İçeriğe atla

Bangladeş Ulusal Meclis Binası

Koordinatlar: 23°45′44″K 90°22′43″D / 23.76222°K 90.37861°D / 23.76222; 90.37861
Bangladeş Ulusal Meclis Binası
Jatiya Sangsad Bhaban
Bangladeş Ulusal Meclis Binası
Harita
Genel bilgiler
DurumAktif
TürYasama kompleksi
KonumSher-e-Bangla Nagar
ŞehirDakka
ÜlkeBangladeş
Koordinatlar23°45′44″K 90°22′43″D / 23.76222°K 90.37861°D / 23.76222; 90.37861
Mevcut kullananBangladeş Ulusal Meclisi
Başlama1961
Tamamlanma1982
Açılış28 Şubat 1982
Maliyet26,5 milyon dolar
Ölçüler
Çevre200 dönüm (800,000 m²)
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı7
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Louis I. Kahn
Diğer bilgiler
Oda sayısı7 (yedi) meclis odası

Jatiya Sangsad Bhaban (Bangladeş Ulusal Meclis Binası), Bangladeş'in Milli Meclis Binası'dır ve başkent Dakka'da yer alır. Louis I. Kahn tarafından inşa edilen yapı mimari bir başyapıttır ve dünyanın en büyük yasama komplekslerinden biridir.

Tarihi bilgiler

Bangladeş'te sekiz ulusal seçim yapılmıştır. İlk ve ikinci Meclisler ilgili seçimlerin sonucu olarak oluşturulmuştur ve şu anda Başbakan'ın Ofisi olarak kullanılan eski Sangsad Bhabanı kullanmışlardır.

Şu anda kullanılan Sangsad Bhaban ikinci Meclis tarafından inşa edilmiş ve kullanıma açılmıştır. İnşaat 28 Şubat 1982'de bitirilmiştir ve ikinci Meclis'in sekizinci ve son oturumu aynı yıl 15 Şubat'ta yapılmıştır. Jatiya Sangsad Bhaban bu tarihten itibaren kullanımdadır ve Ulusal Meclis tarafından kullanılan tek kompleks olmuştur.

Bilgiler

  • İnşaat başlangıç tarihi: 1961
  • İnşaat ve tasarım : Tk. 129 crore (26,5 milyon dolar)
  • Açılış töreni: 28 Şubat 1982
  • Mimar: Louis I. Kahn
  • Toplam alan: 200 dönüm (800,000 m²)
  • Yer: Sher-e-Bangla Nagar, Dakka
  • Meclis Sayısı: 7 (yedi)

Mimari ve tasarım

Milli Meclis olarak kullanılan binalar arasında Jatiya Sangsad Bhaban en iyi tasarlanmış ve en geniş hacme sahip olanlardan biridir. Bina bir Meclis'in gereken tüm ihtiyaçlarını karşılar ve estetiğe çok dikkat eder. Mimarisinin en iyi yanlarından biri tüm binanın dışarıdan bir büyük yapı olarak görünmesine karşın içeride yedi kat ve yedi ek binaya sahip oluşudur.

Louis Kahn ayrıca kompleksin geri kalanını da tasarlamıştır. Jatiya Sangsad Bhaban tüm Jatiya Sangsad kompleksinin bir parçasıdır ve çimenlik, göl ve Meclis Üyeleri'inin (MPler) konutlarını içerir.

Jatiyo Sangsad Bhaban'ın panoramik görüntüsü

Konum ve ana plan

Yerleşim yeri Sher-e-Bangla Nagar'da yer alır ve dört ana cadde ile çevrilidir:

  • Güney yönünde Lake Road;
  • Doğu yönünde Rokeya Sarani;
  • Güney yönünde Manik Mia Avenue; ve
  • Batı yönünde Mirpur Road.

Sonuç olarak komplekse erişim kolaydır ve yönetilebilirdir (parlamento oturumları sırasında).

Ana bina (Bhaban) üç bölüme ayrılmıştır:

  1. Ana Plaza: 76,000 m&sup2
  2. Güney Plaza: 21,000 m&sup2
  3. Başkanlık Plaza: 6,000 m&sup2

Ana bina kompleksin merkezindedir. Kompleksin dış bölümlerinde MP konutları ve acil durum binaları bulunur. Aradaki boşluk ana binayı ve iki çimenliği çevreleyen karışık tasarımlı bir göl ile doldurulmuştur.

