde kurulan ekonomik işbirliği teşkilatıdır. D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyeleri aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleridir. Üye ülkeler: Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'dir.

Bangladeş mutfağı, Bangladeş'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Bangladeş mutfağı, Bangladeş'in çeşitli tarihi ve nehir kıyısı coğrafyası tarafından şekillendirilmiştir.