İçeriğe atla

Bangabandhu Caddesi

Bangabandhu Caddesi Dakka Gülistanı'da bulunan bir kentsel yoldur. Eski adı Cinnah Caddesi'dir.[1] Bangladeş Awami Ligi'nin merkez ofisi Bangabandhu Bulvarı'nda yer almaktadır.[2] 2004 yılında Dakka bombalı saldırı Bangabandhu Caddesi'nde meydana geldi.[3]

Tarih

1950'lerde ilk kez bu caddeden havalimanına çift yönlü bir yol yapıldı.[4] 1960'larda Bangabandhu Caddesi'nde Kasbah, La Sani, Chu Chin Chow, Sweet Heaven, Salimabad Hotel, Rex gibi birçok popüler restoran ve lokanta vardı.[5] Bangabandhu Caddesi, Doğu Pakistan siyasetinde çeşitli tarihi olaylara tanık oldu.[6]

Kaynakça

  1. ^ "A mythical place called Bangla Motors". Dhaka Tribune. 6 Nisan 2017. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Awami League's new central office to open on June 23". Dhaka Tribune. 21 Haziran 2018. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 
  3. ^ "Witness Account: When all hell broke loose". The Daily Star. 19 Ağustos 2015. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 
  4. ^ "Dhaka: Banglapedia". 27 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 
  5. ^ Hussain (18 Mayıs 2021). "Eateries of '60s: A walk down memory lane". The Daily Star. 5 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 
  6. ^ Ahmed (23 Şubat 2015). "'৬৯-এর গণঅভ্যুত্থান বঙ্গবন্ধু ও বাংলাদেশ". Samakal. 27 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Kalidas Karmakar</span> Bangladeşli sanatçı

Kalidas Karmakar, Bangladeşli resim ve grafik sanatçısı. Viskozite baskılı resimler konusunda uzman bir sanatçıydı. Sanata verdiği katkılar ve eserleriyle Bangladeş Hükümeti tarafından onurlandırılmış ayrıca kendisine "Altın Şeyh Sultan Ödülü", "Shilpakala Padak Ödülü" ve "Ekushey Padak Ödülü" takdim edilmiştir.

Şeyh Md Abdullah, 2019'dan 2020'deki ölümüne kadar Diyanet İşleri Bakanı olarak görev yapan Bangladeşli politikacı ve avukat. Ocak 2019'da Dördüncü Şeyh Hasina Kabinesi'ne bakan olarak atandı.

Mohammed Nasim, 2014-2019 ve 1999-2001 yılları arasında sırasıyla Sağlık ve Aile Refahı Bakanı ve Bangladeş Hükûmetinin İçişleri Bakanı olarak görev yapan Bangladeşli politikacı. Awami Ligi başkanlık üyesiydi ve 14 parti ittifakının sözcüsüydü.

<span class="mw-page-title-main">Nurul Islam Babul</span>

Nurul Islam Babul, Bangladeşli iş uzmanı. İşletme konglomerası Jamuna Group'un başkanıydı.

Israfil Alam Bangladeş Awami Ligi siyasetçisi ve Naogaon-6 bölgesini temsil eden bir Jatiya Sangsad üyesi.

ATM Alamgir, Jatiya Partisi (Ershad) siyasetçisi ve Comilla-10 seçim bölgesini Bangladeş Milliyetçi Partisi üyesi olarak temsil eden Jatiya Sangsad üyesi.

Alauddin Ali, Bangladeşli film müziği bestecisi ve sanat yönetmeniydi. Golapi Ekhon Traine (1978), Sundori (1979), Koshai (1980), Jogajog (1988) ve Lakhe Ekta (1990) başlıklı filmler için yaptığı besteleri ile beş defa en iyi müzik yönetmeni dalında Bangladeş Ulusal Film Ödülü'nü kazandı. 1985 yılında Premik başlıklı film ile en iyi söz yazarı, 2002 yılında da Laal Doriya (2002) başlıklı film için bestelediği müziklerle en iyi film müziği bestecisi dalında olmak üzere iki kez daha Bangladeş Ulusal Film Ödülü kazandı. 300'den fazla filmde sanat yönetmenliği ve bestecilik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mahbubey Alam</span>

Mahbubey Alam, Bangladeşli siyasetçi ve hukukçu.

Mamunul Haque Bangladeşli Deobandi İslam alimi, profesör, politikacı, ekonomist, akademisyen, yazar, editör, uluslararası İslami konuşmacı ve sosyal reformcu.

Mannan Hira, Bangladeşli oyun yazarı, film yapımcısı ve yönetmeni. "En İyi Drama Yazarı" kategorisinde 2006'da Bangladeş Edebiyat Akademisi Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Fakir Alamgir</span>

Fakir Alamgir, Bangladeşli halk ve pop müziği sanatçısı. 1971'deki Bangladeş Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Gono Sangeet tarzında müzik çalışmalarıyla adını duyurdu. Seslendirdiği önemli parçalar arasında; "O Sokhina", "Shantahar", "Nelson Mandela", "Naam Tar Chhilo John Henry" ve "Banglar Comrade Bondhu" sayılabilir. Müzik çalışmalarıyla 1999'da Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak Ödülü ile mükafatlandırıldı.

Meraj Uddin Mollah, Bangladeşli siyasetçi. Bangladeş Avami Birliği'nden Rajshahi-3 seçim bölgesi'nden Bangladeş Ulusal Meclisi'ne delege olarak girdi.

Bangabandhu Bulvarı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Çankaya ilçesi Çayyolu semtinde yer alan bir bulvardır. Bulvarın adı, Bangladeş'in kurucu babası Bangabandhu Şeyh Muciburrahman'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">1969 Doğu Pakistan kitlesel ayaklanması</span>

Doğu Pakistan'daki 1969 kitlesel ayaklanması Doğu Pakistan demokratik bir siyasi hareketti. Ayaklanma, bir dizi kitlesel gösteri ve hükûmetin silahlı kuvvetleri ile göstericiler arasındaki ara sıra çıkan çatışmalardan oluşuyordu. Huzursuzluk, 1966'da Awami Ligi'nin Altı puan hareketiyle başlamasına rağmen, 1969'un başında ivme kazandı ve Pakistan'ın ilk askeri hükümdarı olan Mareşal Eyüp Han'ın istifasıyla doruğa ulaştı. Ayaklanma ayrıca Agartala Komplo Davasının geri çekilmesine ve Şeyh Mujibur Rahman ve meslektaşlarının beraatine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Şarmili Ahmed</span>

Şarmili Ahmed, Bangladeşli aktris ve sivil toplum lideri.

<span class="mw-page-title-main">Panna Kaiser</span>

Panna Kaiser, Bangladeşli kadın siyasetçi.

Abdüs Settar Bhuiyan, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şahcihan Mia</span>

Şahcihan Mia, Bangladeşli hukukçu ve siyasetçi.