Tasarım felsefesi

Anahtar tasarım felsefesi alanı en iyi şekilde kullanmak ancak Bangladeş kültürel mirasını mimari yoluyla açıkça temsil eden bir yapı oluşturmaktı. Mimari, doğanın parıltısından ve hiddetinden korunma amaçlı temel insani gereksiniminden doğmuştur.

Galeri

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Louis Kahn</span>

Louis Isadore Kahn,, Amerikalı dünyaca tanınmış mimar.

<span class="mw-page-title-main">Frank Lloyd Wright</span> Amerikalı mimar (1867 – 1959)

Frank Lloyd Wright, Amerikalı mimar, yazar, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Akaretler Sıra Evleri</span> İstanbul,  Beşiktaş, Akaretler semtindeki Türkiyedeki ilk toplu konut projesi

Akaretler Sıra Evleri, İstanbul'un Beşiktaş İlçesi'nde, Beşiktaş ile Maçka arasında, kendi adıyla anılan Akaretler semtindeki bina grubu. Şair Nedim ve Süleyman Seba caddelerinin çatalağzı biçiminde birleştikleri bölgede ve eğimli arazide kurulmuştur. Türkiye'deki ilk toplu konut projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Whitehall Sarayı</span>

Whitehall Sarayı 1530 yılından 1689 yılına kadar İngiltere Kralları'nın ikâmetgâhı olan saraydır. Döneminde Avrupa'daki en büyük saray, 1.500 odası ile dünydadaki en büyük yapıydı. 1622 yılında çıkan bir yangında büyük bir bölümü zarar gören saray 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'ndan zarar görmeden çıkmıştır. Bu yangın döneminde tahtta bulunan II. Charles sarayda küçük değişiklikler yaptırmış ve babası gibi bu sarayda ölmüştür. Yerine geçen kardeşi II. James de dönemin tanınmış mimarı Christopher Wren'e verdiği emirler doğrultusunda, saraya aralarında bir şapel ve kraliçenin özel yaşamını sürdürebileceği daha geniş alanlar ekletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Folkart Towers</span> İzmir, Türkiyede ikiz gökdelenler

Folkart Towers, 200 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın 5., Türkiye'nin en yüksek 2. ikiz kulesidir. İzmir'in Bayraklı ilçesinin Adalet mahallesinde Manas Bulvarı üzerinde eski Tekel Tütün Depolarının olduğu arazi üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in Abbottabad'daki kompleksi</span>

Usame bin Ladin, yerel halk tarafından Veziristan Konağı olarak da bilinen ve Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletindeki Abbottabad şehrine bağlı Bilal Town'da yer alan ve çeşitli yapılardan oluşan bir komplekste bir dönem gizli bir şekilde yaşamıştı. Kompleks, Pakistan Harp Akademisinin yaklaşık 1,3 km güneybatısında, toprak bir yolun sonunda bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Brütalist mimari</span>

Brütalist mimari, 1950'lerde Birleşik Krallık'ta savaş sonrası yeniden yapılanma projeleri arasında ortaya çıkan bir mimari tarzdır. Brütalist binalar, dekoratif tasarımın üzerine yapı malzemeleri ve yapısal unsurları öne çıkaran minimalist yapılarla karakterizedir. Bu tarz, genellikle boyasız beton veya tuğla, açısal geometrik şekiller ve ağırlıklı olarak tek renkli bir renk paleti kullanır; çelik, ahşap ve cam gibi diğer malzemeler de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Vuitton Vakfı</span> Pariste kültür merkezi

Louis Vuitton Vakfı binası, 2006 yılında açılan, LVMH ve yan kuruluşları tarafından desteklenen bir sanat müzesi ve kültür merkezidir. LVMH'nin sanat ve kültürü desteklemesinin bir parçası olarak yasal olarak ayrı, kâr amacı gütmeyen bir varlık olarak yürütülür.

