İçeriğe atla

Bangladeş'in ilçeleri

Bangladeş'in ilçeleri

Bangladeş'in ilçeleri (Bengalceজেলা, romanizezila), Bangladeş'in ikinci düzey idari bölümleridir. İlçeler, bölümlerin alt bölümleri olup her ilçe, hükûmet tarafından atanan bir yardımcı komiser ve seçimle işbaşına gelen bir ilçe konseyi tarafından yönetilir.[1] Her ilçe, bucaklara ve ardından birlik konseylerine ayrılır.

Günümüzde Bangladeş'te 64 ilçe bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Kamal Siddiqui. "Local Government". Sirajul Islam (Ed.). Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh. Asiatic Society of Bangladesh. 6 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Muciburrahman</span> Bangladeşin ilk cumhurbaşkanı

Bangabandhu Şeyh Muciburrahman, Bangladeş'in ilk cumhurbaşkanı ve 2. başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sara Hüseyin</span> Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve kadın hakları savunucusu

Sara Hüseyin, Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve Bangladeş Hukuk Yardımı ve Hizmetleri Vakfı'nın (BLAST) onursal bir icra direktörüdür. ABD Dışişleri Bakanı tarafından verilen 2016 Uluslararası Cenevre Kadınları Ödülünün sahibi olmuştur. Hüseyin, Bangladeş'in 2010 yılında yasalaşmaya devam eden kadına yönelik şiddet kapsamlı yasamanın hazırlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Fetva şiddetine meydan okumada rolü ile tanınan Hüseyin, kadınlar ve kızlara aşağılayıcı ve şiddetli cezalar öneren Fetvalara karşı çıkar. Ayrıca, tecavüz ve cinsel saldırı davalarında yapılan bakirelik testine karşı çıkması ile bilinir. Hüseyin, 'Namus' adlı kadınlara Karşı Suçlar, paradigmalar ve şiddeteseri konulu eseri Lynn Welchman'la yeniden düzenlemiştir.

Bangladeş, anayasasına göre laik ve demokratik bir ülkedir. Bir keresinde anayasadan çıkmış olsa da, daha sonra eski durumuna geri getirildi. İslam, Bangladeş'in en büyük dini; Müslümanlar nüfusun %90'ından fazlasını oluştururken, Hindular %7, Budistler %0,61 ile ülkenin en önemli azınlıklarıdır. Hristiyanlar, Sihler, Animistler ve ateistler %1 kadardır. 2003 yılının sonlarında yapılan bir ankete göre, dinin bir vatandaşın kendi kendini tanımlamasında ilk tercih olduğunu gösterdi. Bangladeş, yalnızca İslam, Hinduizm, Hristiyanlık ve Budizmi tanır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te turizm</span>

Bangladeş'in turistik cazibe merkezleri arasında tarihi anıtlar, tatil köyleri, plajlar, piknik noktaları, ormanlar ve kabile insanları, çeşitli türlerin vahşi yaşamı bulunmaktadır. Turistler için etkinlikler arasında olta balıkçılığı, su kayağı, nehir gezintisi, yürüyüş, kürek çekme, yatçılık ve deniz banyosu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgınının Mart 2020'den beri Bangladeş'e yayıldığı doğrulandı. Bilinen ilk üç vaka 7 Mart 2020'de ülkenin epidemiyoloji enstitüsü IEDCR tarafından bildirildi. Enfeksiyonlar Mart sonuna kadar düşük kaldı ancak Nisan ayında dik bir artış gördü. 7 Nisan 2023 itibarıyla Bangladeş'te koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 29.446 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 2.038.053 olduğu açıklandı. 1.998.448 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş mutfağı</span>

Bangladeş mutfağı, Bangladeş'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Bangladeş mutfağı, Bangladeş'in çeşitli tarihi ve nehir kıyısı coğrafyası tarafından şekillendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Bangladeş</span>

Bangladeş, 1984'ten bu yana dokuz olimpiyat oyununda yarışmıştır. Bundan önceki tarihlerde yapılan 1900 - 1936 arasındaki olimpiyatlarda Hindistan adına; 1948 - 1968 arasındaki oyunlarda ise Pakistan adına katılmıştır. Bangladeş bugüne kadar katıldığı oyunlarda herhangi bir madalya kazanamamıştır. Bununla birlikte Bangladeş bugüne kadar herhangi bir kış olimpiyatına yarışmacı göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Belarus ilişkileri</span>

Bangladeş-Belarus ilişkileri, Bangladeş ve Belarus arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 24 Ocak 1972'de Bangladeş'in bağımsızlığını tanıdı ve 1992'de resmi diplomatik ilişkiler kuruldu. Her iki ülkenin de yerleşik bir büyükelçisi yok.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te LGBT hakları</span>

Bangladeş'te lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, kendi hakları açısından ağır baskılarla yüzleşmektedir. Bangladeş toplumu arasındaki muhafazakâr görüşlerin yaygınlığı nedeniyle, eşcinsellere yönelik olumsuz tutumlar da yaygındır. Eşcinselliğe ilişkin Bangladeş mevzuatı, Britanya Hindistanı'nın 1860 yılında uygulamış olduğu Section 377 kanunundan miras alınmış olup eşcinselliği yasaklamaktadır. Bu yasaya göre, hemcins cinsel faaliyetlerinde bulunmanın cezası hapis cezasıdır. Ayrıca eşcinsel bireylerin açılması, toplumsal dışlanma, nefret ya da şiddet nedeniyle tehlikelidir.

<span class="mw-page-title-main">Racşahi (bölüm)</span>

Racşahi bölümü, Bangladeş'in bölümlerinden biridir. Yüzölçümü 18.174,4 km² olan bölümün nüfusu 2022 yılı itibarı ile 20.353.119'dur. Bölümün merkezi Racşahi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Komilla (ilçe)</span>

Komilla ilçesi, Bangladeş'in Çitagong bölümünde bulunan bir ilçedir. Yüzölçümü 3.146,30 km² olan ilçenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 6.212.216'dır. İlçenin merkezi Komilla'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rangpur (bölüm)</span>

Rangpur bölümü, Bangladeş'in bölümlerinden biridir. Yüzölçümü 16.184,99 km² olan bölümün nüfusu 2022 yılı itibarı ile 17.610.956'dır. Bölümün merkezi Rangpur'dur.

<span class="mw-page-title-main">Silhet (bölüm)</span>

Silhet bölümü, Bangladeş'in bölümlerinden biridir. Yüzölçümü 12.298,4 km² olan bölümün nüfusu 2022 yılı itibarı ile 11.034.863'tür. Bölümün merkezi Silhet'tir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'in bölümleri</span>

Bangladeş'in bölümleri, Bangladeş'in en üst düzey idari bölümleridir. Her bölüm, aynı zamanda o bölümün idari merkezi olarak da hizmet veren, kendi yetki alanı içindeki büyük şehrin adını taşır. Her bölüm, daha sonra bucaklara ve ardından birlik konseylerine bölünen birkaç ilçeye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Mimensingh (bölüm)</span>

Mimensingh bölümü, Bangladeş'in bölümlerinden biridir. Yüzölçümü 10.584,06 km² olan bölümün nüfusu 2022 yılı itibarı ile 12.225.498'dir. Bölümün merkezi Mimensingh'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'in bucakları</span>

Bangladeş'in bucakları, Bangladeş'in üçüncü düzey idari bölümleridir. Bucaklar, ilçelerin alt bölümleri olup ardından birlik konseylerine ayrılır.