İçeriğe atla

Bangladeş'in bucakları

Bangladeş'in bucakları

Bangladeş'in bucakları (Bengalceউপজেলা, romanizeupazila), Bangladeş'in üçüncü düzey idari bölümleridir. Bucaklar, ilçelerin alt bölümleri olup ardından birlik konseylerine ayrılır.

Günümüzde Bangladeş'te 495 bucak bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "upazila List". Bangladesh National Portal. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

Çin'in büyük nüfusu ve yüzölçümü nedeniyle idarî bölümleri antik çağlardan beri çeşitli düzeylere ayrılmıştır. Çin'in anayasasına göre üç de jure idarî bölüm olmasına rağmen günümüzde beş de facto idarî bölüm bulunmaktadır: eyalet, il, ilçe, belde ve köy.

Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş pasaportu</span>

Bangladeş pasaportu, Bangladeş vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Bangladeş pasaportu verildiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idari bölümleri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idarî yapılanması, iki seviyeli bir sistemden oluşur. Birinci seviyedeki yönetim birimleri ilçeler, ikinci seviyedeki yönetim birimleriyse bucaklardır. KKTC toplam altı ilçe ve on iki bucaktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik İstihbaratı (Bangladeş)</span> Bangladeş Halk Cumhuriyetinin başlıca istihbarat servisi

Yaygın olarak NSI olarak bilinen Ulusal Güvenlik İstihbaratı, Bangladeş Halk Cumhuriyeti'nin başlıca istihbarat servisidir. NSI karargâhı Dakka, Bangladeş'te bulunmaktadır. NSI iç güvenlik, karşı istihbarat ve dış istihbarat alanındaki Bangladeş Hükûmeti'nin bir kuruluşudur. NSI Bangladeş istihbarat örgütleri arasında en büyüğüdür, diğerleri gibi Kuvvetler Genel Müdürlük İstihbaratı (DGFI), SB, CID, Ordu İstihbaratı ve Donanma İstihbaratı gibidir. Bu bağımsız bir uluslararası istihbarat kuruluşudur. Ajansın 19 ülkede 37 bürosu bulunmaktadır. NSI ayrıca Ortak Direktör/Müdür Yardımcısı veya Müdür Yardımcısı başkanlığında Bangladeş'in 64 ilçesi tümünde 64 bölgesel birimleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Somapura Mahavihara</span>

Somapura Mahavihara (Bangladeş, Bangladeş'in, Naogaon Bölgesinin, Badalgachhi Upazila ilçesindeki Paharbur'da yer alır; Hint Altkıtasında yer alan en tanınmış Budist viharaları arasındadır ve ülkenin en önemli arkeolojik alanlarından biridir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Yakındaki Halud Vihara ve Dinajpur Bölgesi Nawabganj Upazila'daki Sitakot Vihara'ya benzer bir dönemden kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te turizm</span>

Bangladeş'in turistik cazibe merkezleri arasında tarihi anıtlar, tatil köyleri, plajlar, piknik noktaları, ormanlar ve kabile insanları, çeşitli türlerin vahşi yaşamı bulunmaktadır. Turistler için etkinlikler arasında olta balıkçılığı, su kayağı, nehir gezintisi, yürüyüş, kürek çekme, yatçılık ve deniz banyosu bulunmaktadır.

Jinnat Ali, Bangladeş'teki en uzun kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sajek Vadisi</span>

Sajek Vadisi - সাজেক ভ্যালি / মেঘের উপত্যকায় জীবন, Bangladeş'te, Rangamati bölgesindeki Baghaichhari Upazila, Sajek Birliği'ndeki Kasalong dağ sırasının tepeleri arasında yer alan gelişmekte olan bir turistik yerdir. Vadi deniz seviyesinden 1.476 feet yüksekte yer almaktadır. Sajek Vadisi, Tepelerin Kraliçesi ve Rangamati'nin Çatısı olarak bilinir.

Amra Ekta Cinema Banabo, Ashraf Shishir tarafından yazılıp yönetilen ve Impress Telefilm Limited tarafından yapımcılığı üstlenilen 2019 yıllı siyah beyaz Bengalce Bangladeş kurgusal filmdir. 21 saati aşan gösterim süresiyle Amra Ekta Cinema Banabo, şimdiye kadar yapılmış deneysel olmayan en uzun filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş mutfağı</span>

Bangladeş mutfağı, Bangladeş'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Bangladeş mutfağı, Bangladeş'in çeşitli tarihi ve nehir kıyısı coğrafyası tarafından şekillendirilmiştir.

Emir Maqbul Ahmed, Bangladeşli din adamı, eğitimci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Natore (eyalet)</span>

Natore, Bangladeş'in Rajshahi bölgesinde bir vilayettir. Vilayetin başkenti, aynı adı taşıyan Natore şehridir. Vilayetin toplam yüzölçümü 1900,2 km²'dir. Vilayet, bugün upazila ya da thana adı verilen 7 idarî birimden oluşmaktadır. Natore, vilayetin büyük bölümü düz araziden oluşmaktadır.

Singhanagar, Bangladeş'in Pabna Bölgesi'nin Sujanagar Upazila adlı yerinde bulunan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Panna Kaiser</span>

Panna Kaiser, Bangladeşli kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'in bölümleri</span>

Bangladeş'in bölümleri, Bangladeş'in en üst düzey idari bölümleridir. Her bölüm, aynı zamanda o bölümün idari merkezi olarak da hizmet veren, kendi yetki alanı içindeki büyük şehrin adını taşır. Her bölüm, daha sonra bucaklara ve ardından birlik konseylerine bölünen birkaç ilçeye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'in ilçeleri</span>

Bangladeş'in ilçeleri, Bangladeş'in ikinci düzey idari bölümleridir. İlçeler, bölümlerin alt bölümleri olup her ilçe, hükûmet tarafından atanan bir yardımcı komiser ve seçimle işbaşına gelen bir ilçe konseyi tarafından yönetilir. Her ilçe, bucaklara ve ardından birlik konseylerine ayrılır.