Dedoplis Mindori, Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde, doğu ve batı eğimlerinin birleştiği tepede, Kura Nehri vadisinde konumlanmış bir arkeolojik sittir. Çok katmanlı bir sit alanı olan Dedoplis Mindori, Aşölyen ve Musteryenden yapılmış taş aletlere, Geç Tunç Çağı ve Demir Çağından kalma mezarlara, ayrıca Klasik Antik Çağ ve Orta Çağ'dan kalma yerleşim yerleri ve mezarlara ev sahipliği yapmaktadır. Bölgedeki en önemli yapı, MÖ 2 ve 1. yüzyıla tarihlenmiş olan dini yapılar kompleksidir. Kompleks, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir. Dedoplis Mindori ovasının bitişiğinde Aradetis Orgora adıyla bilinen bir grup höyük bulunmaktadır. Höyükte bulunan arkeolojik buluntuların tarihi, Bakır Çağı'ndan Erken Orta Çağ'a kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konut yapı serisi</span>

Bir konut yapı serisi, bir dizi standart projeye göre inşa edilmiş, bir dizi içine entegre edilmiş konut binalarıdır. Bu, seri içinde kat sayısı, bölüm sayısı, yönlendirme ve mimari dekorasyonun küçük ayrıntıları bakımından farklılık gösterebilir. Kural olarak, bir dizi konut binasının sınırlı sayıda apartman yerleşimi, ortak bir mimari üslup ve inşaat teknolojisi vardır. Seri tasarımın kullanımı, inşaatın sanayileşmesine odaklanır ve yüksek bina inşaatı hızlarında, metrekare başına asgari maliyetin elde edilmesini sağlar. Ancak çoğu zaman mimari duyarsızlaşma ve konut mahallelerinin bütünlüğüne yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.

<span class="mw-page-title-main">Tianhe Bölgesi</span>

Tianhe Bölgesi Guangdong eyaletinin başkenti Guangzhou'nun on bir bölgesinden biridir. Çincede Tianhe tam anlamıyla "göklerdeki nehir" anlamındadır ve bu aynı zamanda Samanyolu'nun Çincesidir. Batıda Yuexiu Bölgesi, kuzeyde Baiyun Bölgesi ve doğuda Huangpu Bölgesi ile sınırlıdır. Haizhu Bölgesi İnci Nehri ile ayrılmış olsa da güneyindedir. Tianhe, 1980'lerde şehrin boyutunu genişlettiği için bölge oldu. O zamanlar, Dongshan Bölgesi'nin doğusundaydı ve banliyö ve hatta kırsal bir atmosfere sahipti. Şehirdeki kolej ve üniversitelerin çoğu ilçede bulunuyordu. Ancak Tianhe Bölgesi 1991'den bu yana kentleşme nedeniyle ekilebilir arazide yılda ortalama 1.000 mu oranında keskin bir düşüş gördü. Tianhe, o zamandan beri Guangzhou'nun en çok arzu edilen bölgelerinden biri oldu. Tianhe Bölgesindeki Guangzhou'nun sembolik simgeleri şunlardır: Citic Plaza, Guangzhou Uluslararası Finans Merkezi, Guangzhou Opera Binası ve Guangdong Müzesi. Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Oyunları'nın 6. ve 9.'su ile 2010 Asya Oyunları da Guangzhou'nun Tianhe Bölgesi'nde yapıldı.

Karen Demirciyan Spor ve Konser Kompleksi, bilinen ismiyle Demirciyan Arena, Spor & Müzik Kompleksi ya da sadece Hamalir Hrazdan Nehri geçidi yakınında, Erivan'ın batı kesimlerine hakim olan Tsitsernakaberd tepesine çıkan 184 basamaklı büyük bir spor ve konser kompleksidir.

Şah Muazzam Hüseyin, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Han Sarayı</span>

Bakü Han Sarayı veya Bakü hanlarının evi, İçerişehir'de yer alan XVII-XVIII yüzyıllara ait saray tipli konut yapıları kompleksidir. Kompleksin inşasına 1754 yılında Abdülrehim Bey ve Mehdikulu Bey'in siparişiyle başlanmıştır. Kompleksin ilk yapıları Büyük Kale Caddesi boyunca inşa edilmiş, sonraki yüzyıl boyunca, yani XIX yüzyılın sonlarına kadar avlu yönünde de yapıların sayısı artırılmıştır.